24 Февруари, 2023 09:11 2 342 24

Спекулират ли с цените на храните?

  • храна-
  • спекула-
  • цени-
  • инфлация-
  • германия-
  • масло

През септември 2022 г. цената на маслото в Германия направо експлодира

Спекулират ли с цените на храните? - 1
Снимка: Shutterstock

През последните години цената на маслото в Германия се променя постоянно. Сега то е със 70 цента по-ниско от септември 2022 година, съобщава "Хесишер Рундфунк". Причината е, че веригата супермаркети "Алди" е решила да свали драстично цените и всички други е трябвало да я последват. Собствените марки масло на веригите струват вече около 1,59 евро за 250 грама.

Коля тер Хорст, който управлява три магазина от веригата "Едека" в северената част на провинция Хесен, разказва пред обществената медия, че клиентите сега се възползват от цените и някои купуват дори по 10-15 пакетчета масло. От веригата "Алди" обясняват в свое прессъобщение: "Намалявайки значително цената на артикул за ежедневна употреба, ние създаваме забележимо облекчение за нашите клиенти".

Дали търговците се възползваха от кризата?

"Струва ми се, че използваха кризата с коронавируса и войната в Украйна, за да повишат цените на храните", казва една купувачка в град Велмар. Но дали тя има право, питат се авторите на статията в "Хесишер Рундфунк". Дали хранителните компании наистина са се възползвали от кризата, за да увеличат печалбите си? Никос Фьорстер отговаря за икономиката и пазарите в Службата по земеделие в Хесен. Той казва, че през цялата си професионална кариера не се е сблъсквал с подобна ситуация на пазара на храни. През януари 2022 цената на маслото е била 1,65 евро. През септември тя е достигнала историческия си връх от 2,29 евро. Сега изведнъж се наблюдава рязък спад до 1,59 евро. "Ценовата разлика от 70 цента между септември и днес е невероятна", казва Фьорстер. От негова гледна точка тези лупинги в цените имат само частично рационално обяснение.

В края на януари изтече срокът на договорите между производителите на млечни продукти и търговците на дребно и те трябваше да бъдат предоговорени. "Тъй като през миналата година цената беше висока, фермерите произвеждаха много. Но така се стигна до пълни складове", обяснява Фьорстер. "Пазарите на хранителни продукти възприеха това като възможност да упражнят натиск. Те явно си казаха: Добре, нямаме недостиг, така че имаме по-голямо пространство за промени в цената."

Фьорстер не мисли, че изключително високите цени миналата година са резултат само от подобни преговори. "Възможно е, разбира се, търговците на дребно да са използвали това за повод да качат още малко нагоре", казва той. В Германия подобен дебат се водеше и за цените на горивата, когато те растяха стремглаво.

Как се развива инфлацията?

Потребителите се надяват, че намаляването на цените на млякото ще отправи сигнал към цялата хранителна промишленост. По данни на Федералната статистическа служба през 2022 година цените са се увеличили със 7,9% в сравнение с предходната година. Пазарните експерти предполагат, че те няма да се върнат към нормалното си състояние преди следващата година и ще се стабилизират на ниво на инфлация от около два процента. Но поне при млечните продукти има надежда: Вероятно още тази година цените на сметаната, киселото мляко и изварата ще паднат.

Междувременно Федералната статистическа служба съобщи, че през януари 2023 инфлацията в Германия е била 8,7%, през декември 2022 тя е била 8,1 на сто.

През януари 2023 енергията за домакинствата е поскъпнала с 36,5% на годишна база. Цените на природния газ са се повишили с 51,7%. Електроенергията е поскъпнала с 25,7%. Увеличението на цените на горивата по бензиностанциите обаче е под общия темп на инфлацията - 7%. Що се отнася до цените на хранителните продукти, през януари 2023 те са били с 20,2% по-скъпи в сравнение със същия месец на миналата година.

АРД/ХР/ТО


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пасквил от дойчекенефа

    32 2 Отговор
    без да чета автоматично цъкам 1

    Коментиран от #3, #12

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    32 0 Отговор
    У нас СПЕКУЛАТА е ЗАКОННА ‼️
  • 3 Мнение

    20 2 Отговор

    До коментар #1 от "пасквил от дойчекенефа":

    И аз подкрепям с 1!
    Дойче клозета и др подобни не трябва да бъдат четени!

    Коментиран от #6

  • 4 Пич

    28 0 Отговор
    А тук едни дебели , взимат тлъсти държавни заплати , за да гледат отстрани , и да констатират !!! На кой друг му плащат , за да не прави нищо ?! Наглеци некадърни.....!!!
  • 5 СМЕШНА СТАТИЯ

    16 0 Отговор
    Да го ду..ат бедните беше казал Кокорчо. В България народа си трае и ще гледа само през витрините. Може още да носи на бой и ......поне още 470 години.
    Жалка история сме.
  • 6 Политкомисар

    17 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мнение":

    Хайде и аз се нареждам до вас. Бай Ердо тия ги забрани в Турция, сигурен съм, че много страдат турците от липсата на киселото зеле...
  • 7 Механик

    14 0 Отговор
    Защо в главната страница, където обявявате статиите, освен заглавието не пишете и кой я е съчнил, че да не си правим труд да я отваряме?
    Бас държа, че ако правите това, три четвърти от статиите ви ще останат с нула посещаемост.

    Коментиран от #11

  • 8 Гост

    11 0 Отговор
    Е не, не спекулират...по тия продажни земи спекуланти, посредници, политици и мутри си живеят царски, останалите преживяват.....
  • 9 Гост

    4 0 Отговор
    Е не, не спекулират...по тия продажни земи спекуланти, посредници, политици и мутри си живеят царски, останалите преживяват.....
  • 10 От страни

    8 2 Отговор
    Това техното за храна ли го имат? Кой е ходил там ме разбира. Пълни боклуци без вкус без миризма, но затова пък с много консерванти. Било то салам или шоколад - БОКЛУЦИ.

    Коментиран от #16

  • 11 От страни

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    Много точно. Язък че нема да те послушат - ша фалират.
  • 12 КРИТИЧНО МИСЛЕНЕ срещу ПРОПАГАНДА❗

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "пасквил от дойчекенефа":



    Всички хора с капка КРИТИЧНО МИСЛЕНЕ пропускат ПРОПАГАНДАТА на Дойче Веле и дават минимална оценка.






    Коментиран от #22

  • 13 факт

    7 0 Отговор
    Не само DW. Факти въобще си е едно компютъризирано издание на Работническо Дело.
  • 14 гост

    5 0 Отговор
    Има промоция, от 9 лева на 5.50 и дебилите се радват.
  • 15 Голям зор

    2 0 Отговор
    Храни,бензин,жилища с хората,държава на спекулата а големите се снишкват.
  • 16 Не съм съгласен

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "От страни":

    от години като прочета "българско" с вносни пилешки кожи, и бог знае какво масло без масло кашкавал и сирене без мляко, и бягам с 200....
  • 17 значи

    5 0 Отговор
    у дойчовско 1,59 евро за 250 гр, а у булгаристан - 7,99 лв за 250 гр...

    да не би затова у дойчовско да е толкова евтино маслото, щото у аборигения е толкова скъпо?
  • 18 хахаха

    7 0 Отговор
    а британска министърка казва в парламента на протестиращите: като не ви стигат парите за храна, работете повече...
    това се отнася и за българското стадо...макар че то е свинало на такива министри, дето се гаврят него
  • 19 значи

    11 0 Отговор
    ми изтрихте коментара ЗАЩО? какво не ви хареса? че маслото в дойчовско срува толкова, защото в булгарско е 2 и половина пъти по-скъпо? или не ви хареса думичката "аборигения"? че какви сме ние за запада?
  • 20 Мдаамммм

    6 0 Отговор
    Значи у Германията,къде заплатите са поне 5-10 пъти по-високи от тукашните,маслото сега 1,6 евро,демек 3,20лв,а вчера гледам у магазина на прИмоция 5,90,инак нормална цена било 7,20 за 250гр????
  • 21 Тъй,тъй....

    5 0 Отговор
    Значи за 1 година повишаването от 1.65 до 2,29 евро било спекула в Германи?Пък ние тука с гайдите кво да кажем :от 3,50лв до 7,80 лв????
  • 22 Верно ли?

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "КРИТИЧНО МИСЛЕНЕ срещу ПРОПАГАНДА❗":

    И кое е пропаганда в случая??????Че маслото в Германия е двойно по евтино от в България?!?!?!?!?!?Че това си е самата истина!!!!Когато фактите говорят и боговете мълчат.Тъй че скрий се в храсталака и се освободи от отровните си фекалиииииии!!!
  • 23 Иван Георгиев

    4 0 Отговор
    Разбира се, че спекулират. В България пък особено. Те спекулират още от Освобождението насам. Вижте вестниците отпреди 100 години, какво е било след Първата световна война!!! Тогава журналистите са били доста по-честни и по-борбено настроени от сегашните! Какви ви се струва заглавието, например, "Лакоми спекуланти за печалби" от 1919 г.!!! Звучи ли актуално???
    Българският търговец в 90% от случаите е изключително алчен за сметка на купувачите. Има и честни търговци, но са малцинство, да речем 1 на 20.
  • 24 Борислав

    2 0 Отговор
    Толкова приказки 0 действия,един човек свали цените и го уволниха..всичките са за обесване.Една говореща глава,в студиото ,на въпроса защо храните в Българи са по-високи от тези в Западна Европа,каза че"подстригването тук било по-евтино",това изчерпва всичко!
Новини по държави: