Отидете към основна версия

3 030 35

Моравецки: Путин изгражда нови лагери на изток

  • русия-
  • полша-
  • украйна-
  • матеуш моравецки-
  • владимир путин

Разследващи от ООН заявиха миналата година, че са събрали информации за над 400 произволни задържания и безследно изчезване на хора, организирани от руските сили в Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Полският премиер Матеуш Моравецки обвини днес руския президент Владимир Путин, че "изгражда нови лагери на изток". Това изявление премиерът направи по повод годишнината от освобождаването от Червената армия на нацисткия лагер на смъртта "Аушвиц-Биркенау". На тази дата се отбелязва и паметта на жертвите на Холокоста, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"В деня на освобождаване на германския хитлеристки лагер на смъртта "Аушвиц-Биркенау", нека си спомним, че Путин сега изгражда нови лагери на изток", написа Моравецки в акаунта си във Фейсбук и призова за оказване на подкрепа за Украйна, за да не се повтори историята.

Полският лидер не навлезе в повече детайли относно обвиненията си срещу Русия, които напомниха за изказване през октомври на украинския президент Володимир Зеленски. Тогава той говори за затвора в Оленовка, в източната част на Украйна, която е в ръцете на проруски сепаратисти и нарече този затвор "концентрационен лагер, в който нашите затворници са държани".

Разследващи от ООН заявиха миналата година, че са събрали информации за над 400 произволни задържания и безследно изчезване на хора, организирани от руските сили в Украйна.

Различни организации и институции също разкритикуваха атаките срещу гражданското население, условията на задържане на цивилни и на военнопленници, принудителния трансфер на украинци, в това число и деца, към Русия, както и убийствата и сексуалното насилие, които могат да бъдат асимилирани с екзекуции.

"Твърдо и заедно ние трябва да се противопоставим на престъпните демони, които извършват геноцид в Източна Европа", подчерта Моравецки.

Противно на предходните години представители на Русия не бяха поканени тази година на церемонните по повод годишнината от освобождаването на лагера "Аушвиц-Биркенау", като причината за това бе руската инвазия в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 33 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания