Last news in Fakti

9 Март, 2023 20:53 2 386 18

Омъжена на 9 и майка на пет деца: какви жени иска Иран

  • иран-
  • жени-
  • момичета-
  • техеран-
  • ислям-
  • протести-
  • насилие над жени

В продължение на 44 години държавната пропаганда в Иран преследва твърдо своята цел по отношение на жените: да ги превъзпита

Омъжена на 9 и майка на пет деца: какви жени иска Иран - 1
Снимка: Shutterstock

В Иран официалният Ден на жената не е на 8 март, а денят, в който се чества рождението на Фатима, дъщерята на Пророка. Тази година той бе отбелязан на 13 януари. Денят на Фатима е и Ден на майката и това се вписва идеално в официалния образ на иранската жена.

Идеологията зад него остава непроменена и до днес: след революцията през 1979 управляващите в Иран се опитват да изградят образа на иранката в обществото. Модел за подражание на жените трябва да бъде Фатима, която е омъжена на деветгодишна възраст и е майка на пет деца. Тя е скромна и съобразителна. Подчинява се на мъжа си и си стои предимно у дома, почти не се появява на публични места.

"Изнасилваха жени, за да ги сплашат"

В продължение на 44 години тази идеология беше налагана с помощта на пропагандата в държавните медии и системните опити за промиване на мозъци във всички образователни институции - от детската градина до университета. Ето, че днес обаче тя доведе до първата феминистка революция в историята на Иран.

Миналата година се проведоха най-продължителните протести от 1979 насам, предизвикани от смъртта на 22-годишната Джина Махса Амини. Тя беше арестувана от нравствената полиция и малко след това почина. Провинението ѝ: не е носела хиджаба си "по правилния начин".

"В нашия град протестите бяха безпрецедентни. През първите седем дни три четвърти от протестиращите бяха жени", казва пред ДВ Лейла, която живее в един от градовете в иранските кюрдски райони. Тя организира демонстрации заедно с приятелките си.

"Органите на реда бяха изненадани от нашата смелост. Дори имах чувството, че се страхуват", казва Лейла. Тя е арестувана на седмия ден от протестите. "Не ми беше за първи път. През последните няколко години съм била арестувана няколко пъти. Но този път беше различно. Хората, които ме разпитваха, имаха по-малко самочувствие и бяха видимо нервни. Но това не означаваше, че бяха по-меки. Бяха жестоки, не само на улицата, но и в затворите. Знаем, че са изнасилвали много жени, за да ги сломят и сплашат".

Натискът продължава и след демонстрациите

Лейла не е била изнасилена. Тя е наказана по друг начин. Тя е освободена след две седмици под парична гаранция, която семейството ѝ трудно събира. По-късно ѝ е наложена условна присъда от две години затвор. "Ако направя една грешна стъпка, ще ме затворят". Дали и кога семейството ѝ ще си получи обратно гаранцията, тя не знае. "Ние обаче няма да се предадем. Нашата съпротива обхвана жени от всички поколения, етноси и социални слоеве. Търсим новини форми на протест и ще продължим да се борим за нашата свобода."

Днес демонстрациите са позатихнали поради бруталните репресии. По данни на правозащитни организации силите за сигурност са убили най-малко 525 демонстранти, включително 71 непълнолетни. Около 20 000 души са били арестувани до началото на януари. Някои от тях бяха освободени от препълнените затвори в края на февруари.

Натискът върху активистките обаче не е намалял. Те са привиквани и сплашвани една след друга. "Искат да ни накарат да замълчим", казва в интервю за ДВ известна адвокатка, която не желае да бъде назована заради продължаващите съдебни процеси. "Аз ще продължа да се застъпвам за хората, които се борят за правата си. Именно това притеснява силите за сигурност: смелостта на жените, които отстояват това, което смятат за правилно. А такива в Иран има много."

Апел към демократичните държави

"Светът трябва да застане на страната на тези жени", настояват ирански активисти извън страната. Една от тях е Масих Алинеджад. Тя живее в САЩ, има почти девет милиона последователи в социалните мрежи и е сред най-изявените критици на иранската държава.

Като представител на иранското гражданско общество Масих Алинеджад беше поканена тази година на Мюнхенската конференция по сигурността. За първи път на форума не беше поканен представител на Ислямската република. "Водещите демократични държави в света трябва да изолират Иран - така, както изолираха Путин", настоява тя в интервю за ДВ. "Виждаме, че тонът спрямо Ислямската република се е променил. Сега изискваме да обявят нова политика по отношение на Иран и например да класифицират революционната гвардия като терористична организация. Иранските жени се нуждаят от категорични решения от страна на политиците и жените по света."

Автор: Шабнам фон Хайн


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    13 5 Отговор
    В краварската кочинка Перу пък стават майки на 6, ама години.

    Коментиран от #4, #9

  • 2 Това са новите руски братски народи

    10 12 Отговор
    Да им е честита дружбата

    Коментиран от #10

  • 3 Как разбрах истината!

    18 5 Отговор
    В рибарника като развъждах риба видях че колкото и хайвер да слагам, повече от 100 000 риби от варел не мога да извадя! После сложих 2 пъти по-голям варел и започнах да вадя 2 пъти повече риби! Тогава разбрах....., как ще живеем 15 милиарда когато планетата може да отглежда само 5? И видях колко е глупаво мюсюлманското желание за 10-15 деца! Не можеш да сложиш в двустаен апартамент 100 човека, ще стане клане докато остана 3-4 човека!
  • 4 Абе Дончо,

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    В Битоля и Прилеп твоите мъкаДонките раждат на 4 от шиптърите
  • 5 Калпазанин

    10 6 Отговор
    Каквито си искат такива ще имат, предпочитам ена за снаха отколкото сина дс ми доведе зет за снаха, кажи му дойче зеле и повепе не го обиждай. Гледайте си вашите кочини и оставете хората да си живеят както си искат а не на вас както ви е удобно, евреи петрол и ресурси през крив макарон и си гледайте там гей паради те
  • 6 Калпазанин

    4 5 Отговор
    Каквито си искат такива ще имат, предпочитам ена за снаха отколкото сина дс ми доведе зет за снаха, кажи му дойче зеле и повепе не го обиждай. Гледайте си вашите кочини и оставете хората да си живеят както си искат а не на вас както ви е удобно, евтини петрол и ресурси през крив макарон и си гледайте там гей парадите и да ви @@@@@автокоректора на вас
  • 7 Све

    11 1 Отговор
    Както е в Иран, така е и в другите ислямски държави !!!!! Още по-екстремна е Саудитска Арабия !!!!!!
  • 8 Прокопий

    6 9 Отговор
    Аятоласите са първи приятели на Путлер. Те това ви е евразийскста култура...

    Коментиран от #12

  • 9 Това с най - младата майка на света

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Е аномалия отпреди няколко десетилетия, и е станало, докато е била на 9 години! Няма друг такъв случай!
  • 10 куку

    5 5 Отговор

    До коментар #2 от "Това са новите руски братски народи":

    ти предпочиташ дружба с лгбти общност и 33 пола няма лошо имаш избор..Същите европейци предлагат сексуално обучение в детска градина..приготви децата си или внуци за новото обучение..с преподаватели педафили..както стана в добрата стара англия..виж в интернет ще разбереш за европейски практики..

    Коментиран от #13

  • 11 Жалко

    4 1 Отговор
    Че Персите не останаха Зооастрийци - сега щяха да са свързана с корените си нормална и самобитна страна - Близкоизточна Япония с Нефт, и така наречения "Азербайджан" щеше да е в най - лошия случай това, което е Молдова спрямо Румъния, а не да се турчее повече, отколкото РСМ се сърбее, както сега! Че и Таджикистан щеше да е техен!
  • 12 Антитрол

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "Прокопий":

    Я пак си помисли - кой свали шейхин шаха и докара аятоласите на власт - едни кравари които редовно организират "оранжеви" революции. Знаеш ли аятолах Хомейни къде му беше дадено политическо убежище и къде се криеше докато не го сложиха на власт.
  • 13 Поляците

    5 6 Отговор

    До коментар #10 от "куку":

    Унгарците, Румънците и други не са ЛГБТ и педофили! А в раzия е законно кръвосмешението! И Путлер е педофил - има запис как целува момченца по корема! Че и мъжеложец - защото кара 71 - ва година, а косата му не побелява, което значи, че използва Боя за Коса!

    Коментиран от #15

  • 14 Читател

    8 2 Отговор
    "Водещите демократични държави в света трябва да изолират Иран - така, както изолираха Путин"

    Защо ли "водещите демократични държави в света" не изолират Саудитска Арабия - там отношението към жените е още по-лошо и от Иран - нали се ръководели от "принципи и ценности". Защо ли не изолират Катар и ОАЕ.

    Май "принципите и ценностите" са само когато им е изгодно а стане ли въпрос за пари всички на запад получават амнезия за "принципите и ценностите".

    Всичко в "демократичния" запад е само пропаганда и лъжи даже и това че е демокрация там.

    Коментиран от #18

  • 15 Антитрол

    3 5 Отговор

    До коментар #13 от "Поляците":

    "А в раzия е законно кръвосмешението!"

    Трябва да се заработва а колко ще излъжеш не е важно - важното е пропагандата да върви.

    Коментиран от #17

  • 16 Иран, русия, северна корея, китай,

    4 3 Отговор
    Беларус....тъжна картина, на крайно незачитане и погазване на човешките права, живота там струва нула - нищо...държави управлавани от комунистически диктатори демонстриращи тотален морален упадък
  • 17 Щом не ми вярваш

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "Антитрол":

    Прочети статията "Инцест" в Рускоезичната "Уикипедия" и ще видиш, че в Русия сексуалните отношения между пълнолетни роднини не са престъпление. Въведи "инцест в россия" и ще го видиш!
  • 18 Монархиите

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Читател":

    Не са склонни толкова към агресивна външна политика, колкото диктатурите! Затова Монархиите от Залива не ги изолират! Ако Кадафи не беше извършил преврат против Краля си, Либия днес щеше да е минимум Нефтена монархия по - богата от Португалия - най - бедната Западноевропейска страна, а той сачмия и десетки хиляди либийци - да са живи и здрави!