Last news in Fakti

6 Декември, 2022 22:47 2 635 23

Макрон се аргументира за думите си за сигурността на Русия

  • франция-
  • еманюел макрон-
  • русия-
  • владимир путин

Париж настоява върху необходимостта за европейците да бъдат на масата на преговорите, когато нови споразумения за контрол на въоръженията ще бъдат договаряни

Да не бъде унижавана Русия и да ѝ се предоставят в бъдеще гаранции за сигурността - по тези въпроси днес френският президент Еманюел Макрон се аргументира, след като породи нова полемика, когато в интервю за френски медии той говори за архитектурата на сигурността в Европа след края на войната в Украйна, предаде Франс прес.

"Не мисля, че трябва да превръщаме тези неща в такива големи казуси, да се опитваме да създаваме полемика там, където я няма", заяви Макрон в кулоарите на срещата на върха ЕС-Западни Балкани, състояла се днес в албанската столица Тирана.

"Винаги съм казвал същото нещо, а то е, че накрая, в разговорите за мир, ще им теми, свързани с територията на Украйна и те са от компетенциите на украинците. Но ще има и теми, свързани с колективната сигурност на целия регион", заяви Макрон.

В събота, говорейки за архитектурата на сигурността, която трябва да бъде възстановена в Европа, след като свърши войната в Украйна, Макрон подчерта, че трябва да се дадат тогава гаранции на Русия, за да се намери добър баланс.

Тази архитектура на сигурността, изградена от САЩ и СССР, а после от Русия, се разпада от години. Франция настоява върху необходимостта за европейците да бъдат на масата на преговорите, когато нови споразумения за контрол на въоръженията ще бъдат договаряни.

"Една от съществените точки е страхът, че НАТО ще дойде до нейните врати (на Русия - бел. ред.), това е разполагането на въоръжения, които могат за заплашат Русия", обясни Макрон пред френската телевизия Те Еф 1, като припомни настоящите претенции и позиции на Русия.

Преди да нахлуе в Украйна, руският президент Владимир Путин поиска от западняците да се откажа от всякакво по-нататъшно разширяване на НАТО, по-специално към Украйна, и да изтеглят военните средства на алианса в Западна Европа. Тези условия бяха възприети като неприемливи от членовете на НАТО.

С думите си относно сигурността в Русия, Макрон отново породи критики в Украйна и в някои източноевропейски страни, по-специално онези, които заемат особено твърда позиция спрямо Москва.

"Някой иска да предоставя гаранции за сигурността на една терористична и убийствена държава?", попита ръководителят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов.

"Странно е да говорим за гаранции за сигурността към една страна, която никога не е била изправена пред реален риск от атака и която атакува Украйна", каза литовската премиерка Ингрида Шимоните.

Според Марчин Пшидач, полският заместник вътрешен министър, Макрон допуска грешка, като казва това. "Владимир Путин е мисловно така устроен, че всеки опит за контакт, за помиряване, го прави по-силен психологически", предупреди той.

Латвийският вицепремиер Артис Пабрикс пък каза, че идеята да се дават гаранции за сигурността на Русия означава да се падне в клопката на риториката на Путин, според когото Западът и Украйна са отговорни за войната.

Изход от конфликта в Украйна ще има, ако предложим гаранции за сигурността на Украйна, заяви дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел, допълвайки, че за Русия ще се говори по-късно.

Според Паскал Бонифас, директор на Института за международни и стратегически отношения в Париж има различия относно периода след края на войната, като от едната страна са Полша, балтийските страни, дори Финландия и Швеция, а от другата са Франция, Германия, Белгия и някои южни европейски страни.

"Едните споделят идеята, че Русия винаги ще е заплаха, а другите мислят, че тя не може вечно да бъде наказвана и че не трябва да се бърка Путин с Русия".


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путинофил

    12 10 Отговор
    Ако Макрон знае как в Русия го плюят...
  • 2 Българин

    34 9 Отговор
    Нацбатальоните в Украйна са съставени основно от зверове ,а не от хора. Но ще мине време докато изплува истината.
  • 3 Руски възпитаник

    20 9 Отговор
    Украйна ще влезе в Ес. Поне областите които ще приберат Полша Румъния и Унгария. Източните и южни при Матушка

    Коментиран от #10

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 34 Отговор
    Ех Макрон, ако франция беше патила от "братушките" колкото нас, щеше да мислиш по-иначе!
    ---------------------------
    Русия: Тюрмата на народите

    Коментиран от #15

  • 6 Ха ха ха ха ха

    30 6 Отговор
    Русия не вярва на сълзи.... Колкото и да ревете, ще продължавате да ядете руски кютек...

    Коментиран от #14

  • 7 Урюрвкос

    26 6 Отговор
    Русия няма да чака от Макрон да бере грижа за нейната безопасност, тя има достатъчен потенциал да си реши проблемите самостоятелно. Задачата е да не се подведе на сладките френски приказки и да падне в капана.
  • 8 Бабое€б

    13 1 Отговор
    управлява франция!
  • 9 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭✰

    7 30 Отговор
    робсия трябва да се разпарчетоса за да мирне света, няма по големи гаранции от това!
  • 10 Адам Хилтън

    4 20 Отговор

    До коментар #3 от "Руски възпитаник":

    Единственото спасение за робсия е да се моли да влезе в Нато, иначе робите от чайна ги превземат!

    Коментиран от #12

  • 11 Реалист

    23 6 Отговор
    За разлика от нашинките продажници дето плюят по България, Макрон е учил история. Знае какво се случва ако една голяма, силна и богата на хора и полезни изкопаеми страна бива унижена. Това има страшни последици. Както казах, учил е история човека. Дано го чуят. Защото ако не го направят, един приятелски съвет, учете руски, ще имате предимство след 15 години. Е, ние българите си го знаем, някои добре, други криво ляво, но поне с кирилицата сме си наши, все пак това си е нашата азбука. Ако не чуят Макрон, вижте го от хубавата му страна - след 15 години цяла Европа ще бъде длъжна да пише на кирилица!

    Коментиран от #13

  • 12 Ха ха ха ха ха

    20 6 Отговор

    До коментар #10 от "Адам Хилтън":

    Кво Нато бре, то Натото умре в Украйна :)) кви ги дърдориш и ти?
  • 13 Учуден?

    3 8 Отговор

    До коментар #11 от "Реалист":

    Чудя се, от къде ги измисляте тези глупости?

    Коментиран от #16

  • 14 Питам

    3 7 Отговор

    До коментар #6 от "Ха ха ха ха ха":

    Къде го този кютек?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Реалист

    18 1 Отговор

    До коментар #13 от "Учуден?":

    Виж какво е станало през 1вата световна война и как са заложени такива капани, че е било неизбежно да започне 2ра световна. А също и какви са капаните на 2рата световна и как още в самото начало се е знаело какви ще са събитията. От сега да ти кажа, започне ли война, Европа губи всичко. Вече е заложено срещу нея. Ако искате вярвайте. Единствения начин да се измъкнем сухи е като измъкнем Европа. Още не е късно, даже точно сега е момента. Макрон е с акъла си. За щастие поне той!

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ааа неее

    19 3 Отговор
    Макрон: "Да не бъде унижавана Русия"......????.:):),,,Макрон и запада по-добре да се замислят как ще се измъкнат от унижението в което сами се набутаха "от много акъл" И от очаквания си колапс, дето сами си спретнаха в опитите си да накажат руския народ с безумните си санкции.
  • 19 след дъжд качулка

    20 3 Отговор
    Говориха им руснаците, че въпросите за сигурността опират вече до кокала и не трябва НАТО да настъпва толкова до границите им, ама не. Практически принудиха руснаците да започнат СВО. Европеците се хвърлиха да воюват до последния украинец, но вече се вижда, че този подход просто ще затрие украинците, ама няма да им сервира Русия на тепсия.
    И сетил се нашия да мисли за сигурност и присъствие на Франция като фактор. Тия въобще не осъзнават, че колкото повече този конфликт продължава, толкова по-малък е шанса на масата на преговори да седят европейци, па камо ли украинци. Накрая Русия и САЩ ще преначертаят зоните на влияние и туй ще е.
  • 20 Българските турци

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "Реалист":

    "Лудите не може никой утеши, бесните не може никой укроти!"-Хр.Ботев(Смешен плач)
    Изминали са 150 години...въпреки това истинският ум и мисъл са си актуални с първичния си блясък !
    Това в превод на нормален днешен език означава : Украйна няма да преговаря !
    На руски значи : Украйна я изстрийте от картата или както преди си я поделете помежду си !
    На западно християнски език значи : Пред тази непреклонна упоритост и ограничена визия сме безсилни !
    В резултат... в предстоящата нова" стогодишна война" НАТО ще се освободи от оксидиралия си боеприпас и ръждясала техника , ще наложи тотална отбранителна зависимост на демилитаризираната част на членовете си и ще ги използва само като жива сила( примерно очаквайте в близко бъдеще натовски поделения където турски офицери ще обучават български младежи) !
    А "Великите сили" ще седнат пак някъде в някоя Ялта и ще оформят пак новото разпределение на света!!!...Просто, ясно,категорично ... нали ?!
  • 21 Българските турци

    6 1 Отговор
    Абе вие все още не разбрахте ли че вековно дърво не се изкоренява лесно...Тръгнали сте с технологиите на миналия век да корените вековна гора за месец или година две без да правите сметка колко можете вие да издържите...И въобще не сте наясно и с историята...Вижте горещите фронтове на ВСВ и преценете кой колко на какво е издържал ! Историята не е студио в Холивуд че да и се прави всякаква козметика !Мислите че сега е по различно ли ?!... И че тази война ще трае 4-5 години ли?...Ще издържи ли Европа на мизерия колкото издържат хората в "руското блато" ?!...Ще могат ли джонитата и натовците да се жертват безропотно и в същото количество колкото "руските нещастници" ?!... Преценявайте реално и след туй оплювайте или възхвалявайте когото си искате...Без туй там в България можете да правите само това !...
  • 22 124

    6 2 Отговор
    Без САЩ ще има мир! Навсякъде.
  • 23 Хан Аспарух

    1 6 Отговор
    Изхождайки, че президента Макрон е социалист, както и канцлера на Германия Шолц които е също социалист, не трябва да има чак толкова изненадани от меката и унизително политика на Франция. Явно те са по забравили какво значи руския ботуш и че където стъпи той трева не никне. Не на празно всички страни които бяха под руска окупация особено страните от Сив и варшавския договор знаят много добре какво значи ограничен контингент от руски войски във страната ти. Оградите с бодлива тел и минни полета пазещи соц лагера от бегълци към запада. Няма нито една страна искаща да се върне под опеката на Русия. Заблудени, глупави и невежи правителства се свършиха. Империята на злото Русия се доказа многократно, че е най вредна и опасна за световното човечество. България има една стара поговорка, а именно. Къде е стъпил руски ботуш трева не никне. А големия немски политик Ханс Дитрих Геншер е казъл следния цитат. По добре американци да те окупират отколкото руснаци да те освобождават.
Новини по държави: