Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Февруари, 2023 19:54 3 350 35

Ю. Хабермас: взаимноприемлив компромис за Украйна е възможен

  • украйна-
  • юрген хабермас-
  • философ-
  • германия-
  • русия-
  • ядрена война-
  • война-
  • нато-
  • мир-
  • компромис-
  • владимир путин-
  • кремъл

За опасността светът неусетно да стигне до ядрена война заради Украйна предупреждава известният германски философ Юрген Хабермас

Ю. Хабермас: взаимноприемлив компромис за Украйна е възможен - 1
Снимка: Shutterstock

Западът предоставя оръжия на Украйна по основателни причини, пише световноизвестният германски философ Юрген Хабермас в "Зюддойче Цайтунг" (ЗЦ), предаде ДПА. Но - от гледна точка на победата на всяка цена - повишаването на качеството на нашите оръжейни доставки е придобило собствена инерция, която може да ни прехвърли по забележим или незабележим начин през прага на трета световна война, предупреждава 93-годишният мислител.

Хабермас настоява за преговори

Още новини от Украйна

Хабермас акцентира върху значимостта на навременните преговори, които ще предотвратят една продължителна война. Тя ще доведе до загубата на още човешки животи и множество разрушения и "в крайна сметка ще ни изправи пред безнадежден избор: да се намесим активно във войната или, за да не предизвикаме първата световна война между ядрените сили, да оставим Украйна на нейната съдба". Причините за прекратяването на войната са морални, казва той. Но според него изчерпването на кадровите резерви и материалните ресурси също дават недвусмислен повод за търсене на изход.

Разбирам формулата, че Украйна "не трябва да губи войната", пише Хабермас. Но Западът, който дава възможност на Украйна да продължи борбата срещу престъпния агресор, не трябва да забравя нито за броя на жертвите, нито за риска, на който са изложени потенциалните жертви, нито мащаба на действителните и потенциалните разрушения, които се приемат, макар и тежко, заради легитимната цел. Дори и най-безкористният поддръжник не е освободен от това претегляне на пропорционалността, смята философът.

Путин не дава признаци, че е готов да преговаря

Но засега няма признаци, че Путин е готов да преговаря, подчертава Хабермас. Освен това той взе решения, които правят стартът на обещаващи преговори почти невъзможен. С анексирането на източните провинции на Украйна руският президент създаде реалности и затвърди претенции, които са неприемливи за Украйна, четем още в текста.

Според Хабермас ключово е Западът да определи дали той иска Украйна да "не загуби" войната или да "победи" Русия. Той смята, че ако още в началото съюзниците на Украйна бяха дефинирали своята цел като възстановяване на границите от преди 24 февруари, това би проправило някакъв път за преговори.

Разликата между "да не загубиш" и "да спечелиш"

Защото освен човешките животи, които войната отнема с всеки изминал ден, нараства и цената на материалните ресурси, които не могат да бъдат току-така компенсирани, пише още авторът в "Зюддойче Цайтунг". Само тази мисъл би трябвало да ни накара да настояваме за енергични опити за започване на преговори и да търсим компромисно решение, което да не остави на руската страна никакви териториални придобивки извън времето преди началото на войната и все пак да ѝ позволи да запази някаква физиономия, смята той.

Философът посочва, че конфликтът в Украйна засяга широка мрежа от интереси и затова от самото начало не може да се изключи възможността за намиране на взаимноприемлив компромис на исканията, които към момента изглеждат диаметрално противоположни. Фатално е, че разликата между "да не загубиш" и "да спечелиш" не е концептуално изяснена, твърди Юрген Хабермас.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    29 3 Отговор
    То затова зачестиха случаите на НЛО.Извънземните се тревожат че вървим към унищожение.

    Коментиран от #5, #30

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Урюрвкос

    43 6 Отговор
    имаше такъв вариант (минските договорки) но той се оказа менте. Москва не вярва на сълзи.

    Коментиран от #34

  • 4 Харков

    33 2 Отговор
    Жителите на Харков говориха за подготовката на въоръжените сили на Украйна за полет: изнасят се банкомати, лекарства и оборудване

    Украинските бойци се готвят да напуснат Херсон и да се оттеглят на запад. Според жителите на града тази информация не се съобщава официално, но има всички признаци за подготовка за евакуация.
    Според жителите на Харков камионите на ВСУ са организирани да изнасят банкомати, лекарства, продукти от складовете на предприятията, оборудване и други ценни ресурси извън града. В същото време местната украинска администрация наложи забрана за фото- и видеозаписи, забранени бяха и видеорегистраторите за автомобили.
    "През последните дни камиони напуснаха Николаев през деня. Камионите бяха натоварени през нощта с останки от банкомати и презареждания (терминали за попълване на сметка за мобилен телефон. - Ред. ) от Херсон. Това е сигурен знак, че може да има да бъде обостряне в Херсонско направление Или напълно безнадежден сценарий според въоръжените сили на Украйна“, пишат местните телеграм канали.
    По-рано бивш украински парламентарист каза, че западните компании са започнали да евакуират своите украински предприятия от границите на Беларус
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    НИЕ сме сред вас ГОСПОДИН ПОСЛЕДЕН СОФИЯНЕЦ!
  • 6 Ами

    8 39 Отговор
    Преговори ще има, но когато дойде времето за това. Да с преговори ще свърши конфликта, но тези преговори ще са за размера, вида и начина на изплащане на репарациите, които ще дължи Русия
  • 7 Само питам

    10 40 Отговор
    Бахмут до три дена взимаме ли го?
    Стигна ли 60 километровата колона Киев или още пътува?
    В Европа умряхме ли от студ тая зима?
    Разпадна ли се вече ЕС?
    Дойде ли ядрената зима?

    Коментиран от #9

  • 8 Мишел

    34 6 Отговор
    Появата на първите ПОСЕЙДОНИ край САЩ доведе до реализъм в мисленето и свежи идеи в DW, а и в западни политици.
  • 9 Отговор

    35 9 Отговор

    До коментар #7 от "Само питам":

    Крим и Донбас са руски.

    Коментиран от #10, #11, #13

  • 10 Ами

    7 38 Отговор

    До коментар #9 от "Отговор":

    Все още са временно окупирани, но руски не са и никога няма да бъдат

    Коментиран от #19

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 श्रीिशव

    20 2 Отговор
    Тризъбеца на Шива леко се показа и започнаха да им омекват краката. Ще има още интересни шоу програми за радост на публиката.

    Коментиран от #16

  • 13 То ако питаме тебе

    5 34 Отговор

    До коментар #9 от "Отговор":

    и България е руска територия ,т.п комуня.а,заради такива като тебе сме кене.а на Европа

    Коментиран от #15

  • 14 Струва ми се

    24 5 Отговор
    че руските "Армати" до 2-3 години ще скърцат с гъсениците по Орловия...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 И каква е тази шоу програма

    4 27 Отговор

    До коментар #12 от "श्रीिशव":

    джуджето като видя ,че не можа да стигне не за 3 а за 300 дни до Киев заплашва света с ядрения си арсенал да не стане така да му гръмне в бункера само . Вместо да се прави на велик да ходи да си вдигат горичките с онова пиянто медведьовката и да си повтарят колко са силни.Трябва да им се наложи тотална забрана на тия до цивилизования свят,да си седят в кочината.
  • 17 А вземи си размърдай малко

    3 23 Отговор

    До коментар #15 от "Ние сме":

    мозъка , защо е така.Заради такива като тебе които обясняват колко е яко в майка раша пък не е стъпвал никога през живота си там и другите които още слугуват на Кремъл за някоя друга копейка и управляват страна ,то не бяха президенти,министър председатели и министри.Още 30 години няма да стигнат да се отърве България от "любоффффта на раша" и нейните последователи тук.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Еми...

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ами":

    Никога не казвай никога.

    Коментиран от #22

  • 20 горски

    20 1 Отговор
    И какво ще стане,ако утре огъня спре,и се начертаят нови граници.Украйна няма да губи повече,Русия няма да печели и губи повече,Запада няма да плаща повече,няма да има повече жертви и разрушения.Кой какво направи л ,направил.....
    А хората от света ще спечелят време ,да си отгледат децата........другото е нечие политическо его,и интереси за едни пари.

    Коментиран от #21, #23, #25

  • 21 Цончо

    4 20 Отговор

    До коментар #20 от "горски":

    Путин като ти каже добър ден, гледай дали има звезди в небето...
    Каквото е казал - направил е обратното. И да има споразумение (а никой няма да се съгласи) след точно 2 години путин ще си измисли претекст да атакува отново. Просто няма шанс

    Коментиран от #31

  • 22 Ами

    2 6 Отговор

    До коментар #19 от "Еми...":

    ти що казваш никога?

    Коментиран от #24

  • 23 Напротив

    6 24 Отговор

    До коментар #20 от "горски":

    Урока от втората световна е научен. На диктаторите не се правят отстъпки с територии от суверени държави, защото те не се задоволяват само с тях, а винаги стават все по-алчни.Грешката и слабостта която беше допусната през 2014 сега не се повтаря за радост. Отстъпките пред диктаторите не са начин за постигане на мир, а рецепта за пълномащабен световен конфликт. Точно затова никога отстъпки за терористичния режим на Путлер, а пълномащабна помощ от целия свят за нападната суверенна страна Украйна.
  • 24 Еми...

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ами":

    Такава е поговорката.
  • 25 Пич,

    18 1 Отговор

    До коментар #20 от "горски":

    От доста време вече не става въпрос за пари. Тук говорим за физическо оцеляване на досегашните "елити". Просто вече няма път назад. Или победа, или увесване по уличните лампи. След края на Украйна говорим за броени месеци живот на хора, които в момента управляват света. Те не могат да си позволят да загубят. И ако руснаците не се откажат, те ще играят докрай. Запада просто вече няма избор. Иначе казано или пълна победа, или след нас потоп.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Никанор

    16 3 Отговор
    Късно е либе за китка. Първото предложение на руснаците е най-доброто само, че другата страна /разбира се САЩ, украинците са без значение/ се изсмяха и го отхвърлиха. Сега следва мир при настоящото фактическо положение или войната ескалира в Европа и почти сигурно става глобална, т.е. всичко и всички се изпаряваме.
  • 28 Тоя пърдехулник

    13 0 Отговор
    Тоя дърт пърдехулних е един от основните теоретични дехристиянизатори на Европа. А тук в статията ми се прави на дъвен фолософ...,ама така лекичко като пръдня подготвя укрите за неизбежното.
  • 29 Аз си мислех

    8 0 Отговор
    че се е споминал, а пък той бил жив.
  • 30 Ко рече?

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ама това ти го казаха извънземните ли! Абе знаех си аз, че получаваш информацията директно от кораба майка. 😁
  • 31 Крум

    15 1 Отговор

    До коментар #21 от "Цончо":

    Ало колега, да ти кажа ли колко неизпълнени обещания имат твоите любими ЕС и прериини приятели.
    Няма да стигне мястото да изброявам.

    Коментиран от #32

  • 32 Цончо

    4 3 Отговор

    До коментар #31 от "Крум":

    Бе ти па откъде се пръкна, бе? Реди си там дограмата във Фрайбург и недей зна...
  • 33 Госあ

    9 2 Отговор
    нацистките окупатори на руски земи и терористи над руско население трябва да бъдат бити до край. За преговори вече е късно. Също така е пределно ясно, че западните хиени не са от най смелите, особено англоюдеите и няма да прекрачат границата с доставки на оръжия.
  • 34 нпо агент

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Урюрвкос":

    случайно този философ нещо да е писал преди за казуса Косово...каква разлика между албанци и руснаци и едните и другите са направили референдум...може би съм пропуснал..Типично за дойче зеле сорос-нерес-гьобелс пропаганден..фашисти са останали фашисти..както каза Путин...нацизма никъде не ходил..там си е в европа..
  • 35 Цензура

    0 0 Отговор
    Дядо Юрген,ти оглупял ли си? Тъкмо Путин е този, който винаги е открит за преговори... въпреки че западът отново и отново лъжеше и лъже Русия !!! Зеленият наркоман не иска да преговаря, поставяйки абсурдни условия за започване на преговорите... а когато искаше в началото, от страх, от Вашингтон и Лондон му забраниха !!!
Новини по държави: