Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Януари, 2023 16:05 2 994 76

Тотален срив! Икономиката на Украйна с най-сериозен спад от 1991 г. насам поради руската военна инвазия

  • икономика-
  • украйна-
  • володимир зеленски

Страната е получила около 31 милиарда долара под формата на безвъзмездни средства и заеми, обявиха официални украински представители

Тотален срив! Икономиката на Украйна с най-сериозен спад от 1991 г. насам поради руската военна инвазия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна претърпя най-сериозния спад на икономиката си от над 30 години през 2022 г. поради руската военна инвазия, но обяви, че чуждестранната помощ и "несломимият дух" на нейния народ са помогнали за предотвратяването на още по-голям икономически срив, предаде Ройтерс.

Украинският брутен вътрешен продукт (БВП) намалява с 30,4 на сто през миналата година, показват предварителните данни на икономическото министерство в Киев.

Украинската икономика е изправена пред значителни рискове и несигурност, особено ако Русия продължи да атакува критичната инфраструктура на страната, отбелязват анализатори.

През миналата година Украйна регистрира най-сериозния спад на брутния си вътрешен продукт на годишна база, откакто спечели своята независимост от бившия Съветски съюз през 1991 г., заяви украинският министър на икономиката Юлия Свириденко. Тя обаче уточни, че намалението на БВП на страната е по-малко от очакваното.

Войната причинява смърт и разрушения в огромен мащаб. Милиони украинци са принудени да напуснат домовете си. Нанесени са сериозни щети на селското стопанство на Украйна и е ограничен достъпът до черноморските ѝ пристанища, които са жизненоважни за износа на зърно и метали. И не на последно място, управляващите в Киев са принудени да увеличат значително разходите на страната за отбрана, отбелязва Ройтерс.

Украинската икономика е експортно ориентирана, но износът сериозно намаля след началото на руската военна инвазия на 24 февруари 2022 г. През тази седмица икономическото министерство в Киев обяви, че експортът на Украйна е спаднал с 35 на сто в сравнение с 2021 г.

Страната е ключов производител и износител на зърно в глобален мащаб. Експортът му обаче рязко спадна след началото на войната, но и през 2022 г. продължава да е основният украински експортен продукт, отбелязва Ройтерс.

Премиерът на Украйна Денис Шмигал заяви през декември, че икономиката ѝ може да се свие с до 50 на сто през 2022 г., ако Русия продължава да атакува критичната инфраструктура на страната.

Икономическият спад на Украйна се забави през последните месеци на миналата година, след като руските сили бяха принудени да се изтегля от част от окупираните украински територии в южната част на страната, включително и от областния център Херсон. През декември спадът на БВП на страната достига до 34 на сто на годишна основа, след като през ноември е отчетен спад от 37 на сто, според предварителните данни на икономическото министерство в Киев.

Чуждестранната помощ ще продължи да бъде от решаващо значение за финансовата стабилност на Украйна и за нейната икономика. Страната е получила около 31 милиарда долара под формата на безвъзмездни средства и заеми, обявиха официални украински представители.

Бюджетният дефицит на Украйна е планиран да достигне 38 милиарда долара през 2023 г. и правителството в Киев планира да го покрие благодарение на чуждестранна помощ, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 кленя

    86 6 Отговор
    заслужава си името уссрайна,нали пък имат президент комик и наркоман който краде от народа си
  • 3 Адам Хилтън

    104 12 Отговор
    8 години се дразниха с Русия, въпреки че тя им изплати целият външен дълг през 1991-ва и им даде възможност да започнат от 0-лата. А те как се отблагодариха - станаха военна хунта на САЩ, тръгнаха да гонят и избиват руснаци в Донбас, 2-те години преди войната се хвалиха как въоражават бабите и са "готови за война с Русия", и като стана наистина война с Русия, сега викат "помагайте помагайте!." Хем викат че "печелят" ама хем помощ искат.
  • 4 верно е

    82 9 Отговор
    Тотален срв, но... демократичен със западни ценности. И други ще последват тая улава държава.
  • 5 горски

    71 4 Отговор
    Може да сме в срив,но сме пред портите на Москва и напредваме към Владивосток....Не ни гледайте отзад,че сме без гащи...
  • 6 На опашката

    55 3 Отговор
    А нашата буквално се срина.
  • 7 МирО

    68 5 Отговор
    То покрайнината я няма вече, за каква икономика става дума. Това дето беше пОкрайнина е един голям тестов полигон за реални военни действия и тактики между Русия и НАТО.
  • 8 ДДРОнег

    4 47 Отговор
    Значи и репарациите от рузия ще бъдат още по-големи !!!
    За един бит, по трима небити дават !
  • 9 Мдаа

    55 3 Отговор
    Я следващата година ще е във пълен фалит. Няма да има жито за износ, няма да има за хляб дори...
  • 10 Мишел

    68 4 Отговор
    Икономиката на Украйна.😃😃😃
    Седми пореден ден в Украйна вият сирените и гърмят взривове, седемдесет и седми ден нямат ток на все повече места.
    Икономиката, казвате 😛
  • 11 Въпрос

    42 3 Отговор
    Какво означава да "спечелят" своята независимост от СССР?
  • 12 Ивелин Михайлов

    30 2 Отговор
    Според най-големия Исторически парк в света до Варна, това е само началото ;)
  • 13 няма значение

    5 59 Отговор
    русия ще плаща репарации + целият свят ще помогне на Украйна , а на русия никой няма да помогне

    Коментиран от #16

  • 14 Факт

    64 3 Отговор
    И за всичко това е виновно нацисткото джудже Зеленски с мания да е Наполеон,а просто трябваше да си спазва Минските споразумения!
  • 15 Някой

    53 1 Отговор
    Предполагам, че спадът е доста по-голям от официално обявеният, но нарочно не се казва.
    Иначе, каква промишленост работи в Украйна? Имат ли ток и газ? Те са основните неща, за да има някаква икономика.
    Да не би в БВП да слагат получените милиарди помощ (заеми са си, ще ги връщат укритие) ?
  • 16 Мисля

    61 2 Отговор

    До коментар #13 от "няма значение":

    Никой няма да помогне на украйна,защото тя реално не съществува.Тя е задлъжняла,фалирала и разпарчедосана територия,около която вече чакат гладните хиени.
  • 17 Ццц

    53 3 Отговор
    Баламосвайте народа, че Путин скоро ще умре, че печелите войната и подобни и той няма да усети глада. Българите живеем 30 години така.

    Коментиран от #55

  • 18 Руски ценности-избиване на християни

    2 56 Отговор
    Русия плащаше на диверсионни групи и ФСБ да ходят в Донбас,да трепят българи,руснаци,украинция,да се палят сгради,и после тръгна в пагубната пълномащабна война
  • 19 Украински кашик

    56 2 Отговор
    Ако сега попитате обикновенните украинци,заслужаваше ли си фашизираните и корумпирани "водачи" да
    бомбят 8 год територии,които според Минските бяха техни,за да изгубят нормалния си живот и да преживяват всичко това?Какъв ли ще е отговора?
  • 20 Зевзека

    58 5 Отговор
    Не може да бъде! Това е някакъв руски фейк. Тая война им беше обещана за да станат мулти милиардери! Или беше, че Зеленски ще стане мултимилиардер? Абе все тая. Факти, да спрете да пускате руски фейкове. Украйна се къпе в мед и масло, а Европа им дава всеки месец по 10-12 милиарда долара. Как може да казвате че нямат пари и имат срив. При тия пари ще си строят по една електроцентрала всеки месец. Защо лъжете бе? За да се дават още пари ли? От къде? 60 милиарда долара е дала Европа до тоя момент. Безвъзмездно за Украйна. Но на наш гръб. В ЕС живеят 450 милиона души. Това значи че без да сме взели и 1 стотинка, всеки от нас има дълг от 133 хиляди долара. Децата ни се раждат и с първия си дъх вече дължат над 100 хиляди долара за славата на Украйна! Това някой каза ли ви го? Не знам Украйна дали е фалирала, но знам че всеки от нас дължи по 133 хиляди долара за славата на същата Украйна.

    Коментиран от #29, #72

  • 21 Ха,ха,ха

    32 3 Отговор
    Каква икономика ,то скоро и държава няма да има!
  • 22 Физиотерапевт

    56 4 Отговор
    Жалко!Украйна си беше една нормална страна с добре развита корупционна система и експортна проституция,която комика Зеленски превърна в пустош.Не си избирайте комик за президент.Никога!Те.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Очакваме

    33 4 Отговор
    новината от Бесарабския фронт. Според когото Украйна за 2022 ще има най-големия си растеж от разпада на СССР .
  • 25 ТръмпЛин

    5 40 Отговор
    Спокойно, цяла Западна Европа беше в руини, а вижте къде е днес. СССР, победителката във ВСВ се превърна в абсолютен лузър, както икономически, така и политически! Загуби половината си сателити, сви се териториално и демографски….сега е на ред да изчезне и последната и разсейка-Русия!

    Коментиран от #53

  • 26 Руски ценности-глад и мизерия

    4 34 Отговор
    . С един замах богатирът Путлер отряза пъпната рекетьорска връв на континента от матушката газокърмилница. Днес европейските газохранилища са пълни повече от миналата година по същото време. Цената на руския газ падна до равнищата от времето на разпадналия се СССР
  • 27 Хххх

    34 3 Отговор
    То няма държава ,Вие търсите икономика ! Има оръжие , има милиарди ,има човешки жертви ! Има го деменцията да воюват с Русия !
  • 28 ДжафДжаф

    36 3 Отговор
    До 2014-та 70-80% от строителната стомана се внасяше от Украйна.От оная източната, сепаратистката. Руснаците на изток произвеждаха, а укро нацистите на запад се правеха на Европейци. Искат си територията ама по възможност видите ли без руското население. Резултата: Женското укронаселение в Европа за подобряване на генофонда, който през последните години доста потъмня, а мъжкото за наторяване на безкрайните укро равни. Така или иначе бяха решили да създават аграрна супердължава. Алилуя.
  • 29 Българин 681

    31 3 Отговор

    До коментар #20 от "Зевзека":

    Сметката е САМО по 133 долара на човек.
    Но аз и цент не искам да давам за Зелената мишка и крадците му!
    Понял?

    Коментиран от #67

  • 30 1944

    2 38 Отговор
    дрогаре , украйна след войната ше бъде включена в нов план маршал и въстановена. а пияната ви матушка най много да открие цех за ръчни колички в кизил след северо корейски инвестиции.

    Коментиран от #36

  • 31 Мордор

    37 2 Отговор
    Каква икономика бе?
    Когато имаш президент наркоман, нает от чужди държави?
    Каква икономика когато клоуна на Нато Зеля казва официално че щял да прави атомни бомби срещу Русия?
    Няма как да очакваш да имаш икономика.
    Когато Меркел и Оланд действат като дребни мошенници. Правят Мински договори обаче си признават че е просто лъжа за да може техния клоун нарконам да натренира и въоръжи повече укро-нацисти които после праща да правяр геноцид?
    Не, икономина там няма да има. Ще има разруха и смърт.
  • 32 ивелин

    30 3 Отговор
    Глупави и наивни Руснаци вие от област превърнахте Украйна в една от най- развитите индустриални Републики. С огромна площ подарена от Руските земи Донбас, Луганск ,Запорожие --- при Ленин и Сталин. Не само това по късно след ВСВ земите на Полша и Унгария пак бяха подарени и накрая от благодарност Западът превърна Украйна Враг Номер -1 като я въоръжи, финансира за да започне война срещу вас. Ако сега завинаги не решите проблема с Украйна - като държа да престане да съществува то след 10-15 години те отновo ще подготвят Украйна, Полша и Прибалтийските Републики тогава много по подготвена, финансирана .
  • 33 Дообре

    12 2 Отговор
    Местя го, така да се каже в десния
  • 34 ТИГЪР

    25 2 Отговор
    "Тотален срив! Икономиката на Украйна с най-сериозен спад от 1991г."

    А тази година, фашистите ще фалират!

    Слава на Русия.
  • 35 Име

    16 0 Отговор
    Ненавиждам насилието, но "крушата си има опашка"!
  • 36 Хихихи..

    13 1 Отговор

    До коментар #30 от "1944":

    От няколко години си все на мантрата "ЩЕ",обаче файда йок,смени я..
  • 37 украинец

    2 24 Отговор
    отново пишете супер глупусти,предприятията в страната си работят,нищо не е спирало работа и всичко си е нормално, за какви спадове си мечтаете,всичко е нормално
  • 38 Зеленото

    22 1 Отговор
    продажно човече обрече собствените си хора. Интересно с какво ли до държат за топките от САЩ.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Азз

    8 3 Отговор
    Не е най...още по-най ще бъде начело с Жужето Белоноско.....Един ден истината ще излезе наяве.....скатаните милиони....
  • 41 Военнопрестъпника Путин

    2 28 Отговор
    Русия не спази минските споразумения,и изгуби

    Коментиран от #60

  • 42 не може да бъде

    18 0 Отговор
    Ако искаме да изкажем честно мнение,съобразено с икономическата реалност по приетите правила ,трябва да кажем ,че Украйна е фалирала икономически.Ще приведа официалните числа -спадане на БВП с около 35%,нанесена е щета на инфраструктурата в границите от 150 до 250 млрд долара ,американската" помощ"във вид на оръжия ,боеприпаси и т.н е за 68 млрд,а от ЕС и др.41 млрд.Проблемът на тая" помощ" е че по същество това са нисколихвени кредити и парите ще трябва да се възстановяват,само че голяма част от тази помощ вече е в вид метални отпадъци.Така че от тази помощ не е ясно какво се печели!?А още по-лошото е че щетите за Украйна нарастват а парите които трябва да се връщат се увеличават!?При тези числа аз не знам какво да кажа и чакам икономическите експерти да обяснят какво следва от това и какви са изобщо възможните перспективи за икономическо възстановяване на Украйна и възстановяване на жизнения стандарт на украинците,който са имали преди войната !?
  • 43 Чичо Дончо каза

    25 1 Отговор
    Отдавна казвам ,че Украйна е във фактически банкрут т.е национална катастрофа.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Легенда Кремля

    13 1 Отговор
    Бай дън в бидона.
  • 46 Заря ще има за руските фашисти

    0 23 Отговор
    12:00 6 января до 24:00 7 января режим прекращения огня. Руския диктатор се тресе от страх,клекнал е пред англосаксонското килимче
  • 47 Чоко.

    19 1 Отговор
    Напротив ,напротив.. То ,91 ва всичко работеше..Но просто го разграбиха ..Мутрите .подобно на България.
  • 48 Ксаниба

    17 1 Отговор
    па как така, с теа милиярди дето им наливат от майдауна 2014, би трябвало да са изпреварили исраел и икономически и военно-технически!!!! Рупняците им откраднаха всичко!! ахахахаха!! Чиповете, парите и най вече акъла, на дьобилните бандери!!!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Тази

    15 0 Отговор
    Клика- прослойка,около 🤡, разпродаде държавата си.И накрая,до един ще си бият камшика навън.Осигурени за десет поколения напред, начело с 🤡.Подариха на три задокеански компании орна земя,най добрата в Украйна,срещу зелена хартия с площ 11 милиона хектара! За по нагледно- две държави по площ,,като Белгия.Необратим процес,за следващите поколения.Който и да дойде на власт не може да е върне.Сега с инвеститора Блек рогчо ще им изкупят и цели квартали градска собственост.С " инвестиционна цел"!? Жаля обикновените хора -43 милиона! Те ще отнесат цялото дране и тупане с желязна бухалка.Шляхтата вече точи зъби за цяла Галичина.И ще е отхапе,под благосклонния поглед на Шефа.Точат зъби маджари и мамалиги- и те ще отхапят.От държава с висок стандарт, мощна икономика и производств,основен износител на зърно,въглища,метали, техника,силна валута ще се превърнат в нищо.А до 2008 живееха по добре от всички останали,бивши републики.Целта на Обора е постигната на 1000%. Удар по самата Украйна ( втора по площ в Европа след Русия,насадена кръвна омраза за векове) Знаят прекрасно,че който държи Украйна,държи цяла Европа.Именнно с проксито си- 🤡,постигат троен удар.Смачкват икономиката на Украйна,на цяла Европа,и загуби за самата Русия.

    Коментиран от #66

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Къде ми е нощното шкафче?

    15 1 Отговор
    Хич не ми пука за тая държава, чиито управници са далеч по-корумпирани и от българските!А като ги гледам тук, във Виена, какви скъпи и чисто нови автомобили карат украинците, още повече не ми пука за тях!

    Коментиран от #57

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Урсулана

    15 1 Отговор
    Страната е получила около 31 милиарда долара под формата на безвъзмездни средства
    Oт коитоЗелени@ еОткрадналПоловината!
  • 55 Очевидец

    9 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ццц":

    Че то останали народ там?Народът се изнесе в Европа и там са само наемници,желаещи да воюват с Русия!
  • 56 Урсул@

    7 1 Отговор
    Зелински, не се страхувайМомчето ми. ЕСще ти дадеБезвъзмездно още 18МилиардаЕвро.
    КрадиКолкото можеш!
  • 57 Чичо Дончо каза

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "Къде ми е нощното шкафче?":

    100%
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Матей преображенски

    7 0 Отговор
    Бру-ха-ха-ха,каква икономика имат ,това е последна грижа на клоуна и изобщо когато трябва да си изплащат престъпленията ,почват с нелепи оплаквания.Икономиката им се руши особено усилено след преврата от 2014г.,на олигархищниците и американците каква икономика им трябва в Украйна,ремонт на военна техника и купища корупционни схеми.Когато Русия ги присъедини,тогава и ще имат икономика,а дотогава щатите могат да ги уморят по всевъзможни начини и хич няма да им бъде жал.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Еми

    6 1 Отговор
    За съжаление най-големият износител на "демокрация"- САЩ, винаги могат да купят политик/политици и да създадат конфликт.
  • 62 прост шоп

    7 0 Отговор
    А според МВФ руската икономика се е изкачила на 10 място с света, барабар са все санкции.
    А ние къде сме да питам може ли.

    Коментиран от #63, #64

  • 63 прост шоп

    2 0 Отговор

    До коментар #62 от "прост шоп":

    Грешка, според световната банка за развитие, извинявам се.
  • 64 ТръмпЛин

    2 2 Отговор

    До коментар #62 от "прост шоп":

    Очаква се в близките 50 години да достигне икономиката на Холандия, в следващите 100 тази на Италия или Испания, ако те влязат във война помежду си.
  • 65 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    ПОМНИТЕ ЛИ ,,ГОЛОДОМОРА,,!!!!!!!!ЕТО ВИ ПРИЧИНИТЕ И ПОВТОРЕНИЕ!!!!!!Сега около 300МИЛИАРДАГУЩЕРА ,,помощ,,!!!!!!!!и в един момент НЕ СИ ИСКАТ ПАРИТЕ!!!!!!А ЖИТО!!!!!!!НЕ ИСКАТ ДОРИ И ЗЛАТО....А ЖИТО!!!!!!!...АМА ГО ИСКАТ,И ТО ВЕДНАГА!!!!!Тогава Сталин го дава!!!!!!СИГУРЕН СЪМ ,ЧЕ И зеленото ЩЕ ГО ДАДЕ!!!
  • 66 нищо не се знае

    4 0 Отговор

    До коментар #50 от "Тази":

    може да се окаже, че САЩ са финансирали балон, след чието пукване остават с лоши заеми. Руснака няма да връща заеми, натрупани от комика. Може да се окаже, че територия има, ама е руска. И тогава кой ще пие студена вода! Жалко, че и ние ще изгорим с налятото там.
  • 67 Зевзека

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Българин 681":

    Ако беше истински българин НИКОГА нямаше да слагаш 681 в името си. Защото България я е имало много преди тази година. Само за инфо щом елините пишат и признават нещо, значи то е съществувало на тия земи поне 500 години по-рано. А историческите документи на Азия доказват, че народа ни е с няколко хиляди години по-стар. Ъндерстанд?
  • 68 и преди войната,

    5 1 Отговор
    и след войната (от 24 февруари 2022 г.) Украйна ЕДИНСТВЕНА от страните от бившия соц блок не си върна равнището на развитие от 1989 г. ЕДИНСТВЕНА!!!!!! Хайде да говорим ИСТИНАТА!!!! Писна ми от лъжи и пропаганда.
    Окраината на Русия беше добре в рамките на бившия СССР. После - през 90-те години и покъсно - НИЩО. После стана това, за което спомена онези дни Ангела Меркел - те й дават пари да се въобържава и я настройват срещу Русия да й гледат сеира.
    Има още даа се хапят по дебелите си за-дн-иц-и тези от Запад.
    А укрите много лесно се подлъгаха по акъла на традиционно фашистки настроената част в страната си.
  • 69 ТОЧКАТА

    4 1 Отговор
    За каква икономика говорите в ...АМЕРИКАНСКИ ВОЕНЕН ПОЛИГОН ????????/
  • 70 Вирус

    0 1 Отговор
    Анатолчо не е спечелила своята независимост а и я дадоха чети повечко уж си журналя
  • 71 Вашингтон

    2 0 Отговор
    Критичната инфраструктура са хората и земеделието, ако изгориш земят с хората то няма да вирее и пръст камо ли икономика върху пустиня
  • 72 ЦК на КПСС

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Зевзека":

    разликата между тоалетната хартия и парите все повече върви към равенство
  • 73 Живанши

    2 1 Отговор
    31млрд помоц - безвъзмездна. Около 60 млрд в дълг. Тоест 90 млрд общо. за по лесно - 100. Това е 50% от БВПто на Укр. И тяхното БВП пак е паднало с 30%??? 30 + 50 = 80%, тоест - те щяха да са назад икономически с 80%? Налицсе сещате, че в една критическа точка икономиката колабира... Да кажем след 60% и настъпва тотален хаус и разпад. Тоест, държавата Украйна нямаше да я има вече отдавна. Когато Хитлер нападна СССР, по брутален начин... Наистина опустошително... Ссср загуби 0% БВП чрез военна мобилизация. 0%! Не 5%, не 20%. 0! И първата година нямаше никакви помощи за СССР! 0! По късно, ленд лиза според американските стат данни доставя 5% от общите военни нужди на Ссср! Което дори няма сигурно и 2% БВП на СССР. Къде тръгнахте укри... Викаха "москали на бесилото", то кой се озова на него...

    Коментиран от #74

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: