Отидете към основна версия

3 372 35

Ю. Хабермас: взаимноприемлив компромис за Украйна е възможен

  • украйна-
  • юрген хабермас-
  • философ-
  • германия-
  • русия-
  • ядрена война-
  • война-
  • нато-
  • мир-
  • компромис-
  • владимир путин-
  • кремъл

За опасността светът неусетно да стигне до ядрена война заради Украйна предупреждава известният германски философ Юрген Хабермас

Снимка: Shutterstock

Западът предоставя оръжия на Украйна по основателни причини, пише световноизвестният германски философ Юрген Хабермас в "Зюддойче Цайтунг" (ЗЦ), предаде ДПА. Но - от гледна точка на победата на всяка цена - повишаването на качеството на нашите оръжейни доставки е придобило собствена инерция, която може да ни прехвърли по забележим или незабележим начин през прага на трета световна война, предупреждава 93-годишният мислител.

Хабермас настоява за преговори

Хабермас акцентира върху значимостта на навременните преговори, които ще предотвратят една продължителна война. Тя ще доведе до загубата на още човешки животи и множество разрушения и "в крайна сметка ще ни изправи пред безнадежден избор: да се намесим активно във войната или, за да не предизвикаме първата световна война между ядрените сили, да оставим Украйна на нейната съдба". Причините за прекратяването на войната са морални, казва той. Но според него изчерпването на кадровите резерви и материалните ресурси също дават недвусмислен повод за търсене на изход.

Разбирам формулата, че Украйна "не трябва да губи войната", пише Хабермас. Но Западът, който дава възможност на Украйна да продължи борбата срещу престъпния агресор, не трябва да забравя нито за броя на жертвите, нито за риска, на който са изложени потенциалните жертви, нито мащаба на действителните и потенциалните разрушения, които се приемат, макар и тежко, заради легитимната цел. Дори и най-безкористният поддръжник не е освободен от това претегляне на пропорционалността, смята философът.

Путин не дава признаци, че е готов да преговаря

Но засега няма признаци, че Путин е готов да преговаря, подчертава Хабермас. Освен това той взе решения, които правят стартът на обещаващи преговори почти невъзможен. С анексирането на източните провинции на Украйна руският президент създаде реалности и затвърди претенции, които са неприемливи за Украйна, четем още в текста.

Според Хабермас ключово е Западът да определи дали той иска Украйна да "не загуби" войната или да "победи" Русия. Той смята, че ако още в началото съюзниците на Украйна бяха дефинирали своята цел като възстановяване на границите от преди 24 февруари, това би проправило някакъв път за преговори.

Разликата между "да не загубиш" и "да спечелиш"

Защото освен човешките животи, които войната отнема с всеки изминал ден, нараства и цената на материалните ресурси, които не могат да бъдат току-така компенсирани, пише още авторът в "Зюддойче Цайтунг". Само тази мисъл би трябвало да ни накара да настояваме за енергични опити за започване на преговори и да търсим компромисно решение, което да не остави на руската страна никакви териториални придобивки извън времето преди началото на войната и все пак да ѝ позволи да запази някаква физиономия, смята той.

Философът посочва, че конфликтът в Украйна засяга широка мрежа от интереси и затова от самото начало не може да се изключи възможността за намиране на взаимноприемлив компромис на исканията, които към момента изглеждат диаметрално противоположни. Фатално е, че разликата между "да не загубиш" и "да спечелиш" не е концептуално изяснена, твърди Юрген Хабермас.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: