Отидете към основна версия

3 526 25

Предстои важна среща между Русия, Турция, Сирия и Иран

  • пкк-
  • сирия-
  • война-
  • русия-
  • иран-
  • турция-
  • кюрди-
  • среща-
  • сергей лавров

Русия се надява да бъде избегната мащабна турска военна операция в Северна Сирия

Снимка: Shutterstock

Извършват се подготовки за среща на външните министри на Русия, Турция, Сирия и Иран, заяви в интервю за ТАСС руският заместник-министър на външните работи Михаил Богданов, който е и специален представител на руския президент за Близкия изток и африканските страни. По думите на Богданов се уточняват сроковете и условията за провеждане на такава среща, съобщи БТА.

"Дневният ред сега включва организирането на среща на външните министри в четиристранен формат. В момента се разработват условията и сроковете", каза той. Заместник-министърът припомни изказване наскоро на руския външен министър Сергей Лавров, че руската страна подкрепя участието на Иран в работата за насърчаване на нормализирането на отношенията между Сирия и Турция.

"Това би позволило да се използва потенциалът, натрупан в рамките на доказания процес от Астана", отбеляза Богданов. На 28 декември 2022 г. министрите на отбраната на Русия, Сирия и Турция проведоха консултации в Москва в рамките на процеса на нормализиране на отношенията между Анкара и Дамаск. Според турски източници страните са се договорили да създадат съвместна тристранна комисия.

Руският заместник-министър на външните работи заяви още, че Русия се надява да бъде избегната мащабна турска военна операция в Северна Сирия, каквато Анкара преди време предупреди, че планира. "Смятаме, че ако съвместните ни усилия са успешни, не само ще бъде избегната мащабна турска военна операция в Северна Сирия, но и ще се появят допълнителни възможности за осигуряване на цялостно уреждане на ситуацията в тази страна, включително на хуманитарната и икономическата ситуация", каза той, отговаряйки на въпрос за усилията на Русия, Турция, Сирия и Иран в процеса на нормализиране на отношенията между Анкара и Дамаск.

Преди време турските власти обявиха, че планират да проведат сухопътна операция в Северна Сирия срещу забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), смятани от Анкара за разклонение на ПКК в Сирия и терористична организация. Турция обяви, че целта на офанзивата ще е да създаде 30-километрова зона за сигурност в региона.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания