Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Януари, 2023 19:04 16 506 164

Руснаците не гонят териториални придобивки. Целта е друга

  • русия-
  • украйна-
  • соледар-
  • бахмут-
  • война

През следващите седмици и месеци ще бъдат разгърнати допълнителните около 200 000 души, мобилизирани от руските въоръжени сили - в момента в Украйна има около 100 000 войници

Руснаците не гонят териториални придобивки. Целта е друга - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Какво стратегическо значение имат Соледар и Бахмут, за които се водят ожесточени битки? Защо една победа там е особено важна за Русия и дали украинската армия не надценява силите си? Оценки на германски военен експерт.

Какво е значението на сраженията за Соледар и Бахмут за развоя на войната?

Франц-Щефан Гади: Не бих оценил твърде високо значението на тези битки. Общата стратегическа ситуация на фронта няма да се промени значително, ако Соледар и Бахмут паднат. Това все още е война на изтощение. И от чисто военна гледна точка Русия е заинтересована не толкова от завземане на територии, колкото от обезкървяване и възпиране на украинските въоръжени сили. По този начин може да предотврати сухопътно настъпление - например в Запорожие към Мелитопол.

"Кремъл се нуждае от победа“

През следващите седмици и месеци ще бъдат разгърнати допълнителните около 200 000 души, мобилизирани от руските въоръжени сили - в момента в Украйна има около 100 000 души. И тогава може да се осъществи настъпление в района на Харков или откъм Беларус.

Какво е стратегическото значение на градовете Соледар и Бахмут?

Гади: Значението на тези градове не е толкова стратегическо, макар че трябва да се отбележи, че Бахмут е важен транспортен възел в региона. По-скоро става дума за това, че и двете страни са заявили, че този град е важен. Смятам, че Бахмут има политическо значение, особено за Кремъл, който се нуждае от победа. Вътрешните фактори играят важна роля, ако се има предвид, че Кадиров и Пригожин неколкократно подчертаха, че през последните месеци техните части са пожънали успехи на фронта.

Успехът в Соледар и Бахмут би бил победа за руските военни. А успехът ще се определи преди всичко от факта, че на украинските сили са нанесени огромни загуби. Разбира се, те са огромни и от руска страна, включително сред наемниците на “Вагнер”, където от 50 000 мобилизирани вероятно 10-15 хиляди вече са убити или ранени.

"Възможно е украинското ръководство да е направило грешна преценка“

Има ли изобщо някакъв стратегически смисъл украинците да контраатакуват по този начин, вместо да запазят силите си за други битки?

Гади: Миналото лято, в битките за Северодонецк и Лисичанск, те вече установиха като свой девиз да не отстъпват. Това доведе до огромни загуби от украинска страна, но още по-големи сред руските въоръжени сили. По това време от руска страна имаше огромен недостиг на пехота. Сега руската страна не изпитва такъв недостиг, тъй като разполага с резервисти в региона, макар и слабо оборудвани и обучени.

Бахмут има незначително военно значение. Възможно е руската идея да е била да придаде на този град политическо значение и по този начин да въвлече украинците в битка на изтощение, така че да няма зимна офанзива от страна на украинските сили или те да трябва да отложат обявената си пролетна офанзива.

Ако сега наистина няма голяма офанзива от украинска страна, това може да е индикация, че този ефект на изтощение е настъпил и че украинските въоръжени сили не са способни да провеждат настъпателни операции в момента. От няколко доклада на различни разузнавателни служби знаем, че и на двете страни им липсват боеприпаси.

"Нереалистично е руските сили да превземат Киев“

В момента има много спекулации, че може да има ново руско настъпление към Киев. Виждате ли някакви признаци за това? И какви са шансовете за успех?

Гади: Това остава като възможност. Единственият въпрос е: какви украински сили ще бъдат ангажирани? И дали шансовете за успех на руските сили сега ще бъдат по-големи, отколкото през февруари 2022 г., след като те вече се провалиха, когато имаха огромно военно надмощие и по-благоприятно съотношение на силите?

За да се превземе Киев в градски сражения, вероятно ще са необходими поне 200 000 до 300 000 войници. Напълно нереалистично е руските сили да превземат Киев на този етап, защото просто нямат ресурс.

"И двете страни са се поучили"

А украинските въоръжени сили вече се поучиха от февруари насам.

Гади: Да, те са добре подготвени да посрещат атаки и знаят от кои посоки могат да дойдат те. Подготовката от беларуска и руска страна няма как да остане скрита. Не очаквам също така руските сили да имат големи шансове за успех, защото снабдяването ще бъде изключително трудно. Все още нямат въздушно превъзходство, има само няколко пътища, по които може да се мине, както и ограничена железопътна мрежа.

Украинските въоръжени сили вече имат много по-голям опит в отбраната, по-силни са числено и разполагат с добре разработени, поетапни отбранителни позиции. Тактическият елемент на изненада също е в тяхна полза, благодарение на добре функциониращото украинско и западно разузнаване. Руснаците обаче също са научили някои неща и това често се подценява. И двете страни се адаптираха и се опитват да прилагат нови оперативни концепции за това как да победят врага на бойното поле.

"Основната цел не са териториални придобивки"

Въпреки това е трудно да си представим, че руските въоръжени сили биха били доволни от настоящото положение, особено след като ефектът от мобилизацията все още не е напълно изчерпан.

Гади: От чисто военна гледна точка основната цел на руските въоръжени сили не е толкова да постигнат бързи териториални придобивки. Те по-скоро се опитват да изтощят украинските сили в други региони на страната, да им нанесат значителни загуби и по този начин евентуално да сломят волята им за борба. Или по-скоро да се протака този конфликт, докато подкрепата на Запада се срине.

Франц Щефан Гади е военен експерт и научен сътрудник на Института за международни стратегически изследвания в Лондон.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 89 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоше

    154 10 Отговор
    Тази война трябва да спре

    Коментиран от #3, #17

  • 2 Българин🇧🇬

    172 64 Отговор
    Не вярвам на ЦРУ
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Русофил

    141 239 Отговор
    Руснаците ще загубят тази война и ще се разпаднат като държава.

    Коментиран от #99, #110, #115, #147

  • 5 реру

    88 34 Отговор
    "... "Основната цел не са териториални придобивки"..."

    То почти цяла година е така...

  • 6 ЛИЛИ

    129 97 Отговор
    И КВА СТАНА ТЯ УКРИТЕ СИ ЗАМИНАВАТ

    Коментиран от #101, #126

  • 7 Шмъркан

    186 71 Отговор
    До тук перфектно изиграно с малко грешки.Най-важното е ,че въоръжени сили на украйна повече няма да съществуват.300 000 фашаги са аут и оръжието на запада е за претопяване единствено.
  • 8 404...

    151 55 Отговор
    "Ясно е, че Украйна е болна и нейната диагноза е преди всичко деменция - признаците и симптомите показват активната фаза на заболяването. Деградация на личността, загуба на паметта, емоционална нестабилност, неспособност за самообслужване и халюцинации. Борбата с църквата и паметниците е едно от потвържденията на диагнозата - няма памет, има изразена деменция.
    „Зеленски е абсолютно неадекватен, неспособен да преговаря, непредсказуем и най-важното ще направи всичко по силите си сегашният кошмар да продължи възможно най-дълго и да става все по-страшен. Законите на жанра изискват сюжетът да става все по-„засукан“ и по-динамичен. Иначе зрителят ще си тръгне... Той ще оказва безсмислена съпротива, ще унищожава животи, ще унищожава страната и ще дава абсолютно безумни заповеди точно докато репортажите, в които се споменава за него, ще са в най-гледаното време, докато информационната вакханалия около Украйна и неговата персона ще, продължете...," , - е сигурен бившият министър-председател на Украйна МИКОЛА АЗАРОВ

    Коментиран от #148

  • 9 ТаУмВзе

    73 41 Отговор
    Важното е, че овче Зле крепи нацисти! Бухаххахх Z
  • 10 ЛЪЖАТА НА ЧАСА

    146 46 Отговор
    Българите не сме наивни соросоиди да четем лъжите на DW. Само дърти седасарници вярват на Веле

    Коментиран от #18, #34, #87, #90

  • 11 ДВ или лъжите от краварника

    112 34 Отговор
    ДВ писна ни от лъжите ви!
  • 12 Румен Решетников

    31 75 Отговор
    70- годишния младеж Хаяско I-ви иска да възстанови империята, а руска империя без Украйна не може да съществува!
  • 13 Жоро

    58 107 Отговор
    Соледар е бувално едно село! Половин година и над 10.000 руснака станаха на черни чували за това място. Сметнете го добре колко са болни тия фашаги.
  • 14 да питам

    18 13 Отговор
    Само 100 000 ли останаа ...
  • 15 Слава на Русия

    114 42 Отговор
    Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа!

    Коментиран от #19, #27

  • 16 БАХМУТ БАЛЪЦИ

    46 89 Отговор
    Могучая шест месеца са мъчи с гарнизона в бахмут.

    Коментиран от #52

  • 17 Бъдеще

    27 10 Отговор

    До коментар #1 от "Гоше":

    Кажи го на Зеленски...
  • 18 Ахааа ,

    22 19 Отговор

    До коментар #10 от "ЛЪЖАТА НА ЧАСА":

    Тогава що никой не купува вестник Дума ...🤭😁

    Коментиран от #26, #164

  • 19 Русофил

    28 50 Отговор

    До коментар #15 от "Слава на Русия":

    Забрави, че всяка дума на руските пропагандисти е истина.
  • 20 Копейкин Костя

    46 65 Отговор
    Защо петолъчниците се възпаляват под статии на Дойче Веле? Товарищи, пазете си здравето, все пак сте на възраст! Гледайте Первий канал и Евроком, слушайте Волгин, четете Дачков и си следете кръвното!!! 😂

    Коментиран от #151

  • 21 ЛЕЕ СЕ РУСКА КРЪВ

    38 62 Отговор
    Заради болните амбиции на кремълските васали
  • 22 СЛАВА НА БЕЛОТО

    48 18 Отговор
    зеленски съм

    Коментиран от #25

  • 23 123123

    24 56 Отговор
    Аз му викам на един русофил. Че украинските момчета умират борейки се с разбойници и бандити. Той нещо ми се пъне и подскача. Е тука в статия пише че руските сили са 100 000 От тях 50 000 са вагнеровци.

    Коментиран от #54

  • 24 ЛЕЕ СЕ РУСКА КРЪВ

    28 59 Отговор
    За едно градче с 10500 жители.....изтрепаха се поне 15 000 руснаци....

    Коментиран от #33, #35, #42, #108, #133

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 КОНТРАТА

    61 13 Отговор

    До коментар #18 от "Ахааа ,":

    Вестник демокрация е с по мека хартия затова го купуват, за другото не да го чете някой .

    Коментиран от #32, #117

  • 27 да питам

    24 48 Отговор

    До коментар #15 от "Слава на Русия":

    Я ми изброи някой "американски пропагандон" ... Щото аз мога да ти изброя поне десетина руски ..🤭😁

    Коментиран от #119

  • 28 СМЕНИХА СОРОКИН

    13 46 Отговор
    Белким потръгне на руските окупатори
  • 29 Леле

    77 11 Отговор
    Бахмут нямал значение. Гроздето е кисело. Вече видяха, че ще изгубят и Бахмут и започнаха да омаловажават стратегическото му положение.

    Коментиран от #59

  • 30 ЛЕЕ СЕ РУСКА КРЪВ

    20 44 Отговор
    Под ударите на щатските ракети
  • 31 Реалист

    58 18 Отговор

    До коментар #25 от "СЛАВА":

    Президента Владимир Путин свири на пиано и тебира бойно самбо, а Зеленски танцува на токчета!

    Коментиран от #40, #48

  • 32 Ахааа ,

    16 29 Отговор

    До коментар #26 от "КОНТРАТА":

    Явно живееш още в СССР ... Че използваш още вестници..🤭
  • 33 Дух

    49 18 Отговор

    До коментар #24 от "ЛЕЕ СЕ РУСКА КРЪВ":

    А украинска щета е 25000души.
    Ако не е повече.
    Руснаците ги трепаха 3 месяца!

    Коментиран от #36

  • 34 Коко

    13 3 Отговор

    До коментар #10 от "ЛЪЖАТА НА ЧАСА":

    Искаш да кажеш дърти пеперуди?
  • 35 ТЕ34

    40 16 Отговор

    До коментар #24 от "ЛЕЕ СЕ РУСКА КРЪВ":

    Руската армия на месец денацифицира по 100 000 бадери. Краварите в Афганистан дадоха 300 000 жертви убити с руско оръжие основно АК47

    Коментиран от #41

  • 36 ЛЕЕ СЕ РУСКА КРЪВ

    26 60 Отговор

    До коментар #33 от "Дух":

    Украйна защитава държавата и народа си......всяка жертва е оправдана.....кво да кажем за путиновите пълчища агресори.

    Коментиран от #56, #85

  • 37 Хммм

    59 10 Отговор
    Този Фрнац Гади явно не е виждал географската карта на Украйна, затова говори, че Бахмут няма значение! Ако се запознае с картата на Украйна, определено ще говори, че Бахмут е от изключително голямо значение за руснаците.

    Коментиран от #62

  • 38 само за умни

    28 3 Отговор
    ютуб- скот ритер-интервю!
  • 39 Павел Николаев

    59 10 Отговор
    Прочетох първите две изречения и спрях. Беше напълно очаквано след като Соледар падне да влязат в сила информационните войни и да се омаловажи очебийната победа на Русия в това направление. Ако беше по друг начин едва ли тези земи щяха да бъдат изпълнени с хиляди украински трупове … ДВ неслучайно е иноагент.

    Коментиран от #100

  • 40 Амии и той "свири"

    20 6 Отговор

    До коментар #31 от "Реалист":

    Има скеч - Зеленски свири на пиано с оная си работа.
  • 41 ВЕРВАМ ТИ

    14 44 Отговор

    До коментар #35 от "ТЕ34":

    Ама нещо не се получава...путиновите пълчища яростно се бранят в Донбас......от там, откъдето тръгнаха
  • 42 НАТО Е АГРЕСИВНА КОЧИНА

    52 14 Отговор

    До коментар #24 от "ЛЕЕ СЕ РУСКА КРЪВ":

    Руснаците в Украйна денацифицират и НАТО доста успешно при това

    Коментиран от #47

  • 43 Бай Яни

    7 36 Отговор
    Новона от Англия,испращат танкове на Украйна... А вагнеровци изобшо не са и близко до Солидар.

    Коментиран от #45, #46

  • 44 СОЛЕДАР

    9 33 Отговор
    Са опиня на руснаците.....уж са превзели Соледар, пък яростно се стреля.....и от двете страни
  • 45 Ехехе хе

    45 7 Отговор

    До коментар #43 от "Бай Яни":

    Те не са близко до Соледар, а са в Соледар!
  • 46 Тюменец

    50 11 Отговор

    До коментар #43 от "Бай Яни":

    Нищо не може да помогне на окраинските натовски фашисти. НАТО е обречено на провал в Окрайна още от 2014г

    Коментиран от #50, #75

  • 47 ЛЕЕ СЕ РУСКА КРЪВ ,НЕ НАТОВСКА

    9 39 Отговор

    До коментар #42 от "НАТО Е АГРЕСИВНА КОЧИНА":

    Ако НАТО е в Украйна.....всичко да е приключило

    Коментиран от #53

  • 48 🤡🤡🤡

    6 6 Отговор

    До коментар #31 от "Реалист":

    Не си прав, и 🤡 свири на пиано, но без ръце,в театрална постановка
  • 49 Тиква

    50 3 Отговор
    Кой е тоя Гади, не се разбра. До вчера беше стратегическо, сега не е. Утре пак ще преписвате че са гладни 200 хиляди войници и ядат баби и кучета и котки. Аман от простотията Ви Факти бг.
  • 50 КАТО ГЛЕДАМ КВО СТАВА НА ФРОНТА

    9 27 Отговор

    До коментар #46 от "Тюменец":

    Путин са мъчи с Украйна...за НАТО не ми се мисли
  • 51 СЛАВА АРГЕНТИНЕ

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "СЛАВА":

    Марчето съм !
  • 52 Реалист

    40 4 Отговор

    До коментар #16 от "БАХМУТ БАЛЪЦИ":

    40 000 бандери блокирани в Бахмут от 1000 руснака шест месеца.

    Коментиран от #70

  • 53 Ехехе хе

    30 5 Отговор

    До коментар #47 от "ЛЕЕ СЕ РУСКА КРЪВ ,НЕ НАТОВСКА":

    Не бе, не е :) само Натовските наемници са в чувалите....

    Коментиран от #60

  • 54 Касапин

    28 8 Отговор

    До коментар #23 от "123123":

    Русия воюва с НАТО на Украинска територия с подкрепата на Иран и Китай

    Коментиран от #57

  • 55 ЛЕЕ СЕ РУСКА КРЪВ, НЕ НАТОВСКА

    3 33 Отговор
    Натовците са на топло и сухо и гледат сеира на Могучая.

    Коментиран от #67

  • 56 евала на..

    38 5 Отговор

    До коментар #36 от "ЛЕЕ СЕ РУСКА КРЪВ":

    Вагнер..приключиха със бандерите в соледар..идва ред на чвк моцарт в бахмут.

    Коментиран от #58

  • 57 ЛЕЕ СЕ РУСКА КРЪВ

    5 22 Отговор

    До коментар #54 от "Касапин":

    НАТО е на сухо и топло........далеч от военните действия
  • 58 КАТО

    2 10 Отговор

    До коментар #56 от "евала на..":

    В Херсон ли.....или Харков.....

    Коментиран от #81

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 НАЕМНИЦИТЕ НЕ СА НАТО

    6 14 Отговор

    До коментар #53 от "Ехехе хе":

    Сириици и иранци не са руската армия....

    Коментиран от #89

  • 61 Русия попиля НАТО

    48 7 Отговор
    Соледар е отдавна превзет, вече градът е и напълно разчистен.
    Друго е по -важно..
    След Соледар, Украйна губи Бахмут (Артьомовск). За да не признае поражението, Зеленски се оправдава, че напуска по заповед на Запада!

    Коментиран от #65

  • 62 Прави се ударен

    35 1 Отговор

    До коментар #37 от "Хммм":

    Той много добре знае значението на Бахмут. Ако го бяха превзело друго щеше да приказва. Но сега го губят и затова така подценява стойността му. Двуличници, лицемери
  • 63 СОЛЕДАР РУСНАЦИТЕ ГО ГЛЕДАТ

    3 31 Отговор
    Само на картата
  • 64 Авторката ни "Пипи дългото чорапче"

    10 34 Отговор
    Астрид Линдгрен казва:
    "Бих предпочела до края на живота си да казвам "хайл Хитлер", отколкото руснаците да дойдат при нас. Не мога да си представя нищо по-отвратително от това", пише Линдгрен на 18 юни 1940 година.

    Коментиран от #79, #91, #129

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 ПРИГОЖИН И КАДИРОВ

    8 19 Отговор
    Сменят руските генерали......на всеки три месеца
  • 67 официално..

    31 3 Отговор

    До коментар #55 от "ЛЕЕ СЕ РУСКА КРЪВ, НЕ НАТОВСКА":

    Урсула без да иска спомена за загинали натовци в бандерско а те са..поляци над 1300,румънци над 400,британци над 280,кравари над 450..и.т.н.

    Коментиран от #71, #73

  • 68 УМИРАТ РУСКИ ВОЙНИ

    6 23 Отговор
    Натовските войни са си живи и здрави.....

    Коментиран от #76

  • 69 Стратега дето главата го стега

    7 27 Отговор
    ВСУ играят много хитро....
    На ушанките им идва ин витро...
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 ВЕРВАМ ТИ

    4 17 Отговор

    До коментар #67 от "официално..":

    Само че Урсула е била министър на отбраната....и никога не е казвала това...
  • 72 РУСКИ ТРУПОВЕ НАПОЯВАТ УКРАЙНА

    3 26 Отговор
    НАТОВЦИ си ШИТКАТ оръжията и трупат пачки.......кой как си го направи
  • 73 Къркошенко

    11 4 Отговор

    До коментар #67 от "официално..":

    А у нас потеры нет !
  • 74 ПРИГОЖИН КОМАНДВА МОГУЧАЯ

    5 16 Отговор
    Сменя генералите като носни кърпички.....
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 тука има --тука нема

    14 29 Отговор
    Много странна логика, запада ще се изтощи, а изтощената вече Русия ще се съвземе, ще набере огромна сила и ще победи. Колкото и да не разбира човек от война ще се сети, че ако запада беше склонен да отстъпи изобщо нямаше да подпомага Украйна. Щели да включат още 10 или 300 хиляди резервисти. Ами украинците сега с един залп избиват десетки, че и стотици, а като станат 3 пъти по нагъсто какво се случва. Просто се увеличават възможностите за повече жертви. Съвременна война само с числено превъзходство е предварително обречена и за това руснаците трябваше да си дадат сметка още преди да са започнали. От де обаче тоолкова акъл?
  • 78 Дотук близо един милион...

    14 28 Отговор
    Убити и ранени от двете страни....
    Заради един кремълски фъстък 🥜 !

    Коментиран от #106

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 ха, ха, ха

    13 17 Отговор
    Какви придобивки гонят руснаците аз не знам, но имамусешането, че те още по малко знаят.
  • 81 ами..

    31 9 Отговор

    До коментар #58 от "КАТО":

    Като са толкова добри бандерите..що заедно с нато,парите от краварите,санкците и техниката не освободиха поне една област взета от вова със референдум..споменатите области херсонска и запорожка са 80% на империята,барбар с азовско море и аец със шест реактора...аууу само тва нещо колко пари чини.

    Коментиран от #96

  • 82 Чичо Дончо каза

    33 9 Отговор
    Заради тъпите западняци цяла източна Европа ще пострада.А те може да срещнат атома.
  • 83 Ерик Пърделко

    32 10 Отговор
    След сто пъти дето ви го повториха, ретард да беше, щеше да е проумял - денацификация и демилитаризация на Украйна. Американски лаборатории нямат място там
  • 84 когато няма явен превес

    15 2 Отговор
    войната е надлъгване. Всякакво.

    Коментиран от #93

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Васил

    17 27 Отговор
    Няма значение бройката важно е какво въоръжение имат и как са обучени а до сега стана ясно че оръжието на НАТО превъзхожда по всички показателите на рашистите.

    Коментиран от #92

  • 87 Ел Греко

    16 4 Отговор

    До коментар #10 от "ЛЪЖАТА НА ЧАСА":

    Хахахахаха....нема такъв баламурник като Барба Гканьос. Доказал го епрезвековете!!!
  • 88 Момчил

    30 10 Отговор
    Зелето пак послъгва - Зеления направи вече няколко пъти и мобилизации и дори и жени бяха включени,а се опитват да ни убедят,че били много по-малко от русите,пък имали значителни успехи. Смях в залата . Не им се получава на зелките хич вече с про.агандага.
  • 89 Ехехе хе

    22 4 Отговор

    До коментар #60 от "НАЕМНИЦИТЕ НЕ СА НАТО":

    Охооо, разбира се, че и от едната страна са частни армии/наемници, и от другата също! Към руска страна воюват и китайска частна армия... Колко е частна де.., но са наемници, а не армията на Китай!
    Та, за Нато... Казваш, че частните армии/наемници на Нато не са Нато. Ок! Тогава българската армия ли е Нато? + румънската, френска, гръцка и останалите членки от Нато... Как смяташ ти, че българската армия, респективно и останалите армии от страните членки са по потготвени от частните армии на Нато? Които се обучават всекидневно. Или американската армия, която е съставена от разни полове там е по потготвена от... примерно Блекуотър? Точно частните армии на Нато са истинското Нато... останалото е пунта мара:) за източване на бюджетите на страните членки,за да се подържат частните армии на Нато.
  • 90 Дидо

    11 25 Отговор

    До коментар #10 от "ЛЪЖАТА НА ЧАСА":

    Ти на 100% не си никакъв "българин",русофилтаците не ги броим за такива!!!
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Чичо Дончо каза

    16 15 Отговор

    До коментар #86 от "Васил":

    Верно ли ?А защо не дават танкове на укрите?.Не знаеш.Цирконите са около река Потомак вече.
  • 93 Неееее

    11 3 Отговор

    До коментар #84 от "когато няма явен превес":

    Когато с войната на фронта върви и икономическа война ... между Изтока и Запада. То и на фронта са частни армии на Изтока срещу частни армии на Запада!
  • 94 Голем смех

    12 29 Отговор
    Целта на путлер е да намали собственото си население. И затова праща ешалони с пушечно месо на фронта ...

    Коментиран от #97

  • 95 Дрън дрън

    23 11 Отговор
    Разсмърдя се яко някой се изряза. Аа от дойче зеле били.
  • 96 Хммм

    33 4 Отговор

    До коментар #81 от "ами..":

    Тези региони са най - богатите.. Там са и природните ресурси... Тези региони даваха и 90% от БВП на Украйна... Към Киев, Лвов.. няма нищо..

    Коментиран от #103

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Българин

    38 13 Отговор
    Русия със 100 хил армия разцепи цялата укрофшистка сган + натовските наемници! Сила Z!
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Цитирам сайт, който

    32 10 Отговор

    До коментар #39 от "Павел Николаев":

    поне засега не е цензуриран - " В Киев вече започнаха да обезценяват загубата на града /Соледар -б.м./ ,но след падането му ситуацията на фронта се превръща от сложна в критическа". /Текстът е отпреди повече от 8 часа/. Явно заповедта за обезценяване е стигнала и до "Дойче Веле" . Имате ли съмнения откъде е тръгнала?
  • 101 ттт

    8 5 Отговор

    До коментар #6 от "ЛИЛИ":

    Много по- вероятно е да си замине баба ти.
  • 102 Мишел

    24 7 Отговор
    Целта е унищожаване армията на противника, след което завземането на територията му не е проблем .

    Коментиран от #104

  • 103 Айде бе...

    10 23 Отговор

    До коментар #96 от "Хммм":

    Да бе, а на руснците всичките им региони с трън да се завъртиш нищо не можеш да закачиш! Няма по богата на приодни ресурси държава от Русия, но затова са толкова гламави, че си мислят ако завземат чуждото ще цуфнат и ще вържат. Нали знаеш на калпавия какво му пречи?

    Коментиран от #107, #124, #149

  • 104 ха, ха, смешник!

    8 18 Отговор

    До коментар #102 от "Мишел":

    Е то добре, но на кой противник? Излиза, че на Путин руснаците са му най големи противници и ги праща на заколение.
  • 105 БЪЛГАРОФИЛ

    29 6 Отговор
    НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КОЙ ЩЕ ПОБЕДИ !!!
    ЗА ВСИЧКО ЩЕ ПЛАЩАМЕ НИЕ ЗА ВЪСТАНОВЯВАНЕ НА УКРАЙНА
    или ТАМ КАКВОТО е ОСТАНАЛО ОТ НЕЯ ДОКАТО ЗАПАДНЯЦИТЕ СИ ВЪРНАТ ПАРИТЕ ДЕТО ТАМ НАЛЯХА !!!
  • 106 Ветеран от Протеста

    9 26 Отговор

    До коментар #78 от "Дотук близо един милион...":

    Една украинска баба стои на пътя и раздава безплатно слънчоглед на руските Окупатори " Вземайте ,пълнете джобовете,та като поникне, да има някаква полза от вас..."Много слънчоглед ще има догодина по Украинските полета...Богата реколта!!!
  • 107 Чичо Дончо каза

    25 6 Отговор

    До коментар #103 от "Айде бе...":

    Руснаците за разлика от българите не си раздават земите.Тука се лигавите с едни макета ,де ви правят на луди .

    Коментиран от #112

  • 108 Мишел

    30 10 Отговор

    До коментар #24 от "ЛЕЕ СЕ РУСКА КРЪВ":

    Накрая ще разбереш, че в Бахмут/ Артьомовск жертвите на ВСУ и натовски наемници са десетина пъти повече.
    Разликата е от основните оръжия, които ползват противниците- автомати и артилерия.
    Суровикин осигурява десет-двадесеткратно руско превъзходство в артилерия и боеприпаси за нея и печели безапелационно.
  • 109 Чичо

    19 6 Отговор
    Много западни лигльовци назначени да слагат минуси.
  • 110 да да

    17 4 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    това го сънуват от стотици години всички либерални идиоти..
  • 111 макдоналдс тръмп

    23 9 Отговор
    В МОМЕНТА РУСНАЦИТЕ ПРОСТО ИЗБИВАТ УКРИТЕ ,УКРАИНСКА СТАТИСТИКА - НА ЕДИН УБИТ РУСНАК -10 УКРАИНСКИ ВОЙНИКА
  • 112 Умен по цялата глава

    11 23 Отговор

    До коментар #107 от "Чичо Дончо каза":

    Ами нали точно в Руска Окупация след 1944 та беше създадена Македония бе,цървул...Нали точно Руснаците разпарчетосаха и България и Сърбия...Азбуката им е създадена 1945 та от руските Комунисти....Историята им с откраднати български царе също от Руските Комунисти,които сега Окупират Украйна....Червен гнусен цървул!!!

    Коментиран от #113

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Интересно...дали

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от "КОНТРАТА":

    Не го използват в нужника. По голяма нужда?
  • 118 Артилерист

    22 4 Отговор
    DW пак пропагандира. Намерили един (ах) Гиди, нарочили го за военен експерт и му записали втръснали англосаксонски политически глупости. Наистина е банално, но това е методиката на пропагандата-да повтаря, да повтаря и все ще се намерят от 80 процентното множество, които да клъвнат...

    Коментиран от #123

  • 119 оня

    32 10 Отговор

    До коментар #27 от "да питам":

    Че то няма нищо руско по нашите медии, само караварски простотии, зеленясали. Понимеш идиоTине

    Коментиран от #127

  • 120 Ветеран от Протеста

    11 29 Отговор

    До коментар #113 от "Чичо Дончо каза":

    Като толкова милееш за Русия - хващай чемодана,вакзала и право в Масква...Тук е България !!!Мразим Руския Окупатор унищожил България в 45 годишна Комунистическа окупация и 30 години след това в Руска икономическа зависимост....Айде,Пътяяя!!!

    Коментиран от #121, #125

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Лондон а??

    26 6 Отговор
    Първоначално се чудех,как може да има такъв неграмотен германец,но след прочетеното накрая,за работещ в Лондон ми стана ясно.Англичаните са по големи лъжци и манипулатори дори и от украинците.Руснаците ги пердашат на МАХ а който се е предал; до 00:00часа е оживял,останалите са дали фира.В момета се води битка и по улиците на Бахмут.При Мариопуль, украинците загубиха 20 000 но тук вече се оформя цифрата 60 000 и 10 000 пленени.
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Хммм

    33 6 Отговор

    До коментар #103 от "Айде бе...":

    Говориш пълни глупости! Ако Русия е искала да вземе тези региони, то да го е сторила по съдебен път още, когато Украйна излезе от състава на СССР! Но не го направи тогава Русия, остави богатите региони на Украйна, тъй като там живеят руснаци! Украйна излезе от състава на СССР и денонсира договора с който УССР се създава и влиза в състава на СССР! След като денонсира този договор, то Украйна е длъжен ада върне и придадените й региони по силата на този договор. Защото, когато Украйна влиза в състава на СССР, влиза без тези региони, а излиза с тях:)) По голямата част от Юго Изтока е придаден на Украйна при влизането й в СССР с цел да се за кръгли територията и да се внесе промишлен компонент в преобладаващо земеделския район!
    Така, че след като не знаеш, е по добре да си мълчиш! И сега нямаше Русия да си вземе тези земи, ако англосаксите не влязоха в Украйна. Е, ти как си мислиш? Че Русия ще остави свои земи на англосаксите ли? Че Русия ще ги купи и продаде сто пъти... Известен е интелекта на англосаксите, нали? :))))
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 ха ха хааа

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "ЛИЛИ":

    Това го слушаме вече почти година ... 🤭
  • 127 да питам

    2 8 Отговор

    До коментар #119 от "оня":

    Ми има и други медии , но ти явно си още у землянката , Партиза Нине ...
  • 128 Гого

    28 6 Отговор
    Следете подобни коментари и ще има много в следващите дни седмици и месеци. И всичките вероятно ще бъдат грешни. Все още никой не може да разбере какъв е стратегическия замисъл на Русия. Защо например в началото на войната за броени дни руската армия нахлу в Украйна през Беларус и стигна до Киев. Влезе дори и в някои предградия. И когато всички си мислеха, че следва падането на Киев, изведнъж руската армия се изтегли отново в Беларус. Без причина. Нямаше никакви украински "успехи". След това много бърза се изтеглиха от много градове в източна Украйна, без логично обяснение и без ожесточена съпротива, въпреки, че вече се вижда, че не е липсвала нито техника, нито оръжие, нито дори и бойци. Защо тогава? За да напредват бавно и с ожесточени боеве сега? Едва ли. По скоро се отваря един натрапчив отговор. Дали не е за да вкара западна Европа и САЩ по дълбоко в конфликта, да предизвика изсмукване на военно техническия им резерв, който трудно би се възстановил в условията на предстояща икономическа криза. И какво следва след това? Танковете, оръдията, боеприпасите доставяни от запада ще свършат и западните армии ще се окажат със събути гащи пред ракетната мощ на укрепващата все повече във военно и икономическо отношение Русия. А какво после? Капитулация? И смяна на либералното мислене на запада? Дали не е това по далечната цел. Твърде вероятно. Знае ли някой? А другата мощна във военно отношение страна Китай, все още не е предявила претенции. Какво ли ще стане к

    Коментиран от #134, #137, #156

  • 129 Не ми хвали тая

    24 4 Отговор

    До коментар #64 от "Авторката ни "Пипи дългото чорапче"":

    А знаеш ли защо Швеция не е окупирана от Хитлер? Защото шведите са били завършени расисти. През 1934г в Швеция е приет закон за стерилизация на непълноценните - лапландското малцинство саами,умствено изостанали,самотни майки,психично болни.През 1941г. законът е допълнен и детайлизиран. До 1958г са стерилизирани 63 000 души . Чак през Швеция 1960г. се отегля от идеите за арийска раса и евгеника,но законът формално действа до 1975г. Няма нищо случайно - от 1922г. в Швеция действа Държавен институт по расова биология.Над Линдгрен и потомството и тегне тежка карма - подхвърлила е сина си на приевно семейство,после го пробутва на родителите си...,иначе е фамозна детска писателка, но погребва всичките си роднини,мъжа и ,синът и. Не ми хвали тая студенокръвна расистка.
  • 130 Хахаха

    9 2 Отговор
    За това пи бързат да завземат територии богати на природни ресурси а ?
    Кого лъжете бе господа ?
  • 131 Тепърва ще нищят

    23 5 Отговор
    Тепърва и след конфлукта сюрии анаблизатори ще нищят замисъла на Русия. А той е обявен още в началото - денецификация и демилитаризация. Руснаците сгрешха,че повярваха,че в Украйна има сили способни да свалят нацистката хунта с руска помощ. Ако се беше получило ... нацистите щеше да бъдат съдени ,а армията разоръжена от настъпателни оръжия. Са кротце,со благо и со малце кютек не стана, и сега същите цели се пистигат со много кютек - сега просто смилат нацистите и въоръженията на армията,защото вече живи нацисти не им трябват.
  • 132 Чичо Дончо каза

    11 2 Отговор
    Изтрихте коментарите за даа не четат хората истината.
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Рашка с чашка

    8 19 Отговор

    До коментар #128 от "Гого":

    Стига глупости! Руската армия се била изтеглила от Киев , Харков и Херсон без причина??? Значи да загубиш 60% от личния състав, като убити и ранени не е причина за да се изтеглиш?

    Коментиран от #139

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Скандинавските метаморфози

    13 2 Отговор
    Скандинавците дълго време претендираха за чиста раса и бяха отявлени расисти. После реално и дефакто построиха социализма. Те са единствените държави,която живяха дефакто в расизъм, после в социализъм и не отнесоха последствия. Сега са върли либерасти - биографията на семейство Столтенберг показва метаморфозата :Йенс Столтенберг е роден на 16 март 1959 г. в Осло. Баща му Торвалд е виден политик от работническата партия , посланик, заемал постовете на външен министър и на отбраната.В тийнейджърските си години прави и първите си стъпки в политиката, повлиян от по-голямата си сестра Камила, по това време член на новооснованата марксистко-ленинистка групировка “Червена младеж”. По време на масови протести срещу американската военна кампания във Виетнам през 1970-те, в които демонстрантите щурмуват с камъни посолството на САЩ в Осло, Йенс едва отървава белезниците.
  • 137 Атина Палада

    9 3 Отговор

    До коментар #128 от "Гого":

    Аз за себе си имам две версии за войната в Украйна! Едната версия е тази, която пишеш ти. Казано на кратко :ако Украйна падне, Нато (сиреч САЩ и Западния свят) остава и ще продължава да подклажда огън около руските граници. Ако падне Нато (сиреч САЩ и Западния свят) Украйна ще е свободна..
    Другата ми версия е... Допускам, че тази война е била тактически отлично планирана още преди да речем няколко години (по времето на Зеленски като президент) с хирургическа точност изпълнена и осъществена с парите и ресурса на ЕС и САЩ, без те самите да го осъзнават. Какво постигнаха до тук ли?! Русия и Украйна съвместно създадоха световна инфлация, вдигнаха цените на горивата и тези на метала, зърното... Изхвърлиха биолабораториите от Украйна. Зеленски им върна на Западния свят заразените участници в експериментите, тоес затворниците, които освободи и които се разбягаха из Европа. Путин и Зеленски целенасочено и супер последователно действат за унищожението на долара. разпада на Нато и ЕС. Свали с факти доверието в тях и показа истинското им лице - двуличие и двоен стандарт. Така Путин спечели симпатии и подкрепа от страните (без значение от религията им) които са били унищожавани и ограбвани от САЩ чрез Нато. Загубите на Русия и Украйна се изразяват малък процент загуба на човешки фактор. Убити военни, цивилни, което е неизбежно при война.. предвид, че на фронта се сражават повече чужди наемници+фанатизираните бандери...
    Дали Зеленски и Путин няма да се окажат по ум

    Коментиран от #138

  • 138 Атина Палада

    7 3 Отговор

    До коментар #137 от "Атина Палада":

    Дали Зеленски и Путин няма да се окажат по умни от всички европейски и американски "умници" и вождове взети на куп!?!
  • 139 Атина Палада

    15 5 Отговор

    До коментар #134 от "Рашка с чашка":

    От Херсон руската армия си тръгна сама, без да бъде атакувана от укрите... Дори руските танкисти бяха оставили в Херсон послание към укрите, което гласеше:" Дръжте се прилично, ще се върнем и ще проверим" (имаше го в ютуб)
    Колкото до Киев... Русия влезе в Украйна на 24.02.2022г...Първите няколко дни по гръцката телевизия предаваха по цял ден от Украйна. На 25.02.2022г, към 11 часа преди обяд гръцко време гръцки репортер предава директно от Киев... И казва:"руските войски са на един километър от Радата".. . Това по късно никъде не го прочетох..Дали е възможно гръцкия репортер да лъже... Или медиите да не го изнасят като инфо... не зная!
    По късно, когато имаше колони с руски военни придвижващи се към Киев... и изведнъж се върнаха.... Пишеха в Гърция, че това решение е било политическо....

    Коментиран от #141

  • 140 Украинка от Донбас

    18 7 Отговор
    Русия иска да унищожи бандеровци, националисти, фашисти и гадна Киевска хунта
  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Хитро а?

    9 15 Отговор
    Путин осъзна че не може да превземе Киев и сега променя, целите и задачите за да излезе победител.
  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Този Гади, работи в АНГЛИЯ?? В Институт?

    9 2 Отговор
    Гакво друго да каже, дребна Пионка, ако въобще има такъв и ако е писал нещо???
  • 146 чегевара

    14 9 Отговор
    Всичко ще бъде Украйна!
    Слава на Украйна!
  • 147 Българин

    16 4 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    Има много кандидати да го направят, най-много се надявам на нашите събратя от Волжка България!
    Татарстан, трябва да бъде независим , това е единствения начин да се развие този регион
    така както се е развивал, во веки веков !
    Перлата на Волга , заслужава свободата си!
  • 148 Оракула

    15 5 Отговор

    До коментар #8 от "404...":

    Интересно ,че познаваш Украйнците по този "Руски начин"???
    А всъщност са ти" близки роднини" , повече от които да било по тези земи!
    Внимавай с "Руската книжка",
    да не ти я вземат, за употреба с незаконни вещества!!!
  • 149 Браво

    18 10 Отговор

    До коментар #103 от "Айде бе...":

    Много си прав! Омръзна ми да слушам легенди за мощта на Русия ! Според мен режима на Путин е тотално изчерпан ! Крепи го само овчедушието на руския народ !!!

    Коментиран от #161

  • 150 Факт

    3 1 Отговор
    "DW" знае! От къде ли?
  • 151 Товарищ

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "Копейкин Костя":

    Костя, внимавай, че кравата от която сучеш така усърдно, не е Милка , а е Американски Бик Байдън ! Затова ти се струва, че е виме… поомекнал е говорещият с духове…, но за теб е все тая, важно е да пуска мляко…
  • 152 Доко

    5 15 Отговор
    На Русия нова територия не и трябва. Тя си има достатъчно но войната е принципна и за назидание за незачитане на правата и геноцида в/у малцинствата.

    Коментиран от #154

  • 153 ганю

    3 14 Отговор
    изравнявате ги със земята и проблема приключва
    колкото повече оръжие пращате толкова повече жертви ще има от украйна
    няма да решите нищо със сила
  • 154 Русофил

    18 8 Отговор

    До коментар #152 от "Доко":

    На Русия не е ясно колко територия ще и остане след разпада и.

    Коментиран от #160

  • 155 Предполагам

    1 0 Отговор
    ..,че ВСВ е сложила края на ПСВ,
    а сега войната в Украйна ще сложи края на ВСВ.
    След това ..кой от където е,,
    Всички приказки са пропаганда.
  • 156 УКЕ

    12 6 Отговор

    До коментар #128 от "Гого":

    Нямаше никакви украински успехи ? Ами унищожения до крак елитен спецназ на летището в Антоново ? Ами 65 км колона унищожена ? Избягаха като пилци на юг ? Ами Байрктарите малко ли скраб изчешаха ? Хайде без тъпотии моля !
  • 157 Махмуд Чапрашиков

    2 11 Отговор
    Украина ще побеждава, докато русите с оркесъра стигнат Лвов и ..изълнят траурния марш в чест на "победата" на Украина с гл.капелмайстер Пригожин с оркестър "Вагнер"..Амин!
  • 158 Махмуд Чапрашиков

    4 8 Отговор
    Украина ще побеждава, докато русите с оркестъра стигнат Лвов и ..изпълнят траурния марш в чест на "победата" на Украина, гл.капелмайстер Пригожин на оркестър "Вагнер"..Амин!
  • 159 Конев

    3 13 Отговор
    Ще чакаме Европа да умалее от глад и студ и идваме да ви яхнем.
  • 160 Бай той Толстой

    2 9 Отговор

    До коментар #154 от "Русофил":

    Достатъчно.ти мисли къв ще го ядеш.
  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Азззз

    7 3 Отговор
    Като му чета глупостите на тоя Гади и направо почва да ми се гади.
  • 163 Тоя Гади

    4 3 Отговор
    май е заравил съдбата на Ромел и другите немски генерали от ВСВ...а пък зелето само квичи
  • 164 Бинго

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ахааа ,":

    Щото само от статиите на DW си падам от смях. Да се чудиш как им идват на акъла такива големи глупости.
Новини по държави: