В интервю за DW британският историк и почетен професор в Университетския колеж в Лондон Марк Галеоти обяснява защо Западът не е вярвал, че Русия ще нахлуе в Украйна и как той вижда разиграването на войната през 2023 г.

"Дойче Веле: Имаше четири войни, откакто Владимир Путин стана руски президент: Чечня, Грузия, Сирия, Украйна. Тогава защо мислите, че Западът беше изненадан от руската инвазия?

Марк Галеоти: Мисля, че е заради мащаба. Има само три години от управлението на Путин от края на 1999 г. до днес, в които Русия не е участвала в една или друга война. И въпреки това винаги е имало ограничени такива.

Путин по същество винаги е избирал цели, за които е смятал, че може лесно да победи. И основното недоразумение беше да не осъзнае степента, до която Путин се бе убедил, че Украйна ще бъде лесна победа, а не всъщност, както се оказа, катастрофална грешка в изчисленията.

Казвате, че вие, като много други, сте били изненадани от решението за нахлуване. Мислите ли, че има нещо общо с изолацията на Путин по време на пандемията? Дали неговият информационен балон става твърде опасен или твърде малък?

За да обясня това, позволете ми да се върна към предишното си предположение, което беше, че докато не видяхме телевизионното заседание на Съвета за сигурност в седмицата на нахлуването, вероятността беше само 30% до 40%. Точно защото нямаше смисъл.

Точно до този момент в много отношения Путин печелеше. Той беше събрал тази огромна сила на границите на Украйна и присъствието на тази сила, без да пресича границите, причиняваше сериозни вреди на украинската икономика. И това също доведе до поток от лидери от Запада, пътуващи до Москва, поставяйки Путин в позицията, в която той обича да бъде, тъй като го молеха да не започва война.

Имаше и натиск върху Киев да направи отстъпки. Той печелеше чак до границата. Сега знаем много повече за мащаба на недоразумението, за степента, в която Путин се е убедил, че Украйна не е истинска държава, че украинците няма да се съпротивляват смислено, че така нареченият от тях "наркоман" - украински президент Володимир Зеленски — или ще избяга, или ще бъде заловен.

Всички тези фундаментални изчисления или погрешни изчисления наистина бяха в основата на тази война. И също така генерира ясен образ за степента, в която Путин е създал система, в която е неизгодно хората да му казват истината. Става ясна степента, до която неговите разузнавачи, всички около него, му казваха не това, което трябваше да чуе, а това, което той искаше да чуе.

Говорейки за разузнаване, вие сте експерт по тайните служби на Русия. Защо мислите, че са го дезинформирали? Не са ли толкова добри, колкото ги представят?

Мисля, че все още има - за съжаление - добри възможности за събиране на разузнавателна информация. Със сигурност има умни анализатори. Но ако се замисля за 2015 г., си спомням разговора с бивш офицер от Службата за външно разузнаване, който каза това преди седем години. Още тогава той каза, вижте, научихме, че не се носят нежелани новини на царската маса. С други думи, политически опасно е да се казват на Путин неща, които той не иска да чуе.

Появи се тази култура на изолиране на президента от неудобни истини. И през повечето време това няма значение, защото той не е човек, който наистина контролира всеки един детайл от управлението на страната. Има огромно тяло от технократи и служители, някои от които са много ефективни, които управляват отношенията в страната. Там, където има значение, е къде има ключово решение, което той ще вземе, ще инициира, ще настоява и това може да завлече цялата страна в този вид катастрофа.

Бихте ли казали, че Русия не е успяла да постигне военните си цели?

Абсолютно. Честно казано, остава само въпросът как ще изглежда поражението. Путин все още се надява, че може да надживее Украйна и Запада, като сигнализира, че това е война, която ще продължи дълго време, че може, ако е необходимо, да продължи да хвърля руска работна ръка в конфликта.

Той отправя предизвикателство към Запада, казвайки, продължавате ли да изпращате милиарди долари, евро и лири в Украйна, за да продължи това, когато, честно казано, знаете, можем да правим това толкова дълго, колкото искаме?

Това наистина е последната му надежда да се опита да постигне нещо, което да представи политически като победа. Но въпросът е, че те не успяха да превземат Киев; те наистина не успяха да разширят контрола си над регионите Донецк и Луганск. Имат Кримския коридор, но той вече е застрашен. И трябваше да се изтеглят от Херсон.

Това не е история за инерция от руска страна. Точно обратното. И докато гледаме напред, Украйна все повече разполага с модерна армия от 21-ви век, благодарение на цялата помощ от Запада, докато в много отношения руската армия деградира, тя се връща към късната съветска армия, воюваща с полуобучени войници с оръжия, произведени през 70-те години на миналия век. Това не означава да се подценява капацитетът. Русия е голяма страна; има огромен отбранителен индустриален комплекс; може да продължи тази война, но честно казано, няма да е в състояние да предприеме големи офанзиви, които наистина ще отблъснат украинците за дълго време.

Виждаме как Русия се опитва да тласне затворници да се бият за Русия в Украйна. Виждаме хора като Евгений Пригожин с неговата група наемници Вагнер се бият в Украйна. Какво ни говори това за състоянието на руската армия?

Е, трябва да отбележим, че Йосиф Сталин е вербувал много затворници от системата ГУЛАГ, така че, отново, това не е съвсем безпрецедентно. Но казва две неща. Първото е, че си прав за отчаянието за "работна ръка". Има още един потенциален източник на допълнителни войници, а това са наборниците в армията. Но Путин е наясно, че това би било политически катастрофално и би довело до масово избягване на военна служба.

Така че има политическо предизвикателство да се намерят нови войници, които да могат да бъдат хвърлени на фронтовата линия. И е белег на отчаяние, че те се обръщат към системата на затворите. Но в по-широк план смятам, че това, което виждаме, е отдавна установен неформален съюз, да кажем, между Кремъл и организираната престъпност, приемащ нова форма, защото също така виждаме, например, че организираната престъпност се използва като инструмент извън границите на Русия.

Какви са вашите прогнози за 2023 г.? Може ли тази война да приключи догодина? И ако е така, как?

Може да приключи. И наистина ще зависи от това дали украинците могат да постигнат значителен напредък на бойното поле. В момента няма реални основания за преговори, тъй като украинците се чувстват на крачка. Те биха искали да преговарят от позиция на силата, ако изобщо искат.

Путин отчаяно се надява, че може да протака това и се надява, че през пролетта ще има може би 150 000 допълнителни резервисти, които са обучени в Русия и Беларус, и че като ги добави, той може да подсили линията си в Украйна.

Но въпросът е отново, че това е война, която много се противопостави на очакванията в миналото. Предполагам, че украинците, които не само надминават в бойно отношение, но и в мисловно отношение руските си колеги, ще планират нови големи офанзиви. И мисля, че само ако могат да демонстрират, че ще спечелят на бойното поле, ще имат някакъв шанс да видят Кремъл така, че да почувства, че трябва да говори по някакъв смислен начин.

Източник: News.bg