Отидете към основна версия

30 415 282

Русия е унищожила повече системи HIMARS, отколкото Украйна е получила

  • руска пропаганда-
  • himars-
  • хаймарс-
  • украйна-
  • русия-
  • сащ-
  • война-
  • ракети-
  • залпов огън

Математиката никога не е била силната страна на руската пропаганда

Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия съобщи за "унищожаването" на 35 реактивни системи за залпов огън HIMARS. Но Украйна е получила само 20 такива установки, пише Би Би Си.

В редовния си доклад за събитията на фронта от 3 януари руското министерство на отбраната съобщи, че край Краматорск в Донецка област са били унищожени „две пускови установки на американската реактивна система за залпов изстрел HIMARS“.

От лятото на 2022 г., когато Украйна за първи път получи HIMARS, Москва непрекъснато твърди, че унищожава тези ефективни ракетни комплекси - но според докладите Русия е успяла да удари дори повече от тези РСЗО, отколкото Украйна е получила.

Министерството на отбраната на РФ твърди, че е унищожило 24 системи HIMARS, а други 11 са били извадени от строя. Така от изявленията на руското ведомство следва, че ударите са нанесени по общо 35 украински системи HIMARS. Към началото на 2023 г. обаче Украйна получи само 20 от САЩ. Киев трябва да получи още няколко от тези установки тази година.

Разбира се, достоверността на изнесената информация никога не е била силна страна на Руската федерация. Русия дори отрича да води война срещу Украйна, макар че само преди дни президентът Владимир Путин се оплете в собствените си лъжи и за първи път от началото на пълномащабната инвазия заяви, че в Украйна се води „война“, а не „специална военна операция“.

Представители на американската администрация казаха пред репортери, че според техните данни по време на войната Русия не е успяла да унищожи нито една система HIMARS. Тези изявления бяха потвърдени и от украинските власти. През септември The Washington Post съобщи, че украинската армия е използвала дървени макети на комплексите HIMARS, за да подмами руското разузнаване да използва скъпи крилати ракети. Министерството на отбраната на Русия не уточнява дали унищожава истински HIMARS или макети.

Благодарение на системите HIMARS, способни да поразяват руски военни цели на голямо разстояние, въоръжените сили на Украйна успяха да осигурят успеха на много от своите операции, включително освобождаването на Херсон и Харковска област. Според руското министерство на отбраната именно с помощта на HIMARS в новогодишната нощ е била поразена база на окупаторите в град Макеевка. Москва съобщи днес, че при украинското нападение срещу Макеевка през уикенда са били убити 89 руски военнослужещи. Като основна причина за атаката неразрешеното използване на мобилни телефони от войниците. Според украински източници жертвите са стотици.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 155 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: