Отидете към основна версия

4 298 97

Кремъл бълнува: Херсон е руски град, дори и след бягството на руските войници

  • военни престъпления-
  • херсон-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • дмитрий песков

Украйна постигна поредната си важна победа във войната срещу руския агресор

Русия продължава да има халюцинации относно собствените си държавни граници. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Херсон ще продължи да бъде „руски“ град, дори и след паническото бягство на руските войници оттам.

След като на 24 февруари Владимир Путин започна пълномащабна непредизвикана война срещу Украйна, руската армия окупира Херсон и заяви, че той „завинаги“ ще остане руски, след като РФ проведе незаконни „референдуми“ в няколко украински области. Руското „завинаги“ продължи няколко месеца и руските окупатори преминаха в режим на паническо бягство от Херсонска област.

"Херсонска област е субект на Руската федерация, статутът на този субект е законово закрепен и определен. Тук не може да има никаква промяна", заяви говорителят на Кремъл Песков в отговор на журналистически въпрос. Той каза, че Русия не съжалява за анексирането на Херсонска област и останалите три украински области.

Светът не признава окупираните украински територии за част от Руската федерация, както не признава за руски и украинския полуостров Крим. Украинският президент Володимир Зеленски обеща, че Украйна ще освободи всички свои територии, окупирани от руските военнопрестъпници. Русия се опита да завладее и столицата Киев, но „тридневната операция“ вече навлезе в ден 261.

От военна гледна точка поражението на Русия в Херсон е особено тежко, защото с изтеглянето от десния бряг Русия губи своя плацдарм за настъпление към Николаев и Одеса. Украинските въоръжени сили за пореден път доказаха, че могат да се противопоставят на агресора, който ги превъзхожда по въоръжение. Ако Украйна получи западните оръжия, от които се нуждае, тази война ще свърши бързо и руските нашественици ще бъдат изпратени обратно към родината си, голяма част в ковчези. По данни на Киев от началото на инвазията на украинска земя са убити 80 000 руски войници. Кремъл крие реалния брой на жертвите си, но преди седмици нареди мобилизацията на 300 000 души, което говори за огромните загуби, които търпи федерацията.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 69 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: