Last news in Fakti

9 Декември, 2022 15:20 2 827 15

Хърватия спешно купува зенитно-ракетен комплекс с малък обсег от Франция

  • мистрал 3-
  • ракети-
  • франция-
  • хърватия

Поръчката включва доставка на ракети Мистрал 3 и пускова система с малък обсег с най-нова термокамера, система за криптирана електронна идентификация на целта и комплект за координация на командването и управлението

Хърватия спешно купува зенитно-ракетен комплекс с малък обсег от Франция - 1
Снимка: Wikipedia

Хърватското правителство взе днес решение за спешно закупуване на зенитно-ракетен комплекс с малък обсег от Франция и в тази връзка преразпредели бюджетните средства за тази година и упълномощи министерството на отбраната да поеме задължения към бюджета за периода от 2024 до 2026 г., съобщава информационният сайт Индекс.

"Обстоятелствата, настъпили с агресията на Руската федерация срещу Украйна и катастрофата на безпилотен летателен апарат в Загреб, показаха, че е необходимо да се коригират приоритетите и плановете за оборудване на хърватската армия. Следователно закупуването на зенитно-ракетна система беше определено като най-висок приоритет на въоръжението в краткосрочен план", обясни министърът на отбраната Марио Баножич.

Като част от прилагането на хърватско-френското стратегическо партньорство, в политическа декларация, подписана в края на ноември миналата година, Франция предложи на Хърватия засилване на сътрудничеството по въпросите на отбраната. В рамките на програмата за доставка на изтребители Рафал тя одобри и дарение на пускова система с малък обсег от оригиналния производител MBDA Франция за защита на авиобазата, където ще бъдат разположени самолетите Рафал.

В съответствие с нуждите си хърватските въоръжени сили поискаха приоритетна доставка на система Мистрал с малък обсег и ракети Мистрал 3. Тази поръчка е спешна и неотложна мярка, която е важна за дългосрочната сигурност и защита на Хърватия, каза Баножич.

Поръчката включва доставка на ракети Мистрал 3 и пускова система с малък обсег с най-нова термокамера, система за криптирана електронна идентификация на целта и комплект за координация на командването и управлението. Осигурен е и пакет от интегрирана логистична поддръжка, обучение на персонала и техническа поддръжка за производителите.

Тази система лесно се интегрира с вертикалната пускова система MICA със среден обсег на MBDA, която използва същите ракети като самолетите Рафал, като по този начин опростява логистичната и оперативната поддръжка, каза министърът.

"Офертата за доставка на ракетна система за противовъздушна отбраната с малък обсег е на стойност 53 850 000 евро със срок на изплащане пет години, като задълженията на министерството на отбраната включват индексация на цените и данък добавена стойност. Така общите задължения на министерството възлизат на 71 957 138 евро", каза министърът.

През тази година тези задължения възлизат на 16 155 000 евро, през следващата - на 17 687 157 евро, през 2024 г. на 12 471 705 евро, през 2025 г. на 23 823 510 евро и през 2026 г. на 1 819 766 евро, допълва загребската телевизия Ен 1.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    19 9 Отговор
    Като си подарихте с-300 сега купувайте прашки
  • 2 Ммм дааа

    25 6 Отговор
    спешно са я принудили, нали я вземат шенген.
  • 3 Пич

    11 1 Отговор
    Балъци..... Като незнаят , как се прави черешово топче !!! А ние - сериозни производители ! А.... ?!
  • 4 Бесен- _Язовец

    10 8 Отговор
    Страх ги е харватите от Руската армия, че руснаците могат да им откраднат свещенните
    миди от плажа
  • 5 Гошо

    16 4 Отговор
    ааа почнаха ги , то Шенген пари струва Я как бързо ги накараха да си прекроят бюджета Ама най важното строеж на лагери за бежанци предстой
  • 6 Леличката

    19 5 Отговор
    Тези са в топ 3 на нациите нацисти.

    Коментиран от #8

  • 7 Псевдоним

    9 4 Отговор
    Щом има спешно подаряване, ще има и спешно купуване.
  • 8 Индийски БИВОЛАР

    14 2 Отговор

    До коментар #6 от "Леличката":

    УСТАШИ КАКО -И ПАПАТА ГИ Е ПАЗИЛ
  • 9 реалистично

    5 3 Отговор
    Хората са си направили сметката! Само че причината не е на 1 000 километра на изток,много по-наблизо е . . . . . . . . В тая връзка търся автомобил с регистрация от осово.........
  • 10 Дам

    9 6 Отговор
    Днес в Шенген утре с модерна техника.Хората мислят.
  • 11 Детски играчки

    1 1 Отговор
    На 1/100 не са от иранските дрони дори
  • 12 дежавю

    2 1 Отговор
    Шенген е едно, но съсед като Сърбия и Република Сръбска в Босна налага грижа за отбраната. Иначе следва сценарий Донбас и Крим.
  • 13 А бее

    2 0 Отговор
    Щеше да им излезе по евтино ако бяха дали малко рушвет на усраинсите да не ги стрелят като поляците.
  • 14 пенко

    2 0 Отговор
    СРЕЩУ КОГО БЕ УСТАШИ ???? ПОКЛОН И РЕВЕРАНС ЗА ШЕНГИН ---А !?!?!?П ЕГАТИ ПОДЛИЗУРКИТЕ !
  • 15 Баро

    1 0 Отговор
    Не ги мислете хърватите глейте си у ваща паница ганьо нема поправяне
Новини по държави: