29 Март, 2023 11:50 1 170 20

Късната помощ за жертвите в Сирия и провалът на ООН

  • сирия-
  • оон-
  • земетресение-
  • жертви-
  • провал-
  • башар асад-
  • хуманитарна помощ

Оцелелите искат да се потърси отговорност

Късната помощ за жертвите в Сирия и провалът на ООН - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Сириецът Муханад Асуад е загубил 25 свои близки при земетресението, разтърсило Сирия и Турция на 6 февруари. В продължение на 4 часа разривал с голи ръце развалините на къщата си в Салкин, Северозападна Сирия, докато успее да излезе на повърхността. След това чул гласовете и на другите хора, борещи се за живота си изпод тоновете рухнал бетон.

Мъжът чувал и виковете на своя брат: "Но напразно чакахме подкрепа", разказва той. „Когато най-накрая пристигна помощ, беше твърде късно – брат ми вече не беше между живите“, разказва Асуад.

Помощ не дойде

Луай Юнис от сирийския град Джиндирес също споделя подобен разказ за трагедията: "Имаше много хора, които успяха да издържат под развалините в продължение на два или три дни", казва той. "Но външната помощ пристигна много бавно и те умряха."

В резултат от земетресението в Северозападна Сирия загинаха над 4500 души, съобщава ООН. Повече от 8700 са ранените, а над 11 000 останаха без дом. Какви са причините за забавянето на международната помощ в засегнатите региони на Сирия? Хуманитарните организации посочват, че част от собствените им щабове и офиси също са били разрушени от земетресението, а някои от служителите им - загинали. Освен това някои от шосетата към Сирия са били блокирани.

Критики към ООН

На особено силни критики е подложена Организацията на обединените нации като координиращ орган за помощ при бедствия. Особено затова, че от ООН не изискаха от самото начало международни екипи за издирване и спасяване на хора. Вместо това ООН реши да изчака, докато получи съгласието на сирийското правителство – независимо от оценката на правните експерти, че за подобни случаи на природни бедствия международната организация не се нуждае от разрешение. Освен това ООН пренебрегна факта, че сирийското правителство на практика не контролира тези райони, защото те се намират под контрола на сирийските бунтовници и на турското правителство.

Раед Салех, лидер на "Белите каски", обвини ООН, че не е помогнала достатъчно бързо. И други споделят оценките му. "Няма съмнение, че провалът на ООН в Северозападна Сирия е довел до смърт, наранявания и болести, които са можели да бъдат избегнати", написаха през март група изследователи в британското престижно медицинско списание "The Lancet".

На 12 февруари представителят на ООН Мартин Грифитс се извини в Tуитър за закъснялата реакция на организацията. А в началото на миналата седмица към критиките се присъедини и Независимата международна анкетна комисия за Сирия. Тя беше създадена през 2011 г., за да наблюдава нарушенията на правата на човека в Сирия. Евентуално разследване на отговорността на ООН за забавената помощ би могло да даде правото на засегнатите да искат обезщетения. Засега обаче не е ясно дали подобно разследване изобщо е възможно.

Оцелелите искат да се потърси отговорност

"Лесно е да се каже, че има нужда от разследване, но е много по-трудно то да се осъществи", заяви пред ДВ служител на ООН, пожелал анонимност. "Също така е трудно да се каже коя част от ООН би могла да проведе разследването."

Реакцията на ООН и на други международни организации е закъсняла, категоричен е Луай Юнис, който също е загубил близки и приятели при земетресението и не желае да остави случилото се без последствия. „Междувременно узнах, че оцелели от земетресението могат да бъдат откривани с помощта на термокамери и аудио-уреди. Защо тук нямаше подобни средства? Искам служителите на ООН да бъдат подведени под отговорност за бавната си реакция", казва той. "Заради тях загинаха хора."

Автори: Катрин Шеър, Омар Албам


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оооооо НЕ

    17 2 Отговор
    е ционистка организация със затихващи зловредни функции
  • 2 Нов Ред

    11 1 Отговор
    и нова ООН.Всичко останалоло е пагубно губи време!
  • 3 Всъщност

    6 19 Отговор
    ООН беше възпрепиятствано заради отказа на Асад да предостави достъп. Единствения пункт, през който можеше да се вкарва хуманитарна помощ (не от турска страна) е контролиран от РУСНАЦИТЕ, които са съюзници на Асад в геноцида му срещу опозицията в Сирия. Асад искаше да задържи каквато помощ се изпрати за себе си. Затова имаше забавяне.

    Коментиран от #4, #11, #12, #16

  • 4 Кога ще ти съмне?

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Всъщност":

    Кукуригууу...
  • 5 Даааа

    10 1 Отговор
    Късната помощ за жертвите в Сирия и провалът на ООН......... А САЩ преди 3 дена бомбардира складове за зърно и храни !
  • 6 Даааа

    9 2 Отговор
    Силите на САЩ незаконно окупират сирийска територия. Около 900 американски войници, към които се присъединява още по-голям брой американски военни контрактори, са ангажирани в тази окупация, допълнени от специални части, ротирани извън страната. Те са разположени в североизточните петролни полета на Сирия, отказвайки на опустошената от война страна достъп до крайно необходими енергийни доставки и в Ал-Танф на юг, възпрепятствайки трафика по стратегически жизненоважната магистрала Багдад - Дамаск.Престъпният характер на тази окупация, заедно с опита на Вашингтон да удуши икономически страната със санкции, само се задълбочи от катастрофалното турско-сирийско земетресение от миналия месец, което уби хиляди сирийци и принуди милиони да напуснат домовете си.
  • 7 Даааа

    5 1 Отговор
    Американски боеприпаси паднаха върху квартал Харабиш на гъсто населения град Дейр Еззор, както и върху град Ал Маядин и цел в пустинята Ал-Букамал. Пентагонът твърди, че ударите са засегнали „съоръжения, използвани от групи, свързани с Иранския корпус на гвардейците на ислямската революция“.

    Местните жители обаче казаха на ирански и ливански медии, че американските ракети са ударили хранилище за зърно и център за развитие на селските райони. Иранските държавни медии подчертаха, че нито един иранец не е бил убит при американските удари.
  • 8 Даааа

    6 0 Отговор
    Освен „мисли и молитви“, единственото нещо, което CENTCOM предлага на сирийския народ, са бомби, снаряди и куршуми и нечовешки затворнически условия за около 10 000 души – предимно жени и деца – произволно задържани от САЩ и техните кюрдски съюзници по подозрение, че подкрепят ISIS (Ислямска държава). Американските войски остават в базите си, докато Бучино настоява, че CENTCOM не е получил молби за помощ.....Четири години след окончателното предаване на ISIS, американските войски остават в Сирия под прикритието на борба с всяко възраждане на ислямисткото движение. Групата SIS се появи като чудовището Франкенщайн във Вашингтон, продукт на операции на ЦРУ, които наливаха оръжия, пари и новобранци в милиции, свързани с Ал Кайда, в опит да свалят правителството на президента Башар Ал-Асад, което доведе до война, която опустоши страната и отне живота на половин милион от 2011 г.
  • 9 Единствния

    2 4 Отговор
    ... пункт за влизане на хуманитарна помощ от международната общност в териториите в които се намират въпросните хора, се контролира от съюзника на Асад - руснаците. Същия Асад, който два часа след земетресението, обстрелва засегнатите територии с артилерия.

    Коментиран от #10

  • 10 Ти си Единственият

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Единствния":

    И.ди.о.т тук.С лъжи до никъде не се стига .Ще кажеш,че в тази част на Сирия и земетресение не е имало,а Путин с "Калибър" разруши страната
  • 11 Стига лъжи

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Всъщност":

    Колко ника имаш,ЕДИНСТВЕНИЯ ВСЪЩНОСТ ?Отивай да се прегледаш.
  • 12 Ха ха

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Всъщност":

    Асад искал палатките и консервите за себе си!?!?Ти нормален ли си ?
  • 13 ...

    0 4 Отговор
    Първо да погледнат себе си. Никой не им е крив. ООН направи колкото е възможно ори тези обстоятелства. Оня кретен замина за,Русия да иска оръжие, а ЕС им наля над 8 млрд в стоки като палатки, ел генератори, дрехи, инструменти и техника. Нищо не достигнацдо хората... И знаем кой с дълъг нос е виновника. Аре помогни си сам, да ти помогне и Господ.

    Коментиран от #15

  • 14 Има ли

    1 0 Отговор
    Американска организация, която да работи??! Не, ЗАКРИВАЙ!!
  • 15 Ти явно

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "...":

    Нямаш никаква идея за какво трябва да служи ООН. Като не знаеш, не дрънкай расистки коментари просто. Не е трудно.
  • 16 Всъщност

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Всъщност":

    Нямаш ниамлва идея, глупав си и си измисляш. Да, така е.
  • 17 Сащинаил

    1 0 Отговор
    Ние пазим петролните кладенци от лошият Асад, това малка помощ ли е ?

  • 18 дядото

    3 0 Отговор
    о о н - отдавна вече не е организация на обединените нации.започва да се превръща в бухалка срещу народите не желаещи хегемонията на сащ и нато в света.
  • 19 Коментар

    1 0 Отговор
    Те себе си не могат да оправят,а тръгнали Сирия да бомбят...още имат протести.
  • 20 НЯКОЙ

    1 0 Отговор
    това щото сирия е ортак с русия
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания