Last news in Fakti

6 Март, 2023 11:34 1 093 13

Турската опозиция трябва да се обедини срещу Ердоган

  • реджеп ердоган-
  • пср-
  • избори-
  • турция-
  • опозиция-
  • митхат санджар

В Турция предстоят важни избори

Турската опозиция трябва да се обедини срещу Ердоган - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Турската прокюрдска Демократична партия на народите (ДПН) призова опозицията към обединение след разцепването на опозиционния алианс от шест партии в петък заради разногласия около общата им кандидатура за президент, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

"Призоваваме цялата обществена и политическа опозиция да се обедини около целите за демокрация, справедливост и свобода, за да породи надежда", заяви съпредседателят на ДПН Митхат Санджар след извънредно заседание на ръководството на прокюрдската партия през уикенда. В изненадващ ход в петък националистическата "Добра партия" реши да се оттегли от Националния алианс на опозицията заради избора на кандидат на останалите пет политически сили.

Прокюрдската ДПН, която е трета политическа сила в страната с около 12 на сто подкрепа, не е част от този алианс. През 2019 г. обаче нейните предимно кюрдски избиратели помогнаха на опозиционния алианс да спечели местните избори в Анкара, Истанбул и други градове.

Проучвания, осъществени преди оттеглянето на "Добра партия", показаха, че избирателите на ДПН ще трябва да подкрепят Националния алианс, за да успее той да свали от власт Ердоган и да спечели мнозинство в парламента, държано сега от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган и нейния съюзник - Партията на националистическото действие (ПНД).

Санджар заяви, че ДПН, която е в съюз с някои по-малки леви партии, все още преценява дали да издигне свой кандидат за президент. ДПН от години е преследвана от правителството и е заплашена от забрана заради предполагаемите ѝ връзки с признатата за терористична организация Кюрдска работническа партия (ПКК). Прокюрдската партия отрича да има такива връзки. През януари съд замрази банковите сметки на политическата формация, прекъсвайки жизнено важните ѝ финансови постъпления само няколко месеца преди изборите, планирани за 14 май, напомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МирО

    19 3 Отговор
    Пичъ е голям играч - пак ще попилее опозицията
  • 2 Отвъд Океана

    9 4 Отговор
    За нас е много важно Ердоган да не спечели. Само така ще можем да нарушим и договора от Монтрьо и да натъпчем Черно море с бойните ни кораби!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ердо

    18 2 Отговор
    Ердоган ще победи и никакви тъмни сили не могат да го спрат.
  • 5 Опозиция

    1 8 Отговор
    Ще се обединят и още как. Всъщност положението е такова, че опозицията дори и шушляк да остави на кандидат президентския стол-вероятността да бъде избран клони на 100%. Госпожата, която се оттегли за 6 ти пореден път едва ли изненада някой. Целта на обединението е ясна-печелене на изборите, осъждане на цялата властваща шайка в момента, стабилизиране(до някъде) на икономиката и преминаване отново на парламентарна държава. И на следващите парламентарни избори, кой о къде е. На всички им е ясно, че подобна коалиция няма как да изкара мандат и никой не се стреми към това, а най просто казано ще е нещо като преходно правителство.
  • 6 Мдааа

    10 0 Отговор
    Никой няма да дава властта на опозиция която е подкрепена от кюрдската партия която пък не може да диша без заповедите на Кандил

    Коментиран от #8

  • 7 Заглавието

    0 8 Отговор
    Също е подвеждащо или цели едни цели... Какво До, колко ни е известно партията на ердоган все още не е провъзгласил своя кандидат за президентските избори.Ако нещо визира те самия Ердоган, той си изгърмя патроните. Тоест няма законово основание или право да се кандидатира отново за президент. Ако ли визира те и той да си сложи някакъв шушляк за кандидат и да му дърпа конците да мога да се съглася. Само като знам,че го гони параноята здраво относно доверие към когото и да е мъката е голяма.
  • 8 Мннее

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Мдааа":

    Викаш баш кат наше ДПС или онуй Дост.

    Коментиран от #12

  • 9 Хихихи

    1 1 Отговор
    Българските турци, ако не лъжат разбира се, твърдо застават зад Ердоган в Истанбул, Бурса, Измир. Колко са, да каже мемет Доганов.
  • 10 Хасан

    5 1 Отговор
    Турската опозиция си призна,Ердоган дефакто е следващият президент, за това не си правете труда да разтягате локуми мила Марийке.

    Коментиран от #13

  • 11 Отвъд голямата вода

    5 0 Отговор
    Наливаме и там кинти в НПОта, организираме протести и преврати подливаме вода за да мажем и там да командваме
  • 12 Мдааа

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Мннее":

    ДПС е създадена от ДС и не работи за турците колкото и да ви е чудно,ако работеше за правата и свободите на турците сега турците щяха да имат радио и телевизия на турски както кюрдите имат на кюрдски и щяха да се признаят за малцинство както българите в Украйна, Молдова, Албания
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: