Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Ноември, 2022 16:25 6 971 54

Стратегически град: Защо Херсон е най-важният в Южна Украйна

  • херсон-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • инвазия-
  • одеса-
  • крим

Eдинствената сухопътна връзка към Крим минава през областта

Стратегически град: Защо Херсон е най-важният в Южна Украйна - 1
Снимка: Министерство на отбраната на Украйна

Обявеното от руският министър на отбраната Сергей Шойгу изтегляне на руската армия от Херсон - най-важния град, окупиран досега от руснаците - не бе кой знае каква изненада. Още в края на октомври новият руски главнокомандващ в Украйна генерал Сергей Суровикин вече говореше за необходимостта от "трудни решения".

Особено украинските атаки срещу важния Антоновски мост значително затрудниха снабдяването на руските войски на десния бряг на най-голямата река в Украйна - Днепър. В рамките на контраофанзивата, започнала в края на август, украинските войници все повече доближаваха Херсон.

Прясна вода за Крим

Цялата Херсонска област бе напълно завладяна от Русия още в първите дни на инвазията. Военната съпротива бе слаба. Областният град Херсон, в който преди това живееха около 280 000 души, беше окупиран в началото на март. Любителски кадри показват украински цивилни граждани, протестиращи срещу руските войски. Преобладаващата част от населението там е рускоговорящо. Нито един друг регион в Украйна не е окупиран толкова бързо – как това стана така, не е ясно и до днес. Това е един от най-болезнените въпроси за Киев.

Със своята площ от 28 500 квадратни километра Херсонска област е голяма почти колкото Белгия. От стратегическа гледна точка това вероятно е най-важният регион в Южна Украйна, тъй като има достъп до две морета: Азовско на изток и Черно на запад.

По-важното е, че единствената сухопътна връзка с Крим минава през Херсонска област. Той е входната врата към полуострова, анексиран от Русия през 2014 г., Този достъп остана до голяма степен открит по време на руската инвазия. По онова време не бяха взривени мостовете, които можеха да спрат настъплението на руснаците. По този начин големите руски формирования, идващи от полуостров Крим, успяха да навлязат на стотици километри в северна посока.

Най-важната цел на Русия вероятно беше Северният кримски канал, който започва от Нова Каховка - на около 80 км източно от Херсон и стига до Керч в Крим. Полуостровът страда от недостиг на вода и още от съветско време се снабдява с прясна питейна вода от Днепър чрез този канал. След анексията на Крим Украйна спря водния поток, което създаде големи проблеми за земеделието в Крим. Руските войски сега взривиха язовира, построен през 2014 г., и отново пуснаха водата.

В същото време руската армия успя да блокира важния за Украйна излаз на Черно море, като окупира Херсон и други градове по долното течение на Днепър.

Херсон - столица на дините

Херсон е известен най-вече с корабостроенето си. Градът е основан в края на XVIII в. в тогавашната Руска империя край устието на река Днепър и е наречен на името на древногръцкото кримско селище Херсонес. Херсон е най-старото морско пристанище на украинското черноморско крайбрежие. Тук са построени първите бойни кораби за руския Черноморски флот. От съветско време Херсон е специализиран в производството на граждански и товарни кораби, включително танкери. През февруари 2022 г., няколко дни преди руската инвазия, корабостроителницата обявява подписването на договор за построяването на четири товарни кораба за Нидерландия.

Когато става дума за Херсон, украинците го свързват не толкова с корабостроенето, колкото със земеделието и вкуса на отглежданите там плодове и зеленчуци - особено на прочутите херсонски дини. Всяка година от август нататък украинските магазини са пълни с тях. С изключение на тази година. В социалните мрежи снимките на украински войници с диня в ръка се превърнаха в символ на това, че Украйна си възвръща региона.

Украйна реагира предпазливо

В отговор на обявеното изтегляне на руските войски от Херсон украинският президент Володимир Зеленски призова за сдържаност. "Врагът не ни дава подаръци, не прави "жестове на добра воля". Все още трябва да се борим", подчерта той в обръщението си на 9 ноември.

Зеленски се обърна и към руското ръководство: "Всеки опит да взривите Каховската ВЕЦ, да наводните нашата територия и да оставите Запорожската атомна електроцентрала без вода ще означава, че обявявате война на целия свят. Помислете си какво ще се случи тогава."

Михайло Подоляк, съветник в президентската канцелария на Украйна, заяви, че Киев не вижда признаци Русия да се откаже от Херсон без борба. Според него в града остават значителен брой руски войници. В момента в региона се концентрирали допълнителни военни сили.

Автор: Роман Гончаренко


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    35 11 Отговор
    Стратегическият град Херсон го отстъпихме ултра стратегически. Този ход
    ще се изучава във военните академии на Русия.
  • 2 Пич

    14 17 Отговор
    Германците , както се полага на слуги , не са запознати с договорките между Русия , и САЩ !!!
  • 3 Ксаниба

    20 28 Отговор
    Сложно но и правилно решение!!
    Кутузов е остявял Москва дори, на наполеон!! Французите са оставяли Париж на хитлер!! Така че, не виждам нещо свърхестественно в цялата работа! Тази победа е пирова и разумните хора знаят, че Херсон е клопка за всеки, който се намира в него.

    Коментиран от #13, #18, #36

  • 4 Накратко

    26 10 Отговор
    Химарсите от река Днепър стигат до пътищата , които захранват Крим !

    Коментиран от #8

  • 5 Историчар

    33 26 Отговор
    Вечен позор за страхливите мордорски орки, които изкрадаха и опоскаха красивия град Херсон, а после страхливо подвиха опашка и хукнаха през глава пред приближаващата украинска армия. И внуците им ще помнят един ден какъв бой са яли от украинците и миризливия рашистки ботуш няма да стъпне повече в Европа
  • 6 Котка ученият

    17 15 Отговор
    Парадоксално, но самият град Херсон е най-маловажната част от Херсонска област. Всички основни инфраструктурни съоръжения са разположени на левия (южен) бряг на Днепър.

    Коментиран от #43

  • 7 Стойко

    25 16 Отговор
    Херсон е Украйна! На всички сгради в града се развява Украинското знаме!

    Коментиран от #12, #50

  • 8 надълго

    4 15 Отговор

    До коментар #4 от "Накратко":

    а до химрасите на брега на Днепър, не достигало нищо.... мдаммм.... Земята е плоска...
  • 9 Путлер съм!

    30 18 Отговор
    Победоносно остъпваме! Днес от Херсон, утре от Запорожие, Крим и Донбас. И така докато не остане и един руски войник в Украйна.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гост

    17 8 Отговор
    Защото като ги подлепат с Хаймарсите и Крим ще се ошашави....те са на един х.. разстояние...там няма украинци..всички са врагове..алкаши...

    Коментиран от #35

  • 12 Стойко

    29 14 Отговор

    До коментар #7 от "Стойко":

    Хиляди жители на града посрещат в момента Украинската армия победител. Защо не бе одобрено и това ми видео как хиляди Украински военни с бронирани машини навлизат в града и хиляди жители на Херсон ги посрещат! Нали уж имаше референдум и 99% от жителите му гласуваха за присъединяване към Русия а целия град в момента посреща Украинската армия! ЛИКУВАЙТЕ! ХЕРСОН Е УКРАЙНА!

    Коментиран от #19, #20

  • 13 Ксаниба

    10 10 Отговор

    До коментар #3 от "Ксаниба":

    Ще поживеем,.....ще видим....

    Коментиран от #22

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Суровикин

    23 5 Отговор
    Искам да съм като Кутузов и затова оставих Херсон. След това ще оставя Крим, а после и Москва, за да ме помни историята като по-велик и от генералисимус Суворов.
  • 16 Иванушка 🇷🇺

    22 7 Отговор
    Три пъти ура каза страхливото джудже за Херсон на Лужники, ура, ура , ура
    Мухахахааа
    Жалките алкохолици бягат и квичат като девачки от 30 рубли, нашите копейковци са в траур, тая зима ще са на кофите отново и завинаги
  • 17 Смешна руска армия

    29 8 Отговор
    Ордите руски бягат!
  • 18 Хуйловец

    14 5 Отговор

    До коментар #3 от "Ксаниба":

    ЕВАКУАЦИЯЯЯЯЯЯЯ

    Коментиран от #21

  • 19 Да но...

    11 20 Отговор

    До коментар #12 от "Стойко":

    Руснаците евскуираха жителите на Херсон! Там няма живо пиле сега.
    Ама вие не си задавате и простички въпрос-защо руснаците евскуираха жителите на Херсон, и се изтеглиха за да може укрите са влязат вътре. Иначе докато руснаците бяха вътре, укрите само гледаха от страни.

    Коментиран от #25, #41

  • 20 АХА

    4 10 Отговор

    До коментар #12 от "Стойко":

    Сам ли си говориш? А клиповете ти са Made in Hollywood=
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ксаниба

    10 5 Отговор

    До коментар #13 от "Ксаниба":

    надали ще прогледнете, соросня!!!

    Коментиран от #23, #30

  • 23 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "Ксаниба":

    Писах ти...мини на печурки...халюцинираш...

    Коментиран от #28

  • 24 Реалист

    16 10 Отговор
    Соросоидни смешки, Херсонска област е разделена от река Днепър и гр Херсон е отатък Днепър преди Крим. Херсон е гроба на нацистите още не го знаете тези дни ще го осъзнаете!

    Коментиран от #27

  • 25 Стойко

    16 9 Отговор

    До коментар #19 от "Да но...":

    Виж ми видеото под номер 7 и дали няма хора в Херсон! А на другото което не бе одобрено под номер 10 сигурно защото на него има въоръжени хора хиляди жители на Херсон посрещат ЛИКУВАЙКИ украинската армия победител!
  • 26 "Под трудни решения",

    3 6 Отговор
    мисля,че има в предвид,че скоро ще играе атома в Украйна!
  • 27 Анализатор

    15 11 Отговор

    До коментар #24 от "Реалист":

    Като гръмнат савака на язовира, ще залее безаналоговата руска армия и главния готвач...
    Те са точно в блатата, както и Путин и цяла Русия...
    Колко жалки сте путинофили....
    Жалки като ваши Фюрер.

    Коментиран от #32

  • 28 Ксаниба

    2 5 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    спри да си пишеш и да си отговаряш , просто е.
  • 29 Призив

    6 11 Отговор
    Нека нито една статия да не се публикува без да има нещо от това което е казало украинското жуже по професия комик
  • 30 КАК Е КАК Е

    8 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ксаниба":

    ....МЪКА МЪКА🐀🐀🐀412Д
  • 31 Херсон

    8 12 Отговор
    Украйна
    Е русия
    Това е безспорно

    Коментиран от #54

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 а да ли

    9 7 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Нека пробват - ама да не гледаме после зеленото човече в ролята на оплаквачка - ау, те стрелят по мирното население, сриват жилищни блокове и т.н - за град, който е организирано е обезлюден (който е останал си носи сам риска и последствията). Мисля, че руснака целево си облекчи живота като изведе гражданите, т.е. сега няма морална спирачка да срине Херсон със земята, ако от тази територия се изстрелват ракети към Крим.
    Интересно ще бъде да се види кой ще се смее последен.

    Коментиран от #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 небрежнев

    8 4 Отговор

    До коментар #35 от "а да ли":

    И какво добро виждаш в това, руснаците да изселят жителите на Херсон от домовете им и после да сринат със земята целия град?!
    Сигурно искаш и твоето жилище да унищожат и да те изселят някъде в Сибир? Това ли е желанието на нормалните хора?

    Коментиран от #38

  • 38 а да ли

    4 2 Отговор

    До коментар #37 от "небрежнев":

    Моля те чети докрай. Никъде не е написано, че руснаците задължително ще сринат Херсон или че искат да го направят. Просто, сега няма да имат задръжки да го направят, ако от там се стреля по Крим. След като изведоха гражданите, то нищо няма какво да ги спре, ако това е решението да спасят Крим от обстрел. Има разлика, нали.

    Коментиран от #40

  • 39 що за тъпотия????

    5 0 Отговор
    същото време руската армия успя да блокира важния за Украйна излаз на Черно море, като окупира Херсон
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 6 Отговор

    До коментар #19 от "Да но...":

    Ганчоо,от 19.10.руснаците бягат от херсон.Населението го взимат като заложник,а те бягат от високоточните снаряди на всу.ако останат там ще отидат при кобзон.В херсон в момента се влиза от 3страни ,а не от една.Ако бе капан,или чувал щеше да се влиза от една.Сега да завърша.....Това,че руснаците взривиха моста на антонов ще забави много атаката на всу,но няма да я спре.вероятно до месец ще е необходима да се изнесе на левия бряг всу!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 5 Отговор

    До коментар #6 от "Котка ученият":

    От теб разбрах сега,че херсон е маловажен -град.......Браво,те и руските умници мислят така.....АА,дали е така????
  • 44 Токсик

    6 11 Отговор
    Територията, която руснаците са оставили е колкото пернишки окръг. Много по-важен е източният бряг за тях. Сега руснаците няма кого да пазят повече на запад у ще разчистят цялата територия на изток от Днепър. Дори и без руски войски в Херсон укронацистите търпят огромни загуби в момента в този район, защото всичко е минирано и под постоянен обстрел. Днешните им загуби са колосални без да е имало реална битка в района. Операцията по изтеглянето на руските войски - 30 хиляди души и 5 хиляди техника, премина без каквито и да било жертви за руснаците и в пълно невидение за запада, което е наистина невероятно.

    Коментиран от #47, #49

  • 45 МОГУЧАЯ КЛЕКНА

    9 7 Отговор
    Пред хаймърсите....
  • 46 ПУТИН,,,,

    8 6 Отговор
    Зеленски та направи за посмешище
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ВАЗОВ

    11 7 Отговор
    Идат като тигри, бягат като овци........
    Руските пълчища, руските московци....
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 един от многото

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Стойко":

    Къде ги видяха тези хиляди , че те протестите им в България са по масови!
  • 51 До кога ще увъртате?

    4 1 Отговор
    Освен исторически, с нищо не е толкова важен град Херсон. Не може да се сравнява по важност икономически и военно-геополитически с Мариупол например. Нито по големина. Не самия град Херсон а цялата територия на западния бряг са единствено важни като плацдарм за превземането на Одеса което след изтеглянето явно се отлага. Поне за сега. Другото е че вече от западния бряг на Днепър украинците вече могат да достигат с обстрелване Крим. Да не забравяме обаче че след напускане на цивилното население тази територия е прекрасно място за изравняване ако украинските войски се настанят там. Много неясности има при този ход на Русия, дори Зеленски и съветниците му нещо се съмняват

    Коментиран от #53

  • 52 Гонт

    0 1 Отговор
    Какъв си ти, че намесваш целия сват в твоето бълнуване! Ми аз съм против теб, бе смръдльо напушен!
  • 53 Рашка с чашка

    1 1 Отговор

    До коментар #51 от "До кога ще увъртате?":

    Като говорим за изравняване с земята, говорим тъкмо за Мариупол. Този град е превзет чрез артилерийски вал, руските медии го отразиха. Нито една сграда в града не става за живеене. Значи според руските пропагандисти ,областния град Херсон, единствения областен град, който успя да превземе Русия, няма значение!
  • 54 Ама

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Херсон":

    То и МНОГО хора в Америка и Европа си мислят за БЪЛГАРИЯ, че това всъщност си е част от Русия, или е държава населена с хора говорещи руски диалект и пишещи с руски букви....!!!
Новини по държави: