Last news in Fakti

27 Януари, 2023 21:21 9 684 136

Германският приятел на Путин: "Какво искаш - цяла Украйна?"

  • матиас варниг-
  • русия-
  • германия-
  • владимир путин-
  • кремъл

Матиас Варниг признава, че връзките му с руския президент са го направили "токсичен" за обкръжението му

Германският приятел на Путин: "Какво искаш - цяла Украйна?" - 1
Снимка: DW

Никой друг човек на Запад не е толкова близък на Путин, колкото германецът Матиас Варниг. Пред "Ди Цайт" той разкрива подробности за разговорите си с руския президент след началото на войната в Украйна.

Директорът на "Северен поток 2" Матиас Варниг разкри пред германския "Ди Цайт" подробности за свои разговори с Владимир Путин, проведени след началото на войната в Украйна. Шефът на дъщерното дружество на Газпром е смятан за много близък приятел на руския президент.

"Държавна тайна"

Варниг разказва, че се е видял с Путин малко преди руската инвазия в Украйна. След тази среща е останал с впечатлението, че руският президент мисли рационално. Няколко месеца след нахлуването в Украйна германецът се е срещнал отново с Путин в Москва, на четири очи. Варниг твърди, че тогава се е опитал да го убеди да спре войната.

Варниг разказва още, че е задал на Путин следните въпроси: "Какви са целите ти? Говориш за Донецк и Луганск, а в същото време твоите войски искат да превземат Киев. Как се връзва това с твърденията ти? Искаш Одеса, Харков или цяла Украйна? Или даже повече?". Отговорът на Путин, според него, бил просто: "Това е държавна тайна".

Матиас Варниг твърди още, че в същия разговор Путин му предложил да се премести заедно със семейството си в Москва. "Ще намерим нещо за теб тук", уверил го руският президент. Но германецът отхвърлил предложението.

"Токсичен"

Варниг твърди, че се познава с Путин от 90-те години на миналия век. По това време германецът е работил за "Дрезднер Банк" в Санкт Петербург. Други източници твърдят, че първите им контакти са от 1989 г. в Дрезден, където Варниг е бил агент на ЩАЗИ, а Путин - на КГБ. Германецът признава, че връзките му с руския президент са го направили "токсичен" за обкръжението му.

През годините Варниг е бил член на Съвета на директорите на банка "Россия", както и на Надзорния съвет на ВТБ. Той е бил и председател на Съвета на директорите на "Русал", участвал е в управителните съвети на "Транснефт" и "Роснефт". Оттегля се е оттам през май 2022 г., малко след началото на руската инвазия, но остава начело на дъщерното дружество на Газпром "Северен поток 2", което изгражда едноименния газопровод.

Варниг разказва още, че страхът на Путин от коронавируса е невъобразимо голям и заради това той се е изолирал от външния свят. Почти никой не може да го посещава, а по-голямата част от комуникацията се извършва чрез телефонни разговори и видеовръзки, обяснява Варниг. Шефът на "Северен поток 2" споделя още, че не е забелязвал признаци Путин да е болен.

"Отиваш при убиец"

От публикацията в "Ди Цайт" научаваме още, че съпругата на Варниг Елена, която е родена в Русия, доскоро е била противничка на Путин. Нейните роднини, живеещи там, са ставали многократно свидетели на корупцията и проблемите в здравния сектор. Преди едно от пътуванията на съпруга си до Москва тя му заявила следното: "Не ти пожелавам приятно пътуване. Отиваш при убиец". След началото на войната обаче Елена заела страната на Русия. "Не мога да бъда против Путин. Не бих искала да живея в свят, в който Русия е победена", казва тя.

Варниг е обект на санкции от страна на САЩ, а германските данъчни служби проверяват финансите му. По собствените му сведения Варниг притежава осем къщи и два апартамента, без да се броят имотите, които семейството му използва за собствени нужди. Част от имуществото на Варниг е на името на децата му - заради евентуалното налагане на нови мерки срещу него.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 поговорка

    18 28 Отговор
    лакомо д упе гладно ходи!

    Коментиран от #26

  • 2 Хахаба

    33 9 Отговор
    Хайде немски милиционери с еврвйски кипи... давайте милиционерщина и пасквили

    Коментиран от #28

  • 3 От 1000 души редакция 1000 милиционера

    65 14 Отговор
    Дойче веле в най-милиционерското издание на ЦРУ
  • 4 Майна

    67 13 Отговор
    Къде е професионалната акробатка, Бербок..,ха ха ха..
    Медведев:
    ,,„Ние знаем, че танковете Leopard 2, както и бронираните бойни машини Bradley и Marder, могат да използват снаряди с обеднен уран, които могат да замърсят терена, точно както се случи в Югославия и Ирак“, каза той. „Ако Киев трябваше да бъде снабден с такива боеприпаси за използване в западна тежка военна техника, ние ще го разглеждаме като използване на „мръсни ядрени бомби“ срещу Русия с всички произтичащи от това последствия.“
  • 5 Майна

    79 16 Отговор
    Започнаха протестите в Германия срещу правителствената политика, да...

    Коментиран от #18, #135

  • 6 @ааааааа

    45 10 Отговор
    Дойче Веле.яссно
  • 7 От немски милиционери

    34 7 Отговор
    Активно мероприятие

    Коментиран от #9

  • 8 Чеп

    43 9 Отговор
    Да денацифицира и демитализира иска.И се справя отлично.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Майна

    52 8 Отговор
    Казах, че на Шолци му е тежко положението..
    Когато не си играч, политически ,а дребен гешефтари , накрая сметката ще я платиш ...ти...
    Тепърва всички ще си платят алчността и идиотизмаЗемята ще се отърси от излишните,,организми,,
    Бъдещето е на ЧОВЕЦИТЕ
  • 11 Да а

    64 12 Отговор
    Тоя не помни ли или нещо му не стига. Колко пъти му казаха: ДОНБАС със защита на Крим и естествено вода за Крим. Никога не е казвано .....цяла Украйна. Казаха Украйна НЕ в НАТО! Украйна ДЕМИЛИТАРИЗИРАНА!

    Коментиран от #132

  • 12 Вова

    48 9 Отговор
    Не искам цяла Украйна! Искам половин Германия!
  • 13 силата на парите

    27 7 Отговор
    Падението и излагацията е видно за всички читатели 🤫
  • 14 ханс

    40 9 Отговор
    Аман от тъпотиите на немско зеле

    Коментиран от #23

  • 15 Токсик

    56 17 Отговор
    На Bundesstrasse пред Бранденбургската врата се намира Soviet War Memorial Tiergarten и там до ден днешен стоят два руски танка Т-34 , които напомнят всеки ден на германците как завършват всички набези срещу велика Русия!

    Коментиран от #35

  • 16 Бесен- _Язовец

    56 21 Отговор
    Руснаците ако са искали Киев са щяха, да го вземат. Киев беше фалшива цел и натовците и фашистите от Киев се вързаха ангажираха 300 000 мъже да го пазят и Руската армия през това освободи 120 000 кв км без проблем. Одеса не е важна, а Харков трябва за да се спрат атаките на нацистите към Донецк.
    Не е нужно да си работил в ЩАЗИ и да познаваш лично президента Владимир Путин за да знаеш елементарни военни тактики.

    Коментиран от #22, #33, #45

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Насъю

    15 23 Отговор
    Дъня русофили за кюмюр и дърва
  • 21 Раданч Татлъту

    41 12 Отговор
    Споко!Путин вече си взе Източна Окраина.Останалите укри ще ги храним и обгрижваме ние евроатлантиците!🥳🤡👍 !
  • 22 Кинжал

    37 16 Отговор

    До коментар #16 от "Бесен- _Язовец":

    Така е, но Одеса е важна все пак, въпреки че тя ще остане като излаз на море в новата междинна неутрална държава заедно с Киев, след като Русия си прибере изтока, а западната част бъде поделена между хиените. На него му трябва неутрална буферна територия с голяма част руско население за баланс, а Харков, Днепропетровск и Запорожие остават в границите на Русия, където е логичното им място.

    Коментиран от #25

  • 23 Реших!

    24 14 Отговор

    До коментар #14 от "ханс":

    Спирам да чета повече публикации на ,,д-зелето"...!
    Под достойнството ми е ,всеки път,да се опитват да ме обработват и манипулират...!

    Коментиран от #58

  • 24 Ела да ти кажа

    20 34 Отговор
    Руската простотия винаги се измерва в трупове,мизерия и деградация. Всички дърти русофили тук. Много добре си спомнят на финала на СССР. Какво точно е имало в магазина. И какво от него са имали изобщо пари да си го купят. Но ето ги пак. Викат,че могат да повторят.

    Коментиран от #27

  • 25 Бесен- _Язовец

    22 8 Отговор

    До коментар #22 от "Кинжал":

    Кво море там нищо няма да влезе по вода, обаче от хох.лите го очаквах да са глупави обаче от НАТО очаквах поне 1 грам интелект. На руснаците за кво им е Киев като дори и Зеления не там. Като воюваш само с аборигени 70 години затъп.яваш за НАТО се отнася.

    Коментиран от #34

  • 26 Сталин ги набута с лакомията си

    7 23 Отговор

    До коментар #1 от "поговорка":

    Да беха оставили Полша в старите граници,сега Украйна едва ли би им се изплъзнала,както се изплъзна.Някои тука твърдят,че едва ли не от зап.Украйна(Лвов,Тернопол,Франкивск) започнала тая сепарация,но Киев,централна Украйна(Полтава,Кремемчук)си е чисто украинско население,както и голяма част от изтока.И в един момент руснаците,живеещи там казаха не на русиа и искат Украйна.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 хахаха

    8 10 Отговор

    До коментар #2 от "Хахаба":

    Абе ахха кукувици. Тоя дето ви вкара тая дума МИЛИЦИОНЕРИ. Да викате така на западняците. Тоя ви се подиграва бе. Милиционери имаше по ваше времехахха.
  • 29 Този германски негов приятел е...

    9 5 Отговор
    Трябвало да го попита...ти цялата US армия и НАТО ли искаш?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ела да ти кажа

    17 24 Отговор
    Руската простотия винаги се измерва в трупове,мизерия и деградация. Всички дърти русофили тук. Много добре си спомнят на финала на СССР. Какво точно е имало в магазина. И какво от него са имали изобщо пари да си го купят. Но ето ги пак. Викат,че могат да повторят.
  • 32 рУСка Ду шъ

    17 25 Отговор
    Руснака има много свободна душа. Свободно се рее над бойното поле. И вече не и дреме ни за ипотеката,ни за колата,ни за децата. Обаче ако има Путински рай. Тогава много го е загазила. Защото Путин е масов убиец. И в неговия рай има казан с ОЛИО
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Кинжал

    30 16 Отговор

    До коментар #25 от "Бесен- _Язовец":

    Киев и Одеса са градове-герои от ВСВ и няма начин да останат във фашистките ръчички на запада. Те ще бъдат прибрани в един по мек вариант и ще положат основите на една нова неутрална държава - буферна зона с доста голям процент руско население. За да не бъде хранена от Русия тази територия, Одеса ще бъде в границите на това ново формирование като икономическа врата към света. Харков, Суми, Днепропетровск, Запорожие са ясни.

    Коментиран от #38, #73, #84

  • 35 Да де,именно...!

    35 10 Отговор

    До коментар #15 от "Токсик":

    Каза им го наскоро и депутата Бринстон, в Бундестага...-
    ,,Немски танкове в Русия...?!Нали помните какво се случи последният път с тях...!
    Отвън има два руски танка,покрай които минавате всеки ден!Те трябва да ви напомнят за случилото се...!"
  • 36 БКП

    20 10 Отговор
    Разбира се, че иска цяла Украйна, на кого да я остави, на американските окупатори ли?

    Коментиран от #43

  • 37 РУСКИТЕ ЧОВЕКОЯДЦИ НЕ ЩАТ САМО UA

    17 11 Отговор
    ИСКАТ ДА ПОБЕДЯТ И АМЕРИКАНЦИТЕ ДЕТО СЕ КРИЯТ В БЪЛГАРИЯ И КОМАНДВАТ НАТО С КОПМПА С ПОМОЩ ОТ САТЕЛИТА И ИЗКУСТВЕННИЯТ ИНТЕЛЕКТ киро БЪЛГАСКОТО канадче Е ЗАМЕСЕН В ДЕЗИНФОРМАЦИЯТА на - EU гейййюююввчувеццитте

    Коментиран от #53

  • 38 Добреее

    4 2 Отговор

    До коментар #34 от "Кинжал":

    хаххахаха
  • 39 😂😂😂😂😂

    9 1 Отговор

    До коментар #33 от "Рашка с чашка":

    Абе тоя па, елитни части на летището и колоната 30км с празните камиони. И за 30 км колона ви го пуснаха руснаците и кокошките клъвнаха.

    Коментиран от #51

  • 40 резил

    14 9 Отговор
    Абе българите кат са такива русофили. Що не сме прокопсали още аххаха. То по това се различаваме от нормалните страни.
  • 41 ИСТОЧЕН БЕРЛИН КОЙ ГО ВЪРНА

    11 3 Отговор
    НА ГФР БЕ ПРАЗНА КАРТУНО И ДА НЕ СИ ГО ВЗЕМЕ ПАК

    Коментиран от #42

  • 42 русофил изолиран

    8 2 Отговор

    До коментар #41 от "ИСТОЧЕН БЕРЛИН КОЙ ГО ВЪРНА":

    Непризнателни германци и това си е аххаха
  • 43 Ванга

    3 5 Отговор

    До коментар #36 от "БКП":

    А дано верно я окупират американците тъя Украйна. Пожелавам всичките ви фантасмагории да се сбъднат

    Коментиран от #127

  • 44 Внимание!!!!

    15 8 Отговор
    Търси се Украйна, възраст - 30 години, има проблеми в развитието. През февруари 2014 г. тя напуска дома си и отива в ЕС. Не я виждаха в ЕС, не се прибираше. Облечена в бродирана риза и синьо-жълти дантелени кюлоти, на главата й е сложено гърне. Реагира на думата НАТО, при споменаването на думата МОСКВА става агресивен и подскача неудържимо на място. Той има склонност към просия и предателство, за пари може да спи с първия. Обзета е от мания, постоянно нарича някого Слава. При контакт не я пускайте в жилището, тъй като тя веднага започва да смята жилището за свое.При опит да я изгони, тя ще го изцапа с изпражнения

    Коментиран от #49, #56

  • 45 Хахахаха

    7 12 Отговор

    До коментар #16 от "Бесен- _Язовец":

    Много си пр...т да знаеш! Ако Путин можеше да вземе Киев, щеше да го вземе бе, и сега нямаше да му се налага да продължава войната и да продължава да губи! Ако беше взел Киев, войната щеше да се развие по друг начин. Само наивници смятат, че Путин не е бил там за Киев. Но щом избираш да си такъв, добре.

    Коментиран от #47

  • 46 Сделка

    7 8 Отговор
    Всички руски подлоги да се предават на западните служби да имат закрила от кгб убийците..
  • 47 ПАРОЛА УШАНКА

    3 10 Отговор

    До коментар #45 от "Хахахаха":

    пУТИН МОЖЕШЕ ДА ВЗЕМЕ кИЕВ нО НЕ ГО ПОЖЕЛА заЩОТО тРЯБВА ПОВЕЧе хора да УМИРАТ Защото е СатАНИСТ
  • 48 Кръпката

    10 4 Отговор
    ДВ сигурно си увеличи щата. Или плаща сериозно на списвачи по "правилните" теми. Като тази. Защо не коментират корупцията около Зеленски и лично неговата? Не виждат ли, че в интернет се продава оръжие от "подаръците" за ВСУ. Виждат, че и на САЩ им писна, но за главния крадец не пишат. Защо не чоплят кой и защо взриви тръбите на СП1 и 2? Публична тайна е. А се ровят около немеца и подхвърлят предположения като факти. Това е обидно и за тях
  • 49 Стига с тая Украйна

    10 8 Отговор

    До коментар #44 от "Внимание!!!!":

    Няма такава дъжава. Това е част от Русия. Която заедно с нормалните хора по света. Се бори за освобождаване на Русия от диктатор.
  • 50 Станислав

    7 2 Отговор
    Руската пропаганда пасти да яде!
    Какво стаяа бе хорааа!!!
  • 51 Рашка с чашка

    12 9 Отговор

    До коментар #39 от "😂😂😂😂😂":

    Добре, кокошките клъвнаха и какво последва? Руската армия се изтегли от Киевска, Харковска Запорожка и Херсонска област за да превземе Соледар, градче с по-малко от 10 хиляди жители в Донецка област след четири месеца бой! Това ли е Специалната операция върви по план? След 11 месеца,,Специална операция по план " най-после Русия превзе Соледар!!! Велика победа!

    Коментиран от #54, #65

  • 52 !!!?

    8 2 Отговор
    Отиваш при убиец !!!?

  • 53 РУСКИТЕ ОРА ДА ИДВАТ

    5 2 Отговор

    До коментар #37 от "РУСКИТЕ ЧОВЕКОЯДЦИ НЕ ЩАТ САМО UA":

    ПО БЪРЖЕ В БГ И ОТ ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ ЩЕ СИ ПОСРЕЩНАТ СВОИТЕ ХОРА С ХЛЯБ И СОЛ
  • 54 ПИЯН РУСНАК С ЯДРЕН КУФАР

    1 8 Отговор

    До коментар #51 от "Рашка с чашка":

    ВИЖДАЛИ ЛИ СТЕ - САМО ВЯТЪРЪТ МУ ЩЕ УСЕТИТЕ И ЩЕ ВИИЗДУХА КЪМ БОЖИЯТ СВЯТ НА НЕБЕТО И ЛИ ПОД ЗЕМЯТА
  • 55 Нелепа

    9 1 Отговор
    П Р О П А Г А Н Д А
  • 56 По правописа се познават ..

    3 4 Отговор

    До коментар #44 от "Внимание!!!!":

    Той, тя, то ...
    Копейка!
  • 57 Алекс83

    2 4 Отговор
    Копейките все спират да четат БФ и Дойчевеле, ама друг път.
  • 58 МутраФонова

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "Реших!":

    Не ти плащам да четеш, а да пишеш !
  • 59 ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ ИСКА ДА ВЪРНЕ ГДР

    6 5 Отговор
    НА СИВ И БЪЛГАРИЯ СЛЕД 30 ГОДИНИ РОБСТВО ЩЕ СЕ ВЪРНЕ ДОБРОВОЛНО В СИВ САМО СИВ ДОЛО ФАЩ

    Коментиран от #62

  • 60 Калоян

    4 4 Отговор
    Хубав въпрос към фюрера, иска Донецк и Луганск,
    ама бомбардира цивилните в Киев.
    Фашист на квадрат
  • 61 Хибридната война в действие!

    4 5 Отговор
    “Варниг разказва още, че е задал на Путин следните въпроси: "Какви са целите ти? Говориш за Донецк и Луганск, а в същото време твоите войски искат да превземат Киев. Как се връзва това с твърденията ти? Искаш Одеса, Харков или цяла Украйна? Или даже повече?". Отговорът на Путин, според него, бил просто: "Това е държавна тайна".

    Завчера един русофил тук твърдеше, че целите на Путин били почти постигнат и договора за отстъпване на Донецк и Луганск бил амен-амен подписан. Попитах го за атаката срещу Киев и опита за покушение на Зеленски как се вързват с горното твърдение, никакъв отговор. Ех, сега Путин го е дал.

    Коментиран от #67

  • 62 За СИВ и времето преди 1989 г.

    12 1 Отговор

    До коментар #59 от "ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ ИСКА ДА ВЪРНЕ ГДР":

    През юни 2021 г. се навършиха 30 г. от разпускането на най-голямата икономическа организация в така наречения Източен блок от времето на Студената война – Съвета за икономическа взаимопомощ (25.01.1949 г. – 28.06.1991 г.). Пропуснах да отбележа тази годишнина юни месец, а разпадът на СИВ беляза по определен начин и моя живот.

    Когато започнах да уча в Машинно-елекротехническия институт (МЕИ) – София, преименуван скоро след това на Технически университет – София, имаше много предприятия в България, много от тях създадени точно по линия на СИВ, имаше и работа за инженери от технически и химико-технологически специалности… и всичко изглеждаше толкова сигурно като професионална реализация след дипломирането. Една година по-късно СИВ беше разпуснат, което доведе и до срив на промишлеността в България.

    Коментиран от #128

  • 63 Бля бля..

    6 1 Отговор
    Манфред /Май френд/ Шрьодер е най-близкият дойч до Путин,тоя льохман никой не го е чувал досега..
  • 64 ХОРАТА БАЗ КОКАТА КОЛАТА ЖИВЕЕХМЕ ПО ДОБ

    6 9 Отговор
    РЕ ОТ ДНЕС ---- И тази 30-годишнина е повод да се напомни на носталгиците и по-младите за тази толкова важна организация преди промените в края на 80-те години. Да им напомня и че нагаждачеството и връзкарството бяха в разцвет през 80-те години, чакаше се за битова техника, за коли, за жилище, за да ти прекарат телефон – с години, магазините в провинцията бяха зле заредени и много стоки се купуваха по втория начин.

    С връзки хора си уреждаха и чиновническа/административна работа, и какво ли не. Болниците бяха мизерни, за зъболекар се чакаше с дни и идвайки реда пред кабинета винаги се намираха познати на някой в поликлиниката, който да те изпревари и отново да чакаш, или да ти отложат часа за друг ден, защото липсвали някакви материали.

    Не беше добре изобщо да се живее в условията на социалистическия реализъм, вярно имаше някакво спокойствие и предвидимост, но те бяха по-скоро измамни.

    Коментиран от #68

  • 65 наско

    6 7 Отговор

    До коментар #51 от "Рашка с чашка":

    Айде бъди по точен,РФ се изтегли от град Херсон,не от Херсонска област и все още контролират 80% от областта,това се отнася и за Запорожка област,явно трудно схващаш,но целта на тази операция е пълното освобождаване на Луганска и Донецка област и затова в момента боевете са точно там,останалите заети територии са просто бонус предоставен на РФ от слабо подготвени натовски войници
  • 66 долу сащ

    6 3 Отговор
    какво иска Израел, цялата Палестина? щото окупацията на Западния бряг си върви и върви....
  • 67 Пешо

    6 3 Отговор

    До коментар #61 от "Хибридната война в действие!":

    Сори че се намесвам,но ако имаш нещо на раменете си ,сам може да си отговориш,всъщност и в момента западните медии пишат за предстоящ подобен вариант.....руски войски да нахлуят от Белару към Киев с една цел ----приковаване на украинска групировка край Киев,по същият начин през март руснаците завзеха почти цяла южна украйна и коги урките се осетиха,ко стана,вече бе късно ----азовците беха в капана на Мариупол

    Коментиран от #70

  • 68 70 години от създаването на СИВ

    4 2 Отговор

    До коментар #64 от "ХОРАТА БАЗ КОКАТА КОЛАТА ЖИВЕЕХМЕ ПО ДОБ":

    Днес се навършват 70 години от създаването на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ). От 5 до 8 януари 1949 г. в Москва е съвещанието на представителите на правителствата на България, Полша, Румъния, Съветския съюз, Унгария и Чехословакия. На него се решава да се създаде този Съвет за икономическа взаимопомощ на тези страни. СИВ обаче е в списъка на разпаднали се организации, които вече не съществуват. Нейният край е през лятото на 1991 г.

    Пред БНР икономистът Иван Ангелов посочи разликата между СИВ тогава и ЕС сега: „Сега пазарът решава кой и какво да произвежда или чия индустрия да загине. При липса на защитни мерки, на протекция – тежко му. Ето нашето положение е класически пример. Тогава общо най-висшите политически ръководители заедно с експерти решават коя държава в какво да се специализира“.

    Вето в СИВ никога не е имало, казва Иван Ангелов и обясни: „Когато е имало големи различния, най-често от Румъния, е имало негласно споразумение – „Вие не сте съгласни да участвате в общото споразумение, ние няма да ви изключваме или глобяваме, вие си действайте сами, но няма да пречите на другите“.

    Коментиран от #78, #129

  • 69 От чужбина

    10 5 Отговор
    Новината ми се струва малко скалъпена! Доколкото прочетох настъплението към Киев се явява маневра за отвличане на вниманието. Украинската армия е била съсредоточена на изток, готова да атакува Донецк и да приключи с отцепилите се републики. Ако руснаците бяха влезли само от изток то трябваше да се срещнат с една подготвена за бой армия. Влизането от север, от към Беларус е най-краткия път до Киев и практически нямаше какво да спре руските военни колони. Стигнаха до Киев и спряха за около седмица. В това положение бяха уязвими, но просто нямаше кой да ги удари. А украинците - шаш и паника, не знаят на къде да насочат войската си. Така руснаците постигнаха едно голяма предимство на изток, защото на украинците бойния ред вече беше дестабилизиран. И ако не сте забравили, преди да вкара войска в Украйна, Путин предлагаше преговори, но му бяха отказани.

    Коментиран от #72, #80, #89, #130

  • 70 НЯМА ДА ИМА ПЕШО и МЕШО УТРЕ

    3 1 Отговор

    До коментар #67 от "Пешо":

    И ЗЕМЯТА НЯМА ДА Я ИМАМА
  • 71 мдаа

    9 8 Отговор
    Да си представим, че този непрокопсаник Путин иска цяла Украйна. Като се замисля - защо пък не? Украйна винаги е била част от Русия, после от СССР, после Русия я е направила суверенна държава и е оставила своите активи, за да бъде възможно тя да бъде държава. Далеч повече ме интересува какво иска САЩ? Фактите говорят, че те искат да погълнат целия свят, да управляват ресурсите му, природата, политиката, законодателството... Кога светът е бил притежание на една 200-годишна държава и с какво тя е помогнала на другите държави да бъдат такива? Русия има право да си върне обратно даденото даром, щом то се управлява против нейната сигурност и национален интерес. Какво право има САЩ да командва цял свят. Точно никакво, и ако някой твърди обратно, значи има нужда от специализирана помощ.

    Коментиран от #76, #77, #131

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Руски ботуш

    7 4 Отговор

    До коментар #34 от "Кинжал":

    Няма стъпи в Киев.Бъди сигурен.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 РУСИЯ КОМАНДВА БГ ГЕЮВЕТЕЕЕ

    1 5 Отговор
    В БГ ПАРЛАМЕНТА И СКОРО ПРОКУРАТУРАТА ЩЕ СИ ПРИБЕРЕ ВСИЧКИ РОДООТСЪПНИЦИ АМЕРИКАНСКИ
  • 76 Какво е дал САЩ ли?

    12 7 Отговор

    До коментар #71 от "мдаа":

    Ето какво: Германия от равна със земята до икономика номер 3 в света! Япония от равна със земята, до икономика номер 4 в света!
    СССР в своята сметка има: С.Корея, глад на кутийки! Куба, глад и мизерия! Монголия, пустош и безличие! България, корупция, терор, окупация, ограбване!

    Коментиран от #86, #91, #133

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Майко мила!

    6 5 Отговор

    До коментар #68 от "70 години от създаването на СИВ":

    По безумни заключения не бях чел! Само човек който никога не е живял и работил по време на СВИВ, може да плещи такива глупости! Това беше едно сдружение за търговия основаваща се на разменни начала, като всеки пробутваше боклука си на другия! Що мотокари са минали през ръцете ми които не бих допуснал да работят у нас, а се изнесоха за СВИВ…..

    Коментиран от #82

  • 79 Украйна е фашистка диктатура

    6 7 Отговор
    Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа! Без Сащ ще има мир!

    Коментиран от #134

  • 80 Ален

    7 2 Отговор

    До коментар #69 от "От чужбина":

    Определено много добра маневра и така цяла година вече маневрират, а уж за някакъв блицкриг се говореше в началото, ама де да знае човек
  • 81 мдаа

    6 5 Отговор

    До коментар #77 от "Абе идиот .Що да не опитал???":

    Според теб аз не съм човек, а според мен ти си за поставяне под запрещение щом не можеш да схванеш елементарни причинно-следствени връзки. Убитите и ранените в значителен процент са изгубили живота и здравето си благодарение на украинското правителство, което безрезервно се подкрепя от запада и от нашата т.нар. държава включително. Тези жертви се пишат на нашата сметка, не схващаш ли? Толкова ли е сложно да събереш две и две и да получиш четири? А бе що не си гледаш сериали, ами се занимаваш с политика?

    Коментиран от #92

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Когато Фактите заговорят!

    5 3 Отговор

    До коментар #82 от "да бе, да":

    Когато се изправим пред числата и пред фактите, изводите не са в полза на соцносталгиците". С тази констатация започна коментара си в предаването "Политически НЕкоректно" проф. Лилков, политик, изследовател на българския комунизъм, и добави:

    "Разговорът със соцносталгик никога не завършва, защото въпреки всички факти, той пак те връща в начална точка. Затова аз излагам факти, а в книгите ми работя основно с документи от Държавна сигурност и оставям читателите сами да си направят изводите. Истината не предполага само да се запознаеш с фактите, трябва да ги приемеш и емоционално да ги преживееш и осъзнаеш, за да следва някаква полза от това. Много хора се запознават проформа с фактите, но остават на същата си емоционална позиция".

    В Доклад от декември 1989 г. Петър Младенов казва, че всяка една година, преди 89-а, е била по-лоша от предходната и че са фалшифицирани данните за т.нар. растеж на нашата икономика. Казва, че икономическата политика през последните години преди 1989 г. е била "След нас и потоп". ... Има доклади на Четвърто главно управление на ДС по въпроса как се лъже и как се манипулират данните в статистическите отдели в статистическите институти. България получава упреци от другите държави от СИВ, че информацията, която представя, пречи на нормалното планиране в рамките на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ)", уточни проф. Лилков.

    Изследователят категорично подчерта, че през 1989 г. държавата е фалирала: "Това е третият финансов

    Коментиран от #85, #99

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 така е

    8 4 Отговор

    До коментар #83 от "Когато Фактите заговорят!":

    Прав си. Когато фактите говорят и боговете мълчат. Яж сега червеи, бръмбари, ларви и ГМО, бъди красив и мълчи. Тъкмо са успели да те научат, че здравето е стока и струва много, ама много пари, образованието е стока и струва скъпо, да си стоплиш дома е лукс, да ядеш биохрана е суперлукс, а да мислиш критично е абсолютно забранено. Дъвчи червеи и мълчи.

    Коментиран от #88

  • 86 Какво е дал СССР

    6 4 Отговор

    До коментар #76 от "Какво е дал САЩ ли?":

    така е там където са минали краварите само разкош,я ги виж в Либия как им е арно,пък в Ирак е още по арно на орицата,ти не разбра ли че тази държава е паразит кръвопиец изсмукващ всичко което може от всяка държава до която се домогне

    Коментиран от #87, #97

  • 87 Ами не си прав!

    6 3 Отговор

    До коментар #86 от "Какво е дал СССР":

    Това са държави които искат да са васали на Русия, съюзници са с Русия, и са от една черга чергари! Кво да се прави, всеки с кармата си!

    Коментиран от #90

  • 88 Шаумра!

    3 3 Отговор

    До коментар #85 от "така е":

    Забрави да споменеш кемтрейлс, баба Вангя, илюминатите и рептилите. Нищо, все едно си ги споменал! Няма да ти придирям.
  • 89 Опълченец

    4 3 Отговор

    До коментар #69 от "От чужбина":

    Човече, ти осъзнаваш ли какви глупости си написал? Какви преговори предлага Путин, като те твърдяха, че няма да нападат Украйна.
  • 90 Какво е дал СССР

    3 4 Отговор

    До коментар #87 от "Ами не си прав!":

    я изброи тези които са васали на РФ? Аз ще започна с васалите на краварите и първо с БГ започвам и тук ще кажа ---много взехме от тях, малко им дадохме,като се замисля,напълно равноправни партньори сме,хахах

    Коментиран от #93, #95

  • 91 Баро

    3 1 Отговор

    До коментар #76 от "Какво е дал САЩ ли?":

    Писах плюс номалкоще ти поправя класацията според площ иноселение япония е на второ мято агермания е на трето
  • 92 Опълченец

    1 3 Отговор

    До коментар #81 от "мдаа":

    Прочети още веднъж какво си написал. Мен ме е срам да го чета, а ти какво изпитваш да го напишеш?

    Коментиран от #94

  • 93 По лесно няма!

    6 3 Отговор

    До коментар #90 от "Какво е дал СССР":

    Сирия, Беларус, Еритрея, Иран, С.Корея! Коалиция на Парцаливите!

    Коментиран от #98, #100, #108

  • 94 Русофил

    5 3 Отговор

    До коментар #92 от "Опълченец":

    и срам?!? Русофил и чест?!? Русофил и морал?!?

    Коментиран от #96

  • 95 Малко сме дали

    3 1 Отговор

    До коментар #90 от "Какво е дал СССР":

    на Русия?!? Какво повече да очакваш от този? Давахме им цялата Държава, но НеБрежнев небрежно отказа!!! Господи с такъв матРеал до къде ще стигнем?
  • 96 Опълченец

    4 2 Отговор

    До коментар #94 от "Русофил":

    Надеждата умира последна! Все си мисля, че нещо може да случи в русофилската глава, релето да включи, да прогледне, да помисли. Остарях, но си останах наивен, май....
  • 97 Баро

    2 1 Отговор

    До коментар #86 от "Какво е дал СССР":

    Влибия от как утрепаха кадафито всичко е мирно и тихо а у иак как утрепаха хюсеина също, като утрепатижужака и уррашивермахта сичко ше е шест и пак ше ма пума адидас найк кока кола и макдоналдс а и бумери
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Опълченец

    4 1 Отговор

    До коментар #83 от "Когато Фактите заговорят!":

    Соцносталгията е заболяване на хора, които мечтаят за нещо, което никога не се случило. Това са млади хора, чули-недочули, фантазират за неща, които са измислени или възрастни, които вярват, че това, което са искали, се е случило. Соцносталгията е една фикция.

    Коментиран от #103

  • 100 Баро

    0 0 Отговор

    До коментар #93 от "По лесно няма!":

    Оти се косиш като че ти мине
  • 101 Коко

    1 4 Отговор
    Славянската кръв на вода не става! """""""Не мога да бъда против Путин. Не бих искала да живея в свят, в който Русия е победена", казва тя.""""""

    Коментиран от #106

  • 102 Опълченец

    4 1 Отговор

    До коментар #98 от "Какво е дал СССР":

    Аз знам за една рафинерия, купена от Лукойл, която последно плати данък печалба при управлението на Костов, а сега ни продава нафтата с 1 лев горница над пазарните цени. Та същата рафинерия отговорила на НАП :
    - Ще търпите, ние ви освободихме от турско робство

    Коментиран от #109

  • 103 Младите

    3 0 Отговор

    До коментар #99 от "Опълченец":

    ги оправдавам. Лъжат ги дядовците им и бащите им, които се облажиха от онова Безвремие!! А такива имаше! Без съмнение. Без кръв промени не се правят! Трябваше да има Съд за всички виновници за тези 55 години Лъжи, Кражби и Терор!

    Коментиран от #110

  • 104 Баро

    0 0 Отговор

    До коментар #98 от "Какво е дал СССР":

    Малко бъркаш вътрешните и външните васали с този пример (тъпо) васали всякакви
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Ето го още един

    2 0 Отговор

    До коментар #101 от "Коко":

    заблуден! Славяни, Православни….простотии! Неграмотен и неук матРял!
  • 107 Гост

    0 0 Отговор
    Ми … тупа статия сър! Не стреляйте по пианиста! Той толкова си може!
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Баро

    1 0 Отговор

    До коментар #102 от "Опълченец":

    С рафинерията може да се оправим много лесно но трябват политицисдупе а такива липсват (вземи парите и бягай)
  • 110 Опълченец

    1 1 Отговор

    До коментар #103 от "Младите":

    И младите не ги оправдавам. Информация в момента има в изобилие. Да четат и да учат, и да мислят. Свободата трябва да я загубиш, за да я оцениш, когато я получиш. Мрънкалниците в момента, които съскат към настоящето и се молят да се върне миналото, няма да изкарат и един уикенд в онова минало.

    Коментиран от #115

  • 111 Баро

    2 0 Отговор

    До коментар #108 от "Какво е дал СССР":

    Нпиши го малко по иначе че ми е интересно

    Коментиран от #113

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Той така го е написал

    0 0 Отговор

    До коментар #111 от "Баро":

    че сам не може да разбере какво е искал да каже. Няма точка, няма запетайка….само едно бръщолевене.

    Коментиран от #118

  • 114 Баро

    3 0 Отговор

    До коментар #108 от "Какво е дал СССР":

    Има един велик принцип:
    НЕ СЕ ПЛАШИМ ОТ ВИСОКИ РАЗХОДИ ПЛАШИМ СЕ ОТ МАЛКИ ПРИХОДИ
    А КОЙТО БАЧКА НА КОНВЕЙР ДА СИ СПОМНИ КОГА МАЙКА МУ МУ ГОВОРЕШЕ УЧИ МАМА ЗАДА НЕ РАБОТИШ
  • 115 Кой да чете?

    3 0 Отговор

    До коментар #110 от "Опълченец":

    Той слуша напоителните речи на дядо си, член на ЦК на БКП или на някой от силовите служби. Я партиен секретар, я аташе, метач в посолство….носталгия по лесния живот за по-равните?

    Коментиран от #120

  • 116 Опълченец

    5 1 Отговор

    До коментар #108 от "Какво е дал СССР":

    Защо дълги години купувахме газ на завишени цени от Русия, та накрая след като ги посече ЕС, ни върнаха пари със задна дата и на нас? Бате Бойко евроатлантика барабар с Хвърлчилков президента, са най-големите русофили в БГ. В сравнение с тях Коцето Копейкин е американофил. Примери мога да ти дам хиляда. Не ние излязохме от СИВ и Варшавския договор, а двете организации просто се разпаднаха. Не ние скъсахме търговските отношения с Русия, а 92 Русия ни каза:
    - От утре въвеждаме мита за вас, търговията вече е различна.
    Не ние свалихме Тодор Живков, а руснаците посочиха с кой да го заменим.
    Това са процеси, които минаха пред очите ми.

    Коментиран от #119

  • 117 Ами

    1 0 Отговор
    да. Това искам.
  • 118 Баро

    0 2 Отговор

    До коментар #113 от "Той така го е написал":

    Точките и запетайките са за комплексари (вижте ме) важно е да се разбира (когото говориш на четири очи с някой няма точки и запетайки, дане издребняваме)
  • 119 Точните думи на Горбачов бяха

    4 2 Отговор

    До коментар #116 от "Опълченец":

    Приятелството си е приятелство, но сиренето е с пари! Стига сме ви носили на гръб, стига сте ни заривали с долнокачествени продукти! Не го обвинявам! Мъчиха се 55 години да задоволяват нуждите на една дузина държави за да имат сфера на влияние! Ами не става! Иска се да имаш технологии, да създадеш индустрия, да осигуриш Стандарт на живот!! Само с Ленински Съботници и ученически и войнишки бригади, Икономика не се гради!!!

    Коментиран от #122

  • 120 Баро

    9 2 Отговор

    До коментар #115 от "Кой да чете?":

    Не са смо тия има и на много по ниско ниво:имам четирима приятели русофили (говоря за преди 89 та) двама бяха шофьор и пласьор в хлебозавод 3 софия един камион хляб излизаше по пътен лист и един с 50 лв на портала и сепродава се едно си е техен (газ 53А) третия беше в дап 3 (ифа с ремарке) тая ифа купи три сканий прицепи, та тая ифа с ремарке излиза от булгар плод пълна с дини ама на портала излиза само ифа без ремарке пак срещу пари ремаркето се продава като свое
    (половината за мене другото за тебе) идва ревизора гледа купчина дини напълни багажника и сичко е наред
    четвъртия беше управител на хранителни стоки амбалажна хартия топ 50 кг 5 топа по 1 за салам суджук сирене кашкавал и кренвирши да се знае точно колко се краде (че на ревизията колко повече си сгафил толко повече ше даваш) та тази безплатна хартия минава през кантара по цените на продуктите (всеки салам се слагаше върху хартия на кантара) суджук 12 лв луканка 16 лв сервилат4, 50 шпек 6,50 сирене 3,60 кашкавал 7лв смятайте
    ТА ЗАТОВА ИМ Е МЪЧНО НА ТИЯ ХОРА ЗА СОЦА А НЕ ЩОТО МНОГО ОБИЧАТ СССР А СЕГА НЕМА ТАКИВА ИГРИ А ХОРАТА РАБОТЕХА У ЗАВОД НА КОНВЕЙР ЗА 150 ЛВ НА МЕСЕЦ
    СОЦА РАЖДА МЪРЗЕЛИВЦИ МОШЕННИЦИ КРАДЦИ И КОРУМПЕТА

    Коментиран от #121

  • 121 И сега има “игри”

    6 0 Отговор

    До коментар #120 от "Баро":

    ама партийната книжка не помага! Искат се други качества, а те ги нямат! Искат се умения и трудолюбие, ама и това им липсва! Да се оправят, няма да ги мисля!

    Коментиран от #123, #124

  • 122 Баро

    3 2 Отговор

    До коментар #119 от "Точните думи на Горбачов бяха":

    Глупости на таркалета от ссср внасяхме защото не ни даваха да внасяме от запада и няма от къде другаде а вички ескаха кореком единствената руска стока там беше водка сталичная долар и педесе (най евтинатастока в кореком) а долари на магурата на черно по три лева ако милицията не те хване фанат ли те у раьонното и бой мечкарски от четвърто още ми образува кошмари ръката му беше по голяма от главата ми
  • 123 Баро

    4 1 Отговор

    До коментар #121 от "И сега има “игри”":

    Това вече неса игри а си еработа кой за квот учил а и мащаба е много по тесен (изключвам политици и олигарси) говоря за гъвкави хора които наистина работят и непрекъснато търсят нови ниши на пазара има такива но за съжаление са доста по малко от необходимото
  • 124 Баро

    3 1 Отговор

    До коментар #121 от "И сега има “игри”":

    Не ги мисли и аз неги мисля просто исках да го кажа защото много се ядосвам някой иска да заблу друг който е не информиран и защото знам че първото впечатление е най трайно но не винаги е истина
  • 125 ежко

    5 0 Отговор
    Ако беше слушал какво казва Путин, нямаше да задава глупави пъпроси.....Не слушате ежроатлантици, не слушате......
  • 126 Доносник

    5 2 Отговор
    Соцносталгията е в кръвта само на ония които се облажиха и на ония които си мислеха, че могат да се облажят - но не им стигна време! Истината за комунизма е че всеки 8-ми бе с партийна книжка: над 1 000 000 бяха се наредили в БКп и чакаха ли чакаха на опашката за привилегии и облаги... Но останаха малко баламите по заводи и производствени линии дето не чакаха а се надяваха с труд да преживяват... и мита за равенството РУХНА С ПЪЛНА СИЛА...
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Ха така

    3 1 Отговор

    До коментар #62 от "За СИВ и времето преди 1989 г.":

    И след тази идилия която описа защо соца фалира и всички бивши соц.страни избягаха от любимия ти руски феодализъм.Насила както украйна ли ще ги вкарат пак бе
  • 129 Ха така

    4 1 Отговор

    До коментар #68 от "70 години от създаването на СИВ":

    И за това ли руски танкове влязоха 1956гв унгария,1968г в чехословакия и накрая щеше и с полша да се случи ако ярузелски не бе въвел военно положение .В соц.лагера няма нищо доброволно.Този строй дойде насилствено и за това се срути каквито и червени локуми да разтягаш.Никой не иска да е с болшевишка феодална русия
  • 130 Ха така

    3 1 Отговор

    До коментар #69 от "От чужбина":

    И за това ли украинците стопиха 60км руска военна колона.Защо нищо не се говори как украинците елиминираха руските командоси дошли в киев да ликвидират зеленски
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Ха така

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Да а":

    Калпак знаеш ли как се разпадна югославия.Мантрата че ядрена държава няма да се разпадне не върви 21век
  • 133 Ха така

    2 0 Отговор

    До коментар #76 от "Какво е дал САЩ ли?":

    Не спомена китай какво бе там след като руснаците бяха разнесли там червения болшевизъм.И кой ги измъкна от мизерията
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания