"Истинският кармин" или Е120 (естествен хранителен оцветител) се среща в кетчупа, в мармалада, в желираните мечета. Той се добива от въшки и по-конкретно от полезната кохинеална листна въшка, която обитава кактуса опунция в Южна и Средна Америка. Червенината на хранителния оцветител се получава при изсушаването и смилането на женските въшки, пояснява АРД.
Респективно тези, които не биха искали да консумират храни с добавка на животински кармин, би трябвало да потърсят в списъка със съставки синтетичния вариант Е124, който се добива например от червено цвекло. Освен в храните, кармин често се съдържа и в козметичните продукти или като оцветител на медикаменти и платове. АРД посочва още, че истинският кармин от кохинеална въшка е единственият разрешен оцветител от животински произход.
Медът и дъвките също зависят от листните въшки
Екскременти от листни въшки пък се съдържат в горския мед - тъй като за него пчелите не събират цветен прашец, а медена роса - захарни екскременти на насекомите, които се намират по листата на растенията.
А и много захарни изделия, както и хапчетата или цигарите не минават без съставки от въшките. Благодарение на шеллака, който се получава от смола, отделяна от женските насекоми, за да защитят снесените си яйца, се постига блясъкът на шоколадовите дражета, дъвките или хапчетата. При цигарите пък той се използва като лепливо вещество. Той се крие под номера е Е904, научаваме още от публикацията на АРД.
Че в използването на насекоми в менюто няма нищо ново става ясно и от стари публикации, например от 1844 г. в специализирано издание за лекарствени продукти, където става въпрос за много популярната чак до 1950-те години в Германия супа от майски бръмбари. Захаросаните майски бръмбари пък са били харесван десерт.
Вълненията около насекомите са преувеличени
Въпреки това даденото неотдавна разрешение за консумацията на щурци предизвика големи вълнения. Така например министърът на икономиката на Бавария Айвангер се възмущава от това, че се критикува консумацията на свинско и говеждо месо, но пък "насекоми могат да се ядат". "Дойчландфунк" пък цитира експерта по храните Даниел Кофал от Виенския университет, който свързва тенденцията за използване на насекоми в храната и с това, че хората днес пътуват повече.
Трябва да се има предвид също, че около 300 добавки, получени от насекоми, са обозначени с номера с Е отпред. В ЕС те се използват за обозначаването на добавките в хранителните продукти, които могат да се ползват след получаването на разрешение от Европейската агенция за безопасност на храните. Такова разрешение се дава обаче само, ако е доказано, че веществото е напълно безвредно за здравето.
Източник на белтъци
При това насекомите са един от най-важните източници на белтъци. А и както отбелязва National Geographic общо 2100 вида насекоми са част от менюто на над два милиарда души по света.
Автор: Арон Клайн (АРД)