Last news in Fakti

31 Декември, 2022 11:33 4 770 32

Блеър и Путин! Тайните планове на "Даунинг стрийт"

  • тони блеър-
  • владимир путин-
  • русия-
  • великобритания-
  • кгб

Тони Блеър е искал Владимир Путин да получи място сред водещите лидери в света, става ясно от разархивиран доклад

Блеър и Путин! Тайните планове на "Даунинг стрийт" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият британски министър-председател Тони Блеър е смятал, че Владимир Путин трябва да получи място сред водещите фигури на международната сцена, въпреки дълбоките опасения на официални лица относно руски президент, се казва в неотдавна публикувани официални документи, съобщи ДПА.

Документите, публикувани от Националния архив в Кю, Западен Лондон, показват, че по време на мандата си като министър-председател Блеър е смятал, че бившия служител на КГБ е отдаден "руски патриот" и че е важно той да бъде насърчен да приеме западните ценности. Зад кулисите обаче официалните лица се опасявали, че той представлява връщането към старите нагласи от Студената война и се питали дали може да му се има доверие.

Във вътрешни записки от брифинг на "Даунинг стрийт 10" от януари 2001 г. - едва година след встъпването на Путин в длъжност - озаглавена "Напредъкът на Путин", се изтъкват опасенията за действията на руския лидер, в това число и възобновяването на руската шпионска дейност.

"Въпреки въодушевлението в реториката на Путин за тесните връзки между Русия и Обединеното кралство, усилията на руското разузнаване срещу британски цели остават на високо ниво", се казва в доклада. "Присъствието на руското разузнаване в Обединеното кралство е на равнището от Студената война и те продължават да се опитват да изпращат активни и враждебни служители, които да работят срещу британските интереси по целия свят."

Документът включва и списък с редица обещания, дадени от Путин на Блеър по време на разговорите им на различни международни срещи на върха, които впоследствие се оказали неверни.

Те включвали подкрепа за твърдата позиция на Запада по отношение на иракския диктатор Саддам Хюсеин и обещания, че Москва ще спре да снабдява иранската ядрена програма. В текста се също така, че руския лидер заявил пред тогавашния британски премиер, че не иска да бъде смятан за "противник на НАТО", въпреки че тогавашния руски министър на отбраната маршал Игор Сергеев предупредил алианса, че всяко по-нататъшно разширяване ще бъде "голяма политическа грешка", която ще принуди Москва да предприеме "подходящите мерки".

Меморандумът е сред редица информационни бележки на съветника на Блеър по външнополитическите въпроси Джон Соуърс, който се подготвял за срещите си с високопоставени служители от администрацията на американския президент Джордж Буш преди първата среща на самия Блеър с президента на САЩ и неговия екип.

В разговорите си с вицепрезидента Дик Чейни в президентската резиденция "Кемп Дейвид" в щата Мериленд Блеър сравнил Путин с френския президент Шарл де Гол. "Премиерът го описал като руски патриот, който болезнено осъзнава, че светът е загубил уважението си към Русия. Да го опишем като руския Шарл де Гол би било подвеждащо, но той имаше подобен начин на мислене", се казва в бележката от срещата.

"Блеър разбираше, че Путин имаше нисък рейтинг на одобрение в САЩ. Но той смяташе, че е по-добре да позволи на Путин да заеме място сред водещите фигури на международната сцена и да го насърчи да се насочи към западните нагласи, както и към западния икономически модел".

Каквито и да са били нагласите по отношение на Путин, публикуваните документи показват как дипломатическите любезности все още е трябвало да бъдат спазвани.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    29 2 Отговор
    ТЕАТРОТО върви НАРОДИ страдат

    Коментиран от #4

  • 2 Примати

    8 23 Отговор
    Забелязвам сигнали че Путин се готви да обяви масово мобилизация

    Коментиран от #7, #16, #29

  • 3 Тони Блеър

    15 4 Отговор
    Много исках ама нямах желание!
  • 4 АЕЦ БЕЛЕНЕ

    15 4 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ми да си страдат народите,никой не им е забранил!
  • 5 Путинофил

    16 8 Отговор
    А пък Тръмп нарече путин: " Smart boy"!
    Толкова им акъла на "световните" управници!
    Меркел пък му даде 5 трилиона евро! Да има путин парички, да си прави ракетки!
  • 6 Пич

    26 3 Отговор
    Даа.....а след Блеър , започна възходът на глупаците.....
  • 7 Хихихи..

    13 4 Отговор

    До коментар #2 от "Примати":

    Тъкмо по скоро ще дойдат,чекай ги на Орловия..
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Руснаците много се дразнят,

    10 22 Отговор
    че светът не се интересува от Русия. Като стара мома са!

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Зеленски

    20 6 Отговор

    До коментар #10 от "Руснаците много се дразнят,":

    Соросоидния свят е зловония
  • 12 Хихихи..

    28 4 Отговор

    До коментар #10 от "Руснаците много се дразнят,":

    Кат не са интересува "света" що 24 часа все за Русия говори,вълнува и бълнува?
  • 13 Месершмид

    20 6 Отговор
    2022 ще се запомни като година на соросоидната зловония и неймия край
  • 14 Професора

    22 4 Отговор
    Даунинг Стреет мирише на индийска кухня

    Коментиран от #25

  • 15 Българин Сл.оригинал

    11 22 Отговор
    П-у-т-и е тотално изолиран от целия свят

    Коментиран от #24

  • 16 сигнали

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Примати":

    А теб , това какво те засягa...
    много сигнални станахте бре
  • 17 Русофил

    10 16 Отговор
    Вчера капитулирахме с газа. Върнахме плащането в долари. Нема паре.
    Ако укрите ударят Масква съвсем ще се овапцаме.
  • 18 Офицер на Британската империя

    9 15 Отговор
    Диктатора Путин ликвидира раша
  • 19 Евроатлантик

    17 8 Отговор
    В крайна сметка западната параноя и страхове от Източния блок не бяха преодолени и вместо след падането на берлинската стена да станем една процъфтяваща мирна общност постсъветското пространство беше ограбено от запада, а Русия беше притисната да приеме същата съдба. Понеже не я прие и има подкрепата на Азия и Африка сега сме във война по всички фронтове.
  • 20 БОЗА

    11 2 Отговор
    "Документите, публикувани от Националния архив в Кю, Западен Лондон, показват, че по време на мандата си като министър-председател Блеър е смятал, че бившия служител на КГБ е отдаден "руски патриот" и че е важно той да бъде насърчен да приеме западните ценности. "

    Това означава,че Путин явно не ги приема...а запада се натиска...изводите всеки сам... ;-)

    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 21 стоян

    10 11 Отговор
    Другаря ви путин беше хитър милиционер като лисица - само че всяка лисица рано или по късно и свалят кожата - сега е неговия ред
  • 22 Дървар

    8 10 Отговор
    Путин е обикновен подполковник от КГБ. На тогавашните профайлъри от Даунинг стриктно би трябвало да е ясно, че този човек няма визия.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мммда

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Българин Сл.оригинал":

    Това какво трябва да означава, че светът за тебе е границата на ЕС(SS).
    Щатите не ги коментирам, защото не са спирали да търгуват с руснаците.

    Коментиран от #32

  • 25 ТаУмВзе

    1 6 Отговор

    До коментар #14 от "Професора":

    По добре от колкото калния бункер на путя, на мухал, кафяв хайвер и повръщано!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Змия

    6 1 Отговор
    предлагам всички които милеят за запада и Англия да отидат да берат ягоди в Англия а също да ловят плъхове из циал лондон новия премиер дава по торба паундове за торба плъхове в Индия това е деликатес направете му подарък нещо вкусно от баба
  • 28 Реалист

    4 3 Отговор
    Путин е гаранта за Европа. Тоя човек искаше и още иска добри взаимоотношения с ЕС. Промени законодателството така, че да хармонизира с това на ЕС. Беше готов да отвори икономически границите и да дава на ниски цени ресурсите на Русия на ЕС за да стане Евразийска икономическа общност. Видя че САЩ няма да го позволят. За това бе избрал Украйна за мост между ЕС и Русия. Щеше да направи украинците най-богатите хора в ЕС. Но САЩ никога няма да позволи ума на европейците да се комбинира с ресурсите на Русия, точността и уменията на европееца в комбинация с дивия дух и иновативността на руската душа. Абсурд. Ей за това спретнаха гадостта в Украйна. За да не се случи никога това Евразийско обединение в икономиката. И го постигнаха. Дори и да има мир, ще купуваме скъпо и прескъпо всичко, макар че можем да го вземем от Русия на 1/3 от цената. Но, такава е съдбата на европейския роб. А можеше да бъде друго!
  • 29 Констатираща

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Примати":

    Мобилизацията може и сама да стане, без да я обяви Путин, защото разумно мислещият свят дълго няма търпи несправедливи войни и невинни жертви.

    Коментиран от #31

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Констатираща":

    Кой е разумно мислещия свят?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: