2 Януари, 2023 13:13 3 489 90

История: СССР и мечтите на Путин за ново имперско величие

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • съветски съюз

Руският президент Владимир Путин неведнъж е казвал, че разпадането на СССР е най-голямата геополитическа катастрофа на века

История: СССР и мечтите на Путин за ново имперско величие - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съветският съюз е основан преди 100 години. За Владимир Путин крахът на комунистическата империя е "най-голямата геополитическа катастрофа на века". А мечтите му за ново величие и някакъв нов СССР все още са живи.

Исторически момент - на 30 декември 1922 г. представители на Руската, Украинската и Белоруската съветски социалистически републики, както и на Закавказката федерация подписват в Москва договор за създаването на Съветския съюз. Тържественото събитие е извършено на сцената на Болшой театър.

"Нерушим съюз за вечни времена"

"Нестабилното международно положение и опасността от нови нападения налагат създаването на единен фронт на съветските републики срещу капиталистическото обкръжение“, се казва в текста на декларацията, с която е положен основният камък на СССР - наречен по-късно в химна "нерушим съюз на свободните републики, обединяващ великата Рус за вечни времена".

Руският президент Владимир Путин неведнъж е казвал, че разпадането на СССР е "най-голямата геополитическа катастрофа на века". Според него и сегашната ситуация в света, и войната в Украйна са продължение на нескончаемата война на културите между Запада и Изтока.

"В продължение на десетилетия в западните страни винаги е била култивирана идеята за разпадането на Съветския съюз, на историческата Русия и на сегашна Русия."

Репресии в името на "руския свят"

Кремъл се чувства призван да защити и съхрани не просто Русия, но и т.нар. „руски свят“ - и го прави с помощта на репресивни закони срещу инакомислещите и срещу онези, които е нарочил като проводници на разлагащо западно влияние. Също и с проповеди и пропаганда за традиционните семейни ценности и любовта към отечеството.

За целта днешната власт в Русия изтупа от праха остарели съветски традиции и "достижения" - като се започне с новото пионерско движение, което сега се нарича "Движение на първите", и се стигне до култовия някога съветски автомобил "Москвич", който вече слиза от бившите производствени линии на "Рено".

Война срещу колективния Запад

Кремъл се вижда в ролята на боец в хибридна война, която била започната от "колективния Запад", и която се водела на живот и смърт, поради което било оправдавано дори използването на военна сила.

"Днес ние се борим за това никой и никога да не смее да си помисли, че Русия, нашият народ, нашият език и нашата култура могат да бъдат изличени от историята".

Макар химнът на държавата днес да е различен, Путин е загрижен за "вечната и велика Рус", към която той причислява Украйна и Беларус - независимо от собствената им история и развитие.

Кремъл не се уморява да подчертава, че не става дума за ново издание на Съветския съюз, който окончателно напусна голямата политическа сцена през декември 1991 година. Въпреки това споменът за предишното величие съвсем не е погребан.

Нов съюз около Москва

Целта на Путин си остава непроменена: около Москва да се обединят възможно най-много от бившите съветски републики. И сякаш, за да подчертае именно това, Путин подари на държавните и правителствени ръководители от Общността на независимите държави (ОНД) златни пръстени по време на последната им неформална среща в Санкт Петербург.

Този необичаен подарък породи асоциации за нов брачен съюз, продължаващ цял живот, но и за фантастичната трилогия на Толкин "Властелинът на пръстените". В нея обаче носителите на пръстени се превръщат в могъщи, но безволеви слуги.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 КОТарАК

    30 24 Отговор
    аз съм любител историк/ заявявам че тая простотия на ПУ е най-голямата им грешка в историята.доближава се почти до тая, когато не са помогнали на Волжка БГ срещу монголите , и игричките им с Хитлер-когато цялата СССР икономика въоръжи вермахта откъм руда и друго

    Коментиран от #5

  • 3 Властелина на Пръстените

    32 18 Отговор
    "Путин подари на държавните и правителствени ръководители от Общността на независимите държави (ОНД) златни пръстени по време на последната им неформална среща в Санкт Петербург." Малиии, тоя е решил и в реалността да изиграе Саурон, а Просия - Мордор. "Един пръстен да ги владее ....

    Коментиран от #8

  • 4 Жужи

    27 11 Отговор
    Подарих им аз пръстени,ама ако не ме слушат имам и вериги...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Копейкин Костя

    46 23 Отговор
    Бълнуванията на 70-годишния Путлер за нова руска империя ще докарат кръв и сълзи на подопечните му крепостни!

    Коментиран от #26

  • 7 Войникът без армия

    28 36 Отговор
    То вашето мнение може да е такова,ама Аз виждам през изминалите години единственно съремеж за разширение на НАТО ,а не на Русия 🙂

    Коментиран от #25

  • 8 Капитализъм

    15 26 Отговор

    До коментар #3 от "Властелина на Пръстените":

    ... в действие!!! Наследниците на Гьобелс са си научили урока!!! Само че за незнаещите между СССР и днешна Русия няма нищо свързващо!!!

    Коментиран от #13

  • 9 КФкфкркрккрк

    11 32 Отговор
    Империализън има при империалистите, а Русия е подтикната във война с тях, която те ще изгубят. С печатане на пари война не се печели

    Коментиран от #12

  • 10 Амгъл (Путин)

    23 17 Отговор
    Путин е обсебен от пръстена на Саурон и иска да владее света.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Румен Решетников

    35 18 Отговор

    До коментар #9 от "КФкфкркрккрк":

    В момента наблюдаваме опит за възстановяване на руската империя, другарю разбирач! Руска империя без Украйна не може да съществува. Затова са напъните на вечно младия 70-годишен късак от Кремъл да превземе Украйна!!!
  • 13 Историк

    27 14 Отговор

    До коментар #8 от "Капитализъм":

    "между СССР и днешна Русия няма нищо свързващо" Путлер твърди обратното.

    Коментиран от #18

  • 14 Азим

    20 35 Отговор
    Путин е свтовен лидер, който с действията и решенията силно дразни запада, поради което всички там са обсебени от него, а дойче веле всеки ден има статии против Путин!

    Коментиран от #15

  • 15 Историк

    31 15 Отговор

    До коментар #14 от "Азим":

    "Путин е свтовен лидер, който с действията и решенията силно дразни запада" Като Хитлер и Сталин преди него.
  • 16 Иван

    20 29 Отговор
    Айдее пак се включи кафявата мелачка Доче Веле. Срам и позор сте!
  • 17 !!!?

    16 6 Отговор
    Величието...!!!?

    Коментиран от #75

  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    29 7 Отговор

    До коментар #13 от "Историк":

    ИМА, глада, мизерията, алкохолизма, проституцията и ТЕРОРА‼️‼️‼️ РОБИТЕ ПАК СА СИ СЪЩИТЕ‼️‼️‼️

    Коментиран от #19

  • 19 Историк

    22 7 Отговор

    До коментар #18 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Това е така, но има и по-важни общи черти - тоталитаризъм, политически убийства, фашистки режим, диктатор масов убиец и т.н.
  • 20 Тиква

    12 28 Отговор
    Бандерките тук се включиха много бързо! Явно харесвате Нацизма! И поне пишете коментари, не само простотия!
  • 21 Урюрвкос

    10 22 Отговор
    на пръстените пише Честита Нова Година и за какъв брачен съюз бълнува автора на статията. Украйна е все още член на СНГ, ползва благата но не взема решения. Икономиката и е свързана със бившите от СССРето и колкото и да иска не може да се отърве от тях.
  • 22 Москвич 3

    6 25 Отговор
    Слава СССР
  • 23 ФАКТ

    7 23 Отговор
    Това беше най-смисления съюз срещу колониалния Запад !
  • 24 Тия Германци какво се правят

    10 22 Отговор
    тръгнаха да разширят ударно Европейския съюз и завземат територии и после Руснаците им били виновни ...

    Коментиран от #36

  • 25 Хахахаха

    27 10 Отговор

    До коментар #7 от "Войникът без армия":

    Ами когато има заплаха, хората търсят защита! НАТО не търси разширение, държавите сами искат в НАТО!

    Коментиран от #42

  • 26 Без САЩ

    4 18 Отговор

    До коментар #6 от "Копейкин Костя":

    ще има мир.

    Коментиран от #27

  • 27 Хахахаха

    19 4 Отговор

    До коментар #26 от "Без САЩ":

    Без САЩ ще има руски мир! Поправи се!
  • 28 Гражданин

    30 7 Отговор
    Ссср изгуби всичко, което беше спечелил от Вт.Св. война. Изгуби не защото нямаше танкове и ракети; изгуби хората в източна Европа, които казаха "не искаме болшевизъм"! Така Русия ще губи още и още, въпреки ракетите. Никой не иска да бъде управляван от диктатура на КГБ.

    Коментиран от #34, #55

  • 29 БЪЛГАРИН🇧🇬

    10 21 Отговор
    Само U$A има право да се разширява, и това не е имперско намерение, но когато Русия реши с приятелите си, да направи съюз, това вече е имперско поведение, което е неприемливо.
    Демокрация, кво да праиш !!!!!!!!!!

    Коментиран от #33

  • 30 007

    15 8 Отговор
    Империалистите си остават империалисти. България също е в мечтите на руските империалисти. 🇧🇬🇺🇦🇪🇺🇺🇸🇧🇬

    Коментиран от #35

  • 31 Българин

    0 8 Отговор
    А БЕ ТИ НЕШТО НЕ СИ У РЕД ......
  • 32 Гражданин

    24 1 Отговор
    Най-голямата катастрофа на Русия е изкуственото насаждане на комунизма, изцяло измислена и несъстоятелна теория, качването на Ленин в Швейцария на брониран влак със сандъци пари и направа на платена революция.
  • 33 Ццццц

    31 4 Отговор

    До коментар #29 от "БЪЛГАРИН🇧🇬":

    Айде стига бе. Хората сами решават с кого искат и украинците избраха с Европа! Беларусите не можаха да свалят Лукашенко и останаха с Русия (до време). Не разбрахте ли, че хората искат свободни с Европа? Ти защо си в България е не в Русия? По същата причина нали? За това си в държава от ЕС и НАТО!

    Коментиран от #38, #39, #44

  • 34 Градски

    10 11 Отговор

    До коментар #28 от "Гражданин":

    ако си мислиш, че живееш в условията на демокрация, много жестоко се лъжеш.12 години страната ни се управлява еднолично и с изборни измами от един полуграмотен индивид.Та този индивит еднолично мачкаше и репресираше народа.Спомням си как лично каза, че казал на Миро(Найденов) да тича в парламента, и да им каже как да гласуват.Призна, че спрял Южен поток, заради интересите на Украйна !!!!!!! Това е национално предателство.Еднолично решаваше всички въпроси в страната, и това не е диктатура, нали!!!!!!!

    Коментиран от #37

  • 35 Гражданин

    8 8 Отговор

    До коментар #30 от "007":

    По-лошото е, че Бг е в зоната на интереси на две империи - Русия и Турция. Не е достатъчно да падне едната...
  • 36 Войникът без армия

    5 12 Отговор

    До коментар #24 от "Тия Германци какво се правят":

    Именно! Нали не е адекватно мисленето,че това е нормално ,катоЗеленски бе тръгнал да разполага Натовски ракети на границата с Русия,че и за атомно оръжие си правеше устата🤔 Трябва такива държави , геополитически зони като Украйна и България да са неутралитет м/у Русия и НАТО ,но уви ,напънът от НАТО е те да са към тях ,а не от Русия го искаше ,тя искаше само зони на неутралитет ,а именно не да не живеят да го кажем по Европейски ,а да не се коалират военно с НАТО и основното да не разполагат на територията си оръжие ,което се насочва с/у Русия! Макар ,че образно казано и Аз обичам "Мак Доналдс" 🙂- Това видях Аз през последните години ,а вие незнам🤔

    Коментиран от #40

  • 37 Гражданин

    17 2 Отговор

    До коментар #34 от "Градски":

    Да, точно това е олигархия и диктатура. По руски модел!
  • 38 Тук му

    5 5 Отговор

    До коментар #33 от "Ццццц":

    е по-добре .
    П.п. Не отговорай на трола
  • 39 БЪЛГАРИН🇧🇬

    5 22 Отговор

    До коментар #33 от "Ццццц":

    Говориш от името на хората.Я да ти видим пълномощното от тия хора, бе френд.
    Гледам безредиците в ЕС.Масови палежи и вандализъм.И ЗАПОМНИ: НЕ народа, а продажните ни политици ни набутаха НАСИЛА в НАТО и ЕС. Защо не направят референдум и народа да реши, както решава на изборите? СТРАХ ГИ Е. И друго.В Украйна ДЕМОКРАТИЧНО с ПРЕВРАТ СВАЛИХА Янукович.

    Коментиран от #41, #43

  • 40 БЪЛГАРИН🇧🇬

    4 17 Отговор

    До коментар #36 от "Войникът без армия":

    Един американски военен анализатор каза: Представете си, че Мексико и Китай сключат военно споразумение, за разполагане на китайски бази в близост до границата със САЩ. ВЕДНАГА....НА МОМЕНТА Мексико ще бъде НАПАДНАТ от САЩ. Русия действа по същия начин, и това е разбираемо и оправдано.

    Коментиран от #45, #48

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Войникът без армия

    4 11 Отговор

    До коментар #25 от "Хахахаха":

    Кой го иска сам да е в НАТО 🤔 Тези държави с разумни и съвестни политици в момента шикалкавят,че уж са за влизане в НАТО,но нещо се бавят ,почесват се 🙂Да ти подчертая ,че Зеленски и дружина станаха милиардери за няколко месеца от началото на войната ! Българските управляващи от както сме в НАТО също станаха милиардери ! Та американеца го е казал ,че което не минава с пари ,то минава с много пари🙂Управляващите искат и манипулират народите си,а именно за тяхно лично управленско облагодетелстване без да ги е грижа за народ и държава !
  • 43 Ъъъъ

    21 2 Отговор

    До коментар #39 от "БЪЛГАРИН🇧🇬":

    Тази тема е коментирана много пъти и вие продължавате пропагандата! Пак ще напиша. Янукович беше свален, защото излъга хората! Беше избран с обещанието, че ще завърти страната към Европа и ЕС! Когато скъса с Европа и се обърна към Путин, беше свален и изгонен! Така ясно ли е? Хората и тогава казаха, че не искат да са руска губерния! Между другото, украинците уважаваха руснаците, но никога не са обичали Путин! За украинците Путин винаги е считан за диктатор на Русия!
  • 44 Войникът без армия

    3 5 Отговор

    До коментар #33 от "Ццццц":

    Не с ЕС и НАТО да си са две различни неща ,а именно Зеленски избра да е с НАТО 🤔

    Коментиран от #52

  • 45 Войникът без армия

    3 7 Отговор

    До коментар #40 от "БЪЛГАРИН🇧🇬":

    Именно това се опитвам да накарам да проумеят хората👍 ,че не избора за ЕС е проблема ,а НАТО 😟
  • 46 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 4 Отговор
    CCCР рухнa, зaщoтo рухнa ocнoвният пocтулaт "ЗA РЪКOВOДНAТA РOЛЯ НA РAБOТНИЧECКAТA КЛACA И НEЙНИЯ AВAНГAРД КOМУНИCТИЧECКAТA ПAРТИЯ". Oтдeлнo, чe рeшeниятa нa ХХ кoнгрec нa КПCC ocтaнaхa caмo нa хaртия. Кoмуниcтичecкaтa идeoлoгия cплoтявaшe републиките в лицeтo нa местните кoмуниcтичecки пaртии...пaртийнaтa идeoлгия бeшe връзкaтa...

    Коментиран от #60

  • 47 Баба Ванга

    18 1 Отговор
    Каквото стана със СССР това ще се случи и с Русия!
  • 48 Българин

    20 3 Отговор

    До коментар #40 от "БЪЛГАРИН🇧🇬":

    Доброволните руски роби не сте българи а само роби. Ненавиждани от българите и презирани от руснаците, защото знаят, че продалият собствената си родина ще продаде и господарят си!
  • 49 Истината

    19 4 Отговор
    Русофила не може да бъде едновременно умен и честен. Ако е умен, то ще е подлец. А ако е честен, ще е глупак. Умният и честен човек никога не може да бъде русофил.

    За да бъдеш путинист и да подкрепяш агресията против Украйна, не е достатъчно да бъдеш само подъл или глупав, нужно е съчетание на тези качества. Ако човек е подъл но умен то той не може да не разбира че путинският режим ще изгуби войната с Украйна и с целият свободен свят. И, че да го подкрепяш е неизгодно а в перспектива и опасно. А на честният, макар и немного умен човек честността няма да позволи да подкрепя убийствата и престъпленията, които армията на Путин извършва в Украйна.
    Само подлите глупаци могат са се радват на бомбардировките и убийствата, вършени от руската армия и да вярват в успеха на безумната военна авантюра на Путин. Т.е. за да си путинист трябва да си подъл глупак.

    Коментиран от #65

  • 50 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    3 20 Отговор
    ЗАПАДА е каталясал ! Няма ресурси да Обезпечава повече ЛУКС и КОМФОРТ на своите граждани ! И започва ВОЙНИ за нов ГРАБЕЖ и за НАМАЛЯНЕ на ПАПЛАЧТА ! А Русия е БОГАТА и с ИКОНОМИКАТА е наред !

    Коментиран от #56, #59, #72

  • 51 Историк

    18 3 Отговор
    Ако на руснаците се даде възможност да си избират водач, те избират най-лъжливият, най-подлият и най-жестокият и заедно с него убиват, грабят и насилват и накрая стоварват върху него своята вина. А след време църквата го обявява за светец.
  • 52 Ъъъъ

    10 4 Отговор

    До коментар #44 от "Войникът без армия":

    Зеленски искаше да е във военен съюз, защото знаеха че не могат да се откъснат от Русия без Путин да ги нападне! А Украйна няма икономическата възможност да поддържа армия независима! Една независима армия изисква 10 пъти повече пари от колкото в съюз! Украйна е много голяма територия и не могат да си позволят военна независимост! Това е. За това се обърнаха към НАТО! Но и Зеленски е казвал, никога не е проблем да е военен съюз между мощни военни държави, като Турция, Израел и т. н. които да гарантират защита и подкрепа!
  • 53 Истината

    21 5 Отговор
    Войната между Русия и Украйна отдавна не е война за съдбата на Украйна, украинската демокрация или границите на Източна Европа. Нормалните държави не искат да живеят в свят, в който страни анексират със сила чужди територии и след това ги принуждават да се подчинят под заплахата от ядрено унищожение. Днес нормалният свят трябва да избира между два варианта: или да направи всичко възможно да осигури триумфа на Украйна, или да приеме последствията от поражението, при което Русия ще налага със сила своите разбирания за морал и човешки ценности. Нормалният свят избира да помага на Украйна!
  • 54 Наблюдател

    18 4 Отговор
    Психопата Путин и руските зомбита започнаха войната за да поправят "най-голямата геостратегическа катастрофа на 20 век" а именно разпадането на СССР. И вече започнаха да получават СССР. Изолация, дефицит, задълбочаваща се технологическа изостаналост, хиляди ГРУЗ 200, репресии срещу противниците на войната..... И накрая путинова Русия ще свърши така, както свърши СССР!
  • 55 Историк

    17 5 Отговор

    До коментар #28 от "Гражданин":

    "Ссср изгуби всичко, което беше спечелил от Вт.Св. война. " СССР/Просия изгуби най-важното - маската на жертва на ВСВ която беше надянал/а като частично фалшифицира Историята. Всички вече открито говорят истината: че във ВСВ СССР беше една хищническа агресорска държава.
  • 56 Ха-ха-ха🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾

    16 6 Отговор

    До коментар #50 от "СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !":

    Чудя се когато Путин пукне а Русия се провали в дън земя кой ще боготвориш и на какво ще се кланяш?
  • 57 Истината

    19 8 Отговор
    Русия е най-мpъcната и до погнyca отвратителна страна в цялата световна история. Там са селектирани чудовищни
    морални ypoди, при които понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки. През цялата си история тази нация се е въргаляла в лa йната, в които иска да потопи целия свят.
  • 58 На Горбачов

    7 18 Отговор
    всички западни държави да му направят паметници!Ако не бешр този предател,сега света щеше да е много по справедлив и мирен!!!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 СССР рухна

    5 15 Отговор

    До коментар #46 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    защото Запада са имали доста сериозна подривна дейност. Били са изпращани хора да манипулират и убеждават населението колко по-добре е демокрацията, как хората живеят по-добре ... Бившите държави от СССР преминаха към Европейския Съюз който един вид почна със същите комунистически практики – централизация, финансиране на определени бизнеси, държавна помощ за определени сектори и т.н

    Коментиран от #63

  • 61 Бесен- _Язовец

    7 6 Отговор
    Русофилите ще се бием в Украйна до последният руснак!
  • 62 Баба Ванга

    15 5 Отговор
    Името Владимир е съдбовно за Русия. Княз Владимир я покръсти, Владимир Илич стартира разпадането на руската империя, Владимир Владимирович ще я довърши а Владимир Зеленски ще подпише смъртния и акт!
  • 63 ИМПЕРИАЛИСТ

    18 2 Отговор

    До коментар #60 от "СССР рухна":

    Една от грешките на прехода от „социализЪМЪТ” е , че не се организираха заведения за превъзпитание на комунисти. Затова още дълго ще четемЕ и слушаме идиотщините Ви.

    Коментиран от #67

  • 64 Ей,хора,спрете се бе!

    9 20 Отговор
    Каква е тая ненавист към Русия!Та ние сме Българи, Държавата ни я има само и единствено заради решението на Русия да ни Освободи!Русия винаги ни е помагала,изграждането на съвременна България е и благодарение на Съветския съюз!Всички машини за промишленоста,енергетиката и др.сфери са руски!Повечето от тях подарени безвъзмездно,а другите изплащани с домати и краставици!Да кажат сега почитателите на краварите,те какво ни дадоха!!! Аз ще им кажа-Нищо! Но ни взеха:Независимоста;Парите;Честта;Територията!

    Коментиран от #66, #68, #69, #71, #84, #87

  • 65 Точно

    8 2 Отговор

    До коментар #49 от "Истината":

    Да това е истината.Много добре казано.
  • 66 Българин

    20 4 Отговор

    До коментар #64 от "Ей,хора,спрете се бе!":

    От Съединението до днес Русия и русофилите сте най големите врагове на България и българите!
  • 67 „Идиотщините“

    2 18 Отговор

    До коментар #63 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Идват от хора които са го правили това. Докато бях на Запад, учих в доста училища. Един от даскалите, ми разправяше как идвал в България да извършва подривна дейност. Познавам и други извършвали пътувания за разпространение на „демокрацията“ в други държави. Нямате си и най-малка представи що за стока са тия Западни боклуци.

    Коментиран от #70

  • 68 Долу путин

    21 3 Отговор

    До коментар #64 от "Ей,хора,спрете се бе!":

    Ех,че си зяддръстен..Русия е и си остава най-големият враг на България..Примери безброй.
  • 69 Само питам

    23 4 Отговор

    До коментар #64 от "Ей,хора,спрете се бе!":

    Абе путлерас неграмотен и недо клатен. Русия ни построила всичко а българите само сме лежали по гръб, така ли? И като толкова много искаш да благодари за освобождението, защо не си благодарен е на украинците? Над 50% от състава на армията на руския император е била от етнически украинци. Украинци са войниците от 36-ти Орловски и 35-ти Брянски пехотни полкове били се геройски заедно с българските опълченци на Шипка.

    Коментиран от #76, #83

  • 70 Лъжеш

    17 1 Отговор

    До коментар #67 от "„Идиотщините“":

    Лъжец. Някой на теб ще разказва каква подривна дейност е вършил.
  • 71 Българин

    17 4 Отговор

    До коментар #64 от "Ей,хора,спрете се бе!":

    "Държавата ни я има само и единствено заради решението на Русия да ни Освободи!" Руските еничари лъжат непрестанно: Просия не е направила НИЩО, за да ни освободи. Направила е нещо, за да ни ПРИСВОИ. Разликата е ОГРОМНА.
  • 72 Русофоб Антисемит

    18 3 Отговор

    До коментар #50 от "СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !":

    Тази война показа Русия като каквото е: икономическо, технологично и индустриално джудже, военен инвалид и средновековна феодална държава, враг на цивилизацията.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 ЕВРЕИ СЪЗАДОХА СССР И ТЕ ГО РАЗРУШИХА

    6 5 Отговор
    Нямаше бъдеще защото властта попадна в ръцете корумпирани некадърни Нагаждачи
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Българин 681

    4 14 Отговор

    До коментар #69 от "Само питам":

    Добре, но си вкара автогол!!!
    "Над 50% от състава на армията на РУСКИЯ ИМПЕРАТОР е била от етнически украинци."
    Сам си го написал, чия е била армията.
    Украинец = Северномакедонец.
    Измислени "нации".....
  • 77 Ристьо Центаджийкин

    5 13 Отговор
    Бяхме със СССР - търсихме долари за дънки.
    Сега сме със САЩ - търсим рубли за бензин.
    Егати живота!
  • 78 Бамбука

    15 2 Отговор
    Народите в Източна Европа и СССР искаха промяна, Горбачов им я даде и заедно с Елцин създадоха нова Русия. СССР не успя да създаде нито икономическо , нито финансова чудо, стабилност, които да създадат условия на живот обединяващи огромната империя. Гения на Горбачов се състои в това, че прозря, че никой не може да изгради "живота нов" базирайки се на "Калашников". Доказателство е колко бързо самите руснаци се ориентираха към капитализма.
  • 79 Сър Пичук

    15 4 Отговор
    От средата на 19 век Руската империя е в упадък. Това е исторически обусловен процес, който е необратим и с течение на времето само ще се ускорява. Жалкото е, че много хора не го разбират, а всички усилия за възраждането на империята под една или друга форма са обречени и не само удължават агонията и, но и заплашва безболезнения и преход към нормална държава.

    Коментиран от #81

  • 80 Българин

    17 5 Отговор

    До коментар #73 от "Българин 681":

    Кога русофилите сте били българи? Когато за да угодите на Русия свалихте княз Батенберг и правихте бунтове във войската? Или когато по заповед от Москва взривихте църквата Света Неделя? Или когато признахте московското творение "македонска нация" и биехте българите в Пиринско да се запишат като македонци в паспортите? Или когато хранехте прасетата с българи? Или може би когато искахте България да стане 16 република на СССР? Никога не сте били и никога няма да бъдете българи!
  • 81 БЪЛГАРИН🇧🇬

    4 14 Отговор

    До коментар #79 от "Сър Пичук":

    БРИКС.... :-) :-) :-) Засега са ПЕТ държави, а много други чакат на опашка, за да се включат, включително Турция.

    Коментиран от #86

  • 82 666

    17 5 Отговор
    В лудницата е пълно с такива които си мислят че са Наполеон Хитлер или че Римската империя съществува. Путин е един от тези психично разстроени хора. Колкото по скоро го приберат в това заведение толкова по добре за света.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 🇧🇬🇷🇺

    4 14 Отговор
    Русия е велика и ще спаси света от еврофашистите
  • 86 Сър Пичук

    12 3 Отговор

    До коментар #81 от "БЪЛГАРИН🇧🇬":

    Какво общо има БРИКС с разпада на руската империя?!?!
    Отделно, че самият БРИКС е доста нефелен от дълго време. Съюз от лузъри не може да стане лидер.
  • 87 7364

    8 3 Отговор

    До коментар #64 от "Ей,хора,спрете се бе!":

    Русия е освободила България ? Кой ти я каза тая глупост ? Русия е поробител на България и най-голеюия враг на държавата ни.Благодарение на Русия сме най-бедната и изостанала държава в Европа
  • 88 Азз

    5 7 Отговор
    дойчо,беЗарапски....една камара заблуждаващи за пари....уж агенции...
    краварите яко плащат за дединформация,целта е закриване на всичко българско....
  • 89 Хахаха

    2 7 Отговор
    Днешната ситуация показва на яве, кой 3 умен, а кой е глупав, кой е честен, а кой е подъл, кой служи на Бога, а кой на сатаната.... Русия е избрана от Бога да помага и да спасява света. Даже с цената на саможертвата.
  • 90 Перо

    1 0 Отговор
    Не знам къде ще отиде персонала на този сайт, ако от Възраждане прокарат закона за чуждестранните агенти? Кой ще замести чичко Шорош с финансирането или тогава Украйна ще мине на заден план!