Отидете към основна версия

2 999 76

Тотален срив! Икономиката на Украйна с най-сериозен спад от 1991 г. насам поради руската военна инвазия

  • икономика-
  • украйна-
  • володимир зеленски

Страната е получила около 31 милиарда долара под формата на безвъзмездни средства и заеми, обявиха официални украински представители

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна претърпя най-сериозния спад на икономиката си от над 30 години през 2022 г. поради руската военна инвазия, но обяви, че чуждестранната помощ и "несломимият дух" на нейния народ са помогнали за предотвратяването на още по-голям икономически срив, предаде Ройтерс.

Украинският брутен вътрешен продукт (БВП) намалява с 30,4 на сто през миналата година, показват предварителните данни на икономическото министерство в Киев.

Украинската икономика е изправена пред значителни рискове и несигурност, особено ако Русия продължи да атакува критичната инфраструктура на страната, отбелязват анализатори.

През миналата година Украйна регистрира най-сериозния спад на брутния си вътрешен продукт на годишна база, откакто спечели своята независимост от бившия Съветски съюз през 1991 г., заяви украинският министър на икономиката Юлия Свириденко. Тя обаче уточни, че намалението на БВП на страната е по-малко от очакваното.

Войната причинява смърт и разрушения в огромен мащаб. Милиони украинци са принудени да напуснат домовете си. Нанесени са сериозни щети на селското стопанство на Украйна и е ограничен достъпът до черноморските ѝ пристанища, които са жизненоважни за износа на зърно и метали. И не на последно място, управляващите в Киев са принудени да увеличат значително разходите на страната за отбрана, отбелязва Ройтерс.

Украинската икономика е експортно ориентирана, но износът сериозно намаля след началото на руската военна инвазия на 24 февруари 2022 г. През тази седмица икономическото министерство в Киев обяви, че експортът на Украйна е спаднал с 35 на сто в сравнение с 2021 г.

Страната е ключов производител и износител на зърно в глобален мащаб. Експортът му обаче рязко спадна след началото на войната, но и през 2022 г. продължава да е основният украински експортен продукт, отбелязва Ройтерс.

Премиерът на Украйна Денис Шмигал заяви през декември, че икономиката ѝ може да се свие с до 50 на сто през 2022 г., ако Русия продължава да атакува критичната инфраструктура на страната.

Икономическият спад на Украйна се забави през последните месеци на миналата година, след като руските сили бяха принудени да се изтегля от част от окупираните украински територии в южната част на страната, включително и от областния център Херсон. През декември спадът на БВП на страната достига до 34 на сто на годишна основа, след като през ноември е отчетен спад от 37 на сто, според предварителните данни на икономическото министерство в Киев.

Чуждестранната помощ ще продължи да бъде от решаващо значение за финансовата стабилност на Украйна и за нейната икономика. Страната е получила около 31 милиарда долара под формата на безвъзмездни средства и заеми, обявиха официални украински представители.

Бюджетният дефицит на Украйна е планиран да достигне 38 милиарда долара през 2023 г. и правителството в Киев планира да го покрие благодарение на чуждестранна помощ, отбелязва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: