Отидете към основна версия

13 469 128

Путин е бесен: Защо се бави доставката на военни самолети?

  • русия-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • валерий герасимов-
  • денис мантуров

Първото заседание на руското правителство се проведе в същия ден, когато президентът Владимир Путин смени своя висш командващ в Украйна след само три месеца начело

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин загуби хладнокръвие по време на първото заседание на правителството си за 2023 г., като публично изобличи министъра на търговията и индустрията, пише БиБиСи.

В продължение на няколко минути той обвиняваше Денис Мантуров в бюрократично забавяне на поръчката на граждански и военни самолети.

"Твърде дълго, това отнема твърде много време", каза руският лидер, "Какво се баламосвате, кога ще се сключат договорите?"

Първото заседание на правителството се проведе в същия ден, когато президентът Путин смени своя висш командващ в Украйна след само три месеца начело.

Генерал Сергей Суровикин беше назначен през октомври след поредица от неуспехи при инвазията на Русия в Украйна, но той не успя да обърне хода на войната.

В иначе оптимистичен видео разговор, показан по руската телевизия, в който президентът Путин похвали работата на своите министри по отношение на икономиката, президентът Путин многократно прекъсва Мантуров, докато министърът подробно описваше плановете за самолети, хеликоптери и кораби.

"Тези 700 самолета, включително хеликоптери... трябва да уредите това с министерството на отбраната... няколко предприятия все още не са получили никакви поръчки", оплака се той.

Мантуров е лоялен член на министерския екип на Путин от 2012 г. и редовно е пътувал с президента на чуждестранни и вътрешни посещения. Той получи задачата да наблюдава руската оръжейна индустрия миналото лято, когато недостатъците вече бяха разкрити на бойното поле.

Докато той обясняваше, че неговото министерство е стартирало програма за производство на двигатели за хеликоптери в Санкт Петербург, които преди това са произвеждани в Украйна, президентът се включи, оплаквайки се, че всичко отнема твърде много време.

Докато публичното унижение на министъра наближаваше към своя край, той обеща, че ще направи всичко възможно с икономическите си партньори. Но това явно не беше достатъчно за един все по-развълнуван президент.

"Не, направете го в рамките на един месец. Не разбирате ли ситуацията, в която се намираме? Трябва да стане в рамките на един месец, не по-късно."

Телевизионният театър повтори още по-драматично събитие три дни преди избухването на войната, когато Путин нареди на висшите си служители по сигурността да кажат дали Русия трябва да признае две окупирани области в Източна Украйна за независими.

Когато един от най-близките му съюзници, шефът на външното разузнаване Сергей Наришкин, колебливо предложи на западните партньори на Русия да бъде даден последен шанс, президентът Путин започна да го разпитва.

Наришкин се спъна в думите няколко пъти, преди да заяви, че ще подкрепи двата окупирани региона да бъдат включени в Руската федерация.

Въпреки че Путин каза, че включването на регионите на Украйна в Русия не е на масата, няколко месеца по-късно той обяви точно това.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 61 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания