Last news in Fakti

8 Март, 2023 21:00 3 297 25

Кемал Кълъчдароглу: Човекът, който може да победи Ердоган

  • реджеп ердоган-
  • кемал кълъчдароглу-
  • турция-
  • избори-
  • истанбул-
  • анкара-
  • кюрди-
  • турска опозиция-
  • корупция

Той се слави като честен човек, на когото може да се разчита – качества, които не са типични за всеки политик, особено в Турция

Кемал Кълъчдароглу: Човекът, който може да победи Ердоган - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кемал Кълъчдароглу се ражда през 1948 в едно село на анадолския регион Тунджели. Той произхожда от алевитското малцинство в Турция. От общо седем деца в семейството Кемал е единственият, който завършва университет - със специалност икономика и финанси. Кариерата му започва през 1971 година като референт към турското Министерство на финансите. През 1992 Кълъчдароглу става директор на Службата за социално осигуряване, а през 1999 се пенсионира.

Честен и опитен борец против корупцията

Кълъчдароглу се слави като човек, който е честен и на когото може да се разчита - качества, които не са непременно типични за политиците, особено в Турция. Като държавен служител той се бори срещу корупцията, а опитът му в социалното осигуряване го е научил да „открива и игла в купа сено“. „Ако го оставям в стая, пълна с папки и досиета, Кълъчдароглу може моментално да се ориентира и да открие всяка нередност и измама“, казва член на неговата партия пред ДВ. “А да си честен в тази сфера не е просто добродетел, а необходимост”.

След изборите през 2002 година, когато Ердоган застава начело на държавата, Кълъчдароглу също влиза в турския парламент. Пет години по-късно той вече е заместник-председател на парламентарната група на Републиканската народна партия (РНП). Медийното внимание към него се засилва, след като изнася няколко доказателства за корупционни практики. През 2009 той се кандидатира за кмет на Истанбул, но губи от кандидата на Ердогановата ПСР.

Секс скандал го прави лидер на партията

Когато през 2010 г. дългогодишният лидер на РНП Дениз Байкал се оттегля от поста заради секс скандал, Кълъчдароглу го наследява. Въпреки че тогава той получава почти единодушната подкрепа на партията, ситуацията сега е по-различна.

Той привлича и международното внимание, когато в “Марша за справедливост” през 2017 година извървя 420-те километра между Анкара и Истанбул. Това беше начин да привлече вниманието към репресиите, извършвани от правителството на ПСР.

“Никога не се гневя”

Кълъчдароглу е човек, който се слави и със своето спокойствие. Наричат го „турския Ганди“, “Кротката сила” и “Демократичният чичо”. В едно свое интервю той казва, че “никога не се гневи”, а съпругата му потвърждава това: “Той е много мил и много спокоен. Даже понякога твърде спокоен. Никога не повишава тон. Не можеш дори да се скараш с него. Понякога ме побърква, че е толкова спокоен”, казва Селви Кълъчдароглу.

Депутатът от РНП Бюлент Кушоглу познава Кълъчдароглу от години. “Да работиш с него изглежда лесно, но всъщност е доста трудно. Той е извънредно търпелив, целеустремен, внимателен и работлив”, казва Кушоглу пред ДВ.

Смята се, че Калъчдароглу е и политикът в Турция, срещу когото са извършвани най-много покушения. Сред тях е и опит за линчуване в Анкара през 2019. Кълъчдароглу е преживял още въоръжено нападение от Кюрдската работническа партия (ПКК), атака срещу него в парламента и опит за бомбен атентат, извършен от т.нар. “Ислямска държава” по време на “Марша за справедливост”.

Най-добрият кандидат?

Въпреки позитивния му имидж, Кълъчдароглу е смятан за човек, който не е достатъчно харизматичен, за да бъде реална алтернатива на Ердоган. Кандидатурата му вече предизвика разнобой в опозиционната коалиция, в която има шест партии. Втората най-голяма политическа сила в коалицията, националистическата “Партия на доброто” заплаши да напусне обединението, след като стана ясно, че Кълъчдароглу ще бъде кандидатът на опозиционните сили. Според лидерката на партията Мерал Акшенер кандидатът трябва да е някой, “който може да победи Ердоган”. Според нея Кълъчдароглу не отговаря на това условие - за разлика от кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, чиято кандидатура също се обсъждаше от опозицията. Факт е, че Кълъчдароглу никога не е печелил избори.

След много преговори при закрити врати кризата в опозиционната коалиция за момента изглежда преодоляна. Акшенер се обяви в подкрепа на кандидатурата на Кълъчдароглу. Компромисът бе постигнат след обещание, че Имамоглу и кметът на Анкара Яваш, когото тя също подкрепя, ще бъдат назначени за заместник-президенти при потенциална победа. Всяка от останалите партии в коалицията също ще определи по един заместник-президент. Според турската конституция няма лимит за броя на заместниците на държавния глава. Дали това обединение, което има немалко проблеми, ще донесе победа на изборите през май - предстои да стане ясно.

Автор: Бурак Юнверен


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Куку

    35 9 Отговор
    Нищо няма да направи този, лакардия е.

    Коментиран от #15

  • 2 Вова я с тобой

    24 7 Отговор
    Добре де на 75г е. Колко да е читав? ЕГН-то си казва своето.
  • 3 Воин

    25 3 Отговор
    Как пък не познахте нито веднъж бе?
  • 4 Турчин

    36 8 Отговор
    Кълъчдароглу е най слабия противник на Ердоган. Изборът е предрешен. А за това, че бил "честен".. Спорен въпрос. Като шеф на здравната каса в преди 20 години беше назначил всичката си рода там с високи заплати а по късно здравната каса фалира под негово ръководство.
  • 5 Токайто

    21 5 Отговор
    Щом го фалите калъча, начи е на грантове!
  • 6 Анонимен

    29 9 Отговор
    По добре Ердоган да си остане. Поне не коленичи пред господарите САЩ и ЕС и даже им бърка на разни места и не ги бръсне за слива... Защо в България нямаме поне един политик да тропне и посланиците да си седят в посолствата без да се месят в нашите работи

    Коментиран от #16

  • 7 Гост

    27 3 Отговор
    Много мазна реклама, чак ми се повръща!
  • 8 Бацо Гацов

    23 5 Отговор
    Щом Дойче Веле го хвали, значи тоя не е читав и е проект на ЕС и САЩ.
  • 9 Бриях Бриях

    25 4 Отговор
    Този не става и за кмет на безлюдно българско село,а вие го гласите за президент на 90 милионна Турция
  • 10 Коментар

    17 5 Отговор
    По-дърт няма ли?
    Какво име само...Калъчдароглу хаха.Звучи като БалъкДароГлух.Явно сатанинския елит има нужда от слепи,глухи,безмозъчни деменции тип Бай Дрън.Затова неслучайно Дойче Зеле му прави реклама.Ердо ми е по-симпатичен.

    Коментиран от #11

  • 11 гост

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Коментар":

    То даже името му не е такова ,а е Карабулут (Черен облак) .....Кой би искал нещо такова за страната си

    Коментиран от #13

  • 12 бай Даньо

    4 4 Отговор
    Разбираем е ентусиазма на някой по прогресивни турци но нищо няма да се промени в Турция - азиатска държава с лоша перспектива . Как ще промениш манталитета да се бутат носещи стени и да се дава амнистия на тия безумия в силно земетръсна зона!?
  • 13 Огин под полите

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Ми теб какво те вълнува кой ще го избере?Вероятно има достатъчно хора на, които им е омръзнало от некадърници и грубияни тип махленски батки.
  • 14 Вижте сега,

    10 3 Отговор
    Така, както Ердоган се "бъзика" с Колективния Запад и прокарва интереса на държавата си, не го може нито Путин, нито Си Цзинпин. Има две основни причини за това: 1) Неуспелият преврат, който атлантическите ястреби му стъкмиха (но за който Русия го предупреди навреме), и 2) Яснотата, която Ердоган издейства от лицемерния Запад по отношение на бъдещето на Турция в ЕС. От момента в който Ердоган прозря добре с кого си има работа, Турция върви напред - и политичевски и икономически. Въпреки Ковид и тежкото природно бедствие, Ердоган ще спечели пак, защото той успя да направи Турция не само локален, но дори световен фактор

    Коментиран от #25

  • 15 Калпазанин

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Куку":

    Направо си е клоун, бас ловя при положение че спичели в което м мнооого се съмнявам първата му рабта ще е да покани мвф и да,,,,,,,,,,,,,,,, на всичко построено засега, този е по подлога и от нашите "политици" чакалите това чакат и ще се загововори пак за кюрдистан и пак ще се драсне фитила в Сирия
  • 16 Калпазанин

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Анонимен":

    То май и в Европа няма, ще бъде отвят като куцо пиле домат
  • 17 Рошко

    4 2 Отговор
    Тва е лидера, такива са лидерите на дойче зеле и сие
  • 18 Голем смех

    2 1 Отговор
    Един президентин и шестима вицепрезиденти 🤭🤭🤭🤭
  • 19 Ако слушаме дойчето

    4 3 Отговор
    То турците ровят в кофите за смет и нямат пари за лук. Пропаганда за балъци.

    Коментиран от #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Българските турци

    6 2 Отговор
    Лоби мафиотите в американския сенат субсидирани от най отявлените врагове на Турция са обявили от много отдавна война на Ердоган когото смятат за отговорен за пробуждането на съзнанието на трезвомислещите турци ! Тази война е в разгара си и се води вече явно и открито защото доктрината му "Светът е по голям от ПЕТ !" намира все по голям и сериозен отзвук в целия свят !!!
  • 22 Българските турци

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Ако слушаме дойчето":

    Българските турци не са ФилоФоби или някакви си " исти или бисти" ! Имат си паралелни национални интереси с всички турци обитаващи планетата !!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Добра реклама , но слаба

    5 1 Отговор
    Ама ми е смешно,как стигнаха до този извод. То този човек е кога спечелил , че ще победи сега и то срещу Ердоган , не ставайте смешни поне.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.