Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Февруари, 2023 18:35 35 431 265

Светът навлиза в период на оспорване на границите на американската мощ

  • ядрена война-
  • война-
  • световни сили-
  • сфери на влияние-
  • сащ-
  • русия-
  • украйна-
  • китай-
  • нато-
  • джо байдън

Политиците трябва да извлекат правилните поуки от войната в Украйна

Светът навлиза в период на оспорване на границите на американската мощ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Ема Ашфорд, старши научен сътрудник в Центъра "Стимсън" и асистент в университета "Джорджтаун". Тя е автор на книгата Oil, the State, and War: The Foreign Policies of Petrostates. Нейният анализ е публикуван във „Форин афеърс“/ БГНЕС

На Мюнхенската конференция по сигурността през февруари 2022 г., само няколко дни преди руската инвазия в Украйна, Аналена Бербок, новоизлюпеният външен министър на Германия, заяви, че Европа е изправена пред суров избор между "Хелзинки или Ялта". От едната страна беше конференцията във Финландия през 1975 г., където 35 държави подписаха споразумение, което признаваше границите на Европа след Втората световна война за окончателни и призоваваше за насърчаване на международното сътрудничество и правата на човека. От другата страна беше срещата на върха в Крим през 1945 г., където западните лидери предадоха страните от Източна Европа, като предоставиха на Сталин свободна власт в региона. Според Бербок изборът е "между система на споделена отговорност за сигурността и мира" или "система на съперничество на силите и сфери на влияние". През март Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, заявява, че Западът е взел правилното решение, като е отказал да обсъжда въпросите за разширяването на НАТО или за украинския неутралитет. "Путин се опитва да върне часовника към друга епоха - епоха на брутално използване на сила, на политика на власт, на сфери на влияние и на вътрешни репресии", твърди тя. "Убедена съм, че няма да успее."

Още новини от Украйна

Една година след началото на войната този възглед - че сферите на влияние са нещо от миналото - е по-широко разпространен от всякога. Първата голяма война на европейска земя след Втората световна война се възприема от много американски и европейски външнополитически елити, парадоксално. Не като знак, че реалностите на съперничеството и международната политика на силата са се завърнали, а по-скоро, че западните ценности и сътрудничеството в областта на сигурността могат да триумфират над тях. За много коментатори в Съединените щати отговорът на президента на САЩ Джо Байдън на войната е най-големият му външнополитически триумф и ясен знак, че външната политика на САЩ е на прав път. Всъщност Стратегията за национална сигурност, която Белият дом публикува през октомври, почти направи победна обиколка, като отбеляза: "Ние водим единен, принципен и решителен отговор на руското нахлуване и обединихме света, за да подкрепим украинския народ, който смело защитава страната си."

Ако се отдръпнем от триумфалността обаче, картината не е толкова ясна. Войната в Украйна е - ако не точен провал на възпирането за САЩ - то поне ясен провал на политическите решения на САЩ през последните няколко десетилетия за поддържане на мира в Европа. Със сигурност е вярно, че войната показа готовността на Запада да се изправи срещу завръщането на политиката на силата. Но тя показа и практическите ограничения на тази стратегия. Последната година не беше опровержение на света на съперничеството, конкуренцията на великите сили или сферите на влияние, както го описват някои, а по-скоро демонстрация на това как изглеждат всички те на практика. Тя доказва, че Съединените щати не могат винаги да възпрат една решителна реваншистка държава, без да поемат неприемливо високи разходи и рискове.

Тази погрешна диагноза е от значение: ако политиците възприемат войната в Украйна като триумф на американската политика, те ще са по-склонни да правят подобни грешки и на други места. И тъй като Съединените щати навлизат в период на нарастващо оспорване на границите на западната сфера на влияние и на начина, по който тя ще взаимодейства с тези на Русия и Китай, научаването на правилните уроци от Украйна не би могло да бъде по-належащо.

Политически провал

Много от оценките, публикувани след като мандатът на Байдън достигна две години, пренебрегват първата година от мандата на президента, като хвалят реакцията му на нахлуването в Украйна, без да отчитат посланията му за предстоящата криза през 2021 г. "Политиката на Байдън към Русия е може би най-успешната от повече от десетилетие насам", изтъква изследователката Лиана Фикс. Дори критиците на външнополитическото статукво смятат, че администрацията се справя умело с кризата, като Стивън Уъртхайм и Мат Дъс например твърдят, че "Байдън се справи с Русия ловко". Те несъмнено са прави. Администрацията на Байдън реагира прагматично и компетентно на най-голямата геополитическа криза от десетилетия насам, като първо предупреди за вероятността от война, а след това оказа подкрепа на Украйна, като в същото време държеше под око риска от ескалация.

Но малцина наблюдатели коментираха първата година от мандата на Байдън по същия начин. Повечето от тях не успяха да подчертаят несъответствието между изявленията на администрацията преди нахлуването на Русия и реакцията на Белия дом след това. Така например още през декември 2021 г. представители на администрацията обещаваха, че ангажиментът на Съединените щати към украинския суверенитет е "непоколебим"; през ноември същата година те обсъждаха на четири очи изпращането на американски военни съветници в помощ на украинците. Но до 24 февруари 2022 г. тонът на администрацията решително се промени: Съединените щати няма да се ангажират пряко в бойните действия в Украйна. Отговорът на САЩ ще да бъде "не пряк", като щеше да участва във войната чрез санкции, помощ и разузнавателна подкрепа.

Това очевидно беше правилният избор. Прякото участие на САЩ във война с ядрена Русия би било катастрофална грешка. Но това поставя под въпрос стратегията на администрацията за предотвратяване на войната през предходните месеци. По всичко личи, че Байдън е решил седмици или дори месеци преди инвазията, че цената на директната борба с Русия ще бъде твърде висока. Служители на администрацията открито размишляваха за въоръжаване на бъдещо украинско въстание след широко очакваната руска победа. И все пак, ако през цялото време са знаели, че шансовете за предотвратяване на конфликта са малки - и че Съединените щати няма да се ангажират пряко - тогава защо не са обмислили други политически варианти, като например да предложат мораториум върху приемането на Украйна в НАТО? Защо да продължават да играят с такива изключително лоши карти с надеждата, че това ще възпре руските действия?

Извличането на правилните поуки от Украйна не би могло да бъде по-належащо.

Най-вероятният отговор е, че те не желаеха да признаят какво би означавало изоставяне на Украйна в по-широк план за силата на САЩ: че тя е ограничена в това, което може да постигне. За този когнитивен дисонанс не може да бъде обвинявана изцяло администрацията на Байдън. Идеята, че Украйна и Грузия един ден ще се присъединят към НАТО - и че приемането на всякакъв друг курс би означавало да се приемат ограниченията на американската мощ - е основна предпоставка на външната политика на САЩ поне от администрацията на Джордж Буш, дори когато много други държави-членки отхвърлят идеята.

Всъщност, особено след нахлуването на Русия в Украйна през 2014 г., сред външнополитическия елит беше общоприето разбирането, че членството на Украйна и Грузия в НАТО е по-скоро стремеж, отколкото практика. Както се изрази ученият Майкъл О'Ханлън през февруари миналата година, седмици преди инвазията: "Да се каже, че Украйна няма да се присъедини към НАТО скоро (ако изобщо някога се присъедини), не е отстъпка пред Путин, а признаване на реалността." Но дори когато войната се очертаваше, американските политици не бяха склонни да признаят тази реалност, давайки ясно да се разбере, че няма да обсъждат политиката на отворени врати на НАТО с Русия.

Невъзможно е да се каже дали предлагането на някакъв компромис по отношение на потенциалното членство на Украйна в НАТО щеше да предотврати войната. Руските искания Украйна да остане необвързана можеше също така да изключат по-тесни връзки с ЕС, нещо, което много украинци не биха приели. Други предполагат, че войната е неизбежен резултат от ненаситните реваншистки и империалистически импулси на президента Владимир Путин. Неговата реторика често подсказва, че той гледа на Украйна не толкова като на държава, колкото като на непокорна руска провинция. Възможно е да е избрал да хвърли заровете, считайки потенциалните териториални придобивки за по-ценни от политическите отстъпки на Запада.

Но би било необходимо наистина ограничено разбиране за региона, за да се твърди, че негъвкавата политика, провеждана от американските политици в Източна Европа през последните няколко десетилетия, не е изиграла роля в навечерието на войната. Нежеланието да се обмисли какъвто и да е алтернативен път за Украйна, Грузия, Молдова и други държави допринесе за токсична каша от политически спорове, страхове за сигурността и империалистически амбиции, които в крайна сметка доведоха региона до ръба на войната. Какъвто и да е крайният резултат от тази война, фактът, че тя изобщо се случи, е провал на политиката.

Защо "сферите на влияние" се завръщат

През 2017 г., когато Стратегията за национална сигурност на администрацията на Тръмп приветства завръщането на "конкуренцията на великите сили", тя даде началото на дебат във Вашингтон относно определението на този термин. Малцина предположиха, че то може да означава завръщане към открит конфликт в периферията на Европа. Но войната в Украйна подчертава последиците, които конкуренцията между великите сили може да донесе, ако е лошо управлявана. И показва потенциала за катастрофа, ако политиците на САЩ не могат да преодолеят еднополюсния си начин на мислене.

В по-широк геополитически смисъл войната в Украйна бележи завръщането на съперничеството за сфери на влияние в световната политика. Най-просто казано, сферата на влияние е област, в която дадена велика сила може да определя политическите или икономическите резултати и да се опитва да изключи съперничещите си държави от това, въпреки че не контролира пряко територията. Може би защото "сфера на влияние" се е появява като термин по време на разцвета на имперския колониализъм, а може би просто защото често е прилагана на практика по неморален начин, този термин придобива силно негативна конотация. Понятието предизвиква образи на Ялтенската конференция и произволното разделение на Европа след Втората световна война или на британския министър-председател Невил Чембърлейн, който угажда на Хитлер в Мюнхен през 1938 г. Противниците твърдят, че сферите на влияние са морално неоправдани, тъй като великите сили обричат по-малките държави да страдат от ръцете на по-големите си съседи.

Това обаче е фундаментално неразбиране на концепцията. Сферата на влияние не трябва да бъде някакъв вид любезност, която една велика сила предлага на друга над главите на по-малки, по-уязвими държави. По-често тя е просто факт, утвърждаване на географията и властта. Сферата на влияние е просто място, където една велика сила утвърждава своето господство, а друга се страхува или не желае да я оспори, защото предполагаемата цена е твърде висока. Да разгледаме случая с Афганистан: в писмо от 1869 г. руският външен министър се опитва да увери британския си колега, че Афганистан се намира "напълно извън сферата, в която Русия може да упражнява своето влияние". По-късно двете държави ще формализират тази договореност, както и ще определят ясни граници за това коя държава в кои части на Персия ще има влияние в англо-руската Антанта от 1907 г. И двете отразяват една проста реалност: руснаците не вярват, че ползите от борбата с британците за Афганистан или за контрола над цяла Персия ще си заслужават разходите.

Някои коментатори предполагат, че не можем да приемем подобни договорености, като твърдят, че светът е преминал отвъд тези остарели, колониални идеи в една по-просветена епоха. Истината обаче е по-прозаична. По време на еднополюсния момент, периодът на глобално господство на САЩ, последвал разпадането на Съветския съюз, на Съединените щати просто не им се налагаше да се занимават много с въпроса за сферите на влияние, защото властта им беше неоспорима. Политологът Греъм Алисън го формулира накратко: Американските политици са престанали да признават сфери на влияние "не защото концепцията е остаряла", а защото "целият свят де факто се е превърнал в американска сфера".

Така, когато през 1999 г. по време на интервенцията на НАТО в Косово Русия заяви, че бивша Югославия попада в нейната сфера на влияние, стигайки дотам, че изпрати руски парашутисти на кичозна мисия да превземат летището в Прищина, Съединените щати успяха до голяма степен да го игнорират. Беше ясно, че Русия, чиито десантчици бяха принудени да молят колегите си от НАТО за храна и доставки, не разполагаше със сила, за да подкрепи твърденията си. По подобен начин, когато в средата на 90-те години на миналия век Китай започна да заплашва Тайван, Съединените щати отговориха с мащабна демонстрация на военна мощ, като преведоха група самолетоносачи през Тайванския проток и принудиха китайските лидери да отстъпят.

Упорството на Вашингтон през последните десетилетия, че сфери на влияние не трябва да съществуват, беше декларация за собствения му глобален обхват и превъзходство. Днес обаче светът навлиза в период на оспорване на границите на американската власт, като Русия и Китай са все по-способни да отстояват собствените си интереси в областите, намиращи се най-близо до техните граници.

Съединените щати отказаха да обсъждат политиката на отворени врати на НАТО преди нахлуването в Украйна поради една основна причина: че това може да лиши държавите в Източна Европа от възможността да правят собствен външнополитически избор. Само няколко седмици преди инвазията държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен беше попитан за политиката на отворени врати. "Няма да има промяна", каза той. "Съществуват основни принципи, които сме решени да поддържаме и защитаваме", добави той, включително "правото на държавите да избират сами своите договорености и съюзи в областта на сигурността".

Но последната година показа, че този подход е недостатъчен, частично защото не успя да отчете руското посредничество. Изправен пред перспективата Украйна да се изплъзне от неговата орбита и неспособен да постигне каквито и да било отстъпки от западните държави, Путин предпочете вместо това да заложи на рискована и скъпоструваща военна експедиция. Дори когато военната кампания преживя значителни неуспехи, той беше готов да предприеме все по-драматични стъпки, за да се опита да контролира Украйна - от масова мобилизация на руски войски до широкомащабни бомбардировки на гражданската инфраструктура.

Резултатите със сигурност са катастрофални за Русия: тя не е постигнала почти нищо от първоначалните си цели, Киев остава независим, руската икономика е в упадък, а десетки хиляди руски войници са загинали. Но инвазията също така наложи огромни разходи на народа на Украйна, заедно със значителни разходи и риск от ескалация за Европа и Съединените щати. Ако войната в Украйна е успех за администрацията на Байдън или за нейните предшественици, то тя е пирова.

Конкуренцията между великите сили

В речта си през 2008 г. държавният секретар Кондолиза Райс изрази увереността си във визията за "свят, в който великата сила се определя не от сфери на влияние или конкуренция с нулев резултат, или силните да налагат волята си на слабите". Но 15 години по-късно всички тези характеристики се завръщат с пълна сила. Войната в Украйна далеч не опровергава бруталния характер на международната политика, а показва неприятните реалности на съперничеството за сфери на влияние между великите сили.

Тя също така категорично разкри границите на възможностите на САЩ да възпират действащите лица в най-близките и скъпи за тях места с невоенни средства. Ангажирането на Съединените щати да се бият пряко в тези райони би довело до неприемливо високи рискове и разходи за американския народ - нещо, което самият Байдън призна, казвайки пред репортери: "Няма да водим трета световна война в Украйна."

В същото време обаче външнополитическият елит на Вашингтон демонстрира слабо признание, че принципът за избягване на война между великите сили заради периферни интереси може да се приложи и другаде. Да вземем например Тайван: общественото мнение категорично се противопоставя на директни военни действия с Китай за Тайван, а военните игри показват, че подобен избор може да бъде катастрофален за Съединените щати. Въпреки това американските политици продължават да се заиграват с идеята да преминат от дългогодишната политика на стратегическа неяснота на американското правителство към по-твърда позиция на открита военна подкрепа за Тайван. Като се има предвид очевидната нарастваща решимост на Пекин да постигне "обединение" с острова, подобен ход на Съединените щати може да се равнява на допускане на същите грешки, които направиха в Украйна. Всеки опит за изясняване на факта, че Тайван е извън сферата на влияние на Пекин, може да доведе до провокиране на войната, която Съединените щати искат да избегнат.

Светът навлиза в период на оспорване на границите на американската мощ.

Независимо от това какво казват критиците, приемането на факта, че някои държави ще могат да упражняват повече власт в най-близките до тях региони, не обрича непременно малките държави на завладяване от по-големите им съседи. Помислете отново за последната година: въпреки че приеха, че пряката намеса би била твърде скъпа, например, Съединените щати не изоставиха Украйна на нейната съдба. Напротив, американското правителство предостави значителна военна и финансова помощ, внимателно калибрирана, за да остане под прага, който може да доведе до по-широка война. Украйна може и да е извън американската сфера на влияние, но Съединените щати ѝ помагат да не бъде включена в руската сфера.

Такива стратегии могат и трябва да се прилагат и другаде. Малките държави могат да изградят собствен военен потенциал и да получат подкрепа от други държави, за да се превърнат в неапетитна храна за по-големите си съседи. Вместо перформативни жестове, които внушават подкрепа за независимостта на Тайван, например, политиците трябва да инвестират сега в подпомагане на острова да се защити чрез подходящо диверсифицирана стратегия "porcupine". Не само че е много по-ефективно да се извършва такова укрепване преди всяка потенциална война, но ако се прилага разумно, този подход може дори да предотврати тази война.

За да възприемат тези стратегии обаче, политиците трябва да извлекат правилните поуки от войната в Украйна. Ако политиците успеят да отхвърлят преждевременния триумфализъм, да признаят практическите ограничения на американската мощ, да се научат да делегират отбраната на държавите, които са на върха на копието, да се чувстват по-комфортно с неяснотите, необходими за ориентиране в опасните зони, където сферите на влияние се припокриват, те може би ще успеят да избегнат катастрофата.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 96 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    394 38 Отговор
    Светът навлиза в годините,в които от Американската "мощ" ще останат само Американски мощи.
    Амин.

    Z

    Коментиран от #14, #22, #78, #102

  • 2 КОТарАК

    31 265 Отговор
    и на мен не ми харесва много запада , но е за предпочитане като видях ,,способностите на ПУ

    Коментиран от #7

  • 3 Мнение

    390 26 Отговор
    Не на американската мощ, а на американската хегемония!!!

    Тия задокеанските корпоративни господари се самозабравиха и си повярваха, че светът им принадлежи! Само, че не са познали!
    Тепърва ще срещат отпор!!!

    Коментиран от #104

  • 4 Последния Софиянец

    68 14 Отговор
    Сериозно?
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    168 11 Отговор
    Американците само САЩ ли са ❓❓❓❓
    НЕкадърни журнаЛАЙКИ ❗❗❗

    Коментиран от #9, #103

  • 6 ГОРСКИ

    240 21 Отговор
    Една бомба във вулкана Йелоустоун и Американците ще бъдат просяци!!!!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Майна

    336 18 Отговор
    Днес в Берлин над 26 000 протестираха за Мир и срещу ,,фашистката политика,, на Германското правителство..
    Въпреки студа и снега!!!

    Коментиран от #18

  • 9 Стойчев

    21 346 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Да, Както и цяла Европа сме американци. Да си американец е идея. Състояние на душата. Означава да си демократ и свободен. Да имаш морал и ценности. Та да. Всички сме американци.

    Коментиран от #16, #52, #53, #70

  • 10 ИЗИ, ИЗИ

    317 16 Отговор
    КОГАТО ГРАБИШ ОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ ......СИ ВЕЛИК НО , ВРЕМЕНАТА СЕ МЕНЯТ...........ХОРАТА ПРОГЛЕЖДАТ И ТОГАВА СЕ ВИЖДАТ НА ....."ВЕЛИКАНА"......ТЪНКИТЕ КРАЧЕТА....!!!!
  • 11 китайски балон

    198 8 Отговор
    Какво е "американска мощ" !?
  • 12 МирО

    246 18 Отговор
    Американска мощ - 7 самолетоносача и 50 подводници - тоест трябва една ескадрила с "Кинжали" (гледах тестовете на Кинжалите - с 15 хиляди км/ч, като нацели един стар танкер го разцепи като орех от кърмата до носът) и моща отиде в морето.
  • 13 Долу Сащ Англия и Естония

    255 14 Отговор
    Бившите колонизатори губят - и ще трябва да стискат зъби и бузки

    Коментиран от #91, #105

  • 14 Гост13

    149 10 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Дай Боже!!!
  • 15 Някой

    268 8 Отговор
    "Със сигурност е вярно, че войната показа готовността на Запада да се изправи срещу завръщането на политиката на силата". Ей това е най - голямата лъжа. Онази територия отвъд океана 200 години преживяваше благодарение точно но политиката на силата.
  • 16 Бай Дън

    200 8 Отговор

    До коментар #9 от "Стойчев":

    Кога ви е операцията за смяна на пола?

    Коментиран от #27, #84

  • 17 Майна

    277 8 Отговор
    Вчера хиляди срещу ,,фашистката ,, политика на Германското правителство протест и в Лайпциг..
    Предполагам ,че и в други градове!!!
    Пълна ЦЕНЗУРА за многото протести!!!
    Вие какво, чакате ,бе, сънародници!!!

    Коментиран от #106

  • 18 Някой

    154 9 Отговор

    До коментар #8 от "Майна":

    И поставиха цветя, върху танка, който беше промотиран като ужищожен при Буча.
  • 19 0808

    192 13 Отговор
    Министерството на отбраната съобщи за три свалени самолета на въоръжените сили на Украйна за денонощие
    Руската авиация свали бомбардировач Су-24 и изтребител МиГ-29 на ВВС на Украйна в Донецката народна република, а в Херсонска област системите за ПВО са свалили щурмови самолет Су-25, съобщават от Министерството на отбраната.
  • 20 Прогноза

    211 11 Отговор
    САЩ нямат сметка от ядрена война защото много добре осъзнават че ще загубят всичко ! В подобна няма победители !

    Коментиран от #33, #54, #87

  • 21 Сащ

    203 12 Отговор
    Трябва да си седнат на памперса. Пълни идиоти.

    Коментиран от #107

  • 22 ТИРбушон

    33 167 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    366! Първи ден от втората година на три дневната Смешна Военна Осирация....
  • 23 Майна

    198 12 Отговор
    Стига сте спали!!!!
    Ще си ,,заминете,, в съня!!!
    И отивайте да гласувате ако не искате да сте на ПЪРВА ЛИНИЯ!!?
    НЕГЛАСУВАНЕ=ПОВИКВАТЕЛНА!

    Коментиран от #42

  • 24 андро

    25 288 Отговор
    Американската мощ не може да бъде оспорена! Америка има ресурса да изпепели целия свят, за секунди!
    Така че натискайте си парцала и не оспорвайте мощта на Америка, за да не бъдете смачкани и изплюти, като гнил домат! Всеки трябва да си знае мястото! Америка над всичко!

    Коментиран от #40, #45, #66

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 сваява

    216 13 Отговор
    Терористите от САш и натотот вече са си откровенни фашиасти. Лъжат и манипулират всички западни общества с баладите за демокрация и свобода. Терориста Джо пък взривява чужди тръбопроводи, и точно тези фашаги тръгнали на морал да учат света. Всичко е обърнато на горе с краката. Време е да влезе горския и да нарита наглите кравари и пуделите им.

    Коментиран от #111

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Вижте сега,

    182 10 Отговор
    След Студената война, политиката на "брутално използуване на сила" беше демонстрирана първо от атлантическите ястреби в лицето на НАТО, почти без всякаква съпротива от Колективния Запад. Демонстрацията на бруталната сила в Югославия, Афганистан и Ирак беше недвисмислено послание към останалия свят, че идва ерата на Нов Световен Ред въдворен от победителите в Студената война. Емблематични за новата идеология станаха термините Глобализъм и Унилатерализъм с ясната цел създаване на "Световна Империя на Демокрацията". Само че Либия, Сирия, Йемен, Иран, Северна Корея, Венецуела и др. се оказаха "глухи и слепи" за волята на новите Хегемони. Последваха неспирни войни и световен политически диктат с жертви нафдхвърлящи стократно това което днес се случва в Украйна. Именно използуването на брутална сила и светвен политически терор доведоха до намесата на Русия в Сирия, Грузия и Украйна. Завесата не е спусната - ескалацията на демагогия, демонизация и терор неспирно продължава.
  • 29 И Ко" ся" ?

    166 11 Отговор
    И Ко" ся" излиза истината , че Запада прее........б::::: А Русия , ама Краварите мучат и реват искат да победят със укро нацистите и да затрият Русия !!!! Говорят за демокрация и правото на живот на хората ....... ама забравят войните които несправедливо водеха със всички държави които сринаха до основи и ги ограбиха до шушка !!!!!!!!!!!
  • 30 ахмак

    29 191 Отговор
    Американците са над всичко останало! Те са основатели на цивилизования свят ! Те са измислили мак доналдс и кока кола, техен е бърбъна който пием, тяхни са машините които караме, техен е тока и компютъра който ползваме, техен е телефона и техно е всичко технологично измислено до момента!
    Руснаците са измислили само Дедо Мраз, Ну Погоди и Морзилка.
    Измислили са ушанката и колобок, измислили са ЗАЗ и Лада, измислили са медовината и самогона, както и са разредили етилов спирт с вода за да получат водка!
    Вие сами преценете кой е технологичния гигант и на кой се крепи останалия свят!
    Ако искате блага - дръжте се за Америка
    Ако искате да се върнете назад във времето - дръжте се за Русия!
    Това е - просто е!

    Коментиран от #38, #65, #86, #90, #183

  • 31 Диктатъ свърши

    171 10 Отговор
    Изкараха Световния бандит САЩ миротворец и гарант на нещо си... , разпалил 250 конфликта през последните 30 години... Много плоска пропаганда.

    Сащ, губейки войната, изместиха фокуса... от "военната победа" над Русия. Сащисаните пак искат да се измъкнат безнаказано.

    Коментиран от #108

  • 32 Фалш ще изчезне !

    101 10 Отговор
    Ще има мир на земята !
  • 33 А кой има полза

    20 77 Отговор

    До коментар #20 от "Прогноза":

    от ядрена война? Този който живее зле, няма какво да губи, не му се живее в собствената страна и все гледа да емигрира някъде, но прави ракети и бомби ... за да няма къде да отиде след "победата", нито да си остане в кочината защото там радиацията най-висока.

    Коментиран от #56, #71

  • 34 Долу кравите

    118 16 Отговор
    ДОЛУ КРАВИТЕ И САТЕЛИТЕТИ ИМ !!!!!!!

    Коментиран от #114

  • 35 Коце залагалки

    22 137 Отговор
    Явно тея ушанки дето се репчат по форумите, искат да ползват морзовата азбука, вместо компютър!
    Искат да върнат аналоговия телефон - дуплекс, да заменят интернет комуникацията с два кибрита вързани с конец!
    Искат още така да слязат от лъскавите си лимузини и да се качат в електрическия Москвич - made in china с пробег от 30км на пълен заряд? Искат да гледат лампови телевизори и да ядат хляб, мед и сол. Искат да ги върнат назад във времето, подкрепяйки технологично и идеологично изостанал народ, като руския. Искате да се република на СССР ли - кажете?

    Коментиран от #74, #94

  • 36 знаещ

    134 12 Отговор
    Като започнем от хирошима та до момента американците са най-големите и безскрупулни военнолюбци разпълвачи на войни който не вярва да пита най-близо се сърбите те ще споделят крайно време е някой да им посочи къде е тяхната държава и да се прибира там а не да продължават с плановете си за война

    Коментиран от #41, #118

  • 37 ДемокрацияПоАмски

    117 10 Отговор
    Дади, какво е демокрация, пита баща си детето Хънтън. Бащата Джо отговаря, демокрация е когато можем да взимаме парите на хората. А те не се ли сърдят, пита Хънтън? О, това е друго и го наричаме антиАмериканизъм, антидемокрация, антисемитизъм и го наказваме! Демократично си вземи малко пари в Укрият да имаш за друсане!
  • 38 И САЩ си

    12 97 Отговор

    До коментар #30 от "ахмак":

    имат трески за дялане, но който е с тях има определено по-висок жизнен стандарт. Направих набързо един списък, може да се допълва:
    Да преброим кои са зависимите от САЩ и кои не са. Зависими: Цяла Америка без Куба, Венецуела и Никарагуа. Цяла Европа без Сърбия. Азия: Всички без РФ, Китай, Индия, С. Корея, Беларус, Иран. Цяла Африка без Еритрея, Зимбабве, ЦАР. Цяла Австралия без аборигените. Под робски държави не смятам всички, а тези които все пак се съобразяват със САЩ. Сигурно съм пропуснал някои, но никой не ще да живее и емигрира в горе изброените независими държави.

    Коментиран от #39, #44, #61, #63, #68

  • 39 ооовн

    16 111 Отговор

    До коментар #38 от "И САЩ си":

    В САЩ може за 10 мин да се превърнеш в милиардер, докато в останалите изброени държави винаги ще си останеш цръвул! Там 20 олигарха дърпат конците на държавата, лишават хората от права и удобства и трябва цял живот да бачкаш вмирисан на евтина водка и цираги без филтър с отекли крака за да изкараш за коричка хляб!
    Докато олигарсите тънат в охолство и не си знаят парите! Така че в САЩ човек има шанс да осъществи американската мечка - на друго място нямаш!

    Коментиран от #60, #82, #238

  • 40 Да, ама не...

    69 10 Отговор

    До коментар #24 от "андро":

    Е, не толкова уверено де! В света няма и няма да има някой, който да е над всички. Ако се появи такъв, света е свършил. Далеч съм от мисълта да правя сравнения между тези с най големи възможности за момента и да определям лидер. В човешката история има много примери за определения на експерти за непривземаеми крепости (Константинопол, Одрин) и за непобедими империи (.Персийска, Римска, ако щеш и Македонска на Александър Велики). Ами тях вече ги няма. Защо ли? Ами защото когато тръгнеш да заплашваш всички, всички тръгват срещу теб и спасение няма. Едва тогава започваш да си даваш сметка за пропуските, които е можело да не допускаш. В момета това е положението и с Русия, но никой не е застрахован, че не е възможно да повтори същите грешки. Историята го доказва.
  • 41 След огромната

    8 72 Отговор

    До коментар #36 от "знаещ":

    по брой на жертвите битка за Окинава американците пресмятат, че ще се дадат милиони жертви и от двете страни до победата над Япония. Избират по-малкото зло. Освен това само те са имали ЯО - мислиш ли, че Хитлер над Москва или Сталин над Берлин нямаше да го използват ако го имаха? Между другото спасяват живота на поне 500 000 съветски войници защото почти милионната Квантунгска армия се предава след бомбите над Хирошима и Нагазаки и само някои фанатизирани дивизии не се предават доброволно, има 20 000 руски жертви.

    Коментиран от #58, #181, #262

  • 42 ЦИК-ЦЪК

    56 11 Отговор

    До коментар #23 от "Майна":

    Реално погледнато,с водената политика от бг депутатите си винаги на първа линия срещу врагът!Разгледай внимателно и обобщи какво РЕАЛНО и добро предлагат на народа в краткосрочен план политичеслите партии в България.И после си прави пропаганда с НЕГЛАСУВАНЕ=ПОВИКВАТЕЛНА!
  • 43 катран

    55 14 Отговор
    ало факти недейте да пускате такива постове..един километър четиво..на кого му притрябвало..нали знаети че никой не чете тази буламач..най ммого девет реда..
  • 44 На мен винаги ми

    12 69 Отговор

    До коментар #38 от "И САЩ си":

    Идва на ум "окупираната ФРГ срещу "демократичната"ГДР.Мерцедес срещу трабант.
    За двете Кореи няма смисъл..ю

    Коментиран от #77

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ха ха

    13 54 Отговор
    Гаси словоблудството в подкрепа на сенилния наместник на Давос. Добре, че беше Зеленски да остане в Украйна. Сега всички лекета гледат да се отъркат в славата му.
  • 47 "Посейдон"

    84 10 Отговор
    Каква мощ? Краварите да се благодарят, че Русия още ги търпи и не ги е изпепелила.
  • 48 Русофил...загубеняк

    15 69 Отговор
    За власт на социалисти, комунисти и всякакви такива платени революционери русофили въобще не може да се говори...
    Виждяхме, че комунистите терористи повече от 100 години атакуват власта и като я вземат само кражби, убийства, разруха и това му викат революция, диктатура на еврейските бандити и комунизъм.
    А ние му викаме тероризъм...и цял свят така вижда нещата.
    Само в България, Унгария, севрена корея, китай виждат нещо..., какво виждат освен кремълските долари и безплатния газ? .. но виждат нещо, като руский диктакторски мир - олигофрения.

    Коментиран от #59, #76, #85

  • 49 ХАХАХА

    74 7 Отговор
    Американска мощ в оксиморон. Видяхме амерканскатата,, мощ " с войни срещу слаби държави като Ирак, Афганистан, Либия, Сърбия които бяха шод оръжейно ембарго с десетилетия.
  • 50 ТИГЪР

    86 7 Отговор
    "Светът навлиза в период на оспорване на границите на американската мощ."

    Дааам, наблюдаваме залеза на Американската империя...

    Слава на Русия!
  • 51 КОНТРАТА

    74 8 Отговор
    САЩ световен терорист налага волята си с войни обаче с Русия сбъркаха и ще пострадат!
  • 52 Означава да си нищо

    103 6 Отговор

    До коментар #9 от "Стойчев":

    САЩ направиха десетки войни! Избиха милиони! Съсипаха стотици милиони човешки съдби! Правиха преврати и избиваха хора! Пуснаха атомни бомби! Занимават се с интриги, подлост, лицемерие и лъжи! Плащат за пропаганда и лъжи! Съсипаха демокрацията! Мен ме е г.нус от тях! Трябва някой да е тотално без морак и ценностна система за да оадне толкова ниско и да е фен на това зло за света САЩ!

    Коментиран от #123

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Матей

    49 4 Отговор

    До коментар #20 от "Прогноза":

    Да не се случва, но има победители. САЩ, Англия и Европа са гъсто населени . В Русия къде точно ще паднат няколкото ракети? Където и да паднат, поне половината остава незасегната. Ами в Африка и Южна Америка кой ще намери време да хвърли?
  • 55 Матей

    31 3 Отговор

    До коментар #53 от "случаен":

    Стойчев в момента е в Сидни, Австралия. За тамошния парад :)
  • 56 случаен

    63 6 Отговор

    До коментар #33 от "А кой има полза":

    сащ,имат само дългове които само война оправя,затуй гламосаха укрите
  • 57 Да, бе

    70 4 Отговор
    Американската мощ е в продукциите на Холивуд, с една дума айрян без кисело мляко- гола водица, пари без покритие и звездици на заем.

    Коментиран от #132

  • 58 Иво

    59 4 Отговор

    До коментар #41 от "След огромната":

    Какво ме засягат твоите словоизлияния,ако съм един от хилядите мирни граждани ,загинали в Хирошима
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 случаен

    60 8 Отговор

    До коментар #38 от "И САЩ си":

    ами с тях сме,по точно колония сме им,що сме мноого зле,само не пиши,че кремъл ни командва,не кремъл ни затвори реакторите и ни разби икономиката
  • 62 Филия със сол и пипер

    53 3 Отговор
    След изборите като си ГЕРБ,ПП,ДБ и сте готови европейци! И паметника на армията ще махнете и хоро ще се играе пред НДК! Кратка е паметта на българския избирател...
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 човечета

    66 2 Отговор
    каквото и да да пишете , разказвате, коментирате е нищо...ама нищо.
    реално украйна е срината , няма въстановяване близките 30 години.
    сирия срината.
    либия срината.
    ирак , ливан....и така нататък...
    сега и турция ще е срината скоро , наказана от ГОСПОД .
    планетата е заразена цялата от лакомия.
    хората са алчни и съсипват всичко.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Иво

    29 5 Отговор

    До коментар #24 от "андро":

    Що не направиш на Байдън една с....а
  • 67 Артилерист

    68 4 Отговор
    Американците винаги извъртат реалността така, че те да са все прави. Щото си вменяват, че са предопределени да са над другите! Включително и когато масово нарушават общоприетите международни договори, споразумения, норми, правила. Примерите за тяхната бруталност са безброй, но най-красноречив е размахването на епруветката с "иракското БОВ", заради която публична лъжа пред ООН Ирак беше опустошен и ограбен. Всичката им агресия се оправдава с подобни лъжи.

    Коментиран от #185

  • 68 Матей

    27 2 Отговор

    До коментар #38 от "И САЩ си":

    Ами човек,та ти изключи повече от две трети от човечеството. Не остана много:)
  • 69 Верно ли

    73 4 Отговор
    Да ви кажа, сащисаните хич не ме интересуват! По-скоро ме интересува как люлката на т.нар."цивилизация" Европа допусна да се случи това, което се случва в момента. Да позволи на нейна територия да се води война в полза на чужд интерес, вместо да подобри отношенията си с Русия (която също е част, и то голяма от Европа) и да продължава с икономическия растеж и добруването на народите си! Ей това не ми дава мира на мен!!!
  • 70 Иво

    36 3 Отговор

    До коментар #9 от "Стойчев":

    Никой в Европа не ги обича,в кой свят живееш
  • 71 ами

    62 2 Отговор

    До коментар #33 от "А кой има полза":

    Човека ти е написал,че в такава война никой няма полза,но ти държиш да развиеш темата за "лошите"руснаци и "добрите"? американци!Подло действаш...като твоите куратори!Давай,ние ядем доматите с коловете,при това зелени още!Казвай как Путин яде малки деца,Кадиров коли бременни жени...За Пригожин и Вагнер пиши как разстрелват беззащитни хора и пият кръв!Давай-пиши за чиповете от перални и прахосмукачки,с които летят онези ракети,които бяха свършили!Давай,пиши,пиши-ние ти вярваме!

    Коментиран от #99

  • 72 Хаха

    5 51 Отговор
    Като всяка друга война един ден ще свърши, а Украйна и още няколко страни ще се присъеденят към ЕС и Нато. Руснаците ще избягат по Европа, бежанската вълна идваща от там ще бие всякакви досегашни рекорди
  • 73 Аз съм от ссср

    57 3 Отговор
    Кога ще освободим България от американско робство!

    Коментиран от #79, #145

  • 74 само да кажа

    72 5 Отговор

    До коментар #35 от "Коце залагалки":

    Първо-тЕя ушанки направиха така,че да си българин,пък и неграмотен!Само това е достатъчно!Сега,като имаш цифрови телевизори,за къде си се запътил по волята на запада?Към прогрес?Или регрес?Еднаква ли е заплатата ти със западняка за една и съща работа?На същите ли цени купуваш хляб,масло,мляко като западняка?И със същото качество ли са продуктите?Когато бяхме "аналогови"и запада беше аналогов,само по-лъскав!И такива като теб се захласнаха по джунджурийките като индианец на мъниста!Но тогава ние ядяхме САЛАМИ С МЕСО,ХЛЯБ БЕЗ ГМО,БУБОЛЕЧКИ,СКАКАЛЦИ ВИЖДАХМЕ ПО ПОЛЯНИТЕ,НО НЕ ГИ ЯДЯХМЕ!И СИРЕНЕТО БЕШЕ ОТ МЛЯКО,И МЛЕКОТО НЕ БЕШЕ ОТ ТЕБЕШИР!И ВРАТИТЕ НЕ ЗАКЛЮЧВАХМЕ!И НЯМЯШЕ КОЙ ДА НИ ОБЕРЕ,НАСИЛИ,ИЛИ УБИЕ!!!НЯМАШЕ КЛОШАРИ ПО БУНКЕРИТЕ ЗА ПАРЧЕ ХЛЯБ!ТОВА ИСКАМ И НЕ САМО АЗ!!!СМЕТНИ СИ ПЛЮСОВЕТЕ И МИНУСИТЕ И ЩЕ РАЗБЕРЕШ КОЛКО ХОРА ИСКАТ КАТО МЕН!

    Коментиран от #83

  • 75 работя

    50 3 Отговор
    в германия.
    днес се разхождах в едно градче в северна германия било е( хубово градче) .
    и не срещнах един германско говорящ, само турци, украинци едни изпаднали араби ...леле егати ужаса е.
  • 76 да попитам

    39 1 Отговор

    До коментар #48 от "Русофил...загубеняк":

    За това ли още не можете да окрадете това,което е "разрушено" по онова време?
  • 77 Серафим

    30 4 Отговор

    До коментар #44 от "На мен винаги ми":

    Знаеш ли американците във ФРГ колко бой ядяха по дискотеките?аз знам ,защото бях там

    Коментиран от #80

  • 78 Ще видим

    8 34 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Предстои да видим дали ще е $ или z! Засега не се чува рублата да е направила скок, нито някой да си обръща парите в рубли (изключвам скорошната агитационна вълна от някои проруски настроени сръбски среди, които убеждаваха обикновените сърби, че от рублата по-велико нЕма, но оказа се, че и там будали няма). Понякога големият мерак за нещо да се случи води до много погрешното очакване, че "нещото" ще се случи! Aloha!

    Коментиран от #92

  • 79 Ссср-а,

    6 41 Отговор

    До коментар #73 от "Аз съм от ссср":

    На нас си ни е добре в Европа. Също си харесваме и задокеанските съюзници! Така че, стойте далеч от древните земи български! И си натискайте парцалите по степите, сибирските полета, мАсква и Камчатка. Нямаме нищо против вас, но оказа се, че много вълчи ви е станал апетитът към чужди земи! Затова предпочитаме да има една тънка червена линийка. И ако някой реши да я прекрачи, бързо ще разбере, че е сгрешил много!

    Коментиран от #97

  • 80 Много съмнително е

    6 25 Отговор

    До коментар #77 от "Серафим":

    изобщо да си напускал някога пределите на България, камо ли да стигнеш ЧАК до Германия. И още по-съмнително е пък точно теб да те допуснат и германци, и американци вътре в американските бази, че да си гледал на живо "колко бой са изяли американците".
  • 81 Серафим

    28 4 Отговор
    В американски бази не съм бил,бил съм в руски.ама съм ходил и по дискотеки,германците там ги пердашеха

    Коментиран от #220

  • 82 Тема за размисъл

    34 3 Отговор

    До коментар #39 от "ооовн":

    Можеш да се превърнеш в милиардер, но можеш и в просяк да се превърнеш също така бързо. Ако не си от ИЗБРАНИТЕ. А и вижте какво става - едни милиардери прилапват имането на други, доста добре се справят. Нищо не е такова, каквото ни го рисуват. Реалността е доста по-прозаична. Статията е дълга, но си струва да се прочете и премисли написаното.
  • 83 как точно

    8 42 Отговор

    До коментар #74 от "само да кажа":

    Как точно направиха така, че да съм Българин?
    Българин ме направиха Вълчан Войвода, Васил Левски, Раковски и другите значими личности в нашата история!
    Българин ме направи България, че плати за Руско-Турската война 40 тона злато - БЪЛГАРСКО!
    Войната е платена, свободата ни е платена от БЪЛГАРИ!
    Руснаците само са ни използвали и преди и сега... А ти, ако се пишеш руснак и милееш, за тях и режима ми - отивай на фронта и се бий с Путин наедно. Но остави хората дето помнят кое как беше, да могат свободно да видят и плюсовете и минусите! Няма как хората да са равни и да нямат нищо но и тогава едни бяха по-равни от други!
    Чичо Генчо спедитора на булгарплод взимаше мнооого над заплатата си с далавери и препродажби!
    Всеки нищо не работеше и правеше часпром след работа, продаваха от държавната собственост и прибираха парите! А по време на работа се цъкаха карти и се чакаше да стане 5ч да си ходят! Така ли виждаш ти светлото бъдеще? Айде стига смешки! Запада ни даде технология и възможност всеки да може да си купи всичко, стига да има пари! Има всичко по магазините и всеки може да си купи всичко, тогава за един москвич се чакаше 30 години, да ти излезе номера! Не ме ги хвали тея дете съм бил тогава но помня всичко!!!

    Коментиран от #93, #95, #194, #232

  • 84 От страни

    36 5 Отговор

    До коментар #16 от "Бай Дън":

    Днес четох за момче в Канада изгонен от училище завинаги щото в час е казал че има само 2 пола - мъж и жена. Кой не вярва и чете английски отивайте на сайта на вестника Торонто Сан. Момчето се казва Джош Александер. Статията се казва "High school student suspended arrested for saying only 2 genders". Нас до сега ни спасява това че Европа и САЩ си имат по големи проблеми, но ако/когато си решат проблемите и стигнат до нас ние ще имаме същите проблеми.

    Коментиран от #96

  • 85 Виждат олигофрения,

    9 1 Отговор

    До коментар #48 от "Русофил...загубеняк":

    щото и тях ги тресе същата болест. Нещо като краставите магарета се надушват през 9 баира в 10-ти.
  • 86 От страни

    28 4 Отговор

    До коментар #30 от "ахмак":

    Ахмак...толкова рими....Това дето се яви преди 200 години ли е основател на цивилизацията? Не ме карай да пиша римите тука...Бухаха....Пий си бърбъна (то това е било вър на цивилизацията) Ама си сигурен че уискито е американско достижение? Или това всичкото дето го изреди...
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 упадък

    8 17 Отговор
    Мисля ,че Китай ще влезе във войната за сега с оръжия. Колкото по-бързо американците клекнат и започне техния упадък.Толкова по-добре за Китай. Защото ще се подготви за война с Русия.Но американците трябва да са в трета глуха. Най лошия случай Китай ще предизвика ТСВ. Те са най-подготвени за след голямата война.

    Коментиран от #147

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Просто е за разбиране, наистина.

    13 2 Отговор

    До коментар #30 от "ахмак":

    Но дори и за простото АКЪЛ се иска. А когато той липсва, трагедията е голяма и напредък НЯМА!
  • 91 Ами отпусни се де.

    6 3 Отговор

    До коментар #13 от "Долу Сащ Англия и Естония":

    Що се стискаш?
  • 92 От страни

    33 6 Отговор

    До коментар #78 от "Ще видим":

    Точно така - ще видим. Долара пропада и доларовата зона се разпада на валутни зони. И една от зоните ще е на рублата. Щото има обезпечение повече от всяка друга валута ама до сега е била обкрадната от САЩ. А това с долара не ми казвай че отдавна се говори и отдавна се очаква - ти ще го видиш сам как става.

    Коментиран от #101, #261

  • 93 Гошо

    28 2 Отговор

    До коментар #83 от "как точно":

    Другото добре,съгласен съм,иаз съм потърпевш от комунизма.ама тия 40 тона злато как сме ги имали,като не сме имали държава тогава?!?!

    Коментиран от #100

  • 94 Неее, лъжат яко тези!

    9 24 Отговор

    До коментар #35 от "Коце залагалки":

    Те не искат Москвич, не искат морзова азбука, не искат ушанки, не искат и аналогов телефон. НЕ си държат парите в РУБЛИ. Аааа, и през ум даже не им минава рубли да купуват. Но нали трябва и допълнително да заработват. И за да заработват, и то никак НЕмалко, се пробват да промиват мозъка на българина. Слава на Бога, че тролясалата сган НЕ е българския народ! Иначе, нека си пишат, поне речника си упражняват.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Ти ако си мислиш, че в рашия

    5 22 Отговор

    До коментар #84 от "От страни":

    няма джендъри... си много зле. Пълно е!

    Коментиран от #98

  • 97 От страни

    40 3 Отговор

    До коментар #79 от "Ссср-а,":

    Кой ти е казал че си в Европа? Ние сме в Европа като топки в половия акт - присъстваме но не участваме. За тях си бил никой и такъв ще си останеш. Ако не ми вярваш оди работи - сам ще видиш.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 От страни

    26 2 Отговор

    До коментар #71 от "ами":

    То ако беше така че никой да няма полза немаше и да воюват ама, пусто да остане - има полза. И даже знам държавата която от всичките войни извади ползата. И продължава да вади.
  • 100 От страни

    17 5 Отговор

    До коментар #93 от "Гошо":

    То това с златото е отдавна написано как е било - Русия 1960 година платила некви версии на БНБ и после взела златото, което не покривало версиите даже. Ама дошла мокрацията и решила че щом версиите са платени може да анулира сделката на БНБ с руската Централна банка и да си поиска златото.
  • 101 Я не се пробвай да заблуждаваш хората.

    8 24 Отговор

    До коментар #92 от "От страни":

    Няма серсеми, че още утре да почнат да обръщат парите си в рубли! 100% и твоите спестявания са или в евро, или в долари!!! Рублата ще стане конвертируема, ама друг път! Демек: когато ти цъфнат налъмите!!! Няма държава, която да е агресор и да воюва за грабене на територия, и валутата й да е толкова стабилна (както и изобщо икономиката й), че мигом тази валута да стане конвертируема! Няма! А да не говорим, че и репарации ще плащат! Айде сега, наспи се и утре беж да се накупиш с рубли за да си първият, който ще се е сетил за силата на руската рубла и ще е "на далавера"!!!
  • 102 Архангел Михаил

    4 30 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Светът навлиза в годините, в които руската "мощ" ще останат само Руски мощи.
    Амин.

    Коментиран от #126

  • 103 Твп

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Не бе. И Хондурас е в Америка.
  • 104 Истинско мнение

    5 33 Отговор

    До коментар #3 от "Мнение":

    Идва краят на руската "мощ" и руската хегемония!!!

    Тия кремълски корпоративни господари се самозабравиха и си повярваха, че светът им принадлежи! Само че не са познали!
    Тепърва ще срещат отпор!!!

    Коментиран от #112

  • 105 Долу Русия Китай и Иран

    4 16 Отговор

    До коментар #13 от "Долу Сащ Англия и Естония":

    Бившите колонизатори губят - и ще трябва да стискат зъби и бузки
  • 106 Пловдивска Майна

    9 20 Отговор

    До коментар #17 от "Майна":

    Вчера хиляди протестираха срещу фашистката политика на кремълската нацистка хунта протест и в Лайбциг.. предполагам, че и в други градове!!!
    Пълна ЦЕНЗУРА за много протести!!!
    Вие какво, чакате, бе, сънародници!!!

    Коментиран от #195

  • 107 русия

    4 18 Отговор

    До коментар #21 от "Сащ":

    Трябва да си седне на кремълския памперс. Пълни идиоти

    Коментиран от #115

  • 108 Диктатъ свърши

    4 24 Отговор

    До коментар #31 от "Диктатъ свърши":

    Изкараха световния бандит Русия миротворец и гарант за нещо си... , разпалила 250 конфликта през последните 30 години... много плоска прокремълска пропаганда.

    Русия, губейки войната, измести фокуса... от военната "победа" над Украйна. Рашистисаните пак искат да се измъкнат безнаказано.
  • 109 Слава на САЩ ЕС НАТО

    6 35 Отговор
    САЩ ЕС НАТО правят това което трябва - помагат на света да се защити и отърве от руската фашистка чума и сатанизъм!
    Зеленски прави това което трябва - защитава украинския народ от руските терористи които от девет години извършват ежедневно геноцид и военни престъпления срещу цивилни украински граждани - деца, жени, невинни хора!
    Украйна никога няма да бъде руска губерния.
    Украинците никога няма да станат руски роби.
    Украйна избра за свое бъдеще ЕС и НАТО пред руския Гладомор!
    Вечна Слава на Зеленски нисък на ръст но Великан по дух, Светъл Лъч който разпръсна Мракът на кремълската империя на злото и нейния кървав фюрер Путин!
    Слава на украинските майки които раждат герои.
    Слава на САЩ ЕС НАТО и украинските антифашисти които прочистват Планетата от руския нацизъм и колониализъм.
    Благословена си Ти Земя на Украйна за такъв президент като Зеленски

    Коментиран от #113

  • 110 Домакин

    4 26 Отговор
    Изтощението на Русия може само да ме радва.
    Русия винаги е била наш враг!
  • 111 сваява

    4 28 Отговор

    До коментар #26 от "сваява":

    Терористите от русия вече са си откровени фашиасти. Лъжат и манипулират всички общества с баладите за руския "мир" Терориста Путин пък взривява чужди градове, и точно тези руски фашаги тръгнали на морал да учат света. Всичко е обърнато на горе с краката. Време е да влезе горският и да нарита наглите кремълски нацисти и пуделите им.
  • 112 Още по-истинско мнение

    5 27 Отговор

    До коментар #104 от "Истинско мнение":

    С огромната територия и население, и многото полезни изкопаеми наистина можеха да владеят света. Но открай време си живеят е палеозойската ера и нямат никакво намерение да дръпнат поне малко напред. Това дето беше читаво, избяга в чужбина. В USA е една от най-големите руски общности. И нженери, и лекари, учени... Та, напредъкът става с хора!!! Само природни ресурси не са достатъчни. Като добавим, че и на диктатор не случиха, пропадането е фатално ниско!!! И все още това не е дъното. Дъното ще го усетят като много ТВЪРДО като почнат да плащат репарации! Не, няма да им се размине! Надявам се и на троловете български пфили у нас също да не им се размине. И ще стане, ако се появи деен министър по IP въпросите в областта на троленето!
  • 113 генчо христов

    4 26 Отговор

    До коментар #109 от "Слава на САЩ ЕС НАТО":

    Браво един от малкото, който пише истини тук!
    България също не може да се отърси от руско влияние, което е пагубно и за икономика и за народа, но те не го осъзнават все още!

    Коментиран от #130

  • 114 Долу кремълските нацисти

    3 22 Отговор

    До коментар #34 от "Долу кравите":

    ДОЛУ КРЕМЪЛСКИТЕ ФАШИСТИ И САТЕЛИТИТЕ ИМ !!!!!!!
  • 115 Както се каза вчера в една ТВ:

    3 22 Отговор

    До коментар #107 от "русия":

    Най-добрата и действаща санкция спрямо Русия, ще е да се забрани на руснаците да влизат в други държави!!!
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Истински знаещ

    3 25 Отговор

    До коментар #36 от "знаещ":

    Като почнем от XIII век та до момента руснаците са най-големите и безкрупулни военнолюбци разпалвачи на войни който не вярва да пита народите които са били нападнати и поробени от руснаците и те ще споделят крайно време е някой да им посочи на руснаците къде им е държавата и да се прибират там а не да продължават с плановете си за война

    Коментиран от #121

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 ХИХИХИ

    2 12 Отговор

    До коментар #116 от "Човек от народа":

    Мечтите са безплатни, хихихихихихихи

    Коментиран от #122

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Д-р Хаус

    19 2 Отговор

    До коментар #120 от "ХИХИХИ":

    Много хихикаш, да не сиПреял сЕврохлебарки😂
  • 123 Означава да си нищо

    4 28 Отговор

    До коментар #52 от "Означава да си нищо":

    Русия направи десетки войни! Руснаците избиха милиони! Съсипаха стотици милиони човешки съдби! Правеха преврати и избиваха хора! Заплашват да унищожат света с ядрена война! Кремълските нацисти се занимават с интриги, подлост, лицемерие и лъжи! Плащат за прокремълска пропаганда и лъжи! Съсипаха демокрацията! Опитват се да колонизират света! Мен ме е г.нус от тях! Трябва някой да е тотално без морал и ценностна система за да падне толкова ниско за да е фен на това зло за света Русия!

    Коментиран от #125, #134

  • 124 Кра. варскиФ. ъ. ш. кии.сом

    19 2 Отговор
    ТукаNякакъвKозяшкиTролС20никаБаяЦентове иАмфеткиЕзаработил...нищоАйдеЛгбтПомияритеИВиеТрябваНещоДаЯдетеДажеТоваНещоДаСаЕврохлебарки иЧервеиОтУрсула...
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 дойче зеленски

    17 2 Отговор

    До коментар #102 от "Архангел Михаил":

    Козяшки папагал.
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Истинската КОНТРА

    2 23 Отговор
    Русия световния терорист налага волята си с войни обаче със САЩ руснаците сбъркаха и ще пострадат!

    Коментиран от #133

  • 129 Кога ??????

    2 19 Отговор
    Кога русия ще стане велика?
    Когато Лавров си купи руски телефон !!!
    ХИХИХИ ХОХОХО
  • 130 христо генчев

    22 3 Отговор

    До коментар #113 от "генчо христов":

    Браво един от малкото, който пише истини тук!
    България също не може да се отърси от американското влияние, което е пагубно и за икономика и за народа, но те не го осъзнават все още!

    Коментиран от #137, #260

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Да, бе

    4 19 Отговор

    До коментар #57 от "Да, бе":

    Руската мощ е в продукциите на Мосфилм, с една дума айрян без кисело мляко гола водица, рубли без покритие и червени петолъчки на заем, хихихи

    Коментиран от #138, #150

  • 133 Проктолог

    8 0 Отговор

    До коментар #128 от "Истинската КОНТРА":

    МаВерноСиЕднаИстинскаКонтраАнална
  • 134 Ттттъ

    13 3 Отговор

    До коментар #123 от "Означава да си нищо":

    Колко чудесно описа САЩ.
  • 135 И пак

    20 2 Отговор
    всичко се свежда до това кой, какво парче ще вземе от баницата в патакламата. Всичко друго са вербални алабалистики за наивници. Ако саш са толкова загрижени за мира, досега можеха да спрат конфликта с мирни средства и дори да го предотвратят. На тях не им пука колко хора ще загинат в този конфликт, щом техните интереси са изпълнени.
  • 136 Люцифер

    6 26 Отговор

    До коментар #131 от "РОССИЯСНАМИСНАМИИБОГ!!!":

    Сатанистите са в Кремъл начело с кагебееца антихрист Путин член на сатанинската комунистическа партия която седемдесет години воюваше и унищожаваше християнството, събаряше църкви, избиваше истинските православни свещеници и ги подменяше с агенти на КГБ. Днес същите комунистически сатани управляват в Кремъл. Затова русия е съюзник на антихристиянски сатанински комунистически и ислямистки режими като китайския и иранския!
    Или си с Христа или си в коалицията на Сатана - русия, китай, иран, с. корея!

    Коментиран от #139, #146

  • 137 генчо христов

    2 1 Отговор

    До коментар #130 от "христо генчев":

    Тате ти ли си?
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Ттттъ

    20 1 Отговор

    До коментар #136 от "Люцифер":

    Я ми кажи Християново, къде в Библията се прокламират еднополовите бракове

    Коментиран от #142

  • 140 Танкист

    5 20 Отговор
    Руснаците винаги извъртат реалността така, че те все да са прави. Щото си вменяват, че са предопределени да са над другите! Включително и когато масово нарушават общоприетите международни договори, споразумения, норми, правила! Примерите за руската бруталност са безброй, но най-красноречив е примера с кремълската лъжа за биологичните лаборатории заради която Украйна се опустошава и ограбва. Всичката им агресия се оправдава с подобни лъжи.

    Коментиран от #229

  • 141 Империализмът

    14 3 Отговор
    и милитаризмът винаги са били отправна точка на американската политика. Не върви да заклеймяваш някого за нещо, което ри самия вършиш. Както се казва, Който от вас е безгрешен, нека първи хвърли камък.

    Коментиран от #143

  • 142 Ттттъъъъ

    8 6 Отговор

    До коментар #139 от "Ттттъ":

    Я кажи Християнство, къде в Библията се прокламират з.ооф илията и и.н.цеста ???

    За тези които не знаят:
    Руската империя втора в Европа д.ек.риминализира зоофилията още през ранната 1903 г.
    Съветска русия втора в Европа д.екрим инализира през 1922 г. също така и и.нцеста, хихихи
  • 143 Империализмът

    2 15 Отговор

    До коментар #141 от "Империализмът":

    и милитаризмът винаги са били отправна точка на руската политика. Не върви да заклеймяваш някого за нещо, което ти самия вършиш. Както се казва, Който от вас е безгрешен, нека първи хвърли камък.
  • 144 Аман от кремълски продажници

    4 16 Отговор

    До коментар #138 от "Аман от продажници":

    Зеленски от комедиант стана президент и уважаван лидер, а Путин от президент стана клоун и ако не беше оцапан с толкова много невинна украинска кръв щеше да остане в историята като поредния най-обикновен кремълски смешник!
  • 145 Аз съм от България

    5 15 Отговор

    До коментар #73 от "Аз съм от ссср":

    Кога ще освободим България от руско робство?
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Пророчество

    4 18 Отговор

    До коментар #88 от "упадък":

    Путин греши. Светът не става многополюсен, а двуполюсен. И в двата русия не присъства. русия ще е васална територия на Китай. Източник на евтини ресурси за китайската индустрия. Една бензиностанция регистрирана като държава.

    Коментиран от #152

  • 148 ХИХИХИ

    3 17 Отговор

    До коментар #146 от "СащИмпериятанаСатанизма":

    Педофилите са в Кремъл, хихихи

    Бивш служител от руската Федерална Служба за Сигурност (ФСС) Александър Литвиненко:
    "Изнудваха Путин със запис, на който прави с.екс с момчета. Записът е бил от времето когато Путин е бил още студент в института "Андропов" който подготвя кадри за КГБ. Путин е бил принуден да замине за чужбина, за да се потулят нещата"

    ХИХИХИ

    Коментиран от #153

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Вичо

    5 22 Отговор

    До коментар #132 от "Да, бе":

    Руската мощ е само на хартия! Всички тези оръжия дето ги рекламират по парадите са дело на ловки 3Д аниматори и за тях са изхабили тонове хартия и боя, за да ги направят да изглеждат като оръжия! Всъщност са бутафория - илюзия, от някои реално имат по 1-2 бройки, колкото за парада. Много от истинските оръжия са нарязали и върнали за скрап, за да имат пари да живеят. С част от парите са купили хартията, лепилото и боята, за да ги репродуцират в от картон ! Самолетите им са от времето на ПСВ, също са украсени и направени, за да могат да летят!
    Коработе им са като Кознецов, за да го подкараш ти трябват 50 души екипаж в машинното.
    30 огняра да поддържат и вкарват в пещтта 90 тона въглиша в минута, за да може кораба да развие 2 възела.
    Като Кузя тръгне нанякъде и моряците разчитат само на радар, махат бинокъла щото е димно завеса!
    Ядрените им глави са само в главите, нямат ядрено оръжие, понеже са захранили електроцентралите си с него.
    Газта я пазеха до последно но вече и газ нямат, понеже продават флакони за пълнене на запалки в еврозоната и печелят от това валута, която обръщат в рубли, понеже продукцията им се продава в рубли и от това губят отново!
    Може да напиша цял роман, но ми се доспа!

    Коментиран от #154, #192, #204

  • 151 Айде сбогом

    4 16 Отговор

    До коментар #149 от "Айде сбогом":

    Путин целува м.омченца по ко.р емчетата, хихихи!

    Справка YouTube

    ХИХИХИ

    Коментиран от #156

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 ХИХИХИ

    4 16 Отговор

    До коментар #148 от "ХИХИХИ":

    Иля Пономарьов:

    "Путин и Медведев са били любовници"
    "Държавния глава в Москва не е хетеросексуален"

    хихихихихихихихихихи

    Коментиран от #165, #168, #251

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 САЩ е

    4 20 Отговор
    време да треснат империята на злото русия след което и иранския б.ълхарник! Само така ще оправят скапаният човешки свят!

    Коментиран от #158

  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Ваксиниран за чумата "възраждане"

    4 17 Отговор

    До коментар #154 от "ваксиниран за чумата герб":

    Виждам, че си чувал за думата Бутафория. Русия иРублата и напълноОтговарят на таяДума, но го прикриват като правят войни и създават колониисъсрусофилскиЗомбита като тебеКоито до КраяНаЖивота си да САИМРУСКИРОБИ.

    Коментиран от #161

  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Д-р Хаус

    3 14 Отговор

    До коментар #156 от "Д-р Хаус":

    ОтКремълСамоСлабоумниВиНаемат😂

    Коментиран от #259

  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Бил Гладен

    3 15 Отговор
    Руските терористи надминаха талибаните !!!
  • 163 Ще има мир

    3 18 Отговор
    Когато държавата терорист русия бъде унищожена само тогава ще има мир на земята!
  • 164 Вярно е

    3 16 Отговор
    Руската армия е непобедима...само по руските телевизии, хихихи
  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Кога ???

    3 19 Отговор
    Когато кремълските и.з роди и терористи бъдат изтрити от лицето на земята, само тогава ще има благоденствие на земята, Амин!
  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Отново

    4 15 Отговор
    Поредната руска авантюра отново завършва безславно!
  • 170 Орка

    4 16 Отговор
    Путин е бита карта. Природата си я прибира, ако я пропусне има кой да не я изпусне, хихихи!!!
  • 171 Архангел Гавраил:

    5 15 Отговор
    Светът навлиза в годините, в които от руската "мощ" ще останат само Руски мощи

    ХИХИХИ
  • 172 Ориент

    5 15 Отговор
    Путин избра Войната! Руснаците могат да изберат МИР или да се претопят като черноработници или п.ро ститутки на Изток в Китай, Иран, Северна Корея
    хихихихихихихихи
  • 173 Байдън

    5 15 Отговор
    Покажи на тези и.д иоти в русия, че ако не НАТО ти ще ги унищожиш! Само така! Руснаците наложиха свят, в който само грубата сила да определя всичко! Сега пък нещо не им харесва !!!
  • 174 Сънища

    6 15 Отговор
    Четери са нещата които карат руснаците да сънуват кошмари Байдън, Зеленски, афганистански козар и танк Abrams, хихихи!
  • 175 ТопНовина

    3 7 Отговор
    ПомакаЖалъкКонстантинов са го открили
    мобилизирано-разчленен. Установено е, че се е разтегнал като жаба ДаГоЕбат рускитезоофили
    Ииранопедофилскитефашисти едновременно.

    хихихихихихи
  • 176 Русия е фашистка

    5 21 Отговор
    НАТО ще изкорени руския нацизъм, за да няма повече ГЕНОЦИД.... А руските страхливци ще бъдат изринати от Украйна!

    Коментиран от #188

  • 177 Безплатно

    6 23 Отговор
    Никой не ми плаща за да мразя русия!
    Мразя я безплатно и от сърце, както правят всички нормални хора по света!

    Коментиран от #179

  • 178 Гръч

    3 1 Отговор
    Това на снимката някой ден ще бъде ресторант или хотел
  • 179 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 180 Пълно

    15 2 Отговор
    с натовски папагали, пфу!
  • 181 Бате Иво

    14 1 Отговор

    До коментар #41 от "След огромната":

    По тоя въпрос съм на по различно мнение
    Квантунската групировка не армия е разгромена преди пускането на ядрените бомби
    И лично според мен тия бомби са акт на отчаяние
    Без тях Червената армия е щяла да прегази Япония

    Коментиран от #187

  • 182 Ей БГНЕС

    11 1 Отговор
    Некадърници, престанете да пишете глупостите ами си отворете очите, но не можете, защото не ви стиска, пък и сте добре платени копои.
  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 Чичо Дончо каза

    16 3 Отговор
    Нямало да има сфери на влияние.Ами Америка за България да се маха от тук.

    Коментиран от #191

  • 185 Идеално определени!!!

    15 3 Отговор

    До коментар #67 от "Артилерист":

    "...Щото си вменяват, че са предопределени да са над другите! Включително и когато масово нарушават общоприетите международни договори, споразумения, норми, правила."
    Това май се наричаше някога нацисти? "Арийците били над всички други"??? Фащ се заразиха от Хитлер и май ги очаква същата съдба?.. цял свят вече разбра, какви са и какво готвят на света - цифровия концлагер, като за целта използват "медицински лъжи и принуди"! С една дума фашисти - достойни последователи на фашистка Германия!!!

    Коментиран от #200

  • 186 Пешо z

    9 2 Отговор
    Ако част от Украйна та стане радиоактивна ,Америка ще си помисли ,за нови членки в НАТО.

    Коментиран от #228

  • 187 По някои

    12 1 Отговор

    До коментар #181 от "Бате Иво":

    въпроси не може да има две мнение, това е история:
    "Последният командващ на квантунската армия, генерал Отозо Ямада, заповядва на войските си да се предадат на 16 август 1945 г., ден след като император Хирохито обявява капитулацията на Япония в своето радио обръщение. Някои дивизии отказват да се предадат и сраженията продължават през следващите няколко дни. Фелдмаршал Шунроку Хата получава ултиматум да се предаде от генерал Георгий Шелаков6 на 18 август 1945 г. в Харбин. На следващия ден Хата се среща с маршал Александър Василевски7 и моли да бъде лишен от чина си на фелдмаршал заради пораженията на войската."
  • 188 По-скоро Западът

    16 3 Отговор

    До коментар #176 от "Русия е фашистка":

    И фащ днес са фашисти. А Русия отчаяно вече сама се бори против световния фашизъм .. укрия просто беше избрана за "полезен идиот", който ще загине за фашистките "ценности "!!!

    Коментиран от #196

  • 189 Нане

    9 2 Отговор
    мдаааа Русия и Китай имали имперски амбиции за световно господство?
  • 190 НикогаПовечеСДС-Чума

    16 3 Отговор
    Съзнавайки какви злини са причинили в своята жалка история двете туморни образувания ФАЩ и Англия, во дещи класацията на световни терористи, все по- често се замислям колко прекрасен би бил живота на всички хора по Земята,ако имаше сила, която да ги изпепели и заличи,а за нас,българите - ако ги нямаше жалките ни щожествата,допринесли за унищожаването на държава та ни и превръщайки Родината ни в добре ощавена анг ло-краварска колония ,като българомразеца Сулюйман Паситто,Ал Фашагата, преродената Пастирка,Коня от Филибето, Гнома,Мравояда,Цвъки(Молитвената закус ка),Асфалт Паша,Кире Тъпото и още стотина англо-краварски подлоЗи и шорошпии.

    Коментиран от #199, #201

  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 Да бе да?

    13 3 Отговор

    До коментар #150 от "Вичо":

    Знаеш ли, че още преди да се родиш, 1961 година тези "ушанки" са взривили най-мощаната термоядрена бомба до сега в света? Цар бомба , над 60 мегатона...
    Една такава в Йелоустоун и от фащ ще стане остров от лава... А днес сме коя година? 2023! Еми смятай какво имат днес? Ще сметат фащ и ЕС като свиня гнила ябълка ..
  • 193 Петко

    16 2 Отговор
    Нахлуването на Русия в Украйна е нещо ненормално,но нахлуването на САЩ във Виетнам,Ирак,Персийския залив,Сирия,Иран,Афганистан,в страни от Африка,и Латинска Америка е напълно нормално?По-големи агресори от САЩ,вживяващи се на международен властелин,и "закрилник",няма.Докато не преживеят ужаса на войната на собствената си територия,няма да спрат да раздават "правосъдие".
  • 194 Патриот

    9 1 Отговор

    До коментар #83 от "как точно":

    Чул си нещо за злато,не не си доразбрал.Златото го дава Русия на Турция,а не България на Русия
  • 195 Бивш канадец

    12 2 Отговор

    До коментар #106 от "Пловдивска Майна":

    Гледах ги по Глобалл Таймс. Странно -- развяваха руски език знамена и скандираха против Шолц, а не против Путин!??

    Коментиран от #197

  • 196 По скоро Изтокът

    4 11 Отговор

    До коментар #188 от "По-скоро Западът":

    И пРосия днес са фашисти. А Украйна отчаяно сама се бори против световния руски фашизъм ..
    руснаците просто бяха избрани за "полезни и.диоти" , които ще загинат за фашистките "ценности"
  • 197 Бивш руснак

    5 12 Отговор

    До коментар #195 от "Бивш канадец":

    В Германия тия които развяват руски знамена са руски гастербайтери, а не германци!!!
    Нали никой не си прави илюзии че германците обичат русия, хихихи!
    Все едно някой да каже че поляците обичат Путин, хихихи!!!!
  • 198 НикогаПовечеБСП-Чума

    4 10 Отговор

    До коментар #191 от "НикогаПовечеСДС-Чума":

    Трябва час по скоро приличащите на мравояди и самозабравили се самозванци Нораанакикева и Костякопейкокикев да бъдат набутани там от където са излязли, хихихи и никакви повече долни прокремълски иди оти в Родината ни!
    Достатъчно руснаците я окрадоха и ощавиха за 45 години! Вече няма какво и накъде !
  • 199 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 200 Идеално определени!!!

    3 9 Отговор

    До коментар #185 от "Идеално определени!!!":

    Руснаците си вменяват, че са предопределени да са над другите! Включително и когато масово нарушават общоприетите международни договори, споразумения, норми, правила. Това май някога се наричаше нацисти? "Арийците били над всички" русия се зарази от Хитлер и май я очаква същата съдба? .. цял свят вече разбра, какви са руснаците и какво готвят на света а именно да го превърнат в съветски концлагер!!!
    "русия този затвор за народите"
    С една дума фашисти - достойни последователи на фашистка Германия!!!
  • 201 НикогаПовечеБСП-Чума

    3 12 Отговор

    До коментар #190 от "НикогаПовечеСДС-Чума":

    Съзнавайки какви злини са причинили в своята жалка история четирите туморни образувания пРоссия, Китай, Иран, Северна Корея, во дещи класацията на световни терористи, все повече се замислям колко прекрасен би бил животът на всички хора по Земята, ако имаше сила която да ги изпепели и заличи, а на нас българите, ако ги нямаше жа.лките ни проруски ни.щожества, допринесли за унищожаването на държавата ни и превръщайки Родината ни в добре ощавена руска губерния, около стотина руски-прокремълски подлоЗи и путиношпии, хихихи
  • 202 Точно това може

    9 3 Отговор
    "..Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, заявява, че Западът е взел правилното решение, като е отказал да обсъжда въпросите за разширяването на НАТО или за украинския неутралитет. "!
    Да унищожи и Европа и САЩ... Ама тази е безмозъчна тиква...марионетка на Ротшилд
  • 203 КГБ

    4 8 Отговор
    Путин е агент на ЦРУ. Путин работи за интересите на САЩ! Путин нападна Украйна, за да може американската военна промишленост да спечели милиарди долари от продажба на оръжия за Украйна, хихихи !!!!!!!!
  • 204 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 205 ютубев

    8 2 Отговор
    америка тласка света към икономически кризи,войни и екокатастрофи и все повече хора въстават срещу потисничеството на англосаксонците

    Коментиран от #206

  • 206 ютубев оригиналния!

    1 9 Отговор

    До коментар #205 от "ютубев":

    русия тласка света към икономически
    кризи, войни и екокатастрофи и все повече хора въстават срещу подтисничеството на кремълските нацисти.

    Коментиран от #212

  • 207 Слава на САЩ ЕС НАТО

    2 8 Отговор
    САЩ ЕС НАТО правят това което трябва - помагат на света да се защити и отърве от руската фашистка чума и сатанизъм!
    Зеленски прави това което трябва - защитава украинския народ от руските терористи които от девет години извършват ежедневно геноцид и военни престъпления срещу цивилни украински граждани - деца, жени, невинни хора!
    Украйна никога няма да бъде руска губерния.
    Украинците никога няма да станат руски роби.
    Украйна избра за свое бъдеще ЕС и НАТО пред руския Гладомор!
    Вечна Слава на Зеленски нисък на ръст но Великан по дух, Светъл Лъч който разпръсна Мракът на кремълската империя на злото и нейния кървав фюрер Путин
    Слава на украинските майки които раждат герои.
    Слава на САЩ ЕС НАТО и украинските антифашисти които прочистват Планетата от руския нацизъм и колониализъм.
    Благословена си Ти Земя на Украйна с такъв президент като Зеленски.

    Коментиран от #217

  • 208 И пак

    1 8 Отговор
    всичко се свежда до това кой, какво парче ще вземе от баницата в патакламата. Всичко друго са вербални алабалистики за наивници. Ако русия е толкова загрижена за мира защо започна войната, досега руснаците можеха да спрат конфликта с мирни средства и дори да го предотвратят. На руснаците не им пука колко хора ще загинат в този конфликт, щом техните интереси са изпълнени.
  • 209 Истински знаеш!

    2 9 Отговор
    Като почнем от XIII век та до момента руснаците са най-големите военолюбци разпалвачи на войни, който не вярва да пита народите които са били нападнати и поробени от руските колонизатори, тези изтерзани и измъчени народи ще ти разкажат що е то руски колониализъм! Крайно време е някой да им посочи на руските империалисти къде им е държавата и да се прибират там, а не да продължават с плановете си за колониални войни!
  • 210 Краят на Кремълската хунта

    2 8 Отговор
    Краят на на руската "мощ" и руската хегемония!

    Тия наглоКремълски нацисти се самозабравиха и си повярваха, че светът им принадлежи!
    Само че не са познали!
    Тепърва ще срещат отпор!
  • 211 Русия

    2 8 Отговор
    за пореден път се превърна в империята на злото и като такава трябва да бъде унищожена! Руснаците обзети от агресия и претенции за "особена мисия" в света са заплаха за цялото човечество и трябва да се изолират и подложат на депутинизация! И едва когато се излекуват от имперския бацил и мания за величие и станат нормални хора чак тогава да бъдат допуснати до цивилизования свят!
    Това е залога за да няма трета световна война!

    Коментиран от #214

  • 212 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 213 Къдравата Сю

    8 2 Отговор
    мир ще има когато изчезне америка.

    Коментиран от #216, #250

  • 214 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 215 Да питам

    4 3 Отговор
    1. Руска кола ли имаш/караш?
    2. Децата ти учат ли в Русия?
    3. Държиш ли спестяванията си в рубли, в руски банки?
    4. Ползваш ли руски смартфон?
    5. Ползваш ли руски компютър?
    6. Почиваш ли ежегодно през лятото на Балтийско море, а през зимата на Камчатка?
    7. За последните 10 години повече пъти ли посети Русия от колкото държави от ЕС?
    8. При сериозно заболяване в Русия ли отивате на лечение?
    9. Ти и семейството ти предпочитате и носите ли руско облекло, аксесоари и обувки?
    10. Можеш ли да изброиш поне пет постижения и изобретения на руската наука и нови руски технологии със световно значение и ежедневно приложение през последните 20 години?
    11. Можеш ли да изброиш 5 световно известни руски търговски марки, ползвани в целия свят (различни от Калашников и Камаз)?
    12. Пишеш ли повече в руския Вконтакте, отколкото в американския Фейсбук?
    12. Имаш ли вещи и предмети у вас, на които пише "седлано в Руссии" /Мade in Russia?

    Коментиран от #222, #253

  • 216 Къдравата Сю

    3 5 Отговор

    До коментар #213 от "Къдравата Сю":

    Мир ще има когато когато изчезне русия.

    Коментиран от #227

  • 217 Интелектуална немощ

    0 2 Отговор

    До коментар #207 от "Слава на САЩ ЕС НАТО":

    Едно и също си плещиш постоянно във форумите. А измили нещо друго де, или мозъка не слуша. Пък и е смешно, все едно чета лозунги от конгрес на БКП от 1977г. Каква комсомолска патетика само лъха от писанието ти, кава комунистическа увереност!
  • 218 Дернев

    4 2 Отговор
    Стана ясно, че Щатите чрез Украйна и все по-засилващате се приказки за растяща подобна опасност към Молдова, се връщат към политиката на Кисинджй за създаване на военни конфликти по периферията на СССР. Това стои и зад приказките на Байдан и новият източен фронт, където праща всичките нас бивши соцстрани. И май това се възприема с мълчаливо съгласие от западните не ЕС-ни партньори.
    А колкото до Тайван те бъркат като ги сравняват с Украйна. Те са остров и никоя съседна държава не може да прати нещо там незабелязано и без да се сблъска директно с Китай и усети решителността им. Включително и САЩ, защото Китай съвсем съзнателно и целенасочено се готви задиректен сблъсък с тях. А това е и съществената разлика между тях и Русия. Следователно паралели между събитията около Украйна и Тайван могат да доведат на Щатите пагубни неприятности. И те си го заслужават, но защо и Европа. Тя няма имперски амбиции но е исторически обременена до глупост.

    Коментиран от #221, #223, #234, #255, #258

  • 219 Роналд Рейгън

    2 3 Отговор

    До коментар #214 от "Ужассс":

    Много лесно си го представям унищожаването на ядрена държава без катастрофални последици за унищожителите !!!
    Както при СССР!
    Без НАТО да изстреля дори един куршум ядрения СССР се сгромоляса заедно с цялата си социалистическа колониална империя!

    Хич не и върви на Русия с артистите, хихихи

    Коментиран от #224

  • 220 Аха,

    2 3 Отговор

    До коментар #81 от "Серафим":

    Значи в руски бази (където уверяваш, че си бил и естествено ти е разрешено да гледаш случващото се там) се разхождат спокойно германски войници/цивилни които здраво пердашат американски войници/цивилни. Ехааа. Втори Спилбърг си! Майстор на сложните сюжети, та чак дъх не може да си поемеш. Браво! Браво за оптимизма ти как руснаци и германци заедно и задружно здраво пердашат американците! Ало, психото ли е? Моля, пращайте спешно линейката!
  • 221 Дренев

    2 4 Отговор

    До коментар #218 от "Дернев":

    да ти кажа - Китай е гола вода!
    Китай също си има Виетнамска война!
    И това не е метафора, а в буквалния смисъл!
    Да припомня на тия които са забравили как през 1979 г. Китай вероломно нападна братски Виетнам и как китайците претърпяха позорно поражение от виетнамците!
    При една евентуална война на Китай срещу Тайван, най-голяма изгода от нея има руската оръжейна промишленност, защото Русия е най- големият експортьор на оръжия за Китай! Затова Путин подстрекава Китай към война срещу Тайван, бая рубли ще паднат !!!!
  • 222 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 223 Конфликтите, както и интригите

    2 5 Отговор

    До коментар #218 от "Дернев":

    си ги създава самата федерация в лицето на другаря от КГБ Вова Путин и "елитното" му обкръжение! Хора жадни за власт, пари, войни, за нови територии. Ха, в кой век живеем, та онзи психопат говори за връщане на територии? Че то можем да се върнем още по-назад и да връщаме всичко от Египет та чак до наши дни!!! Всеки народ има право на национална идентичност! Същото важи и за нас, българите. Важи и за украинците! Така че, искате или не искате, ЩЕ ИМА свободна и независима Украйна! Сега или догодина, ще я има! И нищо чудно и останалите подвластни на Русия републики да навдигнат глави и да тръгнат по същия път на независимост. Както и има вероятност след време руските хорица от Донецк и Луганск да преминават обратно границата, този път към свободна Украйна! То и нас ни държаха 45 години в желязна клетка, но в крайна сметка оковите паднаха...
  • 224 Ха - ха - ха

    3 2 Отговор

    До коментар #219 от "Роналд Рейгън":

    Много си наивен ако бъркаш Горбачов с Путин. Та да няма объркване като при теб Путин сам го каза, че няма как да съществува свят без Русия.

    Коментиран от #226

  • 225 Да ти кажа

    3 5 Отговор

    До коментар #222 от "И банани, и банани":

    Путин веднъж беше казал: докато съм аз в Москва няма да се вее знамето на дъгата, хихихи
    Така като гледам развоя на войната как руските нацисти търпят срамни загуби, май скоро в Москва ще се развее знамето на Дъгата

    ХИХИХИ ХОХОХО ХАХАХА

    Коментиран от #230

  • 226 Ха - ха - ха ама истинското ха -ха -ха

    2 3 Отговор

    До коментар #224 от "Ха - ха - ха":

    Да ти кажа пък аз, че Русия няма как да съществува без Света! Света може без Русия, но Русия не може без Света!

    Коментиран от #231

  • 227 Най-точно казано, с възможно най-малко

    4 1 Отговор

    До коментар #216 от "Къдравата Сю":

    излишни думи. Без обяснения, без подробности, без изброяване! И въпреки това събира в себе си всичко, което може да се каже за Русия!
  • 228 Пешко със z или без z, все не си наред.

    1 7 Отговор

    До коментар #186 от "Пешо z":

    Ако Украйна стане радиоактивна, бъди сигурен, че животът на земята вече ще е в миналото. Много си наивен ако смяташ, че ракети ще летят САМО в едната посока! Разликата между посоките ще е само в минутките повече живот на едните или другите! Та, хайде успокой се. Украйна все пак ще бъде член на НАТО и част от Европа. Така е редно! Все пак са европейци и няма как да се числят към Азия. А ние българите ще сме доволни, че в ЕС има още един народ с православни християни!
  • 229 Бря, бря

    3 1 Отговор

    До коментар #140 от "Танкист":

    Всички помним една епруветка дето Колин Пауъл размахваше и докъде доведе тя.

    Коментиран от #235

  • 230 И аз да ти кажа

    3 1 Отговор

    До коментар #225 от "Да ти кажа":

    Знамето на дъгата може да го вееш ти, да си сменяш па на четно и нечетно число и разни други извращения да правиш със себе си. Но без просташки да се натрапваш на другите. И бъди сигурен, че много преди да тръгне някой към Москва да забива педерското знаме светът ще е на привършване независимо дали в Кремъл е Путин, или някой друг.

    Коментиран от #233

  • 231 Ха - ха - ха

    0 1 Отговор

    До коментар #226 от "Ха - ха - ха ама истинското ха -ха -ха":

    За да се разбере кой с кого може или не може. Трябва да минат още година - две. Процесът е инертен и е нужно известно време да се прояви ясно ефекта.Ако си разбрал, разбрал. Но се съмнявам, чак пък толкова да можеш да мислиш
  • 232 Ужассс

    0 1 Отговор

    До коментар #83 от "как точно":

    Това че си бил дете, значи че не си бил в нещата. Бил си и доста тъпичък, защото нямаш собствено мнение, а преразказваш други. Лошото е, и че като си порастнал, пак си си останал тъпичък, защото продължаваш да го правиш.
  • 233 Ами

    3 0 Отговор

    До коментар #230 от "И аз да ти кажа":

    Ще поживеем, ще видим, хихихи
  • 234 Дън Сяо Пин

    2 3 Отговор

    До коментар #218 от "Дернев":

    Най-силното оръжие на Китай е СМЕХЪТ.
    Що китайската армия се покаже и врагът умира от смях, хихихихихихихихихихи
  • 235 Бря, бря

    2 3 Отговор

    До коментар #229 от "Бря, бря":

    Всички помним пропагандната руска лъжа за биологичните лаборатории дето Путин непрекъснато я размахваше и докъде доведе тя.
  • 236 Русия е

    2 3 Отговор
    заплаха за света! Потопиха в кръв братска славянска Украйна! Същото ще направят и с България! Хич не им пука на руснаците че сме братя. Въобще не ги интересуваш...
    С такива братя (руснаци) не ти трябват врагове!
    Щото той и Авел имаше брат на име Каин!
    Сигурно руснаците са от него (каинити)! Харесва им да убиват братята си!
  • 237 иво

    3 1 Отговор
    Един КИНЖАЛ Мечът на Възмездието ( скорост 25 Мах има ) с изтерлен от Руски изтребител от 2.000 км ( няма смисъл да идва до самолетоносача ) само за 15-20 минути с целият си персонал около 6.000 хиляди ще отиде на дънато на океана.

    Коментиран от #240

  • 238 Илиян

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "ооовн":

    Ти предполагам си поредния станал милиардер за 10 Мин на сън
  • 239 Вятъра на Промяната

    2 3 Отговор
    Кремълската нацистка върхушка тотално е заживяла в своя илюзорен свят! Какъв разпад на Европа, какви пет лева! Руската икономика е едно джудже пред Европейската! Язък им на руснаците за природните енергийни ресурси които притежават когато управляващите не знаят как да ги експлоатират. Вместо да нахранят руския народ, кремълските нацисти използват огромните си богатства за да финансират безумните си войни! Тези тотално изтрещяха!

    Коментиран от #241

  • 240 Пацо

    2 2 Отговор

    До коментар #237 от "иво":

    ще отиде на дъното на океана също като крайцера "Москва" на която и трябваше само една незагасена цигара, хихихи !!!!!!!!!!!!!
  • 241 Мак лайн

    2 2 Отговор

    До коментар #239 от "Вятъра на Промяната":

    Кратко, точно и вярно изказване. Кремъл се управлява от б.о лни мозъци
  • 242 Байдъни яко

    2 2 Отговор
    45 години седяхме върху запалената руска пиратка наречена "комунизма ще победи" И тя гръмна 1989 година така че изчезна и НРБ и СССР.
    Гледам че русофилите възторжено си завират запалената руска пиратка там дето най ги сърби, хихихи! Очаквай мощен взрив! А не е виновна задната ти част а главата! Остави Русия. Два три тупаника и ще изтрезнее
  • 243 Рашка просяшка

    2 2 Отговор
    Руснаците не могат да понесат мисълта че съседните им народи живеят по-добре от тях, затова унищожават държавите които не искат да живеят с тях или като тях!

    Коментиран от #252

  • 244 Русия е терористична държава

    2 2 Отговор
    Надълго и нашироко ни обяснявате, че Русия е терористична държава, а ние това си го знаеме отдавна!
  • 245 Слава

    2 2 Отговор
    Да е жив и здрав Байдън спасителя на човечеството!
    Руските агресори да не се бъркат навсякъде, а да си отиват зад Урал в Сибир докато не са дошли и там китайците!
  • 246 6666

    2 2 Отговор
    Защо Русия нахлу в Украйна! Каква беше причината и кой е виновника за тази причина? Не е Украйна! Това са военнолюбивите имперски амбиции на руснаците! Защото искат да направят европейските държави руски губернии. Затова всички европейски държави влязоха в НАТО. Руските нацисти провокираха мира в Европа, защото са подпалвачи на войни! Те са една военнолюбива нация, която воюва с целия Свят, подкупва правителства, правят прокремълски преврати, измислят си противници за да нападат държави. Русия стои в дъното на всяка война, дори и да не участва пряко във военни действия. Напада по лъжливи поводи, унищожава невинни хора, и оставя разруха от където мине, а говори все за мир! До кога ще търпим този руски геноцид?! Войната в Украйна пак е заради колониалните амбиции на кремълските империалисти. Време е Света да прогледне и да види че злото е в Кремъл! Вярно богата държава е Русия, но защо е богата? Защото граби народите които е поробила! Сега Зеленски иска оръжие, ракети и танкове за да защити украинския народ от руските империалисти които избиват и грабят народа му. Кой ще плаща за престъпленията на кремълските нацисти? Руския народ ще плаща заради престъпленията на кървавия кремълски фюрер Путин! Или може би руснаците не са толкова невинни щом подкрепят кървавият си диктатор?! Такива са руснаците, ще плащат за престъпленията си поне 50 години щом се водят по акъла на Путин!
  • 247 пипероси

    2 1 Отговор
    Хахахаха! Вие руски неонацисти ум ирате от мъка че вече не сте в цивилизования свят. Останахте с ди ваци като иран и северна корея, а Индия и Китай само ви изсмукват ресурсите! хихихихихи!
    Няма вече Милано и Париж. хихихи! Има само Техеран и Душанбе, хихихи!
    Умирайте във собствената си самота. На Света не му пука за вас. П ро п.аднала кремълска алкохолизирана хунта!
  • 248 Щирлиц

    2 2 Отговор
    За руската наглост няма измислена дома дори! Да наричат действията на цивилизования свят "абсурдни и неморални" защото давали оръжия на украинците, с което да защитят живота и домовете си, давали генератори на украинците за да оцелеят след унищожаването от Путин на електроцентралите, това било "неморално" според руснаците! Затова те най-морално ще унищожават градовете, пътищата, централите, домовете на украинците, ще избиват наред, ще депортират хората, ще мародерстват, ще и.з насилват и това е морално по руски!
    Путин нападна Украйна съвсем целенасочено и брутално, за да я подчини на Кремъл и понеже срещна огромната съпротива на един свободолюбив, смел и самоотвержен народ, реши да я ликвидира.Тази великоимперска агресия започна още през 2014 г. когато руски терористи и диверсанти нахлуха на територията на Украйна! И всичко тава защото украинците си избраха сами президент, който не е посочен от Кремъл! Всички прокремълски сили беснеят заради помощта на САЩ за Украйна за да може да се защити! Според тях виновен не е Путин, а украинците които се борят за свободата си и тези които им помагат! Виновни са всички които не го слушат! Робски манталитет на прокремълските слуги. Всяването на страх, агресия и насилие е способ на Кремъл и всички виждаме кой следва тази политика у нас, най кряскащите са Копейкини. И досега не съм чул от тях за каква България се борят! За шеснайсета съветска република ли?!

    Коментиран от #249

  • 249 Позна!

    2 1 Отговор

    До коментар #248 от "Щирлиц":

    Тези издънки определено искат 16-та република.
    И натам драпат да повлекат нешата. Интересноо ми е обаче какво иска резидента.
  • 250 Може да имаш къдрици по косата,

    1 1 Отговор

    До коментар #213 от "Къдравата Сю":

    но подобни извивки явно липсват в главата.
  • 251 А, аз обаче не разбрах:

    2 1 Отговор

    До коментар #153 от "ХИХИХИ":

    били или са все още? Че той Путин много грозен и одъртял вече, кой ще му върже?
  • 252 Не на всеки обаче му харесва да живее

    2 2 Отговор

    До коментар #243 от "Рашка просяшка":

    в кочина. И тогава се налага и война да се води. Срещу кочината.
  • 253 На всички въпроси

    2 2 Отговор

    До коментар #215 от "Да питам":

    отговорих с "НЕ"! Много лошо. Много лошо. Сега с този въпросник ще натъжим вова и ще иде за успокоение да си удари още един ботокс. И така скулите му ще станат още по-високи. И... съвсем ще скрият очичките му. Ех, Вова, Вова. Един ден ти ще влезеш в този въпросник като най-агресивния окупатор в началото на водолея. Или пък кой руски държавник прогони най-много руснаци извън Русия? Или кой окупатор обеща да превземе Украйна за няколко седмици, но така и не успя? Или кой руски окупатор тръгна да окупира Украйна като пехливан, но се върна като наран?

    Коментиран от #256

  • 254 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 255 Руски фейкове

    3 4 Отговор

    До коментар #218 от "Дернев":

    Едни и същи руски пропагандни лъжи цял живот!


    САЩ искал да ограби богатствата на Русия, затова американците разпалвали военни конфликти около Русия за да я изтощят и така Русия да се разпадне на много държави!
    Пълни глупости!

    САЩ нямат интерес да воюват с ядрена държава като Русия, защото това би било прекалено рисковано и скъпо струващо начинание без да е ясно дали ще има диведенти за САЩ!
    Американците им е по изгодно да изкупуват на безценица евтини ресурси от гладните руснаци, които и без това с готовност се разделят с ценните си ресурси за жълти копейки!
    САЩ нямат интерес Русия да се разпадне, защото така на американците ще им е по трудно да контролират новите държави притежаващи свой ядрен арсенал!
    САЩ обратно имат интерес да имат насреща си един Путин, защото така по лесно ще се справят с него, отколкото със сто путиновци въоръжени с атомни бомби!

    Така че руски пропагандисти, стига с вашите плоски руски пропагандни лъжи, никой не им вярва!
  • 256 И друго

    3 3 Отговор

    До коментар #253 от "На всички въпроси":

    Забрави да зададеш друг важен въпрос, а именно:
    Кой руски държавник направи такава голяма услуга на САЩ?!
    Защото благодарение на другаря Путин сега американската военна промишленост ще спечели милиарди долари печалба от продажбата на оръжия за Украйна и целия Свят, хихихи!
    Путин е руският държавник който е направил най-много за интересите на САЩ, хихихи
    Путин е агент на ЦРУ.
    Путин нападна Украйна за да се обогати САЩ!
    Путин е най-големият враг на Русия, хихихи!

    Коментиран от #257

  • 257 ХИХИХИ

    3 3 Отговор

    До коментар #256 от "И друго":

    Чичо Сам знае какво прави!
    Ревете кремълски слуги!
    Колкото повече вашите кремълските сатанински господари се дърпат толкова повече ще ги боли, хихихи! Сори и вас лакеи на кървавия кремълски фюрер Путин най-големият русофоб който съсипа Русия!
  • 258 Китайците не ги бива

    3 4 Отговор

    До коментар #218 от "Дернев":

    Китай кога е воювал с равностоен противник и е побеждавал!
    От Чингис Хан та досега всеки ги е бил китайците, и то по слаби противници!
    Китай е бил велик само когато е бил управляван от чужди нашественици, династиите на монголите!
    Оригиналните китайци винаги са били роби на чужденците!
    От китайците произлизат само големите епидемии в Европа от чума през античността, средновековието и в наши дни - модерните болести включително ковид! Може би заради кухнята им, хихихи!
    Днес Китай отново е епицентър на най-страшната чума - комунистическата която заплашва цивилизования Свят!
    Тук диетата няма да помогне, с само здраво бомбене от САЩ!
  • 259 Докторе, така е,

    3 1 Отговор

    До коментар #159 от "Д-р Хаус":

    защото нормален човек няма да приеме такава гнусотия! Официално да проповядваш загриженост за Родината, а реално си васал на един диктатор и бавно и подмолно рушиш собствената си държава, като застрашаваш свободата и независимостта на собствения си народ! Няма ли прокуратура???
  • 260 Генчо Христов

    4 1 Отговор

    До коментар #130 от "христо генчев":

    Браво един от малкото, който пише истини тук!
    България още не може да се отърси от руското влияние, което е пагубно и за икономиката и за народа, но те не го осъзнават все още!
  • 261 Рублата ще си има валутна зона?

    2 2 Отговор

    До коментар #92 от "От страни":

    Щом го могат И това ЧУДО, ЗАЩО руснаците са чакали досега? Какво чакат? Кое им пречи? Е, те такава шега като твоята няма!!! Уважаеми русофили, копейки и путинисти, това че явно вие сте хванати буквално от джунглата, НЕ означава, че останалите хора са останали с по една мозъчна гънка в главата!!! Тези, които ви спускат опорките, са за уволнение!!! Лека нощ и приятни сънища!
  • 262 Роко

    2 3 Отговор

    До коментар #41 от "След огромната":

    Обаче предаването на японската армия в манджурия руснаците си го приписват като победа.Нещо подобно и срещу хитлер.Премълчават за мащаба на военната помощ и храни защото ще рухне мита за тяхната непобедимост
  • 263 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 264 Бай онУЙ

    0 0 Отговор
    Руския трол написал цяла книга, без да знае какво иска да каже...
  • 265 реалности

    1 0 Отговор
    Пропагандна статия като тази, няма да помогне на Запада да запази доминацията си!