Отидете към основна версия

5 357 28

Сирийските кюрди спряха борбата срещу "Ислямска държава", готвят се за война с Турция

  • сирия-
  • реджеп ердоган-
  • ислямска държава-
  • сили за защита на народа-
  • турция

През изминалата седмица Анкара започна вълна от въздушни удари срещу предполагаеми кюрдски бунтовници, укриващи се в съседна Сирия и Ирак, като отмъщение за атаката в Истанбул

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Командирът на основните подкрепяни от САЩ кюрдски сили в Сирия каза, че те са спрели операциите срещу групировката "Ислямска държава" (ИД) поради турските атаки в Северна Сирия през последната седмица, предава Associated Press.

Мазлум Абди от Сирийските демократични сили (SDF) каза пред репортери, че след почти седмица на турски въздушни удари в Северна Сирия Анкара сега се готви за сухопътна офанзива. Абди заяви, че подкрепяните от Турция опозиционни бойци се готвят да участват в операциите, като добави, че турските удари през последната седмица са причинили сериозни щети на инфраструктурата в региона.

Той каза, че Турция се възползва от смъртоносния атентат от 13 ноември в Истанбул, за който Анкара обвинява кюрдските групи. Кюрдските организации отрекоха да са замесени в атаката в Истанбул, при която загинаха шестима и бяха ранени десетки.

През изминалата седмица Турция започна вълна от въздушни удари срещу предполагаеми кюрдски бунтовници, укриващи се в съседна Сирия и Ирак, като отмъщение за атаката в Истанбул.

"Силите, които работят с международната коалиция в борбата срещу "Ислямска държава", сега са цели за турската държава и следователно военните операции са спрени", каза Абди.

Неговите коментари дойдоха часове, след като американската армия каза, че две ракети са били насочени към водените от САЩ коалиционни сили в бази в североизточния сирийски град Шададех, което не е довело до "наранявания или щети на базата или собствеността на коалицията".

В изявлението на американската армия се казва, че бойците на SDF са посетили мястото, откъдето е изстреляна ракетата, и са открили трета неизстреляна ракета.

Базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за правата на човека, опозиционен военен наблюдател, в ранен доклад за ракетната атака в петък вечерта каза, че "районът е бил свидетел на атаки от клетки на "Ислямска държава"". По-късно беше казано, че подкрепяните от Иран милиции "са отговорни за вчерашния ракетен обстрел".

"Атаки от този вид излагат на риск коалиционните сили и цивилното население и подкопават трудно спечелената стабилност и сигурност в Сирия и региона", каза полковник Джо Бучино, говорител на Централното командване на САЩ.

SDF заяви в изявление преди полунощ в петък, че докато турски дронове прелитат над лагера Ал-Хол, който е дом на десетки хиляди предимно съпруги, вдовици и деца на бойци на ИД, някои членове на семействата на бойци от ИД са атакували силите за сигурност и са успели да избягат от препълненото съоръжение. SDF не каза колко са избягали, но по-късно те са били задържани.

Кюрдските власти управляват повече от две дузини центрове за задържане, разпръснати из Североизточна Сирия, в които се намират около 10 000 бойци на ИД. Сред задържаните има около 2000 чужденци, чиито родни страни са отказали да си ги приберат , включително около 800 европейци.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания