Отидете към основна версия

14 666 91

Ледоразбиващият срам на Русия ще бъде оглавен лично от Путин

  • бесарабски фронт-
  • александр коваленко-
  • русия-
  • владимир путин-
  • срам-
  • украйна-
  • ледоразбивач

Путин със сегашното си окаяно положение много хармонично се вписва в общото настроение на събитието

Снимка: БГНЕС/ EPA

Днес, 22 ноември, Путин ще участва онлайн в церемонията по вдигане на флага на атомния ледоразбивач от проекта 22220 "Урал" и спускането на вода на ледоразбивача "Якутия" от същия проект.

Мога да си представя колко патосна ще бъде тази процедура, защото по този начин руската пропаганда ще се опита да покаже величието на Русия като велика морска сила, с ледоразбивачен флот. Но всъщност зад този патос се крие абсолютен срам.

В Русия планираха да построят 7 ледоразбивача от проекта 22220. От 2016 г. са пуснати в експлоатация само два, при което и двата с проблеми. Известно е, че ледоразбивачите на проекта 22220 са пълни с огромен брой грешки в дизайна, технически дефекти и инженерни грешки. Тяхната експлоатация представлява заплаха за целия свят, защото мирният атом в руската версия е опасен.

Например, през октомври 2020 г. водещият ледоразбивач на проект 22220 “Арктика” беше пуснат в експлоатация с дефектен задвижващ двигател, който беше повреден по време на заводските морски изпитания. А през май 2021 г. на строящия се ледоразбивач по проекта 22220 "Сибир" в резултат на случайно задействане на пожарогасителната система един човек се задуши, а един беше хоспитализиран.

Що се отнася до ледоразбивача „Урал“, след като беше заложен през 2016 г., той трябваше да бъде въведен в експлоатация през 2020 г., но успя да влезе в заводски морски изпитания едва на 14 октомври 2022 г. По време на тестовете, които приключиха на 31 октомври, имаше забележки по характеристиките му, но на 22 ноември вече го въвеждат в експлоатация. Тоест 3 седмици, без допълнителни тестове, бяха достатъчни, за да се премахнат всички недостатъци?

По темата за “Якутия” също има много въпроси. Факт е, че ледоразбивачът, който беше планиран да бъде въведен в експлоатация през 2024 г., беше отложен за 2026 г. и е възможно той да не стане част от „великия“ ледоразбивач на Русия дори през този период. И всичко това, защото през юли финландската инженерна компания Wärtsilä обяви, че напълно прекратява присъствието си в Русия. Wärtsilä в Русия се занимаваше с доставката на навигационни системи, които трябваше да бъдат инсталирани на най-малко 10 ледоразбивача.

И това се отнася не само за “Якутия”, но и за “Чукотка”. Тоест, два ледоразбивача от проекта 22220 може изобщо да не бъдат пуснати в експлоатация. И затова днешният патосен шабаш, поне по някакъв повод, който би имитирал „величие“, ще изглежда по-скоро жалко, отколкото величествено. И, разбира се, главно действащо лице в тази срамна рефлексия ще бъде лично Путин, който със сегашното си окаяно положение много хармонично се вписва в общото настроение на събитието.

Автор: Александр Коваленко

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 104 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания