Last news in Fakti

17 Ноември, 2022 20:20 1 529 11

Косово вдига бюджета за отбрана! Ще купува модерни оръжия

  • косово-
  • сърбия-
  • албин курти-
  • александър вучич

Миналата година е била най-добрата и най-успешната в историята на държавата по отношение на приходите и растежа на косовската икономика

Косово вдига бюджета за отбрана! Ще купува модерни оръжия - 1
Снимка: Shutterstock

Премиерът на Косово Албин Курти представи пред депутатите проектобюджета за 2023 г., който е в размер на 3,2 милиарда евро, предаде КосоваПрес. Курти отбеляза, че е увеличен бюджетът за закупуване на модерни оръжия за армията на Косово.

„В сегашния контекст подкрепата за сектора за сигурност и отбрана е важна, затова сме добавили 300 нови места в полицията и сме увеличили бюджета за закупуване на модерно въоръжение за нашата армия. 123 милиона евро са предвидени за общия бюджет на министерството на отбраната“, каза Албин Курти.

По време на представянето на проектобюджета министър-председателят на Косово подчерта, че миналата година е била най-добрата и най-успешната в историята на държавата по отношение на приходите и растежа на косовската икономика.

Според Курти, наред с кризите и предизвикателствата, следващата година предлага възможност и за консолидация на публичните финанси. По думите му бюджетът за 2023 г. е на стойност 3 милиарда и 212 милиона евро, а заложените бюджетни приходи са в размер на 2 милиарда и 884 милиона евро.

„Добавили сме 240 нови места в инспекторатите, което означава повече инспектори по труда, които да защитават правата на работниците. Отпуснали сме 296 милиона евро за здравеопазване, повече от когато и да било след обявяването на независимостта (на Косово през 2008 г.)“, каза косовският премиер.

В съответствие с обещанието на движение „Самоопределение“ продължава и бюджетната линия за изграждане на детски ясли, където за тази година има 11 проекта за строителство на детски ясли, отбеляза премиерът.

Правителството ще подкрепи и земеделците и фермерите през 2023 г. с бюджет от 87 милиона евро, съобщава още КосоваПрес.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Дън

    13 1 Отговор
    Ще им дам Хаймърси и ИРИС.
  • 2 Последния Софиянец

    16 2 Отговор
    Миналата година е имало най голям износ на дрога за Украйна.Забогатяха.

    Коментиран от #9

  • 3 Рябков

    9 9 Отговор
    С 100 000 ядрени руски бойни глави се пази окупираните от империята земи на Украйна, преговри с Украйна с техни условия са неприемливи за ядрена окупираща империя, според Кремъл Украйна и Раша са един народ и каквото каже фюрерав Кремъл целия свят изпълнява
  • 4 Русенец

    12 0 Отговор
    И този чувал ще бъде доотупан, за да се напълни хамбарът в обора.
  • 5 пешо

    11 0 Отговор
    ГЛУПАЦИ
  • 6 Хак да им е...

    0 1 Отговор
    на онези дето ни забиха нож в гурба! От друга страна жълтурите все повече приближават.
  • 7 ваня

    0 0 Отговор
    пак ли мошенници?!?!?!
  • 8 до ном 2

    2 0 Отговор
    миналата и тази година, по 4 тона от Холандия всички дроги, ако някой не знае ! Амстердам, най големите доставчициииииииииии! алооооооо!
  • 9 ТАНЮГ

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    По доклади на междувародни институци не пише за такава нелегална и криминална дейност в косово. Даже и в нейната северна част не се говори за трафик на наркотици. Явно я бъркате със самата албания.
  • 10 Ихаа! Сага на горките сърби им се дръпна

    1 1 Отговор
    "онова"?

    Аз пък си имам манифактура за прашки, копия и лъкове. Ще кандидатсвтвам в "честните" търгове на шиптерите, дето въобще няма да се спечелят от дружки на Бай ви Дън Co.
  • 11 Одит

    0 0 Отговор
    Кой им дава пари на шипкарите? НАТО?САЩ?