Отидете към основна версия

4 843 55

Песков: Русия следи ситуацията с предполагаемите доставки на касетъчни боеприпаси на Киев от Турция

  • русия-
  • украйна-
  • турция-
  • дмитрий песков

Списание „Форин полиси“, позовавайки се на американски и европейски представители, писа, че Анкара е започнала доставки на разработени от САЩ касетъчни боеприпаси от времето на Студената война в Украйна от ноември 2022 г.

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Трудно е да се говори за достоверността на информацията за предполагаемите доставки на касетъчни боеприпаси от Турция за Украйна, но Москва следи внимателно ситуацията, каза днес пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Тук, разбира се, е трудно да се говори за достоверността на тези информации. Знаете, че има повече фалшиви новини, отколкото достоверни и верни информации. Затова, разбира се, ние внимателно следим всичко това“, каза Песков в отговор на искане за коментар на информация, в която се твърди, че Анкара е започнала доставки на касетъчни боеприпаси за Украйна в края на миналата година.

В тази връзка той припомни, че Русия е добре запозната с доставките на дроновете Байрактар (Bayraktar) и боеприпаси за тези летателни апарати в Украйна от Турция. В същото време Песков отбеляза, че Турция има задължения като член на НАТО и собствени двустранни отношения с други страни.

„Същевременно обаче нас с Турция все още ни обединяват много партньорски отношения, които се основават на взаимна изгода, на взаимно разбиране, взаимно уважение и взаимна готовност за обсъждане на най-трудните проблеми“, подчерта прессекретарят на руския президента Владимир Путин.

Списание „Форин полиси“, позовавайки се на американски и европейски представители, писа, че Турция е започнала доставки на разработени от САЩ касетъчни боеприпаси от времето на Студената война в Украйна от ноември 2022 г. Според тези данни става дума за т. нар. подобрени конвенционални боеприпаси с двойно предназначение (DPICM), които са произвеждани в Турция по време на Студената война по споразумение със САЩ. Те са предназначени, наред с други неща, за унищожаване на бронирани превозни средства.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 38 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания