Отидете към основна версия

2 187 4

Балкански проблем: Необходим е компромис за изпращането на въпроса за морските граници в Хага

  • албания-
  • гърция-
  • никос дендиас

Албанският външен министър подчерта, че между Тирана и Атина има разбирателство да разгледат и да потърсят решения на всички въпроси, един от които е споразумението за морските граници

Снимка: БГНЕС/ЕР

Гръцкият външен министър Никос Дендиас е на официално посещение в албанската столица Тирана, където се срещна с албанския министър по европейските въпроси и външните работи Олта Джачка, за да обсъди редица въпроси, сред които и този за морските граници между Гърция и Албания, съобщиха албански медии.

Това е втората среща на двамата външни министри, след като в началото на декември Джачка беше на официално посещение в Атина.

На съвместната пресконференция Дендиас каза, че е необходим компромис, за да може въпросът за делимитирането на морските пространства между двете страни да бъде изпратен до Международния съд в Хага. Още преди две години Гърция и Албания се договориха да отнесат въпроса за морските граници заедно в Хага, но екипите на двете страни все още не разполагат с окончателен продукт, поне не и оповестен публично, който да бъде изпратен до съда, коментира Евронюз Албания.

Дендиас, цитиран от Албанското радио и телевизия, каза, че разрешаването на въпроса с морските граници между Албания и Гърция, заедно с разрешаването на още някои проблеми между двете страни, ще изпрати послание към международната общност, че международното морско право е това, което представлява основата за разрешаване на междудържавни различия.

Албанският външен министър подчерта, че между двете страни (Албания и Гърция) има разбирателство да разгледат и да потърсят решения на всички въпроси, един от които е споразумението за морските граници, както и че са готови да направят компромис за отнасянето на този въпрос до Хага, пише Евронюз Албания.

Джачка допълни, че Гърция е ценен съсед и верен партньор по пътя на Албания към ЕС, а диалогът и сътрудничеството между двете страни се осъществява във всички области от общ интерес, съобщава Албанското радио и телевизия.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: