Last news in Fakti

15 Март, 2023 19:00 1 714 21

Ще успее ли Кълъчдароглу да детронира Ердоган?

  • реджеп ердоган-
  • кемал кълъчдароглу-
  • турция-
  • избори-
  • истанбул-
  • кюрди

Ключови за евентуалната му победа ще се окажат гласовете на кюрдите. Ще го подкрепят ли?

Ще успее ли Кълъчдароглу да детронира Ердоган? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 14 май в Турция ще се проведат ключови президентски и парламентарни избори. Дългогодишният държавен глава Реджеп Ердоган ще се кандидатира отново. Срещу него се изправя Кемал Кълъчдароглу - кандидат на опозиционната коалиция от шест партии. Те имат една обща цел - да предотвратят преизбирането на Ердоган.

Третата по големина партия в страната обаче не е част от алианса: прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН). Според различни оценки между 15 и 20 на сто от избирателите в Турция са от кюрдски произход. Това прави гласовете на кюрдите изключително важни при определянето на победителя.

Повечето кюрди вероятно ще подкрепят Кълъчдароглу

Има сигнали, че ДПН също ще подкрепи Кълъчдароглу. Поведението на кюрдските избиратели по принцип е прагматично. Много кюрди искат да се сложи край на правителството на Ердоган, от което са все по-потискани в последните години.

Подкрепата за партията на Ердоган непрекъснато се срива в районите в Югоизточна Турция, където доминира кюрдското население. В Диарбекир например през 2018 г. Партията на справедливостта и развитието на действащия президент получи около 21,5% от гласовете. Социолозите изчисляват, че подкрепата за Ердоган там в момента е едва седем на сто.

Институтът Rawest изследва политическите нагласи в кюрдските региони. Неговият директор Рож Гирасун подчертава пред ДВ, че много кюрди сега намират Кемал Кълъчдароглу за симпатичен: "За кюрдските избиратели Кълъчдароглу е приемлив избор. Те са привлечени от неговата политика. Можем да кажем, че той е човек, за когото кюрдите биха гласували с чиста съвест."

Гирасун подчертава, че в очите на кюрдите Кълъчдароглу като личност винаги се е радвал на повече подкрепа, отколкото неговата партия. "Ако това доверие се съчетае с другите избиратели на опозиционната коалиция и на ДПН, можем да заключим, че Кълъчдароглу ще получи сериозна подкрепа от кюрдските избиратели", казва Гирасун.

На 14 май в Турция ще се гласува и за парламент. На парламентарните избори през 2018 г. ДПН получи около 65,5% от всички подадени гласове в Диарбекир. Експертите смятат, че повечето кюрдски гласоподаватели отново ще дадат гласа си за партията. Но на другата бюлетина - тази за президент, мнозинството навярно ще подкрепи Кълъчдароглу.

"Няма по-добър от него"

Низам Йозбек работи в кафене в Диарбекир. "Няма по-добър от него”, казва той по адрес на Кълъчдароглу. Йозбек е убеден, че правата на кюрдите ще бъдат защитени при евентуална победа на кандидата на опозицията. Въпреки това той казва, че няма как политикът да постигне грандиозни промени за кратко време на фона на политическото и икономическо положение, в което се намира Турция. "Ситуацията в Турция е пределно ясна. Не очаквам нищо от него в краткосрочен план. Но ако му се даде малко време, съм убеден, че ще подобри и коригира много неща", казва Йозбек.

Търговецът Нихат Кус също е положително настроен към кандидатурата на Кълъчдароглу. Той казва, че всички граждани на Диарбекир мислят като него. Повечето от тях са разочаровани от сегашното управление, обяснява той: "Хората най-накрая искат да постигнат просперитет. Това е нашата надежда. Хората се борят за хляба си, а не за политика". Биргюн Демирташ работи в здравния сектор в Диарбекир. Тя подчертава, че е наложително следващият президент да се вслуша в исканията на кюрдите: "Кюрдският народ иска правителството да осъзнае, че ние съществуваме. Кюрдите не искат нищо повече."

Държавният служител Дженгиз Йозбек също подкрепя Кълъчдароглу. Според него страната се нуждае от правосъдие и върховенство на закона. Той обръща внимание на икономическата ситуация, която постоянно се влошава. Трябва да се даде шанс на Кълъчдароглу, казва Йозбек. Според него това, че социалдемократът ще управлява с подкрепата на общо шест партии, ще осигури баланс - нещо много различно от ситуацията в Анкара в момента. "Сегашното правителство е в ръцете на един човек. Би било хубаво, ако Ердоган приемаше съвети от хората около себе си. Но той не го прави: вместо това действа сам, поради което имаме икономически трудности - или проблеми като при земетресението преди месец."

Все по-малко кюрди подкрепят Ердоган

Диарбекир също беше засегнат от земетресението на 6 февруари. Повече от 400 души загинаха при бедствието, а хиляди загубиха домовете си. В много градове хората се оплакват, че са получили помощ от държавата твърде късно, ако изобщо подобна им е била предоставена.

Но в Диарбекир все още има кюрди, които подкрепят Ердоган. Филиз Каратас е убедена, че Кълъчдароглу ще навреди на Турция. "Ердоган даде толкова много на Турция", казва тя.

Въпреки че не е сигурно дали мнозинството от кюрдските гласоподаватели действително ще избере Кемал Кълъчдароглу, е ясно, че поддръжниците на Ердоган сред кюрдите са малко. Особено с оглед на факта, че ПСР на Ердоган в момента е в коалиция с ултранационалистическата "Партия на националистическото действие”. От години тя води агресивния и дискриминационен курс на турското правителство спрямо кюрдите.

Така например от година и половина тече процедура за забрана на кюрдската партия ДПН. Главният прокурор обвинява партията в сепаратизъм и връзки с терористи. В резултат на политически мотивиран съдебен процес ДПН наскоро временно загуби достъп до държавно финансиране. След решение на конституционния съд обаче партията отново има достъп до публични средства. Влиятелният ѝ бивш лидер Селахатин Демирташ пък от години е в затвора.

Автори: Бурак Юнверен | Фелат Бозарслан


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ако Ердоган падне

    21 9 Отговор
    Горко на Турция. Ще дойдат турските ппта дсбта сдста герберасти и като в бгто.

    Коментиран от #17

  • 2 Дано да падне Ердоган

    9 20 Отговор
    И да си направят кюрдите собствена държава!
  • 3 КГБ

    15 0 Отговор
    И Турция си има Дпс в лицето на кюрдите .
  • 4 681

    9 13 Отговор
    С диктатора РТЕ( Реджеб Таийп Ердоган) е свършено. На 14.05.2023 Турция ще се освободи от един диктатор, както българския народ се освободи от такъв тип на 10.11.1989г. Чао Ердоган и право в затвора в Силиври с все семейството и гавазите ти. Иде видов ден Ердоган за тебе, за Неджметтин Билял Ердоган, за Бурак Ахмет Ердоган за Сюмейе и много други около тебе,начело с Бинали Йълдъръм и неговото семейство. На 14 -15 Май всички международни полети от и за Турция би трябвало да се забранят, за са не избягат тези от правосъдието.

    Коментиран от #5, #6, #13

  • 5 Вай бе!

    10 6 Отговор

    До коментар #4 от "681":

    Ти на не си от групата на Фетхуллах Гюлен от Пенсилвания? Пишеш като американизиран турчин, който е готов да продаде радина, майка и семейство само и само да е добър в очите на своите господари (разбирай САЩ). Болшенството в Турция виждат нещата различно от продажниците и нагаждачите, като Фето, Кълъчдароглу, Акшенер... На 14 май нагаждачите на САЩ ще изхождат кръв от яд.

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Немноуентелегентен

    3 3 Отговор
    Кълъча е фаворит при нормални избори но за жалост няма да е срещу ердоган а евентуално някоя пионка. Ердоган няма право да се кандидатира за трети мандат. В случай, че го направи и бъде одобрена от Турския еквивалент на "ЦИК"-то моментално се задейства механизъм, което обвинява цялото ръководство на "ЦИК" във държавна измяна, което ще рече доживотен затвор в тежък режим. Близо година ердоган цвирише, че опозицията не е обявила своя кандидат-е обявиха го кошмара на ердоган.
  • 8 100%

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "Вай бе!":

    Е от гладните фетуллахчии,дават им по 100 лв,за да драскат навсякъде лъжи,познавам от хасково такива джинджифили,които се правят на маймуни

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 То е ясно

    4 4 Отговор
    Ердоган ще го свалят американците.Веднъж пробваха,но тогава го спаси Путин.Вече е пътник.
  • 11 Немноуентелегентен

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "100%":

    Викаш Хасково и Фето? Огън и вода!! И от кога шуменски помаци се отрекохте от фето?
  • 12 Калпазанин

    8 3 Отговор
    Само психично болен би гласувал за този клоун, то е нещо като три в едно събрано от Кирчо Кокорчо и бб само че умножено по две щото нали са 6 партии срещу 1. Този изберат ли го Сирия ще пламне че и Турция и пак ще имат пръст чакалите фащ англия и Франция

    Коментиран от #14, #15, #16

  • 13 Рошко

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "681":

    Пич, за такива като твоя милост медицината че и наркосите са безпомощни. Утеши болния си мозък в алкохол
  • 14 Именно

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Калпазанин":

    Изберат ли го тоз "калпазаните" ще гризнат дръвцето
  • 15 Немноукалпазанин

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Калпазанин":

    Изберат ли го тоз!1. Ще нормализира отношенията между Сирия и Турция. 2-възможно е турция да пламне, а пръст в това ще има ердоган преди америка. Тй като има очаяна нужда да обяви извънредна ситуация с цел да си запази стола.
  • 16 Калпазанка

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Калпазанин":

    Ердоган е личност! Тоя е никой за света и е много удобен. Имаше там един проповедник?! Нещо коалиция 06 партии, земетръс дата 06 пише в статията...
  • 17 Роня

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ако Ердоган падне":

    Наш Брендо ще им направи избори. Нали е с турски паспорт от 2021🤔
  • 18 Щом от зелето казват

    1 0 Отговор
    Значи е точно така 🤣🤣🤣
  • 19 Ако падне Ердоган

    2 0 Отговор
    Турците идват в България и демографията се оправя
  • 20 11223

    0 0 Отговор
    И те са ошашавени бгтурци в Турция. Ще има завръщане, но очакват, къде ще им е по изгодно. Същото е и с българите на Запад. Оставил децата си, долъл в България и като не видял, че нещата не вървят на добре и се върнал при сенейството си в Белгия. Всеки си знае, добре са може би някои, но колко ли са. Някои. Къщи празни, заключени и всеки чака, а наш бате иска пак да ни погребе
  • 21 Вирус

    0 0 Отговор
    Дойчо и тук Майдан кой не скача е червен хахаха