21 Ноември, 2022 19:07 1 263 8

Жозеп Борел: Преговорите в Брюксел не доведоха до резултат

  • жосеп борел-
  • косово-
  • сърбия-
  • александър вучич-
  • албин курти

ЕК очаква Прищина незабавно да спре следващите етапи от подмяната на регистрационните номера, а Белград да не издава нови

Жозеп Борел: Преговорите в Брюксел не доведоха до резултат - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел заяви в Брюксел, че след многочасови разговори Белград и Прищина днес не са постигнали споразумение, съобщи сръбската телевизия РТС.

Жозеп Борел заяви, че президентът на Сърбия Александър Вучич е приел предложенията, докато министър-председателят Косово Албин Курти не ги е приел.

Той посочи, че очаква Прищина незабавно да спре следващите етапи от подмяната на регистрационните номера, а Белград да не издава нови.

Ще информирам колегите си в ЕС и международните партньори за поведението на страните в преговорите и неспазването на международните правни задължения, което се отнася особено за Косово. Това е особено негативен политически сигнал, подчерта ръководителят на европейската дипломация.

Той каза, че ще държи диалога между Белград и Прищина на високо място в дневния си ред.

Сръбският президент Александър Вучич заяви след разговора с премиера на Косово Албин Курти в Брюксел, че по неясни за него причини не са успели да постигнат абсолютно никакво споразумение за регистрационните номера.

Сръбската страна бе напълно конструктивна и ние приехме текстовете, които бяха променяни десет пъти, но албанската страна не искаше да приеме нищо нито за секунда, винаги добавяха нещо, което очевидно не беше възможно, каза Вучич пред журналисти след срещата в Брюксел.

Прищина обяви в неделя, че отлага с 24 часа налагането на глоби за шофиране на автомобили със сръбски номера "КМ". Въпреки че по-рано беше обявено, че налагането на глоби ще започне на 21 ноември, началото на това действие бе отложено за 22 ноември.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бибитко

    5 4 Отговор
    Александър Вучич е национален лидер, който тежи на мястото си и защитава интересите на сърбия. Той да не е като нашенския подмазвач Бойко Борисов, който веднага клекна под натиска на Брюксел и САЩ и гласува за падането на българското вето над влизането на Северна Македония в Европейския съюз. Тук нашите продажни политици правят точно обратното на онова, което иска народът.

    Коментиран от #2

  • 2 ИстиНа

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бибитко":

    Истиана е, знчи за 30 години се убедихме, че копитализмът иска да ни е подтиска, а не иска да ни прави богати .... защо само не ни го казаха, преди 30 години, а си губехме време в "реформи" ... докато им е най-изгодно да ни командват по-лесно.
  • 3 Тръц

    3 0 Отговор
    Това да не са ти националните предатели Киро Асен и Ристо да продадат интереса на българите за едното погалване по главата
  • 4 Сатана Z

    4 0 Отговор
    Знаете ли,че Борел е от 2004 на копанята в Европейския парламент? Изглежда ще е с доживотен мандат.Социалист намазал дебело филията!
  • 5 Помнете историята!

    5 0 Отговор
    Жозето не става за нищо. Чиновник
  • 6 Смешници

    2 1 Отговор
    Тезата в Европа имат неистов страх от Путин.Пишат за Косово и Сърбия и публикували портрета на Путин .Борел бил на силни хапчета ,не можеш да спи на само името на Путин е в устата му.
  • 7 ясно е

    1 0 Отговор
    Голема работа е Борел, ама ...
  • 8 Така

    0 0 Отговор
    Борел да се пенсионира, ЕС да приключи съществуването си, САЩ да си стоят в техния континент, тук нямат работа и ще има мир.
Новини по държави: