Last news in Fakti

2 Януари, 2023 18:45 23 449 101

"Лоша работа, всичко ще поскъпне": какво мислят хърватите за еврото

  • хърватия-
  • евро-
  • еврозона

Хърватия на първо време ще спечели от въвеждането на еврото и влизането в Шенген - шенгенската виза например сигурно ще направи страната по-привлекателна за чуждестранни студенти и за работна сила от трети държави

"Лоша работа, всичко ще поскъпне": какво мислят хърватите за еврото - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

От 1 януари 2023 Хърватия не само стана част от Шенгенското пространство, но и въведе еврото. Какво мислят хърватите за новата валута? Страх ли ги е от поскъпване - или виждат предимствата?

За Хърватия започна паметна година. Националният отбор по футбол току-що се класира на трето място в света, а от 1 януари 2023 страната вече членува в Шенгенското пространство и в еврозоната. Хърватите имат достатъчно причини за добро настроение и високо самочувствие.

В празнично украсения Загреб витрините на магазините вече привличат внимание с ценови табелки в двете валути: куна и евро. Така преходът ще протече най-гладко, а и ще се избегнат спекулациите на недобросъвестни търговци. Службата за защита на потребителите дори ще води черен списък на онези търговци, които закръглят цените прекалено безочливо в своя полза.

Между страха и надеждата

А какво казват потребителите за прехода от куната към еврото? Недалеч от лъскавите бутици в центъра на Загреб хляба си изкарват и по-скромни търговци. В януарския студ стоката си предлагат продавачи на плодове и на цветя. Един от тях се тюхка, че еврото било лоша работа, защото всичко щяло да поскъпне - точно както станало в Германия и Австрия навремето. Пекарката Ивана Хорват пък се опасява, че всички цени ще бъдат закръглени нагоре. "Много хора изплащат ипотеки. И там процентите ще се вдигнат", скептично прогнозира тя. Нейна колежка, която продава плодове и зеленчуци, също се тревожи: "Досега всичко беше наред - и влизането в НАТО, и влизането в ЕС. Не бива обаче да ни взимат валутата", казва жената. А една купувачка споделя, че ще ѝ е мъчно за куната. Но добавя, че еврото носи редица предимства. Пък и след като решението така или иначе вече е взето, остава само да се надяваме на нещо добро, казва още жената.

Надеждата на купувачката очевидно се споделя от мнозинството нейни сънародници: 55% от хърватите подкрепят еврото, макар че повечето хора очакват същевременно и покачване на цените. В Хърватия, една държава с население под 4 милиона, в момента средната заплата възлиза на по-малко от 1000 евро, а пенсиите са около 200-300 евро - далеч от равнището в страни като Германия. В същото време обаче хранителните стоки, облеклото и пътешествията струват почти колкото в Германия.

Хърватия въвежда еврото в една необичайно напрегната международна обстановка, каквато не е имало за никоя от останалите държави в еврозоната. В Украйна бушува война, в Европа се е надигнала инфлация, снабдителните вериги скърцат или направо се късат. През ноември поскъпването в страната надхвърли 13%, а в сравнение с Германия например държавата не помага особено на закъсалите хора.

В туристическия бранш обаче цари оптимизъм. Шефът на туристическия съюз Кристиян Станичич приема журналистите в офис, чиито стени са украсени с най-привлекателните хърватски пейзажи: тюркоазено море, закътани плажове, идилия. Цялата тази прелест е толкова наблизо, казва Станичич, само на няколко часа път с автомобил - подходящо е дори за кратка почивка. А страната тепърва ще развива бранша: културен и еко-туризъм, по-добра гастрономия, възможности за кратък отдих, разширяване на сезона и отвъд обичайните летни месеци. През 2022 в страната са били регистрирани цели 24,5 милиона туристически нощувки - сериозен ръст дори в сравнение с годината преди пандемията.

В навечерието на старта на еврото правителството и националната банка проведоха мащабни разяснителни кампании - с реклами по медиите, с брошури за хората. Но от това дори нямаше нужда, защото хърватите добре познават еврото: то вече от години е резервна и неофициална втора валута в страната.

Въпреки това икономистката Марушка Вицек е на мнение, че страната не е готова за общата валута. Но защо? Заради структурните проблеми, отговаря експертката. Да, в Хърватия има сигурност, спокойствие и чистота, има и няколко фирми, които са конкурентоспособни на международния пазар - например в областта на логистиката. Но заплатите все още са твърде ниски, а само с туризъм икономика не се прави. Скептично настроен е и проф. Любо Юркич от Университета в Загреб. Той смята, че Хърватия се отказва от единствения инструмент за собствена фискална политика, а от еврото полза имат най-вече по-големите държави.

Ползите за Хърватия

Но не е само това. Целият балкански регион боледува от обезлюдяване, напускат млади и образовани хора, страните наоколо са политически нестабилни, рискът от задлъжняване е висок. Въпреки всичко това обаче Хърватия на първо време ще спечели от въвеждането на еврото и влизането в Шенген - "шенгенската виза" например сигурно ще направи страната по-привлекателна за чуждестранни студенти и за работна сила от трети страни.

Загребският концерн "Кончар" например с четири очи търси специалисти. Тази традиционна хърватска фирма с 3700 работници и служители произвежда влакове, генератори, слънчеви колектори и електроцентрали с традиционна или вятърна енергия. Фирми като "Кончар" разбираемо се радват на еврото и на Шенген, защото това им отваря нови пазари, намалява разноските и разширява международното сътрудничество. Но когато стане дума за увеличаване на заплатите, ръководството си остава сдържано. Божидар Полдругач от Управителния съвет на фирмата твърди, че и в момента концернът плаща на хората доста добре спрямо равнището на заплатите в страната. А и много неща зависят от геополитическата обстановка, добавя той.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ма не е

    173 16 Отговор
    верно това бе, ще кажат ншите финансови експерти.

    Коментиран от #8

  • 2 Даа

    137 92 Отговор
    Ще гълтаме праха на хърватите. За нищо не ставаме.

    Коментиран от #75

  • 3 Никой не печели!

    278 51 Отговор
    ЕС и самата Европа са потъващ кораб,Титаник,печалбата е да гушнеш някоя скумрия по пътя към дъното..

    Коментиран от #32, #40, #59

  • 4 Русофил

    57 75 Отговор
    Щели да избият загубите от увеличени данъци на имоти на руснаци.
  • 5 психо

    294 24 Отговор
    референдум трябва за такива работи. а не политиците да лъжат колко хубаво е с 780лв минимална заплата...
  • 6 Поздрави от Гърция!

    314 35 Отговор
    Аз помня какво стана в Гърция след въвеждането на еврото! Ами цените скочиха 3 пъти, страната влезе в криза от която още не може да излезе!

    Коментиран от #16, #60, #81

  • 7 Жълто джудже

    247 25 Отговор
    Еврото винаги е било производно на експанзията. След като пазарът се свие, еврото ще стане токсично. Най-бедните и най-уязвимите страни в Европа ще бъдат ударени първи. Няма да имат място за маневриране.

    Коментиран от #9

  • 8 И кой го казва

    18 62 Отговор

    До коментар #1 от "ма не е":

    Експерта по всичко и нищо ли?
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 122 Отговор

    До коментар #7 от "Жълто джудже":

    МНОГО СТЕ неподготвен по въпроса КОЛЕГА не се изказвайте така ЗАЩОТО ВСИЧКИ ВИ СЕ СМЕЕМ
  • 10 референдум трябва за подобно решение!

    215 20 Отговор
    тепъва ще видят хърватите “хубавата”страна на еврото … дано не ни приемат още веднъж два и то до тогава тоя съюз ще е в историята а всички отказали се от суверенната си валута ще разберат “хубавото” на еврото
  • 11 Споко пичове и мацки

    200 19 Отговор
    .......ако имате познати които са живели в италия и испания по време на приемане на еврото просто може да ги запитате.
    Хампарцумян ще ви кажа не а те просто ще ви кажат истината която никак не е розова. Споко пичове и мацки вие ще го усетите дълбоко..... Не е необходимо да ви отваряме предварително тези които знаем какво беше.

    Коментиран от #37, #61

  • 12 Тъп русофил

    71 96 Отговор
    Тези са много глупави ! Вместо да приемат рублата,те се запътили към гнилия запад...
  • 13 дрън-дрън яинар

    144 2 Отговор
    От десетилетия либерастията ни налага правилото на ценообразуване , че нещо струва толкова , колкото клиентът плати за него , волю или неволю , сега някакви служби щели да контролират и не знам какво си .
  • 14 Жълто джудже

    134 12 Отговор
    Наличието на евро няма да ви помогне да си уговорите час при лекар, няма да ви позволи да си купите нова кола. Ще бъдете помолени да изчакате няколко седмици.
  • 15 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    197 23 Отговор
    никакво ЕВРО ИМАМЕ си БГ ЛЕВ

    Коментиран от #17, #19, #83

  • 16 Поздрави от МаСКВА

    25 105 Отговор

    До коментар #6 от "Поздрави от Гърция!":

    Имаме си Водка,Володя и Червеното знаме.

    Коментиран от #31

  • 17 Шумкар

    11 46 Отговор

    До коментар #15 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    И какво от това ?........По щастлив ли си ?.....
  • 18 Калпазанин

    98 5 Отговор
    Първо ще им оберат спестяванията, ако сега скокнат за увеличение на заплатките до 6 месеца ще влязат в релсите
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Петър

    3 9 Отговор
    не пиши повече такива глупости
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Гошо

    126 3 Отговор
    "какво мислят хърватите за еврото" Каквото е да мислят ,то е без всякакво значение за ЕЦБ и разните ѝ храненици
  • 31 Жълто джудже

    21 7 Отговор

    До коментар #16 от "Поздрави от МаСКВА":

    Ако сте възможно най-близо до живота, тогава има по-малко причина да размахвате ръце и да скачате на място.
  • 32 Петър

    1 23 Отговор

    До коментар #3 от "Никой не печели!":

    не пиши повече такива глупости
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ИМПЕРИАЛИСТ

    25 87 Отговор

    До коментар #11 от "Споко пичове и мацки":

    Добре, айде сега "умнико" обясни как, без да пита за разрешение, ЧЕРНА ГОРА през 2001г. ВЪВЕДЕ ЕВРОТО за национална валута и тази мини-държавичка още не е фалирала???

    Коментиран от #55, #56, #94

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Констатирал

    23 92 Отговор

    До коментар #3 от "Никой не печели!":

    Потъващ кораб сте вие русофлета!! И връщане нагоре НЯМА!!!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Антонио Бандера

    22 65 Отговор
    Тънка манипулацийка от гнойче гнеле. Против еврото са про с товатите лелки от пазара, красивите и умните ликуват. Колко ще успеете да криете истината? Година? Две?
  • 55 Про митак

    130 12 Отговор

    До коментар #37 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Добре, айде обясни защо Румъния отложи еврото за 2029? Черна гора ли трябва да копираме или да си гледаме интересите?

    Коментиран от #58

  • 56 Пор Чвор

    100 8 Отговор

    До коментар #37 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Цитирам ти заглавие от 2019 : черногорците са най-задлъжнели на балканите. Нещо говори ли ти това?
  • 57 Само питам

    26 61 Отговор
    това че си имаме любими левчета вместо "омразно" евро попречи ли на цените да се вдигнат МНОГО за последната година? Реши ли частник или държава да ни дере кожите ще го стори в лева или евро и не виждам що се вайкате толкова като това ама изобщо не зависи от нас овцете за стригане!

    Коментиран от #64, #77

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Хахаха

    14 62 Отговор

    До коментар #3 от "Никой не печели!":

    Едно време и за капитализма викаха така. Все го чакаха да пропадне. Пък ко стана накрая? Май соца си замина.

    Коментиран от #63

  • 60 А аз помня,

    95 7 Отговор

    До коментар #6 от "Поздрави от Гърция!":

    какво стана в Германия, след като въведоха еврото!
    Търговците просто изтриха "ДМ" и написаха "Евро" на етикетите с цената. А цената си остана същата!
    А това беше инфлация от 100%, понеже 1 евро беше приблизително около 2 марки тогава.
    Пък и след това. Днес вече, ако мислиш, кое и колко струваше в ДМ, свят ще ти се завие!
    Инфлация от над 10 пъти и то за хранителните продукти, за жилищата...!
    Какво да ме интересува някакъв телевизор или смартфон от Китай, който бил станал "евтин", като много по-важно са храните, енергията, квартирите, транспорта?
    Това, което всеки ден ти "бърка в джоба"?

    Коментиран от #84

  • 61 Читател

    76 3 Отговор

    До коментар #11 от "Споко пичове и мацки":

    Този арменец Хампарцумян не беше ли доносник на Държавна сигурност, назначен за банкер?
  • 62 читателка

    29 17 Отговор
    не мога да разбера защо никой не коментира увеличенията на цените напоследък-колкото си искат,без обяснения,почти непрекъснат процес,голямо увеличение като процент вече месеци наред.А сега се чудим как щели да "закръглят" цените-това ли ни е проблема?Колкото и да закръглят предполагам няма да е така агресивно както напоследък.

    Коментиран от #73

  • 63 Букайо не Сака

    99 8 Отговор

    До коментар #59 от "Хахаха":

    Със соца си замина здравеопазването, образованието че и държавата. Що за каттил се радва на това?

    Коментиран от #65

  • 64 Пор Чвор

    27 3 Отговор

    До коментар #57 от "Само питам":

    Аргументът ти е меко казано дембилен. Подозирам, че си депутат
  • 65 Заминаха си и

    89 5 Отговор

    До коментар #63 от "Букайо не Сака":

    армията, и индустрията, и селското стопанство - българските храни, селата и малките градове си заминаха също и най-важното: Нашата вяра в нещо "нормално" си отиде също! Ценностната система за хората е от изключително значение. Обезверен народ няма бъдеще! Вижда се на изборите, вече никой не вярва, че някога ще се оправи нещо! И като капак на всичко, отрицателната демография!
  • 66 Име

    69 12 Отговор
    Излизане на България от ЕС, веднага!
  • 67 калугин

    13 59 Отговор
    ГНИЛИЯ ЗАПАД ИЗКАРА 300 МИЛИАРДА ЗА ГЪРЦИЯ, А ТИ С 780 лв за РУБЛИ ЛИ ЩЕ ГИ СМЕНЯШ ИЛИ ЗА ЙОАНИ, ТОВА Е РУСКИЯ БОТУШ МИЗЕРИЯ И МНОГО ОБЕЩАНИЯ ЗА КОМУНИЗАМ В ЦЕЛИЯ СВЯТ, НЯКОГА

    Коментиран от #68

  • 68 Тоя па?

    63 4 Отговор

    До коментар #67 от "калугин":

    Не виде ли вече, че всичките системи са боклук?
    Или имаш или нямаш, това е!
    Къв "комунизъм" те гони?
    В капитализма на власт са само свръхбогатите от край време, а на тези им е все едно, жив ли си, или умрял!
    И даже гледат да те смачкат, че им пречиш със съществуването си само!
  • 69 ПАК айрян без Мляко

    8 8 Отговор
    Пак шопски салата и мармалад Европа търси 3 река хора
  • 70 ЗДРАВЕЙ

    17 1 Отговор
    В Азия и Африка -Мароко е по добре от фон и Йордан макарон В бг този момент няма да излезе
  • 71 Прав

    18 4 Отговор
    България никога няма да се управи по всеки касоз и члн пръста за нищо не си мърдат и никаква заплата не са овиличили на работниците като цяло
    💸🧑‍🏭💸🧑‍🔧💸👷💸👈
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 КУРти

    14 2 Отговор

    До коментар #62 от "читателка":

    е в Гърция и Германия закръглиха 2, 3 .. тука що да е различно, малко ли ти се вижда?
  • 74 Антонио Бандера

    69 6 Отговор
    Еврото е краят на България, съвсем буквално. А от еврото до цифровата валута крачката е една и ецб изобщо няма да ви пита. Това пък ще е краят на индивида. Мислете докато още ви позволяват

    Коментиран от #76

  • 75 Мммда

    45 5 Отговор

    До коментар #2 от "Даа":

    Баце ти знаеш ли, че някой хранителни продукти са поскъпнали там двойно, а заплатите никой не ги е барнал. Еврото е голяма смр@д, всички западни държави са технически фалирали в момента. Дори швабите по покупателна способност ни настигнагнаха на дъното, заплатите едва им стигат.
  • 76 Ай сифон

    8 30 Отговор

    До коментар #74 от "Антонио Бандера":

    От много умници и разбирачи кое е хубаво или лошо България е най бедната страна в ЕС докато другите вървят напред юАко ги слушаш трябва и от ЕС да излезем и да отидем в третия свят

    Коментиран от #78, #79

  • 77 Мммда

    45 1 Отговор

    До коментар #57 от "Само питам":

    Само един пример, ще ти дам в Хърватия най-евтиното кафе е 2евро в момента. Цената на хранителните продукти са се увеличили от 35% до 100%, заплатата не е мръднала.
  • 78 Мммда

    22 3 Отговор

    До коментар #76 от "Ай сифон":

    Покупателната способност на минималната ни заплата е същата на тая в Германия и там парите не ти стигат, въпреки че е около 1450евро чисто с които не може да си позволиш и личен автомобил "смарт" да поддържаш, само застраховката му е около 850-900евро
  • 79 Мммда

    36 6 Отговор

    До коментар #76 от "Ай сифон":

    Плюс ние сме вече на ниво страна от третия свят. Прогрес 0 и само потъваме покрай европейските инструкции.
  • 80 Ай сифон

    12 35 Отговор
    Някой упорито се мъчат да убедят народа че видите ли в ЕС е лошо и бедноста е на всяка крачка обаче Китай Русия С Корея са спасението на България
  • 81 Поздрави от Глупландия

    7 20 Отговор

    До коментар #6 от "Поздрави от Гърция!":

    Дай боже да заживеем в скоро време, като гърците.

    Коментиран от #95

  • 82 Исторически парк

    33 4 Отговор
    Цяла статия за ползите от гейврото и реално нито една полза не можаха да изброят.. освен това, че имало "предимства"
  • 83 Уфф

    34 1 Отговор

    До коментар #15 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    БЪЛГАРСКИ НАРОД НЯМА...ИМА САМО БГ МАФИЯ И БГ ПОЛИТИЦИ ПРЕДАТЕЛИ ИДИОТИ
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Фен

    8 15 Отговор
    Всички сте много П..Р..О..С..Т..И.
    Започнете да мислите с тия лейки....щяло всичко да скочи!!!
    Сега бензина е 3 лева а в Европа е 1,50 евро. Когато приемем еврото колко ще стане бензина при нас......1,5 евро или 3 евро?

    Коментиран от #86

  • 86 Не сме изобщо

    27 5 Отговор

    До коментар #85 от "Фен":

    прости! Еврото и този "союз" - ЕС са Титаник!
    Колкото повече ни "дърпат" към тях, толкова по-лесно ще ни закопаят с тях!
    Искат ни в Еврозоната за да ни подчинят напълно на ФАЩ!
    За да не можем да се съпротивляваме, когато ни премахнат "хартиените" пари и монетите и направят всичко цифрово!
    Виж какво стана с градския транспорт в София? Цифров и толкоз! Някой да те е питал?
    ЗА тях това е идеално - световен концлагер!
    Какъв бензин да ме интересува след това, когато няма да мога нищо повече да определям за себе си, за децата ми, за родителите ми, за страната ни, за бизнеса ми...?
    Тези ще измислят пак някоя "зараза" и ще ликвидират възрастните ти родители и ти няма да можеш нищо да направиш за тях!
    Или "задължително някаква си ваксина" за децата ти и те стават дебили след нея? Е, защо да си докарваме още проблеми?
  • 87 До онези

    24 3 Отговор
    Който първосигнално се подават на тази опасна манипулация - еврозоната.Вярвате,че за огромната маса- милиони българи,ще бъде по добре с въвеждането на евро? Не само за ниско платените- армия от над 800 х души( това са 800 х домакинства) но и за тази част, която се възприема за" средна класа".Задайте на вашите шефове един елементарен въпрос: Когато влезе еврото,ако примерно сега получавам 1500 лева,ще ми увеличите ли заплащането 1:1, за да запазя статуса си? Защото и стоката,услугата,която вие ще произвеждате,а той ще продава ше бъде в евро.Какъв ли ще бъде отговора,а? Ще ти ръсне 750- максимум 800 евро,и те връща в 90- те.Но цените на всички стоки услуги-- в евро. Ще удържите ли,или по Дянковски модел-" постна пица" Едрия бизнес,търговци, посредници - те мечтаят за еврото и Шенген.Да стига до Португалия,да изнася и внася без проблем.За народа- ветър? Но този ветър,ще го духа до веки.За еврото мечатят и другите- със седем - осем цифрени сметки,но са в лева.Влиза еврото,и той ги изпира за минути.Законно се събужда мултимилионер,но в Евро.Втора по сила валута в света.Без да си е мръднал пръста,ще купува имоти,бизнеси,в цял свят,без заплаха да го попитат данъчни,финасови органи,откъде ги има! Защото притежава евро.Директни плащания и трансфери през компа си.
  • 88 Гост

    7 9 Отговор
    "Лоша работа, всичко ще поскъпне" - явно и там е ялов матрялът като тук. Затова простолюдието не трябва да взема решения
  • 89 Хам.Цу

    2 14 Отговор
    Няма такова нещо. Даже ще има поевтиняване. Защото ще имате достъп до евтини кредити. Спокойно. Слушайте ме.
  • 90 Матей преображенски

    12 3 Отговор
    Ще поскъпнат,я!И не само това,ще има всевъзможни коварни удари под кръста от западните фирмаджии и банкери.Нима ще кажат предварително как точно ще изцедят ново-подлъганите страни,защото точно това е целта,след толкова усилия да ни продънят ушите с всякакви хвалебствия и празни обещания.Седнали да мислят как да ни направят кефа ли,напротив,те ден и нощ,сън не спят за да измъдрят как да ни издърпат чергата изпод краката.Защото са па-ра-зити,потосмукачи и кръвосмукачи.
  • 91 Матей преображенски

    10 4 Отговор
    Страстно се мъчат да ни качат на кънките,движим се по поледица,едно леко подхлъзване и както народа и икономиката са тъй аланкат,крехки и чупливи и едва кретащи,и ще се разбием на парченца.После и западняшкия дявол не ще ни съедини в ново франкенщайнско творение.Затова,БДЕТЕ,гледайте Русия,от там ще ни дойде спасението.не от ес нато,шенген и евро--химери.
  • 92 7777777

    19 2 Отговор
    И НАЙ ЛОШОТО - ХЪРВАТИТЕ СТАВАТ СОЛИДАРНИ ДЛЪЖНИЦИ С ДЪЛГОВЕТЕ НА НАЙ-БЕДНИТЕ В ЕВРОПА-ПОРТУГАЛИЯ, ИСПАНИЯ, ИТАЛИЯ, ГЪРЦИЯ! СЪЩОТО ЧАКА И НАС - ЩЕ ПЛАЩАМЕ ДЪЛГОВЕТЕ НА ДРУГИТЕ!
  • 93 случаен

    10 0 Отговор
    ама що не коментират огромните дългове на всички в с еврото,и що чехия и полша не щат за дания да не говорим
  • 94 случаен

    10 2 Отговор

    До коментар #37 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    обясни що гърция е фалирала испания италия франсета джърмани ги гонят,а чехите и поляците не напират
  • 95 случаен

    3 0 Отговор

    До коментар #81 от "Поздрави от Глупландия":

    кръчмаря иде със сметката
  • 96 Какво да кажем ние

    5 1 Отговор
    Когато храната в България е по скъпа от тази в Германия. Електроуредите също
  • 97 4×4

    4 0 Отговор
    Ние ....Българите сме свикнали,все чужденци да ни управляват.Сами не можем,няма КАДРИ.
  • 98 Хърватия ще разбере, че са се Прецакали

    10 0 Отговор
    С Еврото, да питат Швеция, Дания Унгария, Чехия, Румъния Полша защо не искат Еврото??? ПУСНАХА Хърватия в Шанген, зада им Набутат и Еврото!!!!
  • 99 Бай Тошо

    6 0 Отговор
    Дори в Швейцария - Меката на банките не искат евро и са във франкове. В Еврозоната е като в чорбаджийската къща - има нужда и от слуги. Е, ние ще сме от тах, ако влезем в Шенген и Еврозоната.
  • 100 Много първосигнално

    5 0 Отговор
    Някои задава ли си въпроса, че с приемането на еврото се губи финансовата независимост на България?
    Помислете малко! Живеем в материален свят. Само помислете, че разполагате с определени средства /без значение колко/ но някои друг ви казва какво може и какво не може да правите с тях. Това схващате ли го.
    Целта е контрол. Така ставате зависими от някои друг. Той ви нарежда как разполагате с парите си, той ви спира фондове ако не сте послушни, той взима ВСИЧКИ решения с които вие сте задължени да изпълнявате. Какво като имате милиони и от банкомата сте ограничени да теглите 30 Евра на ден. Забравихте ли какво се случи скоро с гърците???
    Така вие се превръщате във РОБ. И това е без някои да ви пита искате или не.
    Утре ще минат на дигитална валута /без да ви питат/. Отивате до магазина и се оказва, че сметката ви е блокирана по някаква причина. Имате ли идея какво е това? По никои начин не можете да си купите нищо или да заплатите за извършена услуга. Даже и близките ви не могат да заплатят заради вас или да ви дадат на заем.
    За сега контрола върху лева е в ръцете на БНБ. Контрола е в ръцете на БГ избиратели. Премине ли се към Евро даже няма и механизъм за излизане от него.
    Който разбрал - разбрал
  • 101 Вирус

    0 0 Отговор
    Зелето пак агитира айде дайте да видим цените
Новини по държави: