Last news in Fakti

27 Ноември, 2022 18:06 5 347 28

Сирийските кюрди спряха борбата срещу "Ислямска държава", готвят се за война с Турция

  • сирия-
  • реджеп ердоган-
  • ислямска държава-
  • сили за защита на народа-
  • турция

През изминалата седмица Анкара започна вълна от въздушни удари срещу предполагаеми кюрдски бунтовници, укриващи се в съседна Сирия и Ирак, като отмъщение за атаката в Истанбул

Сирийските кюрди спряха борбата срещу "Ислямска държава", готвят се за война с Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Командирът на основните подкрепяни от САЩ кюрдски сили в Сирия каза, че те са спрели операциите срещу групировката "Ислямска държава" (ИД) поради турските атаки в Северна Сирия през последната седмица, предава Associated Press.

Мазлум Абди от Сирийските демократични сили (SDF) каза пред репортери, че след почти седмица на турски въздушни удари в Северна Сирия Анкара сега се готви за сухопътна офанзива. Абди заяви, че подкрепяните от Турция опозиционни бойци се готвят да участват в операциите, като добави, че турските удари през последната седмица са причинили сериозни щети на инфраструктурата в региона.

Той каза, че Турция се възползва от смъртоносния атентат от 13 ноември в Истанбул, за който Анкара обвинява кюрдските групи. Кюрдските организации отрекоха да са замесени в атаката в Истанбул, при която загинаха шестима и бяха ранени десетки.

През изминалата седмица Турция започна вълна от въздушни удари срещу предполагаеми кюрдски бунтовници, укриващи се в съседна Сирия и Ирак, като отмъщение за атаката в Истанбул.

"Силите, които работят с международната коалиция в борбата срещу "Ислямска държава", сега са цели за турската държава и следователно военните операции са спрени", каза Абди.

Неговите коментари дойдоха часове, след като американската армия каза, че две ракети са били насочени към водените от САЩ коалиционни сили в бази в североизточния сирийски град Шададех, което не е довело до "наранявания или щети на базата или собствеността на коалицията".

В изявлението на американската армия се казва, че бойците на SDF са посетили мястото, откъдето е изстреляна ракетата, и са открили трета неизстреляна ракета.

Базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за правата на човека, опозиционен военен наблюдател, в ранен доклад за ракетната атака в петък вечерта каза, че "районът е бил свидетел на атаки от клетки на "Ислямска държава"". По-късно беше казано, че подкрепяните от Иран милиции "са отговорни за вчерашния ракетен обстрел".

"Атаки от този вид излагат на риск коалиционните сили и цивилното население и подкопават трудно спечелената стабилност и сигурност в Сирия и региона", каза полковник Джо Бучино, говорител на Централното командване на САЩ.

SDF заяви в изявление преди полунощ в петък, че докато турски дронове прелитат над лагера Ал-Хол, който е дом на десетки хиляди предимно съпруги, вдовици и деца на бойци на ИД, някои членове на семействата на бойци от ИД са атакували силите за сигурност и са успели да избягат от препълненото съоръжение. SDF не каза колко са избягали, но по-късно те са били задържани.

Кюрдските власти управляват повече от две дузини центрове за задържане, разпръснати из Североизточна Сирия, в които се намират около 10 000 бойци на ИД. Сред задържаните има около 2000 чужденци, чиито родни страни са отказали да си ги приберат , включително около 800 европейци.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    60 6 Отговор
    Смешно че всички страни в този конфликт са били подкрепяни от САЩ по едно или друго време. САЩ толкова много "пазят мира", че даже не им пука когато собствените им съюзници се избиват.
  • 2 Че кога кюрдските терористи

    51 13 Отговор
    Са воювали срещу ИД?

    Коментиран от #7

  • 3 681

    54 10 Отговор
    Никога не предавай и недей да воюваш срещу държавата където си роден и израснал .Кюрдите от векове служат на Европа и САЩ и съответно ,много скоро ги хваща разочарованието. Защото, там където са те има две много стабилни държави с имперски традиций- Турция и Иран. Кюрдите само ще мрат като мухи и няма да постигнат нищо. Ето, сега и Иран ги пропука. Кюрдите трябва да разберат, че нито един европеец или американец няма да мре за тях.
  • 4 Кюрд

    19 36 Отговор
    Ще опаткаме аятоласите и ердоганя !
    Започваме ПАРТИЗАНСКА борба !!!

    Коментиран от #11, #24

  • 5 Ар Джей Макрейди

    12 23 Отговор
    Кюрдите сега ще разберат че АЛ Кайда и Ислямска държава са нищо пред финасистите на тероизма по света като БРИКС и ШОС
  • 6 Гошо

    12 4 Отговор
    Ако това е вярно е добре даже много добре

    Коментиран от #8

  • 7 Вальо

    18 9 Отговор

    До коментар #2 от "Че кога кюрдските терористи":

    Никога,само Турция воюва с тях
  • 8 Вальо

    10 7 Отговор

    До коментар #6 от "Гошо":

    Кое му е доброто бе Ганьо
  • 9 Диктатора ердоган е терорист

    10 30 Отговор
    Ще бъде свален и той скоро, като диктатора путин

    Коментиран от #10, #27

  • 10 А ти ще ми

    18 5 Отговор

    До коментар #9 от "Диктатора ердоган е терорист":

    Клякаш всеки ден с удоволствие
  • 11 Ще започнете партизанска война

    17 6 Отговор

    До коментар #4 от "Кюрд":

    В клекнало положение само така има спасение за вас
  • 12 Чичо томовата колиба

    30 2 Отговор
    Б.аси готиното; създаваш една групировка, после създаваш друга да се бие с нея и на всички даваш пари и оръжия!
  • 13 ПКК в Атака !

    13 16 Отговор
    Не могат да ни спрат !
    Много сме !
  • 14 Ердоган се увлече

    13 14 Отговор
    Турците май я объркаха този път, защото си създадоха враг у дома. Това никога не е добра идея, особено ако някой голям батко има интерес от този конфликт. Специално при тях такива са поне трима големи батковци.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 пак ви казвам

    17 17 Отговор
    Помнете Баташкото клане и никога не го забравяйте,защото те са добри сама на думи.

    Коментиран от #20

  • 17 НАТО сайз милитъри

    5 20 Отговор
    След Вова Куйло (Путята) и Ердо (Ам Гъл-а) ще настъпи мотиката. Не им стига на смешните турчоля 100-процентната инфлация, ами и война търсят! Ами ще я получат, ама по душа е друго - да питат миризливите ватници, хаааха...
  • 18 Еальо

    24 11 Отговор

    До коментар #15 от "поп Богомил":

    Попе дали ще могат.Много е лошо да си турчин защото се бориш с целият свят.А най лошото е да не си турчин защото ще се бориш срещу турците.Няма армия в света на полето да победи турците.Това го запомни попе
  • 19 Еальо

    25 7 Отговор

    До коментар #15 от "поп Богомил":

    Попе попе турците на война отиват като на сватба.Ама къде такъв акъл у попа
  • 20 поп Богомил

    16 6 Отговор

    До коментар #16 от "пак ви казвам":

    Какво да помнят, сега ги учат, че е имало пет века турско присъствие, живели сме добре с турците, а лошите руснаци само ни правят лошо и не ни дават да живеем добре с добрите турци!

    Коментиран от #23

  • 21 Реалист

    21 3 Отговор
    От 100 години преди франция и англия сега израел със сащ тикат горките кюрдчета за пушечно месо на аскера:) дават им оръжие и празни надежди докато се изпържат в някоя пещера с непрани гащи:)
  • 22 Гръч

    12 2 Отговор
    САЩ от инвазията във Виетнам до днес воюва срещу себе си и своите подлоги и няма нито една победа с полезен край
  • 23 Ф16

    12 4 Отговор

    До коментар #20 от "поп Богомил":

    Сега дате светна хич не сме живели лошо при турците,а това че комунистите ни пълнеха главите за лошите турци те го правеха и продължават да го правят по заръка на Москва
  • 24 ДОСТ

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Кюрд":

    В ТАКОВА ПУШЕНО МЕСО ЩЕ ТЕ ПРЕВЪРНАТ. САМО ЛЕШОЯДИТЕ В АМЕРИКА ЩЕ ТЕ ЯДАТ. РАЗБРА ЛИ? ЛЕШ. КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ЛЕШОВЕ ИЗБИВАМЕ. ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ ЗА НАС.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ИДИЛ И ПКК

    9 0 Отговор
    са създадени от Америка.И този цирк дето се разиграва там уж помагат на "невинните"кюрди е фарс.Създадени да отслабят възхода на Турция.И параван да крадат повече от нефта на Сирия.Вижте на картата.Американските бази са близо до нефтените кладенци.Какво търсят Америка в Сирия която е на хиляди километра разтояние.
  • 27 ЗАТОВА ЛИ

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Диктатора ердоган е терорист":

    Цяла Европа се изреди на килимчето МУ.
  • 28 Kюрдите

    0 0 Отговор
    Никога не са воювали с ИД.Те воюват само с
    Турция.Кюрдите са със ИД.80% от тях са с ИД.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания