Last news in Fakti

21 Декември, 2022 15:24 2 179 4

Балкански проблем: Необходим е компромис за изпращането на въпроса за морските граници в Хага

  • албания-
  • гърция-
  • никос дендиас

Албанският външен министър подчерта, че между Тирана и Атина има разбирателство да разгледат и да потърсят решения на всички въпроси, един от които е споразумението за морските граници

Балкански проблем: Необходим е компромис за изпращането на въпроса за морските граници в Хага - 1
Снимка: БГНЕС/ЕР

Гръцкият външен министър Никос Дендиас е на официално посещение в албанската столица Тирана, където се срещна с албанския министър по европейските въпроси и външните работи Олта Джачка, за да обсъди редица въпроси, сред които и този за морските граници между Гърция и Албания, съобщиха албански медии.

Това е втората среща на двамата външни министри, след като в началото на декември Джачка беше на официално посещение в Атина.

На съвместната пресконференция Дендиас каза, че е необходим компромис, за да може въпросът за делимитирането на морските пространства между двете страни да бъде изпратен до Международния съд в Хага. Още преди две години Гърция и Албания се договориха да отнесат въпроса за морските граници заедно в Хага, но екипите на двете страни все още не разполагат с окончателен продукт, поне не и оповестен публично, който да бъде изпратен до съда, коментира Евронюз Албания.

Дендиас, цитиран от Албанското радио и телевизия, каза, че разрешаването на въпроса с морските граници между Албания и Гърция, заедно с разрешаването на още някои проблеми между двете страни, ще изпрати послание към международната общност, че международното морско право е това, което представлява основата за разрешаване на междудържавни различия.

Албанският външен министър подчерта, че между двете страни (Албания и Гърция) има разбирателство да разгледат и да потърсят решения на всички въпроси, един от които е споразумението за морските граници, както и че са готови да направят компромис за отнасянето на този въпрос до Хага, пише Евронюз Албания.

Джачка допълни, че Гърция е ценен съсед и верен партньор по пътя на Албания към ЕС, а диалогът и сътрудничеството между двете страни се осъществява във всички области от общ интерес, съобщава Албанското радио и телевизия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 црррр

    1 2 Отговор
    Олта БаДжачка
  • 2 Санчо Панца

    12 2 Отговор
    Те бяха подписали преди години при правителството на Салим Бериса но когато Рама спечели изборите го анулира по заповед на турците

    Коментиран от #3

  • 3 Да, помним

    5 7 Отговор

    До коментар #2 от "Санчо Панца":

    Гърците успяха да излъжат Бериша, но Рама е друга бира.

    Коментиран от #4

  • 4 Санчо Панца

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Да, помним":

    На против договора с Бериса беше за 6 мили териториални води около Гръцките острови докато в момента Рама подписва за 12 мили Не че иска да подпише Рама ама пътя към Европа минава през Гърция
Новини по държави: