Last news in Fakti

16 Март, 2023 21:50 1 398 25

Епохално: ще се сдобрят ли Иран и Саудитска Арабия

  • иран-
  • израел-
  • саудитска арабия-
  • китай-
  • човешки права-
  • близкия изток

Доскоро това беше немислимо, а някои все още го смятат за илюзия: Техеран и Рияд поемат курс към сближаване

Епохално: ще се сдобрят ли Иран и Саудитска Арабия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Новината изненада много наблюдатели: след години на съперничество и конфронтация Иран и Саудитска Арабия искат да подновят отношенията си. Едно сближаване между тях ще бъде събитие с огромно регионално и международно значение. В крайна сметка двете страни противостоят на няколко фронта, макар и непряко - участват в задочни войни.

В дългогодишните конфликти в Сирия и в Йемен те подкрепят съответните враждуващи страни. В Ирак, Ливан и Бахрейн пък участват в конфликти и се борят за влияние. В Персийския залив саудитските съоръжения за производство на петрол дори са били пряка цел на ирански ракетни удари, твърди Рияд.

Съобщавайки, че ще възобновят дипломатическите отношения помежду си, двете страни очевидно искат да отворят нова глава в напрегнатите си отношения. Те имат основания за това, макар и по различни причини. Но едно е ясно: споровете между двете регионални сили носят повече вреда, отколкото полза, а икономическите, политическите и човешките щети отдавна са надхвърлили ползите.

Осъзнаването на факта, че съперничеството отдавна е станало контрапродуктивно, не е новост и за двете страни. Зад кулисите представители на Техеран и Рияд преговарят от две години, казва Себастиан Сонс, експерт по Саудитска Арабия в базирания в Бон мозъчен тръст Carpo e.V. Недоверието в Рияд към Техеран обаче остава много високо. "Но точно това подтиква държавното ръководство да постигне споразумение. То е с особено висок приоритет за Кралството", казва Сонс пред ДВ.

Подобни са настроенията и в Техеран. Споразумението определено е успех за дипломацията на Иран, казва Маркус Шнайдер, ръководител на регионалния проект за мир и сигурност в Близкия изток на фондация "Фридрих Еберт" в Бейрут. "Това е стъпка към излизане от международната изолация, в която се намира режимът в момент, когато отношенията, особено със Запада, прогресивно се сриват", казва Шнайдер.

Китай като нов посредник

За това спомага фактът, че преговорите бяха модерирани от Китай в момент, когато отношенията на Пекин с редица западни правителства са под значително напрежение. Чрез споразумението Китай се утвърди като нова велика сила посредник в Близкия изток, казва Шнайдер. "По този начин той обслужва интереса на Техеран да изгони американците от региона или поне да намали тяхното влияние".

Когато през 2019 г. съоръжения на саудитската петролна индустрия бяха ударени от няколко ирански ракети, САЩ, които традиционно защитават Рияд, проявиха сдържаност. Това се дължеше отчасти на факта, че войната в Йемен, в която Рияд беше начело на международна коалиция, съставена почти изцяло от арабски държави, се отрази много зле на политическия елит във Вашингтон. Сдържаността на САЩ на свой ред накара саудитското ръководство да преосмисли отношенията с досегашния си партньор.

Това беше демонстрирано когато през септември миналата година Саудитска Арабия последва предложението на Русия в рамките на ОПЕК+ да намали обема на производството на петрол за няколко месеца, за да постигне по-висока цена на световния пазар. Със сближаването си с Русия, както и сега с Иран, Саудитска Арабия показва, че до известна степен се отдалечава от САЩ, казва Себастиан Сонс. "Това обаче не означава пълна промяна на курса, която да доведе до скъсване със САЩ или Запада. И все пак трябва да се отбележи, че сближаването с Иран е много важен приоритет в Рияд".

Отношенията с Израел в нова светлина

Ситуацията обаче е различна за Израел, който многократно е заплашван от Иран с унищожение. Това е една от причините, поради които през 2020 г. правителството в Йерусалим сключи т.нар. Авраамски споразумения с две държави от Персийския залив, които също са врагове на Иран - Обединените арабски емирства и Бахрейн. Договорът има за цел да нормализира отдавна обтегнатите отношения между страните. Въпреки че Саудитска Арабия не е сключила такова споразумение, тя от години следва курс на сближаване с Израел.

Сближаването на Рияд с Техеран сега поставя това в нова светлина, поне отчасти. Саудитска Арабия би могла да се опита да се измъкне от огневата линия, ако покрай ядрената програма на Техеран възникне въоръжен конфликт между САЩ и Израел, от една страна, и Иран от друга, пише катарският вестник "Al araby al-jadeed".

Всъщност Саудитска Арабия може би е променила позицията си на фона на провалените ядрени преговори между Запада и Иран, казва Маркус Шнайдер. "Защото, ако действително се стигне до израелско-американски военен удар срещу Иран, Персийският залив вероятно ще бъде първата жертва на иранските ответни удари. Предишните атаки срещу саудитската петролна инфраструктура бяха само предупреждение."

Решението показва, че нормализирането на отношенията с Израел (поне официално) не е приоритет за Саудитска Арабия, казва Себастиан Сонс. Въпреки това уреждането на отношенията с Израел, разбира се, все още е в интерес на Саудитска Арабия. Преди всичко обаче кралството иска да избегне конфликт с Иран.

Въпросът за човешките права

Новите саудитско-ирански отношения могат да представляват предизвикателство по отношение на човешките права. Иран има катастрофална история в това отношение, както може да се види от бруталното отношение на властите към протестното движение. Саудитска Арабия също често не уважава правата на човека, например в отношението си към критиците на режима. Зверското убийство на критика на саудитския режим Джамал Кашоги в посолството на кралството в Истанбул през октомври 2018 г. ужаси целия свят.

Фактът, че Саудитска Арабия сега е приела Китай за посредник, може да засили това развитие, опасява се Себастиан Сонс. За Рияд Китай е много по-удобен събеседник, отколкото Европейският съюз или САЩ.

Автор: Керстен Книп


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Байдън

    23 0 Отговор
    Абе нямам памперси вече...

    Коментиран от #11

  • 2 име

    24 0 Отговор
    Без говедарите и онези на острова, които се размножаваха до скоро помежду си, на Земята ще настане рай!
  • 3 ТаУмВзе

    22 0 Отговор
    Светът вече се обединява срещу ционистите и краварчето! Не само те.

    Коментиран от #21

  • 4 Любопитно

    16 0 Отговор
    Иран не са ли с Русия, Саудитска Арабия нямаха ли договор със САЩ за заеми, петрол, още долари до безкрай. Ко стана, ко стана? ФАЩ - фалиралите американски щати.
  • 5 Германия

    6 0 Отговор
    В момента не пикае газ.. (а можеше) газ взриви
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Делю Хайдутин

    20 0 Отговор
    Съюз срещу общия враг САЩ.
  • 8 ТрампЛин

    0 11 Отговор
    Арабелите и мюслите са лесно запалима смес.
  • 9 Сатана Z

    14 0 Отговор
    Срещу общият враг дори и заклети врагове ще се обединят.Времето на Израел изтича след подялбата на САЩ между новите световни сили.

    Z
  • 10 Ще се сдобрят

    18 0 Отговор
    Иде нов световен ред и изолация на краварите!
  • 11 Боклук

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Байдън":

    Абе,някой да му смени памперсите на тоя дъртия,че не се трае.
  • 12 Последния Софиянец

    15 0 Отговор
    Щом сунити и шиити се помиряват има надежда за тоя свят.
  • 13 Мда

    12 0 Отговор
    Саудитска Арабия отсвири една швейцарска банка преди време и тя затъна - Credit Suisse. Арабите май са аут от кризите в ЕС и това е повод за сближаване. Оня Блинкен обикаля наред всички континенти, но няма никаква файда. Нека да видим какво ще стане с още банки в сащ след поредното вдигане на лихвите...

    Коментиран от #14

  • 14 Последния Софиянец

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "Мда":

    Тя и вчера отказа да им покрие дълговете и се наложи държавата да се намеси.

    Коментиран от #19

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Са сатани

    9 0 Отговор
    Фундаментално,на цивилизационно равнище нито шиитският ислям,нито сунитският ислям не могат дори да подушат и да дишат западните жендъри и сексуални девианти. Каквито и врътки да правят ,всяка манипулация на елитите в мюсюлманските държави е до време и истината лъсва - саксите са сатани и ислямският елит или ще се вслуша в народите си или ще го пометат както навремето пометоха шаха в Иран.
  • 19 Мда

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Последния Софиянец":

    Да, има едни 50 милиарда швейцарски франка от държавата за Credit Suisse - огромна сума. Но възстановяването на банката под надзор (CSGN) ще е бавно, в годишна прогноза 2.26 CHF от 2.14 CHF за акция в момента. Бяха 7.8 CHF преди година, както и да е...
  • 20 Госあ

    11 0 Отговор
    Нали влизат в БРИКС. И Аржентина. Иначе, когато Китай и Индия де помирят идва тоталния край на юдеокаксите.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Минувач

    5 0 Отговор
    Медец ми капе на душата, САЩ предполагам сън не ги лови от няколко седмици насам, защото усещат все по-ясно угрозата за края на лесния им животец, където нареждаха на целия свят, как да дишат дори. Войната в Украйна не я смятаха така да се развие и да принудят Русия да клекне след 2-3 месеца санкции и да излязат горди победители, а Русия унизена и политически, и финансово върната с 1 век назад. А то, какво взе, че стана .... Нито Русия загуби финансово, нито САЩ затвърдиха ролята си на хегемона на света. То взе, че стана точно обратното. Финансовите колапси изненадаха САЩ и Запада, САЩ се изправи пред огроманта инфлация, ФЕД се принуди да вдига лихвените проценти мега агресивно с 57 пъти увеличение в рамките на 2 години, банките, които се бяха набълбучили с държавни облигации отпреди с ниските лихвени проценти към момента имат нереализирани загуби от 600 милиарда, сега доходността на облигациите се увеличава, но купените преди са на адска загуба и при търсенето им сега, както и тегленето от банките би ще принуди банките да ги продават и тогава тезе нереализирани загуби, ще станат напълно реализирани. В момента още банки само чакат и са на ръба на адски загуби... Та стана тя една ... вместо Русия, САЩ и ЕС се оказаха пред финансов колапс, в политически план вместо Русия да претърпи унизено поражение, то дори съюзниците на САЩ отиват в другия лагер и СА вече ще се помирява с Иран. Желаещите за членство в Брикс се множат, Китай става все по-силен и агресивен.
  • 23 Минувач

    5 0 Отговор
    ..... Китай става все по-силен и агресивен.. В Украйна нещата хич не вървят добре, Украйна не може и да помисли за контраофанзиви, губи адски много ресурси, хора и оръжие в Бахмут, а там нямат безкрайни резерви, нито като хора, нито от складовете в Европа. А Русия - ами тя праща Багнер, те пък си изчистват затворите и дефакто не губят ценни ресурси - с цялото ми уважение към затворниците :-) Да не им имам проблемите на САЩ в момента и на Байдънчо - Русия си трепе в Украйна, републиканците настъпват яко и бламират консенсуса за Украйна, Китай точи зъби и хич не се плашат от САЩ, С. Корея стреля балистики през ден, СА пък бягат от тях и отиват към Иран, ЕС с протести против войната и НАТО, а на тоя фон и финансова криза и фалити. Просто медец, хахаха.
  • 24 Калпазанин

    2 0 Отговор
    Всеки такъв съюз както и друг път го писах е трън в,,,, на англосаксите, и то сближаване със участието на Китай да му мислят евреите с тяхната квази държава,децибелите на мученето ще се увеличава
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.