Last news in Fakti

12 Януари, 2023 21:00 8 963 133

Войната в Украйна: ако сметките на Путин излязат

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • володимир зеленски

Така, както почти никой не беше очаквал нападателната война, така и само малцина си бяха представяли, че руските войски ще се окажат толкова слаби

Войната в Украйна: ако сметките на Путин излязат  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Както никой не очакваше Русия да нападне Украйна, така и малцина са вярвали, че руснаците ще се окажат толкова слаби. На тези и други заблуди за руската агресия срещу Украйна се спират двама наблюдатели в "Ди Цайт".

Няма друг приемлив сценарий за края на сегашната война, освен победа на Украйна и пълно изтегляне на руските войски: този извод напоследък все по-категорично се налага в дискусията на Запад и в редица публикации на експерти и политолози.

Ето най-напред част от тезите университетските преподаватели Елвира Розерт и Франк Зауер: „Да си представим, че войната в Украйна е свършила – и да тръгнем от края ѝ обратно към днешния ден, за да видим кои са правилните стъпки“ – двамата автори критикуват тази разпространена мисловна конструкция. Според тях тя скрито предполага следното: „Войната ще свърши, ако Украйна прекрати борбата си за независимост и най-сетне отстъпи на Русия спорните територии, като по този начин предотврати руски ядрен удар. Защото в другия случай, ако продължи да воюва с цената на огромни човешки жертви, Украйна в крайна сметка пак щяла да претърпи поражение, свързано с ядрена катастрофа. Да, не е невъзможно Русия да наруши ядреното табу, като последствията ще бъдат епохални. Тъкмо поради това разумът предупреждава, че ескалацията е опасна: никой не бива да игнорира ядрения риск. Но това все още не предрешава политическия отговор на едно такова сериозно предизвикателство.“

Според авторите е абсолютно невъзможно да се прогнозира развитието на войната, защото тя е не някакво природно явление, а социален феномен. Според тях ходът на войната зависи от действията и бездействията на живи хора, които се опитват да си влияят едни на други; зависи също така от предположенията, убежденията и страховете на същите тези хора.

„Ето защо президентът Путин най-внимателно следи реакциите на Запада по отношение на войната и преценява кое от направеното или ненаправеното би обслужило руските интереси. А заплахата с ядрена ескалация влиза в най-тесния му репертоар.“

Две заблуди за войната

Елвира Розерт и Франк Зауер припомнят за дискусиите преди 24 февруари 2022, когато само малцина експерти са очаквали, че Русия наистина ще нахлуе. Ако тогава Украйна беше получила масивна военна помощ, това може би щеше да предотврати руското нападение, смятат те.

„След началото на инвазията неправилните оценки и прогнози продължиха да играят решаваща роля. А в повечето случаи и корекцията на тези оценки. Така, както почти никой не беше очаквал нападателната война, така и само малцина си бяха представяли, че руските войски ще се окажат толкова слаби. Изненадващи бяха още интелигентността и решителността, с които се бранят украинците. И от двете заблуди имаше последствия: чак когато се видя с каква воля и умение се съпротивляват украинските въоръжени сили и украинското население, Западът започна да оказва по-интензивна подкрепа. От което пък перспективата за успех на украинците започна да нараства. А в резултат на тези успехи готовността за Запада да помага се стабилизира.“

Безядрена ескалация на конфликта

Освен това изобщо не е задължително една губеща войната Русия непременно да посегне към ядреното оръжие: досега ядрени сили са губили други войни, без да предприемат ядрена ескалация, припомнят авторите. Те обръщат внимание и на още нещо интересно:

„Ядреното копче и в момента изобщо не е единствената възможност за ескалация, с която разполагат руснаците. Напротив, те продължават да ескалират, но безядрено: с дезинформация, саботажи и масивен обстрел срещу украински градове. Ако внимателно разгледаме досегашните ядрени заплахи на Путин, ние ще установим, че след думите не следват дела, а в руския ядрен арсенал не се случва нищо, излизащо извън границите на рутинните упражнения."

Така че, коментират Елвира Розерт и Франк Зауер, от гледна точка на Путин заплахата е много по-полезен инструмент, отколкото действията. Още повече, че САЩ и НАТО ясно дадоха да се разбере, че една ядрена ескалация неизбежно ще доведе до поражението на Русия, а такъв сценарий на всичкото отгоре ще постави Москва в окончателна международна изолация – гръб ще ѝ обърнат включително Китай и Индия, смятат двамата автори.

Какъв край на войната би бил приемлив?

„Какви сценарии за край на войната биха били желателни, тоест – изгодни стратегически и в съзвучие с международното право? И какво можем да направим ние, за да се осъществи един тъкмо такъв сценарий? Желателно е едно бъдеще, където съществува такава украинска държава, която по възможност изцяло се е освободила от руска окупация и трайно е подсигурила териториалната си цялост. (…)

За да се доближим до тази цел на Украйна ѝ трябват още военни победи. Това не означава непременно, че украинските войски трябва веднага в битка да освободят всички окупирани територии. Означава, че в средносрочна и дългосрочна перспектива военното и териториално съотношение трябва решително да се промени в полза на Украйна, така че Русия да осъзнае безперспективността на своята завоевателна война и да оттегли войските си – или поне да бъде готова за сериозни преговори.“

Защо е важно Путин да не спечели нищо от войната?

Сходни са разсъжденията и Яна Пуглирин, ръководителка на берлинския офис на Европейския съвет за международна политика, публикувани в специализираното издание „Международна политика и общество“:

„За самия Запад е от жизненоважно значение нападателната война да не донесе никаква печалба за Путин. Неговите амбиции са заплаха за цяла Европа. Ако и този път му излезе сметката, ако в преследването на своите ревизионистични цели той пак успее да откъсне парчета от друга държава чрез насилие и ядрени заплахи, това ще отвори вратата към следващи подобни действия – от страна на Русия или пък на друга държава. (…)

Може би напролет картите ща бъдат размесени наново. В Европа не се състояха нито „горещата есен“, нито „зимата на нашето недоволство“, а западните демокрации твърдо стоят на страната на Украйна, така че една нова руска офанзива навярно ще бъде безуспешна. Сигурно е, че както евентуалните преговори, така и евентуалните компромиси ще отразяват статуквото и актуалните позиции на двете страни. Така че нашата цел трябва да бъде една: да подобрим в максимална степен позициите на Украйна преди настъпването на този момент.“


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 108 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дойче веле

    132 64 Отговор
    Да живее РУСИЯ

    Коментиран от #26, #70

  • 5 Дойче веле ,

    79 18 Отговор
    🖕🖕🖕🖕🖕🚮
  • 6 Параден БезАналоГовнетчик

    28 53 Отговор

    До коментар #1 от "Венко с барабаните":

    "Удри!" , ама само да не е в твоето селу, нал тъй?
    Как е да те "освободи" от къщата и някой друг крайник?
    Като главата ти например!

    Коментиран от #9

  • 7 Питагор

    21 53 Отговор
    ВЯРНО ЛИ Е ЧЕ БОТОКС СИ ПОСТАВЯТ САМО БЕЗТОСТЕОНОВИТЕ

    Коментиран от #25

  • 8 ЛИЛИ

    125 53 Отговор
    МНОГО КОЗЯШКА СГАН В ТОЗИ САИТ НО ИТЕ НЕ МОГАТ ДА ПОМОГНАТ НА УКРОФАШИСТИТЕ

    Коментиран от #36, #45, #98

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Пълни глупости

    151 37 Отговор
    Ако руснаците бяха слаби,досега американците да са ги налазили от всички страни.

    Коментиран от #16, #23, #24, #31, #57, #75

  • 12 Бегай

    12 9 Отговор

    До коментар #1 от "Венко с барабаните":

    Ма вместо да го чакаш ,ходи при него.Много по бързо ще се срещнете ...

    Коментиран от #19

  • 13 ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ-ЗАЩО ПИШИТЕ???

    81 31 Отговор
    НИКОЙ НЕ ВИ ЧЕТЕ !!!!

    Коментиран от #18, #95

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 От архива

    31 46 Отговор
    Тука клуб на комуниста ли е или на пенсионера

    Коментиран от #50

  • 16 Чокош Марко

    41 93 Отговор

    До коментар #11 от "Пълни глупости":

    Ако американците са искали,досега да са ги ,не налазили, а прегазили ...

    Коментиран от #88, #97, #115, #128

  • 17 007

    44 84 Отговор
    Рассия затъва все повече в блатото. Ще плати висока цена, както Германия плаща вече 80 години! 🇧🇬🇺🇸🇪🇺🇺🇦🇧🇬

    Коментиран от #114

  • 18 Бегай

    10 8 Отговор

    До коментар #13 от "ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ-ЗАЩО ПИШИТЕ???":

    И тебе
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 007

    35 77 Отговор

    До коментар #11 от "Пълни глупости":

    Руснаците не са слаби. Те са мноооогооо слаби. Само ядрения арсенал ги спасява да не ги разпарчетосат Китай и САЩ!🇧🇬🇺🇦🇪🇺🇺🇸🇧🇬

    Коментиран от #99

  • 24 Всъщност ако бяха силни

    32 53 Отговор

    До коментар #11 от "Пълни глупости":

    Отдавна да са в Киев 😂

    Коментиран от #101

  • 25 Вярно

    34 6 Отговор

    До коментар #7 от "Питагор":

    На празни кратуни като вашите , и ботокса не помага !
  • 26 Перко

    24 5 Отговор

    До коментар #4 от "Дойче веле":

    Нека живее,ако ще милиони години да живее...Само да си живее в територията си,за да може и другите да живеят.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хахахаха

    29 32 Отговор

    До коментар #9 от "Хихихи..":

    Е като чакаш само от Русия, защо не отидеш в Русия? Защо трябва да дърпаш всички с теб към Русия, а не отидеш там?

    Коментиран от #92

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Хахахаха

    17 44 Отговор

    До коментар #11 от "Пълни глупости":

    Американците чакат причина да го направят, но все пак не е добре. Но ако Путин се мисли за много силен, да пуска ракетите по Вашингтон и да гледаме кво става! Ама май не му държи нещо!

    Коментиран от #84

  • 32 Токсик

    76 27 Отговор
    Много просто, ако сметките на Путин излязат ще излязат и нашите сметки! Всички българи трябва да се молят това да стане, иначе безмозъчните евроатлантици ще затрият окончателно хубавата ни държава!
  • 33 Африканец

    82 21 Отговор
    Ето заради подобни изсмукани от пръстите разсъждения ЕС постоянно ходи след събитията.Вярно е че ядрени сили са губели войни,но в нито една от тези войни не са се били заради защита на собствените си граждани и етнос.Докато в Украйна определено има доста руснаци и РФ няма как да ги изостави.Няма начин.Освен това войните загубени от САЩ и СССР са партизански войни,а не както в Украйна конвенционална война между две армии.Истината е че украинците нямат никакъв шанс за победа,но биват подкрепяни от САЩ и ЕС с надеждата да отслабят РФ.Украйна ще загуби тази война катастрофално и това го знаят всички на Запад от Лвьов.

    Коментиран от #42

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 един от многото

    67 20 Отговор
    За пореден път нагледно се вижда съвместните действия на запада срещу Русия , и после , Русия воювала с Украйна. Войната е на колективния запад срещу Русия а Украйна , те са разходната войска!

    Коментиран от #40, #41

  • 36 Лиле ,

    8 9 Отговор

    До коментар #8 от "ЛИЛИ":

    Ти мъж немаш ли ма ...
  • 37 Тито

    37 28 Отговор
    Слава на Русия да живее Путин.

    Коментиран от #39, #53, #65

  • 38 Тези много говориха

    22 8 Отговор
    и нищо не казаха.
  • 39 Славиша

    22 24 Отговор

    До коментар #37 от "Тито":

    Да живее, да живее - колко ще живее? Я изкара до Великден, я не.
  • 40 Така,ли ти заръчаха

    6 8 Отговор

    До коментар #35 от "един от многото":

    Да напишеш?
  • 41 И един друг

    17 16 Отговор

    До коментар #35 от "един от многото":

    Така си е. Ясно е от по-миналата година. Защо и трябваше на Русия да започва война със Запада?
  • 42 Войната ще продължи с години

    21 52 Отговор

    До коментар #33 от "Африканец":

    Путлиристан няма да бъде унищожен военно, а вече е унижен военно и ще бъде унищожен икономически в дългосрочен план. Точно затова се действа по този начин. Помага се само толкова колкото Украйна да може да продължи да се съпротивлява без да загуби. Времето работи срещу Путлеристан. Това е по-добрата стратегия защото ако Путлеристан само бъде разгромен военно ще се възстанови след време и всичко ще се повтори защото имперските амбиции ще продължат да съществува там.При икономическото поражение Путлеристан ще престане да съществува защото ще се разпадне, а това е единствения начин да се гарантира дългосрочен мир в глобален план.

    Коментиран от #52

  • 43 Офф..

    11 8 Отговор

    До коментар #30 от "Бегай":

    Ми ние самите сме "варвари",сменяме си гащите около Гергьовден,къде се слагаш при "европейците"?

    Коментиран от #55, #93

  • 44 Косово

    47 17 Отговор
    Хубаво нещо в пропагандата но друга е действителността .С какво ще воюва САЩ и запада ? Въпреки ,че ще ме изтрият защото тук не се спазва свободата на словото ще спомена няколко причини .САЩ изостава я древните оръжия и то все не го казвам аз ,те самите го признават ,В Европа няма повече от 70000 хиляди американци ,с тази бройка просто война не се води .В случай ,че войната излезне извън Украйна нали никой не се заблуждава ,че Китай няма да застане на страната на Русия ,защото в противен случай я чака доста лоша съдба .В този случай САЩ и Европа не мога да съберат повече от 150-200 хиляди армия .Само руската армия е към милион ,плюс 2 милиона китайска ,плюс 1 милион северно корейската ,плюс около 700 иранска .След това идва нещо което САЩ и запада не притежават ,а това е мисленето и характера .Русия и Украйна войната е ожесточена защото са един Мар д и те не знаят какво е предай се ,но европейската и американската армия нямат този характер и мислене .Самите американски специалисти казват и твърдят ,че САЩ нямат шанс срещу Русия да не говорим срещу Русия и Китай .Така ,че правете поне смислена при пропаганда.

    Коментиран от #129

  • 45 Косово

    30 12 Отговор

    До коментар #8 от "ЛИЛИ":

    Не са много ,5-6 но нали знаеш ,че за пари могат да напишат и 1000 коментара но каква само ? Ти ако ниско ниво не съм виждал дори сред държави които над 59% от населението е неграмотно.Тези и след края на Украйна ще говорят за украинска победа .

    Коментиран от #89

  • 46 Тцъ...

    14 20 Отговор
    Ядрената заплаха е най малката заплаха, поне за сега. Никой не започва война за да я загуби, а ако един употреби ядрено оръжие губят всички. Включително и този, който го е употребил, а дори е възможно да загуби всякакво бъдеще за много дълъг период от време. Това всички го знаят и затова се стараят да не допускат достъп до такова оръжие навсякъде, но допуснат ли някакви ненадеждни личности да управляват ядрения арсенал, от нас вече нищо не зависи. Все едно кой ще е първия, ще настане хекатомба (огромно жертвоприношение). Ако се Путин да успе да сплаши света с ядрения си арсенал сега, той или следващия ще повтори опита. Ако наистина има намерение да го ползва, никой извън Русия не може да го спре, но ада настъшва за всички вклчително, а може би и най много за Русия. Живота някъде по планетата може да продължи, но Русия не!

    Коментиран от #118

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Да, бе

    23 11 Отговор
    Тия простотии с долният край на гръбначния мозък ли ги съчинявате! Последните прешлени миришат на тоалетна да знайте..
  • 49 Чоко.

    11 15 Отговор
    Айде не плашете раята.Сметките на сащ никога не излизат и пак си живеят скотския живот.

    Коментиран от #51

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ха, ха, ха

    13 4 Отговор

    До коментар #49 от "Чоко.":

    А нашите излизат ли? Тогава защо не си живеем охолния живот?
  • 52 Африканец

    30 10 Отговор

    До коментар #42 от "Войната ще продължи с години":

    Извинявай предварително но си изцяло заблуден. Прекалил си с поглъщането на евтина пропаганда.САЩ няма да позволят разпадането на РФ,защото не е в техен интерес.Първо че разпадането на ядрена сила като РФ е твърде опасно за всички.Второ на каубоите им харесва някой да държи ЕС на тръни и по този начин да контролират Стария континент като му бъдат Големия Брат/ и шеф/.Трето и не последно разпадане на РФ ще означава вакуум в Азия който ще бъде запълнен от Китай,който е основния опонент на САЩ.Отнасяй се критично към всичко което се говори от политици....историята показва че всички лъжат за намеренията си като се прикриват зад идеали/религия,национализъм,демокрация,права на човека и други/.

    Коментиран от #59

  • 53 Х@йло

    5 3 Отговор

    До коментар #37 от "Тито":

    Скоро идвам ! Друже Тито , ми ти се кунемо !!!
  • 54 Абе ДВ

    38 15 Отговор
    Тези драсканици не стават и за манипулация.Само иди0т може да напише че Украйна ще победи Русия.За тази фантасмагория,няма нито теория,нито логика а за практика виждаме цифрата над 200 000 убити и 700 000 ранени украинци.Вие наравно сте престъпници с американците,пишейки измишльотини за победа в някой фантастичен сценарий на Холивуд и спомагането за заличаването на украинския народ.За Украйна има само две алтернативи:моментална капитулация или записване в "червената книга"като изчезнала територия и изчезнал вид.На руснака му писна да бъде човечен и в момента изтребва всичко живо,което носи униформа и няма да спре.докато не си изпълни поставените задачи.Подстрекателите към самоубийство,също носят отговорност.
  • 55 Недей ,

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "Офф..":

    Да съдиш по себе си
  • 56 Разбира се!

    18 9 Отговор
    ,,Да, не е невъзможно Русия да наруши ядреното табу, като последствията ще бъдат епохални."
    Няма само САЩ да хвърлят атомни бомби я...?!?!

    Коментиран от #60

  • 57 Хамериканска "сила"

    31 13 Отговор

    До коментар #11 от "Пълни глупости":



    Всички видяхме как "силните" Хамериканци бягат като момиченца от Афганистан. Даже оръжията си забравиха. 20 години война и не можаха да бият едни козари и овчари - това е "голяма сила".







  • 58 Перо

    29 11 Отговор
    Поредната джендърска пропаганда,че Украйна спасява света, а не ционизма и неговия режим!
  • 59 Войната ще продължи с години

    15 31 Отговор

    До коментар #52 от "Африканец":

    Мечтай си. Много вярваш на пропагандата обясняваща колко е опасно разпадането на ядрена сила. Хайде да се върнем само 34 години и да погледнем разпада на СССР. Той да не би да не беше ядрена сила? Как тогава не е било опасно, а сега е станало? Колкото до ЕС не САЩ го контролира, а че се насади на пачи яйца вината си беше изцяло на две поколения продажни европейските политици които обслужваха интересите на Путлер.Сега грешката е поправена, но това си има цена разбира се и тя че бъде платена от всички които са допуснали тези политици да управляват и дано си вземат поука кого ще избират и чии интереси ще защитава.Колкото до Китай по-важното от вакуума е не му се осигури суровинен придатък в които се превръща Путлеристан Разпада е по добрия вариант и в този аспект. Затова съдбата на Путлеристан вече е решена. В Украйна беше заложен хубав капан и Путлер влезна в него сега излизане няма.

    Коментиран от #85, #96, #119

  • 60 Просто

    20 4 Отговор

    До коментар #56 от "Разбира се!":

    Сега ядрените оръжия за разлика от времето на тяхното първоначално създаване вече не са средства с които може да се спечели война в съвременния свят. Вече ядрените оръжия са само средство което гарантира възпиране. Ако някой си позволи да използва ядрено оръжие ще има моментален отговор от другата страна и със света се свърша печеливш няма да има и не може да има.

    Коментиран от #68

  • 61 Стига бе

    26 9 Отговор
    Как ги пишете тия глупости беее??

    Все едно нямаме в къщи интернет и не знаем -как Русия разката прехваленото надуто НАТО в Украйна
  • 62 Чуй,чуй...!

    19 8 Отговор
    Прокуратурата погна Байдън за укриване на секретни документи в...гаража си...!!!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Живанши

    32 11 Отговор
    Аз напълно очаквах Русия да нападне Украйна. Казах го на хората оше декември 2021. Укрите тогава доставиха нападателно въоръжение и започнаха да пускат клипове как убиват сепаратисти. Януари Укро нацистите направиха публично изявление- Ние никога не сме си и помисляли да спазим Минск 2 (Меркел по късно подтвърди че и запада никога не е планирал). За незаинтересованата тогава публика, това нищо не значеше. За сепаратистите - абсолютна нагла война, и следователно за Русия. Русия беше крайно свястна като им предложи последен ултиматум. Укрите, готови за война, естествено се прсвиха на ударени, да изглеждат жертвички, та сега да ни пият парите изкарани с честен труд. Тези глупости, че е изненада са пълен абсурд! Нео-фашистката западна клика доста мърляво работи. Издъни се тотално в плана на кой притежава истината. Тотално! Това не им е Ирак да си нарисуват лъжи и на никой особено да не му пука. Тука става дума за Русия! Държава победила всички възможни условия против нея. Тя като цяло, Русия функционира най-добре колкото по зъл и голям е врага. Никой не бил вярвал. Те сами и обявиха война, просто не го направиха мъжката.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Перник

    35 15 Отговор
    Колко са слаби руските войски?!?!?От цяла Европа и Америка карат оръжие на укрите!Карат всякаква сган от наемници,храни,лекарства ,пари и какво ли още?????И въпреки това и въпреки санкциите руснаците продължават да мачкат тази общо либерално-джендърска паплач!!!!Бавно ,но ги мачкат и ще ги смачкат до край!!!!Въпроса е просто кога????Колко са слаби руските войски????

    Коментиран от #72

  • 67 Жреца на Ботунец

    13 34 Отговор
    През тази година ще станем свидетели на исторически момент-разпадането на Фалиралата Кочина Русия.Както това се случи и със СССР.Разликата сега е,че всичко това ще завърши с кръвопролитна гражданска война,която ще доведе до образуването на десетина квази държави,които ще воюват помежду си,за преразпределяне и контрол на богатствата на бившата РФ.Ще се сключват временни съюзи,последвани от внезапни предателства и забиване на нож в гърба-типично по руски.Като изключим Московската Република или както там ще я нарекат,която ще е източно православна,останалите ще са основон мюсюлмански,а вероятно ще има и една-две с последователи на будизма и шаманизма.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Пацо

    20 9 Отговор
    Когато става дума за война каквато и да е тя германците а и Дойче веле трябва да мълчат!
  • 70 Голем смях

    10 22 Отговор

    До коментар #4 от "Дойче веле":

    хаххааххах че тя умира...скоро от Россия ще се родят независими държави,които са били роби на руснаците стотици години.
  • 71 Хохо секса

    12 21 Отговор
    Факт е, че руснаците станаха за посмешище.

    Коментиран от #73

  • 72 Голем смях

    11 25 Отговор

    До коментар #66 от "Перник":

    Да бе ..мачкат . вече цяла година не могат да превземат едно село ,да не говорим 40 млн. народ и най-голямата държава по територия в Европа.А НАТО ще ги навре на коня в задния двор за няколко дни .120 000 ...хахахахх наториха украинските земи ...това е мачкане .
  • 73 червени боклуци

    14 22 Отговор

    До коментар #71 от "Хохо секса":

    Какво посмесище?То направо целия свят си прави гаргара с тях.Естония ...има ,няма и два квартала на Москва ги отсвири и изгони цялата руска паплач от посолството.Прибалтика им отряза тръбите и мина на втечнен газ.Северните патоци глътнаха балтийска вода .Самолетите им ....99 процента западни ...се приземиха навсегда .
  • 74 ЗЕЛЕНСКИ, КАКЪВ, ФРОНТ ОДЪРЖАТЕ?????

    19 7 Отговор
    В Соледар!!! Остатъците от ВСУ се предават!!
  • 75 Костов

    9 26 Отговор

    До коментар #11 от "Пълни глупости":

    Ако американците се включат във войната ще смачкат руската държава за 24 ч.
    Това го знае и дребния кремълски плъх.
  • 76 Артилерист

    25 7 Отговор
    Поредното брутално изопачаване на фактите от дойчовците. Войната висеше месеци наред, заедно със стоте руски БТГ на украинската граница. В същото време руските ръководители не спряха да обясняват на американците и техните кукли от Европа, че Минските споразумения не се спазват от укронацистите, обстрелите на мирното население в Донбас се засилват, американците насърчават укровермахта и инвазията в републиките е съвсем назряла и прочие. Още малко да бяха почакали руснаците и укронацистите щяха да ударят Донбас с цялата сила на подготвяната им за тази цел от осем години от американците армия. Дойчовците това не го ли знаят? Целокупната американска пропаганда беше призована да зее за очакваната "руска агресия". Но не да вземат мерки и да я предотвратят, а напроти-да я катализират. Какво се правят дойчовците на алцхаймирани или наистина са...
  • 77 ханс

    18 5 Отговор
    Дежурните тъпотии!
  • 78 САЩ са заплаха за света

    20 10 Отговор
    Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа! Русия победи укрия през март, сега ще направи същото с нато-шащ!

    Коментиран от #90

  • 79 Малцина предполагаха

    18 4 Отговор
    че пропагандата на Дойче Веле е толкова слаба! Есе написано от второкласник би било по убедително. Смеем ви се на напъните, унтерменши.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Касапин

    17 3 Отговор
    Слабите руски войски с три пъти по малко сили и наистина не особено компетентно командване в момента атакуват е кво ще стане ако се стегнат и поразритат некой и друг генералски задник
  • 82 " приемлив сценарий"- не значи

    17 5 Отговор
    реален такъв. НАТО си пише приемлив за тях, но действителният ще бъде по реален, Украйна ще бъде смачкана. И колкото по рано се предаде, толкова повече животи ще бъдат спасени.
  • 83 Миролюб

    3 4 Отговор
    Русия сама ще се изтегли от Украйна, не само заради безсмислието от евентуалната победа в нея, ами и защото тя е Велика сила! А както е казал Юлий Цезар, "Величието на Рим е в това да дава, а не в това, да взема"!
  • 84 Вашингтон е за Ким Чен Ун,

    8 4 Отговор

    До коментар #31 от "Хахахаха":

    не си го дава на други, той ще си го срине. За Русия остава Европа, бавно ще си я погълне, като змия боа. След време няма да има държави и идеологии, само континенти.
  • 85 Българските турци

    14 4 Отговор

    До коментар #59 от "Войната ще продължи с години":

    Защо сравняваш икономическия разпад на СССР със сегашната ситуация ?!...И говорите за копчета и бутони всякаш коментирате Холивудски филм за края на света !!...Всеки разумен човек върху тази планета трябва да знае че посегне ли се на копче или бутон на Земята ще настъпи "Содом и Гомор" !!!...Докато има разумни ХОРА всички дребни фанатизирани патрЕоти ще трябва да седнат на задните си части и яко да се молят да не се счепкат ЕДРИТЕ един с друг че именно тогава светът ще проумее че ВОЙНАТА не е като да се надпикават Зеленски и Путин !... Cправедлив мир ?... Няма !... Никога не е имало... защото да умират хора по време на война само по себе си е несправедливост !!!...Има само мир с компромиси !... Украинците си проляха кръвта за земите си и могат вече с пълно право да я наричат Родина !...Руснаците си проляха кръвта за земите си и могат вече с пълно право да казват че им принадлежат !...Само земи пролети с кръвта на жервите за нея се признават за собственост на тия които са воювали за тях !!! ... Това е категоричната истина от хилядолетия насам върху планетата Земя !!! Отделна държава членка на НАТО на своя глава ако се включи в украинския конфликт се ангажира само тя...Алиансът е пакт за отбрана и кодексът и е за съвместна отбрана в отговор на вражеско нападение !...Иначе чакалите отдавна щяха да подпалят Европа...Всички тука "погребаха" РФ ...но да не забравят че сметките и възможностите на Русия за евентуален сблъсък с НАТО си седят непокътнати и в

    Коментиран от #86, #91

  • 86 Българските турци

    12 4 Отговор

    До коментар #85 от "Българските турци":

    продължение
    Всички тука "погребаха" РФ ...но да не забравят че сметките и възможностите на Русия за евентуален сблъсък с НАТО си седят непокътнати и в свръх бойна готовност оттатък Урал !
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Аха

    11 5 Отговор

    До коментар #16 от "Чокош Марко":

    Видяхме как прегазиха талибаните....бегом е къщи! Американците са силни когато не трябва сами да воюват а ползват проксита....в най лошия случай само самолети.
  • 89 Баааууууу

    2 3 Отговор

    До коментар #45 от "Косово":

    Не си мисли че твоето ниво не се вижда за кой се мислиш?!?
  • 90 Онзи

    3 3 Отговор

    До коментар #78 от "САЩ са заплаха за света":

    Дааа може......кога баба ти обуе прашките!
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Заминавай ти.

    9 3 Отговор

    До коментар #28 от "Хахахаха":

    Защо не се преселиш при своите, в страната на безкрайните илюзии и пропадналите мечти? Па ще можеш и безплатно да си смениш пола. Ще си модерен и цивилизован.
  • 93 Щом

    4 2 Отговор

    До коментар #43 от "Офф..":

    както твърдиш, че си сменяш гащите по Гергьов ден, значи си 100% цивилизован европеец. Блазе им на ваЩе, дето такъв, цивилизован унак са отчували!
  • 94 Толкова ппостотий

    7 3 Отговор
    изписани и нищо съществено освен плюене. Типичен стил на наследниците на Гьобелс, лъжи, лъжи и само лъжи,докато станат за овчето стадо истина.
  • 95 Даааааааа

    4 6 Отговор

    До коментар #13 от "ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ-ЗАЩО ПИШИТЕ???":

    ЦЯЛ СВЯТ ГИ ЧЕТЕ,ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЕБЕ!!

    Коментиран от #120

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Ави те искат

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "Чокош Марко":

    ама и тона не вогат, да това го правят с украинските овце, но те са на принършване и след това следват по реда си еврогейските, като се започне с полските....................българските и сред това западноеврогейските, стадото е големо и тъпо.
  • 98 неееееееееее

    2 6 Отговор

    До коментар #8 от "ЛИЛИ":

    НЯМА КОЗЯШКА СГАН ТУК! ВСИЧКИ ВИ МРАЗИМ И НЕНАВИЖДАМЕ НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 99 Само, че

    3 4 Отговор

    До коментар #23 от "007":

    с Китай са дружки във вкяко едно отношение, а САЩ не са запраха, дащото с тях дори С Карея ще се справи.
  • 100 НЯКОЙ

    9 5 Отговор

    До коментар #91 от "Иван":

    Ха бравус Иване. Българин юнак отвсякъде. На Иван държава не му трябва той си е по добре като гяюр под чужда власт. За Иван това Шипка , това Плевен това над сто хиляди загинали войници от руската армия си е ,, предаване на територия,, За Иван няма проблем да се казва Асан и да бие чело в земята под чуждо иго, на Иван така ще му е добре.Е за това сме я докарали до тука, да ни яздят де кой свари заради тази продажност и беззъбие които така ярко описва в писанията си Иван. А може би нямаме нужда от собствена държава?! Да си собственик на каквото и да е означава най вече отговорност а ние бягаме от нея.Защото такива като Иван са много за съжаление.

    Коментиран от #103, #105, #108

  • 101 Ами като ти е

    11 4 Отговор

    До коментар #24 от "Всъщност ако бяха силни":

    къса паметта като на катерица, ще пишеш простотии. Още февруари 2022г, бяха в Киев, но го пожалиха и отстъпиха от там, да да пазят хората, а и целта им е да осволодят ДНР, ЛНР, Херсон, Запорожие, Одеса, Харков и чак тогава Киев и останалите. И повярвай, това ще стане и никой няма да спре този процес.
  • 102 Българските турци

    6 2 Отговор

    До коментар #91 от "Иван":

    Говоря за разумни хора не за фигури върху шахматна дъска или сценаристи и артисти на политически спектакли и апокалиптични филми !!..Нека да си припомним как айатоллах Хомейни кацна в Техеран със самолет от Париж и как това не е някаква забравена подробност от сценария на политическия водевил който се изигра в нетолкова далечната 1979 година !?...Водевилът стана финален спектакъл за СССР, превърна се в близкоизточна Драма,после стана "Арабска пролет" в рамките на "Големия средноизточен проект" и вече уверено се влачи към фаталния "Глобален сблъсък" !!!
  • 103 Българските турци

    7 2 Отговор

    До коментар #100 от "НЯКОЙ":

    Да за Иван си 100% прав !...
    Възродихте всички в България , в резултат ... всичките усетиха че не са от вас...Забравихте да възродите само Българина и затуй днес той се чувства като всякакъв...стига да е "развит"...стига да е "елит"!...Но като Българин ?!... Едва ли !?
  • 104 Божкей,

    7 1 Отговор

    До коментар #91 от "Иван":

    каква академична мисъл! Как не е дошъл Путин да те моли да го съветваш и посочваш грешките му?! Колко е несправедлив животът! . . .
  • 105 Българин 681

    12 4 Отговор

    До коментар #100 от "НЯКОЙ":

    Той не Иван, а Айвън....
    Но ние не сме хайвани, помним Баташкото и Старозагорското клане, Шипченския подвиг, 3.3.1878, опазването на България непокътната след ВСВ, 29-тото място в света по стандарт през "омразния" социализъм и т.н.
    40% от електрическите мощности използвани в момента са от АЕЦ-а.
    Когато сме били с Русия болшинството българи са живели добре.
    Да живее БЪЛГАРИЯ!

    Коментиран от #109, #113, #126

  • 106 ШвабскитеЗелки квичат

    13 5 Отговор
    А фейктиБг им приглася. Какво стана със Соледар, нещастници? От днес всички пеете, че победата на Русия там е нещо малко, а до вчера обяснявахте как за Украйна бил основен град, който успешно отбраняват? Сметките на Русия ще излязат, а щатскияСвинарник и КозякЛакеите ще квичат, друго не могат
  • 107 Зеленясала

    5 3 Отговор
    логорея
  • 108 Шабан

    4 9 Отговор

    До коментар #100 от "НЯКОЙ":

    А ти защо се ядосваш на Иван и на Асан! Иван и цялата сегашна генерация българи са продукт на 45 години концлагерен социализъм! Това не го забравяй! И какво ни учеше тази идеология на безотговорност и цървуланщина, така че какво друго очакваш от хора дресирани, по този начин!!!
  • 109 Ама

    2 5 Отговор

    До коментар #105 от "Българин 681":

    не забравяй че коневъда Аспарух е с тюркско потекло! А сегашната генерация булгари са целунали кръстачката.....

    Коментиран от #111

  • 110 Васил

    3 8 Отговор
    Украйна ще бъде гробница за рашистите.
  • 111 Българин 681

    3 1 Отговор

    До коментар #109 от "Ама":

    кръстачката???
  • 112 Павел Николаев

    8 2 Отговор
    Отначало беше: Ракетите ще стигнат до Неделя (Христо Грозев), Путин е болен умира утре, Путин е тежко болен и са извикали маминка, Путин скоро ще умре, ракетите стигат за 2 седмици, Русия се провали, сметките на Путин не излизат.
    А сега: Ако сметките излязат :)
  • 113 Българските турци

    4 3 Отговор

    До коментар #105 от "Българин 681":

    И ти не си по различен от Иван !?...Акъла Ви е заседнал в батака на "баташкото клане" и освен змии и гущери от устата Ви друго не излиза...Точно вие сте парадоксът на България !!!...Как за всичко веднага намирате виновни ?...И пишете ли пишете!! ... И винаги има виновни за българската несполука..."Турско робство","Диктаторътъ Стамболов", "Мегаломанията на Фердинанд","Борис ІІІ с Германия","СССР с БКП и Тато",сега "Герб, ДПС и мутрите" и след някое време " ЕС с НАТО"... и никога българската некадърност, мързел и "богоизбран" елитизъм няма да са причина за тоталната физическа и душевна мизерия !!!
  • 114 Има една подробност

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "007":

    Ако опенхаймер беше направил по рано ядрената бомба сега целият свят щеше да е с официален немски език.... Та в тая връзка помислощи колко е лесно да победиш страна с 6400 ядрени заряда

    Коментиран от #122

  • 115 да попитам

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Чокош Марко":

    А защо не искат?Нямат здрави гащи или достатъчно памперси?Образно казано в Русия петрола тече по земята,а газта сама влиза в тръбите,асфалта им е със диаманти,но на хамериката не им трябват тези благинки?Затова ли Тереза Мей каза,че не е справедливо Русия да има ресурси,а Англия да няма и за това трябва да и се вземат?Колко още примера да ти дам за течащите лиги на запада?Преди 210 години Наполеон,после ПСВ,ВСВ!Колко пъти трябва запада да настъпва мотиката,за да разбере,че дръжката ще го удари?Някакъв мазохизъм ли практикува?
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 8282

    5 2 Отговор
    Хе-хе! Една година им трябваше на академиците, за да направят извода, че войната не е природно бедствие. Кога ли ще ни светнат, че войната е и супер бизнес? Дали приживе ще разберат, че Украйна или ще я изпарят или разпарчетосат? Така да се каже победители няма да има, защото може и да няма живот на земята след тази добре провокирана и организирана война...Не сме забравили - атомните бомби спасяват човешки животи!
  • 118 само да кажа

    5 2 Отговор

    До коментар #46 от "Тцъ...":

    Много наративно говориш,но глупости и инсинуации!Кога Путин е казал(както искаш да се подразбира)че ще използва ядрена бомба пръв?Иколко пъти е казал,че ядрено оръжие Може да използва само тогава,когато е нападната с такова?И не приеха ли преди няколко дни в Америка закон,в който се казва,че Америка може да използва ядрено оръжие като изпреварващ,превантивен удар срещу страна(разбирай коя)само ако се ПОЧУВСТВА заплашена,а не нападната?И кой сега де факто заплашва с ядрен удар?
  • 119 да попитам

    1 1 Отговор

    До коментар #59 от "Войната ще продължи с години":

    Вярваш ли си?
  • 120 само да кажа

    4 3 Отговор

    До коментар #95 от "Даааааааа":

    Стига с тоя "цял свят"!Той не се състои от 40 пропадащи държави!
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Форд

    0 2 Отговор
    Защо статиите на DW са винаги толкова слабо написани? Някой въобще вярва ли им, или само нашите евроатлантически лапнишарани им се радват?!
  • 124 случаен

    0 1 Отговор
    нали 8г. ги подготвяхте,а колкото до интелегентноста,нямат, инак не биха се хванали на говедарските обещания
  • 125 11122233344

    1 1 Отговор
    Тези защо не се захванат с научна фантаскика.? Имат добро въображение.
  • 126 Дядо

    1 0 Отговор

    До коментар #105 от "Българин 681":

    Да, бе да. Двадесет и девето място по стандарт, а българите бягаха от страната.
  • 127 Матей преображенски

    1 0 Отговор
    Почти никой не очаквал,значи не са наблюдавали внимателно,а имаше много признаци,да не ги изброявам.Всъщност началото на СВО е предизвестено и предизвикано от ВСУ,подготвен е бил мини блиц-криг срещу Донбас и Луганск,а после вероятно и срещу Крим.Руското разузнаване го е установило и не е имало друг начин да се противодейства,освен СВО.Пък и с такъв агресивен съсед все едно няма спокойствие,трябва да се ликвидира фашисткия режим в Киев и поне половин Украйна да се присъедини към РФ с което да възтържествува историческата справедливост.
  • 128 111122223333

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Чокош Марко":

    Не че не искат, ама за какъв дявол руснаците взеха, че измислиха САРМАТ.
  • 129 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Косово":

    Никога повече не си позволявай да пишеш по военни теми,че си толкова неук и невеж,че направо не ми се коментира.Не знам даже дали си си прочел глупостите дето си написал.Звучиш като някакъв дечко,който а му се иска,ама не може.Принедна конвенционална война САЩ ще прегазят Русия за не повече от няколко часа.Какво,как и защо не ми се занимава да разтягам.

    Коментиран от #130

  • 130 Що бе?

    0 0 Отговор

    До коментар #129 от "Гост":

    Кажи ни да се образоваме и ние. Пък ако почнеш от там защо щатите и съюзниците им (ние включително) се изнесоха панически от Афганистан обещавам да ти купя колело.

    Коментиран от #133

  • 131 Зоро

    0 0 Отговор
    Писаници на глупаци
  • 132 Хо хо!

    0 0 Отговор
    Да вярно, Зеленски хленчи и постоянно иска оръжия.Но да погледнем и в другия двор.Русия много пъти повтори, че няма да напада Украйна и наближили руските войски Киев, Путин се ,,изцепи":Предайте се и свалете оръжието, за да няма такава държава и народ?.Сега след близо година, каква стана? Да ама не-беше казал Бочаров!
  • 133 Хо хо хо

    0 0 Отговор

    До коментар #130 от "Що бе?":

    Що бе, те и руснаците избягаха от Афганистан.