Last news in Fakti

20 Декември, 2022 16:50 1 618 2

Спецакция! Пакистански командоси убиха 26 талибански бойци и освободиха заложници

  • пакистан-
  • ислямска държава-
  • афганистан-
  • талибани

Според източника от разузнаването операцията е започнала, след като преговорите с лидерите на пакистанските талибани за уреждане на ситуацията със заложниците не са постигнали успех

Спецакция! Пакистански командоси убиха 26 талибански бойци и освободиха заложници - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Пакистански военни командоси убиха днес 26 талибански бойци при операция за освобождаване на полицаи, държани като заложници от три дни в център за борба с тероризма в град Бану, предаде ДПА.

Източник от разузнаването каза, че всички нападатели, превзели центъра в неделя, са убити. По думите му поне осем заложници са освободени, а някои от тях са били ранени. Петима войници и трима командоси са пострадали при операцията, заяви той.

Най-малко четири силни взрива са били чути, когато командосите са щурмували центъра, след което е имало ожесточена престрелка, каза полицейски служител, пожелал анонимност.

Според източника от разузнаването операцията е започнала, след като преговорите с лидерите на пакистанските талибани за уреждане на ситуацията със заложниците не са постигнали успех.

Силите за сигурност заявиха, че всички заложници са спасени. В центъра е имало шестима служители от силите за сигурност и няколко задържани лица, заявиха източници, цитирани от Ройтерс.

По думите на представител на местните власти нападателите, превзели центъра, са искали безопасно да преминат в съседен Афганистан.

Бану се намира близо до пакистанския регион Северен Вазиристан, служил дълго време като средище на бойци, свързани с терористичната групировка Ал Каида и мрежата „Хакани“ на афганистанските талибани.

Пакистанските талибани, които следват същата строга интерпретация на сунитския ислям като афганистанските талибани, но имат различна организация, са убили около 80 000 души за десетилетия на насилие. Те бяха изтласкани в Афганистан при поредица офанзиви, предприети от властите след 2014 г., но се опитват да си върнат контролираните по-рано райони, откакто афганистанските талибани превзеха Кабул миналата година, посочва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тези командоси май са от

    6 5 Отговор
    терористите на сащ талибаните ще им го върнат пак с лихвите
  • 2 БОМБЕТО

    1 0 Отговор
    Да са живи и здрави глухите .