Отидете към основна версия

2 498 64

Може ли Турция да бъде осъдена в Хага?

  • хага-
  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • репресии-
  • свобода на словото

На Международния наказателен съд са предадени показанията на над 1300 жертви

Снимка: Shutterstock

Внесеният в Международния наказателен съд в Хага обвинителен акт включва сведения за мъчения, отвличания, както и неправомерни арести и преследвания на около 200 000 противници на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава основаната през 2021-а година в Женева инициатива "Трибунал за Турция". Бившият белгийски вицепремиер Йохан Ванде Ланоте, който участва в акцията, изрази увереността си, че съдът ще приеме досието. Важни членове на турското правителство "не могат да оспорят, че носят отговорност, тъй като гордо са обявили, че я носят", каза Ланоте.

Главният обвинител на Международния наказателен съд Карим Хан трябва да реши дали да се проведе разследване. Турция не признава съда, но инициаторите все пак смятат, че обвиненията могат да бъдат разгледани. Изброените в обвинителния акт престъпления са извършени и на територията на 45 от държавите, учредили Международния наказателен съд. Главният прокурор може да започне разследване, ако системни престъпления са започнали в една от държавите учредителки или са завършили там.

Изброените в обвинителния акт 1300 случая се отнасят за хора, които турското правителство свързва с живеещия в изгнание в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. Според Анкара той е в дъното на неусепшния преврат срещу Ердоган от 2016-а година. Наред с другото са споменати 17 предполагаеми отвличания от Албания, България, Камбоджа, Габон, Кения, Молдова, Монголия и Швейцария на хора, отведени в Турция. Освен това на над 200 души произволно са били отнети международните паспорти.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: