23 Октомври, 2022 10:00 2 369 11

Какво би станало, ако изчезнат паяците и насекомите?

  • околна среда-
  • климатични промени-
  • екосистема-
  • животни-
  • насекоми-
  • паяци-
  • природа-
  • мухи

Те може да са отблъскващи, но са важни за природата и за всички нас

Какво би станало, ако изчезнат паяците и насекомите? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Знаете ли какво е общото между пандите, коалите и кенгурутата? Много просто: всички хора ги намират за "сладки". Затова и те имат много поддръжници, които се борят за оцеляването им. От друга страна никой не защитава по такъв начин по-малко популярните животинки - като паяците или насекомите например. Според проучванията животните, които смятаме за непривлекателни, грозни или отвратителни, а също така и за опасни, е по-малко вероятно да разполагат с фенове и лоби сред хората. Последиците от това са, че тези същества по-често са застрашени от изчезване.

Какво представлява "детският модел"?

Страхът и отвращението към животни и насекоми често играе важна роля. Изследователите са стигнали до извода, че паяците често са представяни негативно в новините. Но от около 50 000 вида паяци само много малко могат да бъдат опасни за хората. В Германия около 32% от видовете паяци са застрашени или вече изчезнали.

Според учените ние развиваме повече емпатия към животни, отговарящи на "детският модел" - тоест, към такива, които наподобяват бебе с високо чело и малка брадичка.

Цветните рибки по-обичани от едноцветните

Онова, което е валидно за сушата, се отнася и за водата. Рибите, чиито цвят и шарка се отличават силно от фона около тях, предизвикват наслада у хората, които ги наблюдават, установило е проучване. По-малките и по-незабележими риби, живеещи скрити на морското дъно или дори над рифа, обаче изпълняват важни функции в екосистемата. Учените са установили например това: че по-незабележимите риби гурами са важни за рифа. Те се хранят с макроводораслите по коралите, които могат да увредят рифа.

Повече финансиране за проучване на красивото

Проблемите обаче има не са само при животните. Учените смятат, че финансирането на изследователски проекти често се основава на критерии като "популярност", "привлекателност" и "забележимост" на видовете. Наблюденията и преброяванията също се влияят от същите критерии. Ето един пример: изследователи на птиците съобщават по-често за свои изследвания, отколкото тези на влечугите. На теория това би могло да доведе дори до изкривяване на статистиката за видовото разнообразие.

Характерът и насочеността на проектите за различните видове също понякога значително се различават. Ако в Австралия популярните торбести животни се изучават по-често - заради тяхната анатомия и външен вид, то при непопулярните животни фокусът по-скоро пада върху контрола на популацията.

Нестабилни екосистеми и икономически последици

Големият проблем е, че незабележимите животни - като насекомите - често имат важна поддържаща роля за екосистемата. Това означава, че хранителните вериги могат да станат по-крехки, когато на най-ниското ниво настъпят промени. "Колкото повече елементи отпадат от хранителната мрежа, толкова по-нестабилни стават екосистемите. Екосистемите винаги се увреждат от човешкото влияние", казва Кристиан Хоф от Техническия университет в Мюнхен.

Но хората могат да усетят ефектите, когато стане въпрос за храната. Точно това се вижда от примера с ихнеумовите оси, посочва Тея Царнтке, аграрен еколог от Университета в Гьотинген. Проучването ѝ е показало, че тези оси могат да регулират нашествието на вредители в зърнените полета. По този начин те предпазват реколтата. Те снасят яйцата си в листните въшки, а излюпените от тях ларви се хранят с тях и ги убиват. Въпреки това много видове ихнеумонови оси са застрашени.

Освен това смъртността на насекомите може да причини реални щети на икономиката, ако те не опрашват културите. Такъв е случаят с някои брадати мушици, които заедно с други насекоми са основните опрашители на дребните цветове на какаото. Те предпочитат сенчестите гори на Амазонка. Липсата на вода и по-ограничения избор вкусове обаче, дължащ се на монокултурите, ги излагат на рискове. Поради това в бъдеще може би ще се наложи ръчно опрашване от хора, което би било скъпо начинание.

Да обърнем внимание на по-грозните същества

Непопулярните видове имат уникални свойства и функции. Ако те изчезнат или останат неизследвани, това може да окаже влияние върху биологичното разнообразие. Затова експертите смятат, че фокусът трябва да се насочи и към "нехаризматични", слабо познати и проучени животни, насекоми и риби. Добре е най-сетне да насочим вниманието си към живите същества, които твърде често остават в сянката на популярните и красивите си събратя.

Автор: Делия Фрис


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нема ни

    3 3 Отговор
    хапат
  • 2 Въпрос

    19 1 Отговор
    В Дойче Зеле всички ли пишат като за дебили? Паяците и осите унищожават тонове вредители. А насекомите опрашват растенията. Наистина ли има хора, на които трябва да им се обясняват такива базови неща?

    Коментиран от #5

  • 3 Мишел

    6 2 Отговор
    На първо място бъдещите поколения европейци няма да имат какво да ядат😁

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 като изчезнете русомилите

    0 10 Отговор

    До коментар #2 от "Въпрос":

    ще се промени хабитата.към по-добро
  • 6 Проба едно, две, три

    3 3 Отговор
    В най-добрия случай китайците ще понамалеят. Предполагам. Или ще минат пак на прилепи. Едно от двете е.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Иван

    6 0 Отговор
    Добре е най-сетне да насочим вниманието си към живите същества, които твърде често остават в сянката на популярните и красивите си събратя.
    Автора е имал предвид себе си.
  • 9 Уса

    5 0 Отговор
    Аз ги защитавам и познавам много хора като мен
  • 10 Сандо

    9 2 Отговор
    А ако изчезнат соросоидите и демократизаторите?

    Коментиран от #11

  • 11 добре

    0 7 Отговор

    До коментар #10 от "Сандо":

    но и рублоидите трябва да изчезнете