Last news in Fakti

4 Януари, 2023 23:11 8 100 132

За Нова година в Москва издигнаха знамето на СССР, а Путин пак смени командващ войските в Украйна

  • русия-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • война-
  • сергей шойгу

Дългогодишният структурен проблем на руската армия обаче е недостигът на опитни подофицери, а това води до ужасяващи данни за поддържането на оръжия, оборудване и военни машини

За Нова година в Москва издигнаха знамето на СССР, а Путин пак смени командващ войските в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На 30 декември флагът на вече несъществуващия Съветски съюз беше издигнат в Москва пред сградата на Руското военно-историческо дружество в чест на 100-годишнината от създаването на СССР, съобщи председателят на дружеството Владимир Медински, който е и помощник на президента Владимир Путин. В последния ден на 2022 г. Путин връчи на командващия групата войски в зоната на „специалната военна операция“ генерал Сергей Суровикин, известен като "Сирийския касапин", орден „Св. Георги“ трета степен за „мъжество, смелост и самоотверженост при изпълнение на войнския му дълг“, предаде ТАСС.

Муждувременно командването на Западната група войски на Русия в Украйна беше поето от генерал-лейтенант Евгений Никифоров, заменил на поста генерал-полковник Сергей Кузовлев, се казва в поредната сводка на британското министерство на отбраната, съобщи Дойче веле. Никифоров става четвъртият командващ тази група войски от момента на руското нахлуване, подчертава британското военно ведомство. В първите седмици на войната Никифоров в качеството си на началник-щаб на Източната група войски активно участваше в планираните опити на ИГВ и въздушнодесантните войски за настъпление към Киев от северозападна посока, допълва британското военното министерство. Според съобщението текучеството на високопоставени офицери може да означава, че има вътрешни разногласия в руското министерство на отбраната по отношение на воденето на войната.

Навръх Нова година Путин изтъкна в най-дългото си досега обръщение към нацията, че „нравствената и историческата правота са на наша страна“. Освен че трая цели 9 минути, мизансценът също беше необичаен – Путин говореше от щаба на Южния военен окръг в Ростов на Дон, заобиколен от военнослужещи. Според президента „2022 г. беше годината, която постави много неща на местата им, ясно разграничи мъжеството и героизма от предателството и малодушието и показа, че няма по-голяма сила от любовта към близките, от верността към приятелите и другарите по оръжие и от предаността към отечеството“. Президентът на Руската федерация обясни, че руските военни са нахлули в съседна Украйна, за да се борят за своята родина, за истината и справедливостта, за да бъдат надеждно гарантирани мирът и сигурността на Русия“, предаде ТАСС.

Още през ноември бившият руски президент Дмитрий Медведев определи войната на Русия в Украйна като свещена битка със сатаната и предупреди, че Москва може да запрати всичките си врагове в огнената геена. Говорейки за врага, Медведев изтъкна: "Сражаваме се срещу тези, които ни мразят, които забраняват нашия език, нашите ценности и дори нашата вяра, които насаждат омраза към историята на нашето отечество. Днес част от умиращия свят е срещу нас", написа Медведев по случай Деня на националното единство.

Към "умиращия свят" Медведев причислява "сбирщина побъркани нацисти наркомани, упоени и наплашени от тях хора", както и "лаещи кучета от западния кучкарник" и други представители на "загнилата западна империя". Според Медведев свещената цел на Русия е да бъде спрян „върховният властелин на ада“, независимо какво име използва, цитира го ТАСС.

На 28 декември Медведев направи в „Туитър“ пророчества за 2023 г., през която провижда създаване на Четвърти райх, обхващащ Германия, и сателитите ѝ – Полша, балтийските републики, Чехия, Словакия, Киевската република и други низвергнати. Медведев съобщава, че Европейският съюз ще се срине, след като Великобритания се върне в него, че еврото ще излезе от употреба, а Полша и Унгария ще поемат контрол над западните части на „преди съществувалата Украйна“. Освен това, Франция ще започне война с Четвъртия райх, Европа ще бъде разделена, а Полша – отново поделена.

Засега обаче, изпълнението на 10-те предсказания на Медведев изглежда се отлага, тъй като вчера Киев съобщи, че украинските войски с убили и ранили около 500 руски войници при артилерийска атака в новогодишната нощ в Чулаковка в южната Херсонска област, предаде ДПА. На 1 януари са били ударени руски части в село Федоровка и засега не е но колко точно са пострадалите там.

Новините за тези удари бяха предшествани от съобщената от Киев в понеделник новогодишна атака срещу база на руски резервисти в Макеевка в Донецка област, в която са били ликвидирани 400, а други 300 - ранени. Руски военни блогъри също съобщиха за стотици жертви, въпреки че първата официална информация на руското министерство на обраната беше за 63 убити.

Както отбелязва обаче британския вестник „Дейли телеграф“, въпреки това „е неуместно да се потупваме един друг по рамото“. Въпраки значителните военни неуспехи на Русия, борбения дух на украинското население, осезаемата помощ с оръжие и разузнавателна информация, особено от Лондон, Вашингтон и твърдите източноевропейски поддръжници на Киев, както и ужасяващо жалкото представяне на руските сили – по суша, въздух и вода – войната в момента е в патова ситуация.

Икономическите санкции разстроиха руската икономика, но украинската е още по-зле, а големи части от Киев буквално са станали на пух и прах. Финландия и Швеция взеха смайващото решение да се присъединят към НАТО, но търговските и военните партньори на Русия още не са я изоставили в нужда, обобщава ДТ. Истинският въпрос е има ли единство и решимост у Запада, подчертава изданието и изтъква, че нито едно от двете не е гарантирано.

Според задълбочен анализ на американското писание „Форин афеърс“ Путин може да последва съдбата на Наполеон и Хитлер в своята вече зимна война, в която „специалната операция“ навлезе и пословичната руска зима да се обърне срещу него.

Изданието припомня, че една от най-големите руски военни победи е извоювана в началото на 18 в. в условията на най-суровата зима в Европа от 500 години. Тя е част от Великата северна война, а решителното сражение е между руската армия на Петър Първи и шведската на крал Карл XII, която настъпва към Москва. И тогава започва Зимата на несравнимия студ (1708-9 г.). Птиците падали вкочанени от небето докато летят, а армията на шведския крал губи половината си войници от измръзване и недохранване. Руската армия разгромява отслабените шведски сили при Полтава в днешна Украйна на 27 юни 1709 година.

Шведите не са нито първата, нито последната европейска армия, понесла опустошенията на „генерал Зима“ по границите на Русия, отбелязва британският военен историк сър Антъни Бийвър във "Форин афеърс". Доусложнени от необятната шир на руските евразийски земи, зимните сражения там често се превръщат в провал за мощни армии. Векове наред този феномен често е работил в полза на Русия, като последица от това, че чужди армии често са ставали жертва на неподходящо оборудване, недостатъчни снабдителни линии и лоша подготовка. Сегашната война на руския президент в Украйна навлиза в най-суровите месеци на годината и има много признаци, че този път по-скоро Русия, а не противникът ѝ може да понесе най-тежките последици, смята военният специалист.

Столетие след Полтавската битка се случва известното зимно поражение на чужда армия в Русия – през 1812 г., когато войските на Наполеон отстъпват от Москва. Половин век след това – през Първата световна война, подходът на руските военни почти не се е променил – войниците са заменими. През 1915-17 г. животът в окопите по протежение на източния фронт, който е от Белорусия през Галиция до Румъния, е нечовешко изпитание. Мнозина нямат ботуши и си правят лапти - обувки, носени в Русия до 30-те години, изплетени от дървесна кора. А лазаретите на фронта са почти толкова примитивни, колкото и по времето на Кримската война, разказва Бийвър.

Зимните условия през руската гражданска война (1917-21 г.) са дори още по-лоши. Най-окаяните жертви са цивилните, бягащи от настъпващите болшевики по време на Червения терор. През зимата на 1919 г. разпадането на белогвардейските армии на генерал Колчак довежда до ужасни сцени по линията на претъпканата Транссибирска железница. Аристократи, семейства от средната класа и антиболшевики с всякакъв произход се мъчат да се доберат до Владивосток в руският Далечен изток, за да не бъдат пленени от комунистическата Червена армия, която настъпва откъм Урал.

През 20-и век зимните условия в руската евразийска територия са растяща заплаха не само за хората и кавалерийските коне, а и за военната техника. Понякога обаче това е във вреда и за самата Русия. Съветската армия така и не пречупва финландската съпротива през Зимната война (1939-40 г.), след нахлуването на Сталин във Финландия. Финландците се оказват по-добри от руските нашественици в зимни условия и денонощно тероризират червеноармейците. С бели камуфлажни облекла и на ски, те извършват изненадващи атаки, излизайки от горите, и после изчезват яко дим. Тяхната смелост и умения убеждават Сталин да приеме независимостта на Финландия, а Русия си излича поуки.

Червената армия осъзнава, че оръжията и двигателите се нуждаят от специални смазочни материали при екстремни атмосферни условия. Тези мерки са от ключово значение, за да съумее Сталин през декември 1941 г. да блокира армиите на Хитлер под Москва. И германската пехота, и „Луфтвафе“ са неподготвени за руската зима и се налага да палят огньове под обледените машини. Руски военни историци отдават сравнително малкия брой войници с премръзнали крака на отколешната военна практика за използване на няколко пласта ленени партенки, отбелязва Бийвър.

„Генерал Зима“ изиграва роля и за окончателната победа на Червената армия през 1945 г. Големият съветски пробив през януари - от река Висла до река Одер, е осъществен и благодарение на атмосферните условия.

Чак до лошо планираното нахлуване в Чехословакия постиженията на съветската армия във воденето на война през зимата са ѝ печелили страховита репутация на Запад. Едва през 1968 г., когато съветските войници навлизат в Чехословакия без карти, без хранителни доставки и без гориво, западните анализатори за пръв път почват да си дават сметка, че може и да са надценявали бойните способности на СССР.

И накрая – през 80-те години рухването на съветската империя е белязано от обречената ѝ битка за контрол на Афганистан – терен, който прави зимната война невъзможна за конвенционални армии. А през 2008 г. - по време на хаотичната инвазия в Грузия, корупцията в руската армия се е влошила допълнително, а руската военна доктрина така и не е адаптирана към реалностите. Руснаците все още смятат, че артилерията е „бог на войната“ и прилагат този подход и в Сирия от 2015 г. насам.

Осем години по-късно, през февруари 2022 г. Путин започва „специалната военна операция“ в Украйна, а на авангарда е наредено да си вземе и парадните униформи, за да отпразнува победата – един от най-фрапантните примери за военно високомерие в историята, подчертава "Форин афеърс".

Дългогодишният структурен проблем на руската армия обаче е недостигът на опитни подофицери, а това води до ужасяващи данни за поддържането на оръжия, оборудване и военни машини. Тези проблеми ще станат особено скъпоструващи през зимата, най-вече за чувствителна технология като дроновете, анализира ФА.

Но както изглежда, Путин не желае да приеме фактите за истинското състояние на неговата армия и за начина, по който „генерал Зима“ ще облагодетелства противниците му, заключава Антъни Бийвър.

Успоредно с това, както отбелязва в обзорен материал за последиците в света от войната на Путин в Украйна американското списание „Форин полиси“, европейците внезапно започват да осъзнават по каква причина продължилите над две десетилетия техни разговори с Путин не са довели до нищо: „защото на тяхната дипломация, макар и добре замислена, ѝ липсваше основата на твърдата сила“. Каролайн Грайтър пише във ФП, че за мнозина в Европа инвазията на Путин се е превърнала във „водоразделен момент – нещо като 11 септември за Европа“.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путинофил

    60 49 Отговор
    Мислех, че по прост народ от нашия няма! Оказа се, че има и по прост! Затова сме „братушки“!

    Коментиран от #16, #18, #24, #40

  • 2 Русофил де бил

    52 18 Отговор
    Ама то СССР никога не си е отивал! Имената на улиците, спирките, метро, статуйте на Ленин и на Маркс си стоят!

    Коментиран от #11, #131

  • 3 проф. Иво Христов

    49 28 Отговор
    „Русия навлиза в привичният за нея в исторически план, режим на страна военен лагер. Русия не може да функционира в друго състояние.“

    Коментиран от #87

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Още един путинофил

    46 30 Отговор
    На срещата с майките на загиналите войници, путин им каза, да не се вълнуват много, защото всеки ден умирали повече руснаци от алкохол отколкото от войната!

    Коментиран от #17

  • 6 Анонимен

    47 35 Отговор
    Бедни и заможни си искат ссср. Имаше работа, всичко бе безплатно, а от костово до днес цели семейства и децата им са безработни. Всеки има право на мнение. Имаше диктатура, но е било за хубаво, а днес много е хубаво за пеевски доган бойко кучетата магаретата, ограбихте народа. Крадени пари лесно се харчат
  • 7 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    36 40 Отговор
    Вечна Слава за СССР и НРБ!
    Велик съюз и благоденстващ социалистически блок.

    Коментиран от #62

  • 8 хохохо

    28 36 Отговор
    А за коледа ще развеят черните чували ми се струва. Това ще им е знамето вече на тия узурпатори.
  • 9 КОПЕЙКИН

    22 11 Отговор
    СЕСЕСЕРЕ БЕКАПЕ ВЕЧНА ДРУЖБА ДРУГАРИ УРАААААААААААААААААА
  • 10 Някой

    44 16 Отговор
    Чудя се от къде ги намират тези измислици да ни заливат минута през минута в сайта. И между другото това е поредната статия пълна с полуистини и откровени лъжи. Няма да ми стигне времето да им направя сериозен разбор. Обаче това определение за Суровикин в настоящата статия го е измислил някой умник от БТА Иначе даже и на запад го наричат генерал Армагедон.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ушанков

    26 37 Отговор
    Сега да успокоим малко Русофилките и да им дадем малко инфо за безумно тъпите Ушанковци които заминаха на концерта на Кобзон. Факти трябваше да драсне два реда.
    Мястото къде се получи голямото меле в Макеевка не било никаква информация от Американци или Англичани.
    Пияните Ушанковци при настъпването на новата година , почнали да звънят наляво ,надясно ,снимки ,селфита , як новогодишен купон хахага
    СВУ засичат над 600 телефонни сигнала на малък периметър и като виждат къде се намира хахахаха решили да им направят новогодишен подарък.
    Хаймарс точно за 30 секунди са пуснали ракетите и са поздравили подобаващо .
    Докато Рашките се радвали на Иранските Дронове пуснати по мирно население и на знамето на СССР, СВУ елминират мобиките в Макеевка. Хахаха
    Слава на Руските Тъпана.ри .
    И сега от Масква си измиват ръцете :
    Мобиките сами са си виновни.
    Хахаха

    Коментиран от #20, #26, #36, #130

  • 14 Анонимен

    30 14 Отговор
    Образованието беше на ниво при ссср и най умните завършваха висше, това, което е било, никога няма да се върне, но пишем на нашите мили дечица, далеч от род и родина. Да са живи и здрави и да имат късмет в живота.
  • 15 Петьо Петров

    33 14 Отговор
    Да видим кои са изчадията. Малко инфо кой какъв е.
    Ленин-социал-демократ. Хитлер-националсоциалист. Пол Пот-лидер на Демократична Република Камбоджа. Сталин-марксист-ленининист. Чан Кай Ши-демократ избягал от Великия Мао-комунист. Хо Ши Мин-лидер на Демократичен Виетнам, пръв приятел на Сталин. Саддам Хюсеин-издигнат от БААС с помощта на САЩ.
    Леви партии- демократи. Разклонения-социалисти, комунисти, марксисти, либерали и др. Евроатлантиците -лява паяжина изплетена от лява сбирщина мечтаеща за глобален свят.

    Единственият десен американски президент започвал войни е Буш-младши. СВО "Пустинна буря" в Кувейт за да запази американските инвестиции от Саддам и Афганистан като отговор за двете кули. Всички останали над 80 участия във военни конфликти на САЩ са започнати от демократи. Вкл. бомбите над Япония. Да не забравяме и кой е главен заподозрян за кулите, ЦРУ-контролирано от демократите.
    Та да попитам, кой създава изчадията? Въпреки,че повечето впоследствие се обръщат срещу създателя си, кой бре, кой? Не го казвам аз, а историята.
    Разделяй и владей! Кой разбрал, разбрал.

    Коментиран от #127

  • 16 Народ

    12 9 Отговор

    До коментар #1 от "Путинофил":

    В който живееш ти , няма как да не е проста !
  • 17 Даже

    15 25 Отговор

    До коментар #5 от "Още един путинофил":

    И от ПТП та се убивали над 30 хиляди годишно ,и всеки щял да умре един ден.
    Така успокоява Почернените Майки
    Кремълския Терорист.
  • 18 Бацо Гацов

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Путинофил":

    Ми нормално бе...народът го е казал...Краставите магарета през девет баира се душат..и не е сбъркал. Просто за пореден път се доказва правотата на тази народна мъдрост
  • 19 Жълто джудже

    11 7 Отговор
    В световната практика генералите получават назначения в зависимост от стратегията, избрана от висшето командване. Русия преминава от война на нервите към война на кулаци.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Рико

    22 21 Отговор
    Ако още съществуваше СССР, сега Путин щеше да бъде беден пенсионер от Ленинград, живеещ в комуналка, а ЗАЗ-а.спечелен от лотарията ,отдавна щеше да е изгнил. Няма Кремъл, няма лимузини, няма посещения в чужбини. СССР номенклатурата такива като него ги допускаше само в комуналките - по 5 семеиства в апартамент. От това че СССР умря, най-много спечели Путин.

    Коментиран от #35

  • 22 Анонимен

    14 1 Отговор
    Деца на бкпдс десни ми били, с чужда пита лесно се прави помен. Точно вие и децата ви обърнахте палачинката, а от селото не сте излезнали, и не искаме да ни поучавате, къде е хубаво, хубаво е на вас, че не ставате за нищо, добре, че са бащите ви, та днес покрай тях дс бкп и вие да сте на държавна хранилка и с глас голям, демократи сте, а тези навън били комунисти. Нито сме от тия и уния, но правим сравнение, а и родители, деди ореди 1944 знаем, какво е било при частника занаятчиите. Никога бг не е била, като западните държави през 60те г например, днес и на запад, не е това, което е, пълно е с чужди бизнесмени от китай сърбия индия и къде ли не и също не ги осигуряват, както и в бг, някои де
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Пепи Ферещанов

    13 23 Отговор
    Имам чувството, че де що има улигуфрен се е намърдал в Кремъл. Такова дъно сигурно и в ада няма.
  • 28 Високият рус мъж

    3 1 Отговор
    Толкова, толкова, ама толкова исках да съм умен, но за съжаление съм тъп.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ти се

    4 10 Отговор

    До коментар #20 от "Вашите":

    Помоли за избитите мобики .
    Заедно с Гундяев, нали искат да отидат в рая хахаха
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Още малко история

    8 9 Отговор
    Руснаците дебаркират на летището в Прага с измама 1968г.. Самолетът, който е бил граждански, пълен с десантчици е поискал по радиото помощ за кацане поради повреда!
  • 34 Анонимен

    12 3 Отговор
    Мисли на ум и разсъждавайте бе хора. Хубаво е за големите, богатите държави. Взеха кво можаха младата кръв и днес се завърнаха с пари, но болнави, други стари ергени, лесно е на номенклатурните деца, тати носи, мама меси, що не ходите на полето на запад или в Холандия в гръбната. Деди, в сградата няма прозорци и човек навън не можеш да видиш, ако имаше добре заплатена работа, дали щяха да напуснат България, никога, жалват се дядовците им. По малко да бяхте крали, но вие като невиждали пари, а и ги нямахте. Оправете си счупената държава. Цели семейства сте на държавна хранилка и да искаш бизнес, нещо дребно, те фалираха и след това тормоз, пари, закриване на фирмата.
  • 35 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    27 5 Отговор

    До коментар #21 от "Рико":

    От отварянето на кутията на Пандора и изпускането на духът от бутилката, най-много намазаха такива диви селяни като нашите пишман политици за тия 33 години, едни станаха олигарси, други са робовладелци и чорбаджии, а народа който скачаше по свирката на тия престъпници е натикан в ъгъла, безработен, беден и оскотяващ.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 нали

    8 6 Отговор
    Абе верно мязат малко на орки. Ама само малко. Не го казвам с лошо. Просто си мязат някак си.
  • 38 човек

    8 13 Отговор

    До коментар #36 от "Говедо,":

    На този единствената му работа. Е да изкара самите войници че са виновни. Щото били звъняли по телефоните. А не тия дето са ги подложили там. Това е приятеля ви русофил. Всеки има поне по един такъв.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 вътре е

    4 2 Отговор

    До коментар #40 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Трябва да си вътре в народа за да видиш простотията му. Написал е нашия народ човека.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Анонимен

    15 4 Отговор
    Толкова е хубаво, че кучетата са повече от хората и сутрин излез на терасата ръфат се гладни уличните кучета и ако си първа сняна на работа си е страшно. Прави бяха немците, какво ви е зле при социализма. Имаше рахат, а днес уринираха в асабсьора, в мазетата, сутрин преди на работа и младите наркомани спят пред входа. Наркотик и проституция, това му е ок, надрусани до козерката. Знаем че е било ок, но кога на запад, през 50те 60те години на м. век. За парите е ок, но, ако имаш занаят или си много умен, това е хубаво, за тези, но за некадърните е зле. Преди имаше пари стока липсваше, днес има стоки бол, но пари нямаме. Виж по телевизията всичко стари хора. Скъпотия до шия. Състаряваща българска нация. Млади са, кои
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Кой чете тези простотии

    7 6 Отговор
    Факти препечатват само малоумшини
  • 51 Хахаха

    4 1 Отговор
    Трябва много да сте живяли, преживяли и да коментираме. Който си е добре, си е добре в Бг и в САЩ. Разни хора, разни идеали. Няма място За сърдене. Родата да гласуват за вас. Ние сме пас, на пасищата за дърва сне
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 1111

    15 1 Отговор
    Да, малоумни сме, утре ще ходят да слагат плочки в банята, бил ли си в банята, да видиш, как малоумните метър на два в тънница ги слагат. Добре, че са малоумните, та и сие днес да сте милионери. Ограбихте народа си. Много крадохте, много
  • 54 Източна ромелия

    10 8 Отговор
    Бе който ска да вярва , който иска да не вярва ама в скоро време СССР ще се възстанови, Аватар ще се разпадне

    Коментиран от #57, #65

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Гост

    3 1 Отговор
    Нас ни учеха на руски и френски... Кат Русия няма втора на света. Млади момко. Бащите ви от бкп дс, сега убаво, но да сме ние млади, не им се умира, защо ли, защото сте все на държавна хранилка и сте над 80 години и с торбички не сме ви виждали да носите, граждани в село раждани
  • 57 Източна ромелия

    4 5 Отговор

    До коментар #54 от "Източна ромелия":

    Вместо Аватар да се чете ЕССР
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Безпартийни

    6 4 Отговор
    Тя Русия, ссср е в душите ви, бе, мили комунисти от дс. Прененил се, Илия, погледнал, се бкп дс, пак тия.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Рашка е в колапс

    8 8 Отговор

    До коментар #54 от "Източна ромелия":

    Горе долу кога ще се въстанови новото сесесере ? Някаква дата и час знаем ли.Единственото,което е сигурно,ще ще се случи е,че Русия ще се разпадне на отделни републики,защото никой не иска да бъде част от тази терористична и фашистка държава
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Колега,

    2 1 Отговор

    До коментар #70 от "МакРук":

    Тренирала с източни и западни отбори близръг. Колкото по невзрачни, повече се изхвърлят. Вдигат си самочувствието.
  • 78 Ама той

    3 2 Отговор
    Другарят Медведев бил пророк бе, не разбирам как ни е убягнало това досега ! Предлагам иконописците на РПЦ още приживе да започнат да рисуват икони с лика му !
  • 79 Лека мисъл

    4 0 Отговор
    "че няма по-голяма сила от любовта към близките, от верността към приятелите и другарите по оръжие и от предаността към отечеството"
    В разширен превод - Дали си лягате или умирате - важното в да е с чувство на изпълнен дълг към фатерланда :) :) :)
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Орлин

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "проф. Иво Христов":

    Е как искаш да функционира , след като западните държави периодично и организират войни . Като хиени обикалят по границите на Русия .
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Бурят

    2 0 Отговор

    До коментар #92 от "МакРук":

    НАП, Инспекция по труда и най- вече Прокуратура.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Протестър от Възраждане

    3 0 Отговор
    Оооставка..., маафия.., оооставка...!
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Артилерист

    12 9 Отговор
    Изложеното съчинение напълно съответства на един абзац от инструкцията за начинаещи кадровици. В него се казва, че новият кадровик трябва да бъде готов, както за положителна, така и за отрицателна атестация на всеки, кандидатстващ за ново служебно място, според случая или каквото е казал началника. Но материалът лично-професионално ме засегна с отричане ролята на АРТИЛЕРИЯТА, като бог на войната. Е, артилерията сега е по-напреднала-тя стана по-реактивна, че и ракетна-от времето, когато е използвана крилатата фраза за нея, но всеки военно по-любознателен знае, че това е историческа тенденция. Ами да вземем за пример пак американците. В колко от безбройните им войни, пехотата и танковете на най-мощната им уж армия, е тръгвала преди набелязаната за окупиране и ограбване страна, надеждно да се обработи с ракети, авиационни бомби и по-далекобойна корабна и земна артилерия? Морските и всякаквите им пехотинци, влизат чак когато вече трябва да се екскортират разграбващите органи и ешелоните със заграбеното. Не е вярно също и че само зимата е донесла победата над хитлерофашизма, а не героичният съветски народ и неговата славна Червена армия!

    Коментиран от #121

  • 117 Вирус

    0 6 Отговор
    Хахаха големи разсъждения на някакъв си чак пък и 11 септ за европа
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Русия ще падне

    6 7 Отговор
    Който си е имал работа с руснаци знае че основното качество на руснаците е високомерието.
    В случая със зимата, поради евтиния газ, болшинството са виждали студ само по телевизията. Така че предимството е на страната на Украинците.
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Мишки Болшевишки

    6 7 Отговор

    До коментар #116 от "Артилерист":

    Таварищ Прав си за артилерията на Щатите само че първи са ВВС и забележи никога по жилищни квартали и мирно население а по вражески позиции на диктаторите и то с високоточни боми минаващи през амбразурите на бункерите
  • 122 Никитка Хрушчов

    5 2 Отговор
    Серьожа Станиш нали е украински гражданин по рождение?! Пък и не е зачислен и не е служил войник в Б-ия! Да не го мобилизират първи него украинците?! После Иво Христов, па и шефа на СофГрСъд, ..... Спокойно, шефката на ВКС Захарова е в обсега на руските военни!
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Пеци

    9 8 Отговор
    Рашистан копае дъното на своето развитие.Друго не може да се очаква от народ с крепостно мислене.
    До отмяна на крепостното право руснак е продавал руснаци.
    Да си затворят границите и да си живеят в крепостния руски свят.
  • 125 Ето защо

    1 2 Отговор
    Връщане към тоталитаризма без оная част с комунизма. Тоталитарна олигархия. Без право на протестиране, със затворени граници за крепостните.
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 П пърдов

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Петьо Петров":

    Където има комунисти хората не живеят добре
  • 128 Червенко

    3 4 Отговор
    Няма промяна в ПРО.сИ,Я !! Няма и да има откакто крайцера Аврора е гръмнал оттогава този изстрел им кънти в чугунените глави на Руснаците и на нашите прода,жн.ици !! ТАм (СССР) властта се взе от най-простата част от народа тия дето са слушам и изпълнявам ,затворници ,престъпници и аутсайдери!! Ленин го пратиха от Запад, защото по статистика Царска Русия е била на ТРЕТО място по брутен продукт преди революцията !!!!После идват ватниците и се започва смърт ,изтезания и бесилки /разстрели на учени ,писатели и несъгласни с режима та така и досега там и ТУК , защото и тук нищо не се е променило !! ТЕ (Болшевиките ) са си пак на власт и защото ни подметнаха една "Мирна Кръгла маса" .Вижте кои бяха на нея всичките комунисти от втори и трети ешалон на БКП .И сега пак е така Боце ,Корнела,Доган, и незнайни партиици дето мишкуват и смучат кръвта на Майка България !! Всичко идва от мумията пред Кремъл няма невинни ,всичките сме в кюпа !! Оня Моисей ги е въртял 40 години та да изпукат дъртите, ма тук няма да стане изпуснахме ги в Синьо/Сива/Розовата /Кафеникава мъгла 1989/92 години !Толкова са нахални и безпардонни и тук и в СССР !! Толкова са долни .........
  • 129 да попитам

    5 2 Отговор
    Някой от коментиращите прочете ли заглавието?
    1.знамето е издигнато в музея в чест на 100г. от създаването на СССР!Знамето на РФ нито е сменено нито до него е издигнат друг флаг!
    2.Не е сменен командващия на войските в Украйна,а командващия Западна група войски на Русия в Украйна!Има разлика!
    3.Не знам на кой му се иска да го нарича Сирийски сатрап,но всички му викат Г-л Армагедон
    4.Няма такова звание в РФ като "подофицер"!Има войници,сержанти,прапорщици,офицери!
    5.Дойче в(з)еле,какво да се каже
    И всички чели,недочели се впуснахта да ръсите бисери!
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Бай Дън

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил де бил":

    Неграмотни човече,какво е туй СТАТУЙТЕ?Кой ти дава право да цапаш с недомислията си пата?

    Коментиран от #132

  • 132 Бай Дън

    0 0 Отговор

    До коментар #131 от "Бай Дън":

    ... чата.Не целя вече буквите.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания