Отидете към основна версия

1 265 8

Жозеп Борел: Преговорите в Брюксел не доведоха до резултат

  • жосеп борел-
  • косово-
  • сърбия-
  • александър вучич-
  • албин курти

ЕК очаква Прищина незабавно да спре следващите етапи от подмяната на регистрационните номера, а Белград да не издава нови

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел заяви в Брюксел, че след многочасови разговори Белград и Прищина днес не са постигнали споразумение, съобщи сръбската телевизия РТС.

Жозеп Борел заяви, че президентът на Сърбия Александър Вучич е приел предложенията, докато министър-председателят Косово Албин Курти не ги е приел.

Той посочи, че очаква Прищина незабавно да спре следващите етапи от подмяната на регистрационните номера, а Белград да не издава нови.

Ще информирам колегите си в ЕС и международните партньори за поведението на страните в преговорите и неспазването на международните правни задължения, което се отнася особено за Косово. Това е особено негативен политически сигнал, подчерта ръководителят на европейската дипломация.

Той каза, че ще държи диалога между Белград и Прищина на високо място в дневния си ред.

Сръбският президент Александър Вучич заяви след разговора с премиера на Косово Албин Курти в Брюксел, че по неясни за него причини не са успели да постигнат абсолютно никакво споразумение за регистрационните номера.

Сръбската страна бе напълно конструктивна и ние приехме текстовете, които бяха променяни десет пъти, но албанската страна не искаше да приеме нищо нито за секунда, винаги добавяха нещо, което очевидно не беше възможно, каза Вучич пред журналисти след срещата в Брюксел.

Прищина обяви в неделя, че отлага с 24 часа налагането на глоби за шофиране на автомобили със сръбски номера "КМ". Въпреки че по-рано беше обявено, че налагането на глоби ще започне на 21 ноември, началото на това действие бе отложено за 22 ноември.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: