Отидете към основна версия

2 840 15

Хърватия спешно купува зенитно-ракетен комплекс с малък обсег от Франция

  • мистрал 3-
  • ракети-
  • франция-
  • хърватия

Поръчката включва доставка на ракети Мистрал 3 и пускова система с малък обсег с най-нова термокамера, система за криптирана електронна идентификация на целта и комплект за координация на командването и управлението

Снимка: Wikipedia

Хърватското правителство взе днес решение за спешно закупуване на зенитно-ракетен комплекс с малък обсег от Франция и в тази връзка преразпредели бюджетните средства за тази година и упълномощи министерството на отбраната да поеме задължения към бюджета за периода от 2024 до 2026 г., съобщава информационният сайт Индекс.

"Обстоятелствата, настъпили с агресията на Руската федерация срещу Украйна и катастрофата на безпилотен летателен апарат в Загреб, показаха, че е необходимо да се коригират приоритетите и плановете за оборудване на хърватската армия. Следователно закупуването на зенитно-ракетна система беше определено като най-висок приоритет на въоръжението в краткосрочен план", обясни министърът на отбраната Марио Баножич.

Като част от прилагането на хърватско-френското стратегическо партньорство, в политическа декларация, подписана в края на ноември миналата година, Франция предложи на Хърватия засилване на сътрудничеството по въпросите на отбраната. В рамките на програмата за доставка на изтребители Рафал тя одобри и дарение на пускова система с малък обсег от оригиналния производител MBDA Франция за защита на авиобазата, където ще бъдат разположени самолетите Рафал.

В съответствие с нуждите си хърватските въоръжени сили поискаха приоритетна доставка на система Мистрал с малък обсег и ракети Мистрал 3. Тази поръчка е спешна и неотложна мярка, която е важна за дългосрочната сигурност и защита на Хърватия, каза Баножич.

Поръчката включва доставка на ракети Мистрал 3 и пускова система с малък обсег с най-нова термокамера, система за криптирана електронна идентификация на целта и комплект за координация на командването и управлението. Осигурен е и пакет от интегрирана логистична поддръжка, обучение на персонала и техническа поддръжка за производителите.

Тази система лесно се интегрира с вертикалната пускова система MICA със среден обсег на MBDA, която използва същите ракети като самолетите Рафал, като по този начин опростява логистичната и оперативната поддръжка, каза министърът.

"Офертата за доставка на ракетна система за противовъздушна отбраната с малък обсег е на стойност 53 850 000 евро със срок на изплащане пет години, като задълженията на министерството на отбраната включват индексация на цените и данък добавена стойност. Така общите задължения на министерството възлизат на 71 957 138 евро", каза министърът.

През тази година тези задължения възлизат на 16 155 000 евро, през следващата - на 17 687 157 евро, през 2024 г. на 12 471 705 евро, през 2025 г. на 23 823 510 евро и през 2026 г. на 1 819 766 евро, допълва загребската телевизия Ен 1.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: