Last news in Fakti

12 Януари, 2023 19:55 1 692 6

Президентът: В момента в Северна Македония няма национален консенсус да продължим към ЕС

  • стево пендаровски-
  • северна македония-
  • вмро-дпмне-
  • димитър ковачевски-
  • албания

Стево Пендаровски не разпознава като заплаха, нито открива скрити мотиви и в срещата, която се проведе в Тирана с лидерите на албанските политически партии в Северна Македония и премиерът на Албания Еди Рама

Президентът: В момента в Северна Македония няма национален консенсус да продължим към ЕС  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Република Северна Македония за съжаление няма национален консенсус да продължим по пътя към ЕС, смята президентът на страната Стево Пендаровски. По думите му политическите партии твърдят, че са за членство на страната в ЕС, но когато се уточни въпросът за конкретната преговорна рамка и условията в нея, ”половината от тях ги няма”.

„Първият ангажимент в този смисъл е промяната на конституцията. Чрез това трябва да бъде показано дали си за или не си за ЕС, защото съдържанието на преговорната рамка е ясно. Конкретният ангажимент - българите да бъдат вписани в преамбюла на конституцията ни е познат и ако има вписани шест други народа в конституцията какво е спорното? Как рушим македонската държава, ако впишем още българи, хървати, черногорци, може би евреи”, попита Пендаровски в изявление пред медиите след участието си в кръглата маса „Западните Балкани, между Запада и Изтока: Северна Македония – член на ЕС до 2030 г.“ в Скопие.

По думите му той не вижда поле, на което може да помогне в тази ситуация, защото „позициите на политическите партии са толкова „вкопани” в партийната реторика, която смятат, че ще им донесе успех на следващи избори, че не я напускат” и припомни, че депутатите от ВМРО-ДПМНЕ имат подписани нотариално заверени декларации, „че и на сън няма да подпишат промяна в конституцията”.

По думите на Пендаровски решението е „постоянно публично да се обяснява, че ако българите бъдат вписани в преамбюла на конституцията, това не руши държавата и става дума за абсолютно безопасна ситуация”.

Пендаровски не разпознава като заплаха, нито открива скрити мотиви и в срещата, която се проведе в Тирана във вторник с лидерите на албанските политически партии в Северна Македония и премиерът на Албания Еди Рама.

„Отдавна мина времето, когато гледахме на политическите процеси, събития или срещи, които се провеждат в Тирана, като на заплаха за нашата сигурност. Да не забравяме, че Република Албания е член на НАТО и заедно с нас започна преговори в ЕС. Албания е наш приятел и изобщо не се съмнявам в някакви скрити мотиви на албанския премиер Еди Рама. Познавам го доста добре и не смятам, че там се създават някакви антимакедонски сценарии“, каза Пендаровски.

Относно коментарите, които се появиха в страната, че албанските лидери са били извикани в Тирана, за да съгласуват конституционните промени, Пендаровски посочи, че всички, които са били в Тирана, преди месеци още са заявили, че ще подкрепят промяна на Конституцията, за да бъдат вписани в нея българите.

„От тази гледна точка няма нужда Еди Рама да призовава албанските политици в Тирана, защото те не представляват проблем за промяна на конституцията, поне не и тези, които бяха в Тирана. Не виждам никаква особено лоша предистория в тази среща”, посочи Пендаровски.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Би трябвало някой да докладва на

    19 8 Отговор
    на президента, че ситуацията в РСМ се ръководи от Белград и мацква ! Македонският елит се ръководи от тези враждебни за нас страни. Ако това не се отчита, значи сме в руския киреч!
  • 2 Бурхныбэлэг чадалтай

    4 8 Отговор
    На Европейския съюз и трябват хора които не са от стария Запад, използват ги докато са здрави и им работят, после така са устроени законите и скъпите им имоти, че всеки не може да остане там, а откъдето е дошъл там всичко е загубил. Не добър Европейския съюз за много от хората! Энэ нь Европын сайн эв нэгдэл биш, тиймээс энэ нь унах болно!
  • 3 Нечестен ционист

    12 3 Отговор
    Макетата са за Анадола.
  • 4 Да, бе

    10 1 Отговор
    Национален консенсус, мила моя майно ле! Тия са си плюли на нациолналността пък консенсус... Бабите ви са си лягали с "татари", а вий сте антички сърбогъзи и те така.
  • 5 БСП на Бунището

    13 1 Отговор
    Докато в Македония няма Лустрация на македонските сърбо- Комунисти,ще гледате ЕС през крив макарон,цървул червен!!!
  • 6 Чудесно!

    2 0 Отговор
    Чакайте тогава да се пръкне "Новата Югославия".Аз съм накиснал един налъм и чакам да цъфне.Когато това стане,ще се появи и този нов политически субект.А тогава,драги ми Смехурковци от Северна Македония продължавайте да лижете подметките на "брачата срби" и фалшифицирайте усърдно Българската си история.То е повече от ясно,че нямате собствена!
Новини по държави: