Отидете към основна версия

2 816 65

Санкциите работят! Приходите на Русия от петрол и природен газ през януари намаляват с 38 на сто на годишна основа

  • газ-
  • нефт-
  • роснефт-
  • газпром-
  • русия

Главният изпълнителен директор на МАЕ Фатих Бирол обяви, че западните санкции постигат целите си - да стабилизират петролния пазар и да ограничат приходите на управляващите в Москва от износа на петрол и природен газ

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Приходите на Русия от продажбата на петрол и природен газ намаляват през януари на фона на определянето на пределни експортни цени и на другите санкции, наложени от Запада, обяви днес Международната агенция за енергията (МАЕ), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

През миналия месец руският износ на петрол и природен газ е генерирал постъпления в размер на 18,5 милиарда долара, което е спад с 38 на сто спрямо 30-те милиарда долара приходи, постигнати през януари 2022 г., в навечерието на руската военна инвазия в Украйна. Данните за руския експорт на черно злато и синьо гориво са въз основа на оценка на МАЕ, която е предоставена на Ройтерс.

Главният изпълнителен директор на МАЕ Фатих Бирол обяви, че западните санкции постигат целите си - да стабилизират петролния пазар и да ограничат приходите на управляващите в Москва от износа на петрол и природен газ.

"Очакваме тези приходи да намаляват с по-бързи темпове през идните месеци и още по-стремително в средносрочен план поради липсата на достъп (на Русия - бел. ред.) до технологии и инвестиции", заяви Бирол пред Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 55 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: