Отидете към основна версия

3 096 124

Украйна: Зеленски очаква "година на победата"

  • украйна-
  • русия-
  • володимир зеленски-
  • крим-
  • донбас

За терора не може да има прошка, никой по света не може да направи подобно нещо, Украйна няма да прости, каза в речта си държавният глава

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна преживя първата си новогодишна нощ в условия на война. Президентът Володимир Зеленски сравни съпротивата на украинците с "чудо". И в новогодишната нощ Русия атакува Украйна с масивни въздушни удари.

Новата година в Киев започна както бе завършила и старата – със сирени за въздушна тревога и масивни бомбардировки от страна на руската авиация.

"Година на нашата победа"

В новогодишното си обръщение президентът Володимир Зеленски отправи към съгражданите си послание за надежда по повод новата година. Той сравни тяхната съпротива с „чудо“ и ги призова да гледат с оптимизъм към бъдещето, независимо от всички ужаси на руската агресия. Зеленски пожела на украинците новата година да стане „година на нашата победа“.

Зеленски остро разкритикува Русия и заяви, че страната е сключила пакт с дявола. „Те се наричат християни, но поддържат дявола. Те са за него и с него“, каза той. „Руските атаки срещу Украйна не спряха нито на Великден, нито на Коледа“, допълни украинският президент и обвини Путин, че унищожава бъдещето на Украйна.

"За терора не може да има прошка"

В същото време Зеленски призова да се търси отговорност от Русия. „За терора не може да има прошка, никой по света не може да направи подобно нещо. Украйна няма да прости.“ Поддръжниците на Украйна по света той призова да оказват нова подкрепа на атакуваната страна.

И в новогодишната нощ Киев беше масивно атакуван от въздуха. Осведомителните агенции съобщиха за множество тежки взривове. Два квартала на столицата са били особено тежко ударени, съобщи кметът на столицата Витали Кличко в „Телеграм“.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 61 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: