Отидете към основна версия

3 325 15

Нетаняху: Вие сте анархисти

  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • ликуд-
  • сара нетаняху

Сара Нетаняху отдавна е поляризираща личност в Израел и инцидентът подчерта подхранваното от емоции разделение по въпроса за съдебната реформа, смятана от противниците ѝ за заплаха за демокрацията в страната

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелският премиер Бенямин Нетаняху и съюзниците му нарекоха "анархисти" демонстрантите, струпали се край фризьорски салон в Тел Авив, където съпругата му си правеше прическа, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е бил един хаотичен завършек на продължили през целия ден протести срещу плановете на правителството за съдебна реформа.

Сара Нетаняху отдавна е поляризираща личност в Израел и инцидентът в престижен квартал на Тел Авив подчерта подхранваното от емоции разделение по въпроса за съдебната реформа, смятана от противниците ѝ за заплаха за демокрацията в страната.

Демонстранти пред фризьорския салон викаха "срам, срам", но не направиха опит да нахлуят вътре. Стотици полицаи бяха изпратени на място и я ескортираха съпругата на премиер до лимузина отвън.

В постинг по "Инстаграм" Сара Нетаняху изказа благодарност към полицията за помощта и благодари на обществеността за, както тя каза, проявената подкрепа.

"Вчерашният инцидент можеше да завърши с убийство", каза тя, като отправи призив към опозиционните лидери да осъдят "насилието, анархията и подстрекателството".

Организаторите на протестите свикаха днес малка демонстрация пред офиса на Нетаняху с участието на около 200 души - повечето ветерани от армията, присъединявайки се бившия израелски външен министър Ципи Ливни. Това стана след вчерашните протести, прераснали в насилие, когато полицията влезе в конфронтация с участниците в демонстрация в Тел Авив.

Израелският министър на правосъдието Ярив Левин, един от архитектите на съдебната реформа, по-рано каза, че въпреки нарастващото обществено недоволство, правителството на Нетаняху няма да спре реформата.

Предлаганите законопроекти ще осигурят на политиците и парламента контрол върху назначенията на съдии, властта да отменят решение на Върховния съд и възможността да приемат закони без съдебен надзор.

Сред противниците на плана са все по-голям брой бивши военни, представители на академичните среди, икономисти и бизнес лидери. Според тях промените ще доведат до разрушаване на деликатната система на проверки и балансиране и ще ерозират демократичните институции. Нетаняху и неговите ултранационалистични и ултраортодоксални съюзници казват, че промените са необходими за ограничаване властта на съдиите, които не се избират.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.

Свързани новини