Отидете към основна версия

11 470 31

Александър Вучич: Благодаря, САЩ!

  • александър вучич-
  • кристофър хил-
  • сърбия-
  • косово

Сръбският президент благодари на американския посланик в Белград за съдействието за намаляване на напрежението в Косово

Снимка: Инстаграм

Сръбският президент Александър Вучич информира днес посланика на САЩ в Белград Кристофър Хил за последния кръг от преговорите в Брюксел и сподели загрижеността си за безопасността на сърбите в Косово и Метохия, предаде Танюг.

Благодарих на САЩ за участието им в успокояването на напрежението и предотвратяването на по-нататъшна ескалация и посочих, че Сърбия остава искрено ангажирана с диалога и решаването на всички отворени въпроси по мирен път и добросъвестно, за да се запази трудно извоюваният мир и стабилност на целия регион", написа Вучич в Инстаграм.

Прищина и Белград не успяха да постигнат споразумение вчера след провеждането на спешни преговори с посредничеството на ЕС в Брюксел по въпроса за смяната на автомобилните номера в Косово, които са издадени от Белград.

Вече почти две години въпросът за замяната на регистрационните табели в Косово изостря напрежението между Белград и Прищина. Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 година, но Белград все още не признава независимостта на някогашната си област, въпреки че над 100 държави вече са я признали.

Стотици полицаи, съдии, прокурори и други държавни служители от сръбското малцинство напуснаха работните си места по-рано този месец, след като Прищина разпореди, че местните сърби трябва най-накрая да заменят регистрационните табели на автомобилите си, издадени от Белград, с автомобилните табели на Косово.

Албин Курти съобщи снощи в профила си в Туитър, че отлага с още два дни крайния срок за налагането на глоби за шофьорите, които не са сменили номерата на колите си с косовски. Това се случи след призив от американския посланик в Косово Джефри Ховениер.

Посланикът на САЩ в Сърбия Кристофър Хил изтъкна днес, че Вашингтон продължава да подкрепя ЕС в усилията за постигане на решения в Косово и Метохия и призова президента на Сърбия Александър Вучич да продължи конструктивния си ангажимент в брюкселския процес.

„Конструктивният подход със сигурност е начинът за намиране на решение“, каза Хил след разговор с президента Вучич и подчерта, че САЩ и ЕС действат съгласувано по отношение на Косово. Той изрази увереност, че и двете страни разбират, че трябва се стигнат до решение.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: