Тема: Украйна

12 Януари, 2023 17:05 2 465 40

Германия не е решила да изпрати танкове „Леопард 2“ в Украйна. Засега

  • германия-
  • украйна-
  • танк-
  • нато-
  • олаф шолц

Много държави вече използват тежащия приблизително 60 тона „Леопард 2“, който е оборудван със 120-милиметрово оръдие, както и с най-съвременна защитна система и броня

Германия не е решила да изпрати танкове „Леопард 2“ в Украйна. Засега - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна не пропуска нито един случай, за да настоява Германия да ѝ достави танкове „Леопард“, както се случи и при посещението на германската външна министърка Аналена Бербок в град Харков при срещата ѝ с нейния колега Дмитро Кулеба.

"Имаме нужда от тези танкове, за да освободим нашите градове, села и всичко, което е под руска окупация", заяви украинският външен министър пред журналисти, припомня ДПА.

Още новини от Украйна

Кулеба заяви, че е убеден, че Берлин в крайна сметка ще достави тежките бойни танкове, но предупреди: "Колкото по-дълго време отнема това решение, толкова повече хора ще загинат заради липсата на въоръжение в украинската армия", цитира думите му Ройтерс.

Русия държи 18% от територията на Украйна, включително Крим, който беше анексиран през 2014 година.

Натискът върху Германия за доставката на „Леопард“-и на украинската армия нараства с всеки ден.

Варшава, Париж и Лондон обещават тежка бойна техника на Киев, но все още е малко вероятно германският канцлер Олаф Шолц да преодолее нежеланието си да изпрати тежки германски оръжия, без преди това Вашингтон да му даде пример в това отношение.

Говорителят на Шолц заяви в сряда, че плановете на Лондон да достави на Украйна произведени във Великобритания танкове „Чалънджър 2“ няма да променят позицията на германското правителство, което досега отхвърля нарастващите призиви към Берлин да даде на Киев мощни германски танкове „Леопард 2“, съобщи „Политико“.

Междувременно Варшава предложи произведежданите в Германия "Леопард"-и да бъдат доставени чрез по-широк съюз от европейски държави. "Една рота танкове "Леопард" за Украйна ще бъде прехвърлена като част от изграждането на международна коалиция. Такова решение вече е [взето] в Полша", написа вчера полският президент Анджей Дуда в Туитър.

Обаче има една голяма пречка пред тези трансфери - Берлин трябва да даде зелена светлина за реекспорт на произведените в Германия оръжия.

Промяна в позицията на Берлин може да се очаква след координиране на действията с Вашингтон. Канцлерът Шолц посочи в понеделник колко важно е обсъждането на доставката на оръжията с президента на САЩ, като заяви, че доставките на танкове за Украйна трябва да бъдат обсъдени "заедно с приятелите и съюзниците и особено с нашия трансатлантически партньор, със Съединените американски щати".

Въпреки това британските планове, които се очаква да бъдат официално обявени на среща на западни отбранителни служители във военната база "Рамщайн" в Германия на 20 януари, вероятно ще засилят натиска върху Шолц, тъй като Великобритания ще бъде първата страна, която ще снабди украинската армия с модерни бойни танкове западно производство.

Досега Шолц обосноваваше позицията си с аргумента, че Германия не трябва да действа сама при изпращането на западни танкове в Украйна. За момента западните страни изпращат на Киев само произвеждани по време на съветската епоха руски танкове, припомнят медиите.

Но Украйна не спира да повтаря, че е убедена, че рано или късно германските „Леопард“-и ще дойдат на въоръжение в нейната армия, както заяви в сряда пред германската телевизия А Ер Де външният министър Дмитро Кулеба.

"Дори Германия да има някои рационални аргументи да не го направи, тя все пак ще го направи в даден момент", каза Кулеба. "Така се случи със самоходните гаубици, със системата за противовъздушна отбрана „ИРИС-Т“, а съвсем наскоро и със системите за [противовъздушна] отбрана „Мардер“ и „Пейтриът“.“

Мари-Агнес Щрак-Цимерман, председателка на комисията по отбрана в германския парламент и депутат от либералния коалиционен партньор на Шолц - Свободната демократическа партия (СвДП), също призова канцлера да последва британските планове и да се откаже от нежеланието си да изпрати тежки танкове.

"След "Мардер" трябва да последва "Леопард", за да може Украйна успешно да се защити от бруталната руска агресивна война", заяви Щрак-Цимерман пред "Политико". "Германия трябва най-накрая да изпревари стратегически ситуацията и да не реагира винаги само когато ситуацията в Украйна се влоши."

Същестуващото - поне засега - нежелание на Вашингтон да даде на Украйна танкове „Ем-1 Ейбрамс“ се аргументира с потенциалните трудности при поддържане на тази техника в бойни условия. Да не говорим, че малко от технологиите , използвани в тази модерна бойна машина, са одобрени за износ. А при участие в бойни действия на чужда територия може да се стигне до попадане на тези секретни технологии в ръцете на противника, т.е. Русия.

Париж продължава да се стреми да има водеща роля в западната коалиция, подпомагаща Украйна във военно отношение. В началото на януари френският президент Еманюел Макрон каза на Володимир Зеленски, че правителството му ще изпрати бойни бронирани машини А Ем Икс-10 Ер Се (AMX-10 RC), за да помогне на Киев във войната срещу Русия, предаде Ройтерс. Което ще бъде първият случай на доставка на произведени в западна Европа бронирани машини в подкрепа на украинската армия, заяви френски служител.

Натискът на Париж върху Берлин за доставка на „Леопард“-и на Украйна се засилва в навечерието на предстоящата на 22 януари среща на върха между двете страни по повод навършването на 60 години от подписването на Елисейския договор за партньорство между Германия и Франция.

Германия, Испания, Полша, Гърция, Дания и Финландия са сред многобройните държави, които вече използват тежащия приблизително 60 тона „Леопард 2“, който е оборудван със 120-милиметрово оръдие, както и с най-съвременна защитна система и броня. Това би позволило на съюзниците съвместно да организират доставката както на танковете, така и на необходимите боеприпаси, и да обединят усилията си по отношение на необходимата поддръжка и ремонт, посочват експерти.

А дали Германия ще се съгласи да достави такива танкове на Украйна, ще се разбере скоро.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    35 10 Отговор
    Германия ще умре от три неща - нерешителност,робство американско и стрес от СПОМЕНИ...

    Коментиран от #40

  • 2 Русофил

    14 15 Отговор
    Ще достави, какво да прави. Руснаците се активизират.

    Коментиран от #8

  • 3 Абе

    16 2 Отговор
    Танкове манкове астероидът идва. Ще уцели точно екватора.
  • 4 ВЪЙ, ВЪЙ

    31 4 Отговор
    ДРЪТИЯ ЕС ЕС ОВЕЦ ШОЛЦИ ДА СЕ КАЧВА НА ЕДИН ТАНК И ДА ЗАМИНАВА , ЧЕ ПУТИН МОЖЕ И НА "ГОСТИ" ДА МУ ДОЙДЕ,........ДЕДО МУ ЗНАЕ ...!!!
  • 5 Перник

    29 6 Отговор
    Кои танкове ще изпратят ти “германци”/араби и джендъри?!?!Те я имат 10бр.в движение ,я не?!?!Америка изтри Германия от картата на Европа!Захарова не е права -те не са васали на НАТО,а феодални селяни!!’м
  • 6 Питам:

    23 1 Отговор
    Стайков, като ти гледам снимката и отчитам възрастта явно си ходил войник и знаеш какво е танк, а танк "Леопард" си виждал поне на снимка . Защо си сложил като заглавна снимка БМП "Мардер"? Оля Ал Ахмед не е служила и когато помества материали за най-новите американски и френски оръдия слага снимка на 76 мм. противотанково оръдие ЗИС- 3 обр. 1942г.

    Коментиран от #28

  • 7 О-краiнец

    18 4 Отговор
    Няма и да получим! Правим лоша реклама на всичко натовко като го трансформираме или в скрап или на черният пазар!
  • 8 Гошо

    18 3 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Няма и то не защото не ѝ е кеф а защото е срамно за немската промишленост
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 23 Отговор
    Русия се управлява от психопати.

    Коментиран от #31

  • 10 стоян

    5 22 Отговор
    Германците са умни -ще ги дадат накрая за победата и парада в москва на украинската смела армия
  • 11 Абе

    12 2 Отговор
    бързо си отидаха Н-1....Давайте Н-2 набърдо да мирясвайте...;В неделя-на работят...Данке при Данчо
  • 12 Ела да ти кажа

    7 16 Отговор
    Да гледаш армия на такава голяма държава. Как воюва месеци със малки пехотни групи от по 5 човека. За някакво село. Няма такъв резил човек

    Коментиран от #19, #32

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ТИР

    18 4 Отговор
    Че пращаме оръжия за Укрия е ясно,но защо днес конвоя от полски камиони натоварени с оръжие премина по бул,Панония гр.Видин а не по околовръстния път,,,,,

    Коментиран от #21

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Новини

    3 6 Отговор
    В много селища в страната ни се виждат оръжия и бойни машини в готовност! България се готви за война!
  • 17 Данко

    5 2 Отговор
    кажи на Шолчо на лапни бабарунките и си измий зъбите ,като Стефанка -катъра....
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ТИРбушон

    6 18 Отговор

    До коментар #12 от "Ела да ти кажа":

    Първо се издтеглиха от северното направление към Киев и обявиха ,че ще се съсредоточат да завземат целия Донбас( всъщност ги разпиляха). После избягаха и от Харковска област. Било стратегическо отстъпление с цел заемане на по добри позиции ( отбранителни де, ама карай да върви). После се оказа че нямат сили да задържат Херсон и стратегически се оттеглиха да не губят хора (всъщност не можеха да ги снабдяват). И след всичко това в Донбас не могат и едно село да завземат.
    Навремето Хитлер и Гьобелс наричаха отстъплението "скъсяване на линията на фронта". И на тях толкова им помогна. Жалка история. Толкова ли не виждат, че изгубиха войната и единственият им разумен ход е да се изнасят от Украйна и да преговарят за по малки репарации. Иначе е ясно - пак ще се разпарчетосва

    Коментиран от #24, #37

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Тези за

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "ТИР":

    Полските са комините....Пише още около 80г ....
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Да, ясно е

    18 4 Отговор

    До коментар #19 от "ТИРбушон":

    Прав си, че Украйна ще се разпарчетоса... Киев и Лвов ще останат Украйна,да плащат многомилиардните заеми, които колективните им изпращат сега... Останалото отива в РФ!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 провинциалист

    18 1 Отговор
    Оръжейната помощ за Украйна е като ваксината за ковид - само поддържа огъня докато някой прави едни безумни пари.
  • 27 Хи их хи

    9 0 Отговор
    В момента алманите са в стендбай позишън тип партер и чакат команда от Биг брадъра отвъд Атлантическия гьол!
  • 28 БЕГОМ ОТ МЕН....ДО ДРУГОТО ДЪРВО....

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "Питам:":

    ШЕФЕ,АМА КАК ПИТАШ ....ТОЧНО КАТО ЗАМЕСТНИК КОМАНДИР ПО ТЕХНИЧЕСКАТА ЧАСТ....С ЧИН ПОДПОЛКОВНИК🤔
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Васил

    1 4 Отговор
    Не мога да разбера защо не ги дават и без това това им работата да са на бойното поле?

    Коментиран от #35, #36

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Реаниматор

    1 0 Отговор
    Е...ще им продължат още малко агонията.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Иван

    0 0 Отговор
    Новото ГДР до реката Рейн!
  • 39 ами

    0 1 Отговор
    хайде давайте леопардите, че инъче украйна не може да победи, и накрая гермаците ще са виновни защото не си дават танковете
  • 40 ГЕРМАНИЯ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хихихи..":


    ГЕРМАНИЯ да не прати в Мексико едни по-съвременни оръжия? Че американските жендъри няма да оцелеят.



Новини по държави: