Тема: Украйна

11 Декември, 2022 10:00 2 814 45

Изнудва ли Унгария: какво се случва след блокадата на парите за Украйна?

  • виктор орбан-
  • изнудване-
  • унгария-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • ес-
  • владимир путин-
  • европари-
  • помощи-
  • ек

Може ли ЕС въпреки това да помогне финансово на страдащата от войната страна?

Изнудва ли Унгария: какво се случва след блокадата на парите за Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От администрацията на унгарския премиер Виктор Орбан твърдят, че блокирането на европейската помощ за Украйна няма нищо общо с изнудване. "Унгария е готова да осигури билатерална финансова помощ на Украйна", написа Орбан в Туитър. "Няма нито вето, нито изнудване." Унгарският министър-председател искал да убеди другите държави членки, че общият дълг не е решение. "Ако продължим да вървим надолу като общност на дълговете, няма път назад", смята Орбан.

Унгария блокира редица политики

Още новини от Украйна

Критиците обаче смятат, че когато важни проекти на ЕС се блокират само защото някоя държава членка иска да прокара собствените си позиции, става дума точно за изнудване. А Унгария издига това изкуство до нови висоти: вече месеци наред правителството отказва да одобри глобалния минимален корпоративен данък и възпрепятства присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО. Последно Будапеща блокира и пакета помощи за Украйна.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровкис не скри разочарованието си: "Видях с очите си колко отчайващо е положението. Трябва да направим първата вноска следващия месец, за да може Украйна да преживее зимата. Няма алтернатива - ще намерим начин".

ЕК иска да замрази пари за Унгария

Причината за блокадите от страна на Унгария е решението на Европейската комисия да замрази 7,5 милиарда от фондовете, предвидени за страната, както и 5,8 милиарда, които Будапеща трябва да получи по плана за възстановяване и устойчивост. Като причина Брюксел посочва сериозните дефицити в правовата държава, констатирани многократно от решения на Европейския съд срещу Унгария в последните години.

Сред основните изисквания към правителството на Орбан са възстановяването на независимото правосъдие, промени в начина, по който се изразходват публични средства, и създаването на антикорупционен орган. Унгарски журналисти обаче посочват, че вместо това нарушенията на европейските правила зачестяват: "Докато Унгария се опитва да продаде нови антикорупционни мерки на Европейската комисия, за да размрази средствата от ЕС, зетят на Орбан Ищван Тиборч наскоро е получил 380 000 евро от европейски фондове. Тиборч и баща му са получили общо 3,2 милиона евро за "развитие на селските райони", пише журналистът Саболч Пани в Туитър.

Европейският парламент вече дори не възприема Унгария като пълноценна демокрация. Евродепутатите настояха финансовите санкции да бъдат запазени.

Може ли ЕС да отпусне парите без Унгария?

Финансовите решения в ЕС се взимат с единодушие. И заобикалянето му не е лесно. Останалите 26 държави членки по принцип могат да решат сами да отпуснат тези 18 милиарда на Украйна. Това обаче означава, че всяка от страните ще трябва да предостави финансова гаранция за своя дял. Някои държави членки твърдят, че не разполагат с такава възможност в бюджетите си. Други се опасяват от проблеми в националните парламенти. Подобен заем би бил и по-скъп от общо решение в рамките на ЕС. Тъй като времето притиска Европа да вземе решение, Европейската инвестиционна банка би могла да се включи с т.нар. мостово финансиране.

Вероятно би било по-лесно първоначално да се използва спешният резерв от бюджета на ЕС за Украйна, който също може да бъде разширен извън обичайната бюджетна рамка чрез преразпределение. Като цяло обаче договорите на ЕС не са достатъчно добре предвидени за подобни извънредни ситуации, включително защото в тях липсват наказателни мерки срещу държавите членки, които не играят по правилата.

Смята се, че задкулисно Германия и Франция се опитват да постигнат компромис между Европейската комисия и Унгария. Според тях една преоценка на стъпките, предприети от Унгария за реформи, може все пак да доведе до размразяване на средства. Съществуват и опасения, че на срещата на върха следващата седмица може да не се постигне квалифицирано мнозинство за запазване на санкциите срещу Унгария в рамките на т.нар. механизъм за върховенство на закона. Това би било драматичен бламаж и край на опитите да се поставят каквито и да е ограничения за страните членки.

Сред хардлайнерите по темата е Нидерландия. "Доверието в ЕС е застрашено", заяви министърката на финансите Сигрид Кааг, ако помощта за Украйна не може да бъде отпусната. Тя нарича поведението на Унгария "повече от неприятно" и отбелязва още, че върховенството на закона в страната отдавна е разрушено. Нидерландия няма да гласува за отпускане на средства за Будапеща.

"Да не се отстъпва пред Будапеща"

В свое писмо правозащитните организации, начело с "Трансперънси интернешънъл", призоваха Съвета на министрите на ЕС да не отстъпва пред Унгария. "През последното десетилетие унгарското правителство постави съдилищата под контрол, подкопа свободата на медиите, демонизира и в някои случаи криминализира неправителствени групи, ограничи академичната свобода и наруши правата на мигрантите, жените и ЛГБТИ-обществото, докато в същото време получаваше пари от ЕС", пишат те.

Организациите призовават за по-нататъшно наблюдение на Унгария и за гарантиране, че "парите на ЕС се изразходват с правилните цели и са в полза на унгарските граждани, вместо да обслужват интересите на елита и да затвърждават нарушенията на правата". ЕС не бива повече да финансира правителства, които постоянно нарушават правата на хората, гласи заключението на текста.

И за двете страни обаче времето изтича: ЕС трябва да осигури парите за Украйна в рамките на няколко седмици. Унгария пък е заплашена да загуби част от средствата по плана за възстановяване, ако те не бъдат отпуснати до 19 декември.

Автор: Барбара Везел


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ин шаала

    60 4 Отговор
    така се праи удри по масата докато не си изпълни интереса на държавата му

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Котка ученият

    51 4 Отговор
    Рано или късно Орбан ще бъде принуден да изпълни волята на Вашингтон. Но опитът да се противопостави на произвола предизвиква съчувствие и уважение.

    Коментиран от #27

  • 4 Кога и ние?

    69 3 Отговор
    Единственият здравомислещ премиер ЕС!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 редник

    52 1 Отговор
    " Нидерландия няма да гласува за отпускане на средства за Будапеща."

    Мда-а, Холандия се превръща в проблем за напредъка на €съюза...
  • 7 Тошо

    54 3 Отговор
    ЕДИНСТВЕНО УНГАРИЯ ВОДИ АДЕКВАТНА ПОЛИТИКА С ПРИНЦИПНИ ПОЗИЦИИ ОТ ЦЕЛИЯ ЕС.
  • 8 Шака Zулу

    50 1 Отговор
    Георг Маасен, дългогодишен шеф на Германското разузнаване: “Европа е море от политическа лудост, с един самотен фар - Виктор Орбан.”
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Алооооооо

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Последния софиянец":

    Лап лап и после глът
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Котка ученият

    40 1 Отговор
    Русия няма нужда от любовта на Будапеща. Но Москва не отхвърля здравите и адекватни икономически връзки. Това вбесява Вашингтон.
  • 13 УНГАРЕГЗИТ

    35 0 Отговор
    АСИДЕ ДА Е СЛЕДВАЩАТА УНГАРИЯ И СЛЕД ТОВА БЪЛГАРИЯ
  • 14 С.П.

    49 3 Отговор
    Не, не изнудва ЕС, а защитава собствения си национален интерес. За разлика от нашите плазмодии, които се чудят как да сервилничат в ущърб на българския национален интерес.

    Коментиран от #16, #18

  • 15 Урюрвкос

    40 2 Отговор
    ключовата дума в статията е "билатерална финансова помощ". Орбан дава нещо обещано но получава това което на него са му обещали (средствата по плана за възстановяване). Държавник с главна буква, малко останаха такива.

    Коментиран от #20

  • 16 Котка ученият

    13 0 Отговор

    До коментар #14 от "С.П.":

    Точно.
  • 17 Тити

    2 40 Отговор
    Орбан е един хитрец на дребно като му врътнат кранчето ще види на умряло
  • 18 .....

    7 14 Отговор

    До коментар #14 от "С.П.":

    Колкото Радев защитава "българския национален интерес".

    Коментиран от #24

  • 19 АХА

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Последния софиянец":

    И това според теб е аргумент в спор?

    Коментиран от #23

  • 20 .....

    2 32 Отговор

    До коментар #15 от "Урюрвкос":

    Как пък все виждате "държавници" в разни слуги на Кремъл. Ердоган - държавник, Асад - държавник, Ким - държавник, Лукашенко - държавник, Радев - държавник, Орбан - държавник.

    Коментиран от #30

  • 21 Хахаха

    24 0 Отговор
    И да си послушен и да не си...все си прецакан. Но непослушните поне уважават.
  • 22 НЯМА парици за гулаш...

    2 24 Отговор
    За този маджарски алабаш...
    Излезе голям търгаш.....
  • 23 Хахаха

    15 2 Отговор

    До коментар #19 от "АХА":

    Това е отличителната черта на фашистите. Те използват вербалната агресия , защото са сатанисти по своята същност. Изливат си калта от себе си. Други ,,аргументи" не очаквай от тях.

    Коментиран от #39

  • 24 С.П.

    2 10 Отговор

    До коментар #18 от ".....":

    И Радев е в кюпа. Правилно го включихте.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Принципно

    24 1 Отговор

    До коментар #3 от "Котка ученият":

    Е точно така, но ми се струва че Фашингтон няма да просъществува още дълго време и с Божията Помощ целия свят ще си отдъхне от тях! Скапаният еврожендърски съюз също ще се разпадне скоро, просто е неизбежно.........дано Висшият Разум на Вселената, който наричаме БОГ помогне на България и достойните българи да оцелеем в тези трудни времена и нека ТОЙ ни отърве от продажните предатели, които толкова години ни грабят и тормозят! Светът има нужда от нова посока на развитие и вече е настъпил момента за тази голяма промяна.........Русия, Индия, Китай, Иран и още много други държави се борят срещу произвола на ЗАПАДналите. България е прекалено слаба и управлявана от продажни марионетки, но българския народ може да помогне с молитви, отправени към БОГ ...........нека всички които се чувстваме истински българи да се помолим за спасението на България и за успешната борба срещу силите на злото, която води братския руски народ - единственият ни закрилник и приятел през вековете! Слава на Русия, Да Живее България! АМИН.

    Коментиран от #37

  • 28 D W и някоя си Барбара!! В случая мачкат

    23 1 Отговор
    Орбан и Унгария, а не Обратно!! Орбан има Собствено мнение по някой въпроси и това е наказуемо в ЕС!! Не се Кланя на Урсула, не се подмазва на тоя, и оня!! Може да го последва, някой като поведение, това е "страшното"За това му набиват обръчи те, да върви само в"правия път"!!!
  • 29 Знам само

    21 1 Отговор
    че има луд за връзване, но това не е Орбан
  • 30 Котка ученият

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от ".....":

    Това е пропаганден стереотип. Време е да се сбогуваме с девствеността.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 истината

    17 1 Отговор
    ЕС е инструмент за изнудване . Като им вземат вноската на Унгарците защо не се дърпат от ЕС ?
  • 33 Зевзека

    24 1 Отговор
    Смятам че е крайно време Виктор Орбан да заеме мястото на Урсула! Съгласни ли сте?

    Коментиран от #42

  • 34 Гоуст

    23 1 Отговор
    Няколко неща в статията будят интерес. Обещани са пари на Унгария. но не се дават защото имало съмнения за корупция. В Украйна на практика е САМО КОРУПЦИЯ, а се напъват да им дават пари. Общо ЕС може да даде тези пари, но отделните държави нямали такава възможност???? Значи зад гърба на общото всички дават, но когато трябва лично да дадат почват да реват , че нямали възможност. Унгарците просто си защитават интереса, а дали на някой не му изнася си е негов проблем.
  • 35 Аватар

    19 0 Отговор
    Изглежда,че на дневен ред отново е прокарването на взимане на решения с обикновено мнозинство.Който не е съгласен с политиките на ЕК се обявява за изнудвач.Не им стига отказът от част от националния суверенитет,искат го целия.Европейски Съединени щати няма да има.
  • 36 Българските турци

    20 1 Отговор
    Всъщност Будапеща спасява Европа от тоталната колонизация на САЩ !!!
  • 37 Българските турци

    7 1 Отговор

    До коментар #27 от "Принципно":

    АМИН.
  • 38 АБВ

    1 18 Отговор
    Унгария трябва да бъде изгонена от ЕС какво и се лигават

    Коментиран от #40

  • 39 Не само

    17 0 Отговор

    До коментар #23 от "Хахаха":

    Те използват насилие, физическа разправа и даже убийства...
    Който е на "руска страна", според тях, "не заслужавал да живее"!!!
    А тука става въпрос единствено за националния интерес на Унгария. Малка страна е. Те също бяха социалистическя някога и много по-добре знаят, какво е свобода и какво е диктатура!
    Че западналите бройлери днес НЕ знаят. Гледат само телевизия и смятат днешната диктатура за "двмокрация"!
  • 40 Да, чудесно

    12 1 Отговор

    До коментар #38 от "АБВ":

    Предложение. Унгария, Румъния, ние... Всички, които не искат брюкселската мафия да ни командва и да ни държат в диктатура, напускаме и толкоз!!!!

    Коментиран от #41, #43

  • 41 Българските турци

    8 0 Отговор

    До коментар #40 от "Да, чудесно":

    Хубава идея - ама без да ви въвлекат в украинското блато няма да Ви пуснат ! : )
  • 42 Е, ама

    9 0 Отговор

    До коментар #33 от "Зевзека":

    Тази не се избира.... Никой от народа не я е избирал. Поставена е да ни тормози и да унищожава Европа.
    А Орбан наистина би бил по-добър ръководител на Европа от нея...
    Само че, кой и как ще убеди Ротшилдовите да го сложат него "горе"!!! Онези имат съвсем други цели за нас, виждаме какво става на практика...
  • 43 Българските турци

    5 0 Отговор

    До коментар #40 от "Да, чудесно":

    Според мен най правилно е да застанете като Орбан до Ердоган нито против ЕС и НАТО и нито с Украйна и с Русия ... и твърдо за постигане на славянския мир !!!
    Украинците си проляха кръвта за земите си и могат вече с пълно право да я наричат Родина !...Руснаците си проляха кръвта за земите си и могат вече с пълно право да казват че им принадлежат !...Само земи пролети с кръвта на жервите за нея се признават за собственост на тия които са вювали за тях !!! ... Това е категоричната истина от хилядолетия насам върху планетата Земя !!! ...
  • 44 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    8 0 Отговор
    БРАВО НА УНГАРЦИТЕ .
    ТЕЗИ ХОРА ЗНАЯТ КАК ДА ЗАЩИТАВАТ СВОИТЕ ИНТЕРЕСИ.
    ИЗПОЛЗВАТ ПРАВИЛНО МАКСИМАТА - БИИ ЗА ДА ТЕ УВАЖАВАТ.
    НАШИТЕ СА Я ИНТЕРПРЕТИРАЛИ ВЪВ ВИДА - НЕК НИ Е-АТ, НЕК НИ Е ГОТ.
  • 45 Невен

    5 0 Отговор
    Виктор Орбан е единственият разумен и мислещ политик в ЕС!Всички останали са марионетки в американски ръце!