Last news in Fakti

9 Януари, 2023 17:44 3 386 58

"Ройтерс": Румъния лека-полека настига своите по-богати съседи

  • румъния-
  • икономика-
  • клаус йоханис

Румънската икономика изпитва и някои трудности, като големия дефицит по текущата сметка, застаряването на населението и бюрокрацията, която затруднява развитието на инфраструктурата

"Ройтерс": Румъния лека-полека настига своите по-богати съседи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Икономиката на Румъния се очертава да изпревари икономиките на съседните държави, които стагнират, подпомогната от европейските фондове, стабилната национална валута и чуждестранните инвестиции, стимулирани отчасти от преместването на дейността на компании от Русия и Украйна, съобщава агенция Ройтерс.

Международният валутен фонд (МВФ) очаква румънската икономика да регистрира тази година растеж от 3,1 процента, а дори по-скромната прогноза на Европейската комисия от 1,8 процента я поставя пред Полша, която се очаква да постигне ръст от 0,7 на сто, и Унгария, която се сблъсква със забавяне на икономиката и ускорена инфлация.

Икономическият растеж в Румъния идва след десетилетие, през което една от най-бедните страни в Европа намали изоставането си от съседните държави, за да се превърне във втората най-голяма икономика в Източна Европа след Полша. Според последните данни на Евростат Брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в Румъния, измерен в паритет на покупателната способност, възлиза през 2021 г. на 74 процента от средния в ЕС, което е нарастване с 21 процентни пункта спрямо 2010 г.

Перспективите пред Румъния се подкрепят от статута ѝ на страна членка на ЕС и добрите отношения с Брюксел. Докато властите в Будапеща и Варшава спорят с Брюксел за условията, на които трябва да отговарят като правова държава, за да получават милиардите евро, предвидени в Механизма за възстановяване и устойчивост, Румъния изтегли вече шест милиарда евро под формата на грантове и нисколихвени заеми.

Премиерът Николае Чука каза, че правителството иска да усвоява годишно над 10 милиарда евро – еквивалента на четири процента от БВП, от европейското финансиране на стойност близо 90 милиарда евро, което ще бъде предоставено на разположение на Румъния до 2027 г.

След постигнатия напредък в правосъдните реформи Европейската комисия препоръча през ноември отмяна на Механизма за сътрудничество и проверка, въведен през 2007 г., когато Румъния се присъедини към блока.

Стандарт енд Пуърс, както и други рейтингови агенции, които дават на Румъния най-ниската инвестиционна степен в очакване на намаляване на бюджетния дефицит, посочи, че очаква Румъния да постигне напредък в реформите, включени в плана за възстановяване и устойчивост, за да получи европейските средства.

Стабилността на националната валута – румънската лея, е друг позитивен фактор, особено в сравнение с унгарския форинт, който миналата година достигна исторически ниски нива. По-високите заплати вече накараха някои унгарски граждани да започнат работа в индустриалните зони в западната част на Румъния, отбелязва Ройтерс. Проучване на агенцията показва, че повечето икономисти очакват ново значително обезценяване на форинта през 2023 г., докато обменният курс на румънска лея се очаква да се обезцени съвсем леко.

Преместването на дейността на компании от Русия и Украйна в съседни страни с ниски разходи покачи нивото на чуждестранни инвестиции в Румъния в периода януари-октомври до 9,39 милиарда евро, което е най-високото равнище от присъединяването на страната към ЕС.

Проучване, осъществено през 2022 г. от консултантската компания „Ърнст енд Янг“ показва, че над половината от 101 интервюирани чуждестранни фирми имат планове да започнат или да разширят дейността си в Румъния, по-специално в сферата на логистиката и веригите на доставки, което поставя Румъния на четвърто място в Европа по намерения за инвестиции.

Въпреки че Румъния няма единна агенция за насърчаване на инвестициите, официални лица от министерството на предприемачеството и туризма заявиха пред Ройтерс, че разглеждат пет възможни проекта за преместване от Русия, Беларус и Украйна на стойност от 705 милиона евро.

Една от фирмите, която е решила да се премести в Румъния, е финландският производител на автомобилни гуми „Нокиан тайърс“, който обяви, че планира да инвестира 650 милиона евро, за да изгради завод в Орадя в северозападната част на Румъния.

Директорът за отношенията с инвеститорите в „Нокиан тайърс“ Паиви Антола уточни, че компанията е анализирала над 40 възможни локации за завода си, като е държала сметка за наличната работна ръка, логистичните предимства, източниците на възобновяемата енергия и достъпа до железопътна мрежа.

Румънската икономика изпитва и някои трудности, като големия дефицит по текущата сметка, застаряването на населението и бюрокрацията, която затруднява развитието на инфраструктурата. Намаляването на бюджетния дефицит ще бъде трудно постижимо преди изборите през 2024 г., отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ерик Пърделко

    77 3 Отговор
    да благодарим на батсе ботси, че 12 години ни беше приковал на дъното, докато Румъния се развиваше

    Коментиран от #54

  • 2 Настига ги, защото там няма русофили и

    47 35 Отговор
    агенти на руско влияние !

    Коментиран от #5, #22

  • 3 Тити

    55 1 Отговор
    За разлика от Българиякоято препуска към Африка
  • 4 честен ционист

    23 12 Отговор
    Това е щото имат немец за президент, а Ганчо..кой славяновския пипон.

    Коментиран от #20

  • 5 ЕвроАтлантически шарлатанин

    23 20 Отговор

    До коментар #2 от "Настига ги, защото там няма русофили и":

    Не , просто подготвят балъците да воюват с руснаците, като окраинците.
    Американците нас знаят, че българина никога няма да воюва срещу руснака - пример ВСВ. За това ни унищожават.

    Коментиран от #11, #18, #25

  • 6 никога

    48 1 Отговор
    Кога ще ги стигнем румънците с тази крадливаи пасмина в парламента.
  • 7 "Втора армия в Света"

    43 10 Отговор
    Нямат си петата колона. Отърваха се от комунягите им и сега просперират. А ние си джвакаме в калта с нашите бивши комунисти, сегашни мафиоти-политици.
  • 8 ИСТИНА Е

    45 2 Отговор
    Граб начело с боко съдраха България., и докараха народа до просешка тояга
    .
  • 9 Ксаниба

    18 9 Отговор
    и не само. За разлика от другите - романците казват че Добруджа и Балчик, са били техни... От Одесса до Варна - романия маре казват. Така че, в русофобията си, ще помогнете на велика Романия и за пореден път ще предадете България
  • 10 Русофил

    12 10 Отговор
    В момента руснаците финансират шенгенските пунктове на Румъния с България.
    Българите да продължават да си избират русофилски правителства.
  • 11 Българинът е воювал срещу руснака

    23 14 Отговор

    До коментар #5 от "ЕвроАтлантически шарлатанин":

    Ген.Стоян Колев е попилял казаците в Добруджа през 1916 г. Българите разгромяват руснаците в Македония. Чий го търсят руснаците в България ?

    Коментиран от #13, #29

  • 12 Леля Гошо

    29 2 Отговор
    А междувременно нашата мила територия уверено върви надолу и лека-полека се изравнява с Албания и Молдова

    Коментиран от #32

  • 13 Да де

    13 18 Отговор

    До коментар #11 от "Българинът е воювал срещу руснака":

    Ама без руснака,нямаше да я има България.

    Коментиран от #41, #58

  • 14 КОПЕЙКИН

    23 2 Отговор
    А тук е Чалгарска губерния Бойко 12гд вилня после другите хората едвам свързват двата края...
  • 15 Румъния

    16 2 Отговор
    Румъния се развива с всеки изминат ден все повече. след една година Румуния ще е доста по-напред.

    Коментиран от #16

  • 16 жужетоЗе

    7 6 Отговор

    До коментар #15 от "Румъния":

    румънец ли ще ставаш, че се радваш
  • 17 Свирчо от банкя

    18 7 Отговор
    В Румъния натикаха в пандиза управляващите русофили и работите им потръгнаха,в бг руските мекерета русофилите дето взривиха църква с майки и деца света неделя,управляват още ,и пращат в русия заграбените бг ресурси,
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Роки

    29 1 Отговор
    Пенсиите и заплатите в Румъния са ДВОЙНО по-високи от България, която в последните 33 години е управлявана от изключително нагла, крадлива, алчна пасмина, наричащи се "политици", "бизнесмени", "народни избраници". Без силна прокуратура, съд и ефективно лежене в затвора с конфискация на цялото имущество до 10-то коляно няма оправия.
  • 20 Историята на тия наньи

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Поканени някога в1200 от унгарския крал,когато Европа е полагана татарски нашествия да построят крепости-градове в защита-7 на брой Регион,Сибиу,Брашау и т.н.Когато мюсулманите прогонват Рицарите Хоспиталиери,те намират убежище в Брашов.Строежите са средновековни и сега важни за гледка.Рицарите бързо започнали да разпространяват християнската вяра и по двете страни на планината и на изток и на запад сред местното куманско население,а и българско.Тогава унгарския крал,а земите били унгарски,се изплашил от образуване на нова държава и съвсем не случайна бъдеща държава.Прогонил Рицарите и те се установили в Изт.Прусия,където превърнали местното Балтийско(подобно на литовското и латвийското население,но отделен народ) население в германци.
    После след Версай и образуването на новите държави германското население в Румъния е 750 Хил.,а в Югославия 800хил.и тия построени и зяпани сега средновековни постройки са техно дело.А и заводите в зап.Румъния(а и Хърватия) са техно творение.И с тия държави Бг някога излезе на конкуренция и ги стигна.После палачинката се обърна
  • 21 стоян георгиев

    19 6 Отговор
    При влизането ни в ЕС ние бяхме пред румънците по БВП на глава от населението и бяхме около 45 %от средния за европа.сега те са 75%а ние 55% и вече сме далеч от предпоследните които отдавна не са румънците.до десет години се очаква Румъния да се изравни с Франция .що при тях е така а при нас не е? Много просто в Румъния няма путлераси.там няма дилеми добре ли е в НАТО,Шенген, еврозоната... Дали путин е диктатор и дали е било добре през комунизма.затова се разминаха и с мутрите и с олигарсите .разминаха се с Ахмет Доган,Виденов,Борисов...а с тия дето не разминаха ги вкараха в затвора или ги застреляха на площада.та кво да кажем народ,а тук путлераси.

    Коментиран от #26, #38, #42

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Скоро

    19 6 Отговор
    Скоро бях в Румъния, те са много напред във всички аспекти, заплати, икономика, индустрия, инфраструктура, но на първо място манталитет, румънците вече са европейци, а не любители на руснаците като българите

    Коментиран от #43

  • 24 бай Даньо

    13 8 Отговор
    Ганчо пак пика на грешното дърво. Ганчо не са виновни политиците а си виновен ТИ! Най малкото политиците са част от народа даже си позволявам еретичното от по добрата му част са .... какво някой барман или тракторист е по умен, по морален от някой политик !? Не не е виновен Бойко, нито Курнела, нито Ристьо , нито Костов, даже Волен не е , просто в Румъния няма мегдан за Волен... Разликата с Румъния е че там живее една по живичка порода по оптимистична, по наясно с геополитическите си цели и ориентация, по предприемчива, по смела .... огледай се честно Ганчо дали имаш нещо от това!?
  • 25 Ами сам

    6 6 Отговор

    До коментар #5 от "ЕвроАтлантически шарлатанин":

    Казваш че си шарлатанин.
    Пък искал да повярваме ,че Румъния се готви за Война с Раша .
    Бъртвежите на Руска подлога , как да ги разберем . Хахаха
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Дунава в Румъния

    11 1 Отговор
    Добре е за нас българите, че вече не трябва да ходим по 2000 км, за да си намерим работа с добра заплата, минаваме Дунава в Румъния, близо до дома
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ЕвроАтлантически шарлатанин

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "Българинът е воювал срещу руснака":

    Българинът не е нападал чужда страна, а е воювал срещу всеки който е нападал българска земя. В случая с Ген.Стоян Колев сме воювали с румънци, сърби, руснаци. Румънците, и не само те нападат СССР през ВСВ ?
  • 30 Българин

    12 0 Отговор
    Тя и българия лека полека настига своите съседи! Например - Сомалия...
  • 31 Преминете Дунава

    10 2 Отговор
    Преминете Дунава в Румъния, живейте там и тогава ще видите разликата в цивилизацията и благосъстоянието, те нямат толкова омраза като нас българите, имат германски президент, унгарска партия участва в правителството, всеки националност е представена в парламента включително и българите, истинска държава европейска

    Коментиран от #34, #45

  • 32 Нещо си в грешка!

    10 2 Отговор

    До коментар #12 от "Леля Гошо":

    Молдова и Албания са на светлинни години от нашата кочина! Сравнявай ни единствено със Сомалия!
  • 33 барба Яни

    2 5 Отговор
    секунда да го местим в другия крачол за румъния !
  • 34 Стига бе

    9 2 Отговор

    До коментар #31 от "Преминете Дунава":

    И тук имаме натовски президент, германска партия -ГЕРБ, турска-ДПС, американска -ПП и ДБ...
  • 35 бай Даньо

    0 6 Отговор

    До коментар #28 от "стоян георгиев":

    Поредната доза объркани работи си написал а имаше време те харесвах от масовката тук... Как ни задминават Сърбия , Албания и Македония статистически!? Знаеш ли цифрите да пишеш подобни неща!? Хърватско е в стагнация ни напред ни назад откакто влязоха в ЕС и то защото ( като румънците напечатаха едни пари и раздадоха едни заплати) и сега икономиката им не е конкурентна ... искат ги в Шенген и еврозоната да ходят там по лесно германските пенсионери на почивка ... Защо върви чудото на румънците е мистерия , но си заслужава усилието да разсъждаваме по темата и се учим от тях. Голямата част на румънското запотяване беше задлъжняването още от 90-те. Румъния завърши соца с 0% дългове и имаше мегдан за започната задлъжняване днес са п напред от нас сериозно ... докато ние завършихме соца стабилно фалирали с над 100% дълг/БВП и оттам вървим на намаляване на дълга което е напълно различен път от румънския ... Защо да се сучи същото в България както се случва в Румъния!? Моето лично мнение (на не икономист) е че при следващата дългова криза румънците може да пострадат по зле от нас но после пак ще продължат напред по бързо това стана и 2008 ...
  • 36 бай Даньо

    3 0 Отговор
    Май отиваме на забаравяне на Фатките. Ако тъпите мисирки изтрият единствения смислен коментар няма да е Фатки...
  • 37 пппо

    7 0 Отговор
    Аз съм за многополюсен свят ! Евреите са окупирали сащ от ФЕД , Рокшилд, Рукфелер и чрез силната държава сащ превземат цялата планета !! И какво, като Германия, Фрабция, Белгия, Дания, Италия слушат и изпълнвват желанията на американските евреи пак ги обезличават с ннегри, араби ! Целта на евреиските сатани в сащ е един ден единствената нация да бъде еврейска, а всички други да са измешано стадо работници за тях! Затова Русия е лошата , както и Китай !
  • 38 Прост си ти драги

    4 4 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    и то много.
    Щото имало путлераси, щото нямало истински НАТО бази с ракети, щото на баба ти фърчилото...
    На тоя свят има много про-американски страни, които са корумпирани.
    Южна Америка е пълна с такива.
    Така че не е до путлерастията.
  • 39 Мдааа

    3 1 Отговор
    А ние тичаме срещу Судан. Хехе.
  • 40 пппо

    4 2 Отговор
    Вижте какво се случва в момента в Бразилия, и там ли са русофили ?? Просто на бразилците им омръзна от американската окупация и поставения от тях президент ! Просто еврейските ционисти в сащ трабва да се смачкат и света ще заживее в един щастлив и справедлив СВЯТ !!!!
  • 41 Аспарух

    8 5 Отговор

    До коментар #13 от "Да де":

    Да бе да с Русия или без нея България щеше да се освободи от разпадащата се Османска империя.Даже по добре за България беше да се освободи самостоятелно след десетина години от Априлските въстание и нямаше при всеки разговор с руснак да ни напомнят как са ни освобождавали и вечно да сме им благодарни и подчинени.
    Не се получи и Задунайската губерния както го бяха замислил руските имперци.
    Ама нашенския русороб превил се в дълбок поклон рупа ли рупа

    Коментиран от #53

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Та те кога са били

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Скоро":

    "любители на руснаците".Сам Чаушеску най голям румънец провеждаше политика на Китай.Оня път високо в Карпатите на Фъгаташ е военен път,правен по негова заповед да скрие армията там,ако съветски войски нахлуят по сила на варшавски договор.Караха си техния комунистически модел,връзките с НРБ беха слаби и какво друго?
  • 44 Кольо

    0 0 Отговор
    От толкова професори и нефалшиви. Професори разбирали от всичко... то важен ли блатни орли и укрива ще сме на това фередже а и козлите дебели Кирчо кокосови тиква ни е си избрахме тази плява ай де сега Грузия 200 .че украйнци не останаха коментирайте

    Коментиран от #47

  • 45 Че ний турска партия нямаме ли?

    2 3 Отговор

    До коментар #31 от "Преминете Дунава":

    Това с тяхната унгарска партия си е от кумова срама.Автономните области Муреш и Хартията веднага след Унг.събития 1956 беха смачкани,Унгарският университет в Клуб стана Бабеш Бойяй,сиреч румъноунгарски,в градовете на запад докараха молдовани и власи от изток,Трансилвания я напълниха с роми и кво още?Но тва е,че успяват да баламосат ЕК да опънат кинтите.Срещал съм африкански момичета/Сомалия.Монтират ги в хубави градове в зап.част,прекарват ги през училища,дават им работа и дават ги и на показ,демек вижте ни.Но основното е,че работна ръка нямат и вземат от Индия.Даже в Джурджу едни виетнамци срещнах и ми разправяха докъде са я докарали във Виетнам.

    Коментиран от #46

  • 46 Грешки

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Че ний турска партия нямаме ли?":

    Унгарски университет в Клуж.;автономни унгарски области Харгита,Ковасна,Муреш в центъра на сегашна Румъния
  • 47 Суш ся,Кольо.

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "Кольо":

    Кирчо беше Прайм министъра,но "Кокорчо" беше шефа в сянка.И не беха лошо момчета.Добре командваха,но настъпиха интереси и за тва ги ритнаха.
    Пак ти казвам Асен Василев е един финансов министър високо ниво.И нема да се увличаш по олигофрени плевенски,ти разбираш кого визирах.

    Коментиран от #51

  • 48 Европа

    4 2 Отговор
    Румъния след 5 години ще има най-развитата икономика в Източна Европа до Полша, подкрепят ги Европа и Америка, българите не трябва да ходят чак до Германия за добра заплата, минават Дунава близо до дома
  • 49 Дядо от село

    7 2 Отговор
    Е ще настигат.Ама гръмнаха Чаушеску и разбиха Секуритате..А ние славим Т.Ж. и ни управляват агенти на ДС и бивши комунисти, социалисти,и аз им обърках края.А,забравих да спомена и бодигардовете на Т.Ж...
  • 50 Жълто джудже

    1 1 Отговор
    За съжаление, това е временно покачване поради структурната катастрофа в Европа.
  • 51 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #47 от "Суш ся,Кольо.":

    На много високо ниво !Няма що !Само повтаря като папагал ,че вдигнали пенсиите .Ако икономиката на една държава се вдигаше ,с вдигане на пенсиите,и чрез пенсионерите.То щяхме да сме номер 1икономика в евро съюза ,като съдя по броя им .

    Коментиран от #56

  • 52 нормален

    1 1 Отговор
    А българия стремглаво лети под дъното
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Гост

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ерик Пърделко":

    А бат ти Кокор чи,ще ти дигне стандарта ,с вдигането на пен(ц)иите,и новите кредити.Ошишканият с триещите кълки Харвардец,ще ти подсили усещането за несправедливост ,когато се допреш до доходите на 600 000 работещи българи ,принизени да живеят с доходи малко ,с има няма 100лв над Мин.пенсия.В една нормално развиваща се европ.икономика се говори за допринасящите (работещите)в момента ,а не само като папагали да повтарят пенсиите ,та пенсиите.От къде идват парите ,да не растат по дърветата.Идват от работещите ,и най вече от произвеждащите работещи .Думите на Ококореният какви бяха ,,с леви мерки ще вървим надясно ...и накрая в лай.ото прясно .
  • 55 имат пари

    1 0 Отговор
    Румънците имат пари, имат добри заплати, минималната заплата е 600-800 евро, икономиката им расте бързо. Румънците вече не работят, ако не получават поне 1000 евро заплата. За ниски заплати румънците водят стотици хиляди работници от Африка и Азия, в Гюргево видях работници от Азия, изглеждаха виетнамци, метаха улиците. Мисля, че скоро и ние българите ще минем Дунава за по-добра заплата
  • 56 Влез в Кауфланда им

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Гост":

    Да видиш кво са дигнали.
  • 57 Момчил

    0 0 Отговор
    Ние също,но за България е забранено да се пише каквото и да било хубаво. Трябва само лошо и негативно да се съобщава в западния свят за нас и онези по природа кухи западни лейки вярват на всичко :)
  • 58 Момчил

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Да де":

    Без България нямаше да я има Русия, момче. Русия е имала интерес към проливите и Константинопол,а ние сме били просто на пътя й. Русия винаги е била против нас! Винаги! За съжаление и всички други велики сили. Ето ти конкретни примери - 1. Александър II предлага на Австро-Унгария преди руско-турската война 1877-1878г. Русия да окупира България, а Австро-Унгария да окупира Босна и Херцеговина, 2- Русия подпомага финансово и военно и поощрява Сърбия ( отново с подкрепата на Австро-Унгария) да нападне България,когато правим Съединението. Преди това на берлинския конгрес Великобритания предлага да се раздели България на две, което Русия адмирира и подкрепя и така и става. Русия е против голяма обединена България. 3- След като уж ни освобождават , а всъщност окупират както Стамболов веднага разбира, са нужни почти 30 г.да ги изгоним,за което Стамболов най--много настоява ,а през това време Русия ограбва най-безмилостно всички ресурси на България и дори праща животни и всички земеделски култури до които се докопа до Русия . Само 3 примера,които може да бъдат проверени в интернет, ако не вярваш. Само да отбележа ,че целта на САЩ и другите сили е същата като тази на Русия - да ни затрият и да ни няма. Така че не съм укрофил,русофил, американофил и т.н. Българофил съм!
Новини по държави: